Skocz do zawartości
IGNORED

Aparat fotograficzny do 1000 zł

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z forumowiczów posiada nokie N82? Ma to 5MPix i podobno robi niezłe zdjęcia, nówka za 1kzł...

W cenie ok. 1kzł brałbym już coś z dużym obiektywem (fakt że do kieszeni za chiny nie wejdzie)

Co powiecie o tych:

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Benjamin Braddock, 6 Sie 2008, 18:29

>soso powiedzmy, że półprofi i to naciągane, aparat godny polecenia jak najbardziej tylko cena z

>tego co wiem od 1400 do 1700...

Mialem na mysli solidna obudowe, parametry, funkcje i technologie na jaka stac w tej chwili Canona w klasie kompaktu. Oczywiscie, nie ma porownania do lustrzanki ale juz sie z taka wozilem po Amazonii i patrzylem z zazdroscia na posiadaczy kompaktow. Mysle, ze naprawde nie jest to marne rozwiazanie podroznicze jezeli apaat ma siedziec w kieszeni. U mnie teraz siedzi i jestem zadowolony. A ludzie i tak gadaja 'Boze, jakie ladne zdjecia robisz!' ;-)

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

* * *

Ukryta Zawartość

* * *

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Szukam jakiegoś dobrego aparatu, najchętniej lustrzanki od razu z jakimś obiektywem. W oko wpadł mi Canon 350D, naprawdę podoba mi się jakoś zdjęć robionych tym aparatem. Jestem amatorem, który klika max 1000 fotek rocznie, obecnie jakimś złomem kompaktowym HP. Czy możecie jeszcze coś polecić? 1000zł to max max chciałbym wydać, raczej celowałbym w 500-600zł. Czy warto kupić lustrzankę z dużym przebiegiem (myślę tu o 60-70k zdjęć)

Osobiście myślę, że aparaty dla amatorów można podzielić na trzy kategorie:

- kompakty które można zmieścić do kieszeni

-superzoomy - aparaty do wszystkiego które niestety do kieszeni nie wejdą

-aparaty dla bardziej ambitnych z wymienną optyką.

Podział ten celowo idzie w poprzek cenowego, technologicznego i szpanerskiego a odzwierciedla prawdziwe potrzeby użytkownika.

Drobne uzasadnienie:

-superhiperhiroł-fotomaczo na nartach. Jedyne co jest realne to kategoria 1, bo co ma niby zmieścić w kieszeni kurtki? D90?

Jestem Europejczykiem.

• 3 lata później...
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Witam, czy ktoś mi pomoże w sprawie aparatu fotograficznego? Od jakiegoś czasu robi zdjęcia z jakąś białą smugą. Osobiście nie znam sie na tym wogóle. Proszę o pomoc ,czy to coś poważnego? Może na forum jest ktoś to zna ten problem. Dziękuję.Sławek.

post-52809-0-60847000-1390344072_thumb.jpg

post-52809-0-95151600-1390344360_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...

Szukam jakiegoś dobrego aparatu, najchętniej lustrzanki od razu z jakimś obiektywem. W oko wpadł mi Canon 350D, naprawdę podoba mi się jakoś zdjęć robionych tym aparatem. Jestem amatorem, który klika max 1000 fotek rocznie, obecnie jakimś złomem kompaktowym HP. Czy możecie jeszcze coś polecić? 1000zł to max max chciałbym wydać, raczej celowałbym w 500-600zł. Czy warto kupić lustrzankę z dużym przebiegiem (myślę tu o 60-70k zdjęć)

Problematyczny w starej lustrzance z kitem za <1000 jest obiektyw. Canonowskie kity 18-55 to było straszne plastikowe dziadostwo. Matryce też zrobiły bardzo duży postęp, obecnie matryce nieco lepszych kompaktów 1/1.7" przewyższają znacznie te APS lustrzankowe z czasów 350D (użyteczne ISO i dynamika tonalna), obiekryw w lepszym kompakcie też będzie miał lepsze zakresy i parametry optycznie o plastikowego lustrzankowego "kitu".

Tak więc wybierając lustrzankę, zastanów się najpierw nad obiektywami.

- Primo, czy w ogóle zamierzasz docelowo używać więcej niż jeden uniwersalny obiektyw, bo jeśli nie to z zasady nie ma co się pchać w lustrzanki czy bezlustekowce.

- Jeśli jednak idziesz w "system" to zacznij od przeglądu obiektywów jakie mogą Cię w przyszłości interesować ich paramatry (np na: optyczne.pl) i ceny, puszkę potem łatwo upradować do nowszego modelu, natomiast całej w sumie bardziej kosztownej szklarni już tak łatwo nie wymienisz na inny system np z Canona na Nikona, dlatego od początku lepiej przemyśleć system ze względu na oferowane obiektywy niż samą puszkę.

Obiektywy do rozpatrzenia w zależności co Cię w fotografii interesuje

- podstawowy zoom spacerowy ~18-100 (długość dla APS)

- szerokokątny (często w praktyce bardziej przydatny niż tele) ~12-20

- tele (jak się fotografuje jakąś przyrodę, ptaki etc) ~70-300

- makro (może być w uniwersalnym zoomie z funkcją makro)

- jasny zoom do trudnieszych warunków oświetleniowych np ~18-50 F2.8 w całym zakresie, ostatnio pojawiła się genialna Sigma F1.8 o podobnym zakresie (co prawda obecnie wysokim użytecznym ISO można nadrobić ciemność obiektywu, jasność obiektywu przydaję się bardziej w funkcji płytkiej głębi ostrości do np do portretu)

- portretowy, czyli jasny j.w. ale trochę dłuższy coś ok ~70-100mm

- może jakieś specjalne rybie oko etc.

- są jeszcze ultrazoomy do APS w czym się specjalizuje Tamron np 18-270mm, ale to kompromis który ma dużo wad, jak to kompromis

Osobiście myślę, że aparaty dla amatorów można podzielić na trzy kategorie:

- kompakty które można zmieścić do kieszeni

-superzoomy - aparaty do wszystkiego które niestety do kieszeni nie wejdą

-aparaty dla bardziej ambitnych z wymienną optyką.

Ważny podział choć tu bym zrobił jeszcze podpodział.

- dżinso-kieszonkowe, to fakt tyko małe kompakty, grupa do wymarcia ze względu na podobną jakość oferowaną przez zaawansowane smartfony

- kurtko-kieszonkowe, czyli takie którę się zmieszczą do kurtki np narciarskiej i tu nie jest tak wg mnie źle jak piszesz,

część ultrazoomów spokojnie się mieści do kieszeni takiej kurtki sportowej (tej dolnej oczywiście, co się w nich dłonie chowa, nie takiej górnej na piersi czy wewnętrznej na portfel)

do kurtki sportowej zmniejszą się zaawansowane kompakty z dużą matrycąi, np Canon G1X z matrycą APS (sam go mam i się mieści, kurtko-kieszonkowość była warunkiem wyboru) i jego najnowszy następca Mark II jest nawet trochę mniejszy. Sony RX100, całkiem spora matryca CX, wejdzie nawet do luźniejszych dżinsów.

Ostatnio też niektóre bezlusterkowce micro Four Thirds też się zmieszczą w kieszeni razem z obiektywem zoomem, nie tylko płaskim stałoogniskowym naleśnikiem:

np to

Ukryta Zawartość

z podpiętym tym

Ukryta Zawartość

zmieści się w kieszeni nawet luźniejszych spodni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Fajne.

Tylko temat jest : ,,aparat do 1000zł''.

To proponował bym

Olympus Stylus XZ-2, lekko przekracza budżet ale może jakiś second hand się załapie nawet poniżej.

matryca 1/1.7"

jak na kompakt to bardzo małe szumy

bardzo jasny obiektyw 1.8-2.5

Ukryta Zawartość

a może takie cuś

Fujifilm XF1

stylowy ładny, dosyć spora matryca 2/3"

Odpowiadacie na post człowieka który już dawno kupił sobie aparat. Po co ?

Człowiek kupił, wątek może żyć.

Wątek "Słuchawki do 500zł" nie zdechł razem z kupnem ich przez pytającego, jest wręcz podpięty

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Panasonic tz 30, 35, 40 - miałem tz3 teraz mam tz30 naprawdę świetny kompan wakacyjnych wyjazdów i spacerów, świetny zoom .

tz 30vs 3 to naprawdę duży progres w jakości foto, jakości zdjęć nocnych i o zmroku więc w nowszych powinno być jeszcze lepiej.

na wakacje ustawiasz plaża lub do szybkich zdjęc sport i będzie pan zadowolony, choć zdjęcia nadmorskie i słoneczne to zdecydowanie plaża:)

naprawdę polecam.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam, czy ktoś mi pomoże w sprawie aparatu fotograficznego? Od jakiegoś czasu robi zdjęcia z jakąś białą smugą. Osobiście nie znam sie na tym wogóle. Proszę o pomoc ,czy to coś poważnego? Może na forum jest ktoś to zna ten problem. Dziękuję.Sławek.

Objawy są dość typowe i wskazują na uszkodzenie matrycy.

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Objawy są dość typowe i wskazują na uszkodzenie matrycy.

Do coś poważnego ? już kupiłem inny. Tamten miałem kilka lat i zrobił wiele tysięcy fotek.Dzięki za odpowiedź.:)

coś takiego...

post-52809-0-15462400-1393251552_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.