Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Focus 160 z Caspianem M1 NG ma wielki ale dosc kontrolowany bas, mysle ze 20-25m2 dalby rade (u mnie jest tak 16-17 m2 na oko), do 30 to juz cos wiekszego raczej,choc jakbys wspomogl sie subem, one potrafia zagrac glosno, na pewno glosniej niz Audiency, bez przesterowan.

Bas Focusow 160 z Caspianem NG jest ogromny jakby graly podlogowki, jest moc i zejscie- do 25m.kw spokojnie naglosnia pomieszczenie ale kazde glosniki potrzebuja wygrzania, niejeden zaproszony szukal podlaczonego suba a tu zonk..

Nie no jasne, ze bas z Focusow jest duzy, nawe bardzo duzy, mozna znalezc analogie do podlogowek ale czy w 25 m2 sie nadadza, mysle ze tak ale to juz z pewna rezerwa do tego podchodze.

Choc u rodzicow na 25m2 sprawdzalem Dynki 50 z Cyrusem i nie brakowalo mi basu.

Focusy maja go porownywalnie a schodzi nizej.

Ja mysle ze wlasnie Roksan u mnie zostanie. Sa rzeczy ktore bardziej mi sie podobaja w Cyrusie - np pewna otwartosc, 3d sound, naturalnosc przekazu - Caspian to czarus ale faktycznie ta nowa wersja ma fajne kopyto, w kwestii dynamiki, basu jest lepszy od Cyrusa, choc i z tym ostatnim jakos mocno nie narzekalem. Generalnie Cyrus - lepszy w kwestii cena/jakosc ale bezwzglednie raczej Roksan, choc jak ktos slucha jazz, lzejsze klimaty i nie lubi basu duzo to lepszy pewno Cyrus.(ale dostatecznie, zeby nie bylo, Cyrus ma tego basu sporo ale wyzej, nie schodzi jak Roksy).

Ja mysle ze wlasnie Roksan u mnie zostanie. Sa rzeczy ktore bardziej mi sie podobaja w Cyrusie - np pewna otwartosc, 3d sound, naturalnosc przekazu - Caspian to czarus ale faktycznie ta nowa wersja ma fajne kopyto, w kwestii dynamiki, basu jest lepszy od Cyrusa, choc i z tym ostatnim jakos mocno nie narzekalem. Generalnie Cyrus - lepszy w kwestii cena/jakosc ale bezwzglednie raczej Roksan, choc jak ktos slucha jazz, lzejsze klimaty i nie lubi basu duzo to lepszy pewno Cyrus.(ale dostatecznie, zeby nie bylo, Cyrus ma tego basu sporo ale wyzej, nie schodzi jak Roksy).

Dokładnie tak, kiedyś opisałem to identycznie.

1siedem, a którą wersję caspiana w końcu masz, bo co do basu, to chyba ma jakieś znaczenie (kopaczmopa może tu pewnie najwięcej powiedzieć)?

I czemu muszą być tak blisko ściany, skoro masz 30m2.

Co do tych używek, to doskonale cię rozumiem. Pewnie że w teorii lepiej używane, ale jak już człowiek na coś się zdecyduje, to tego nie ma i nie ma i szlag... a jak coś tam w widełkach ma brać w ciemno i okaże się, że nie pasuje, choćby ze względu na akustykę pomieszczenia, to trzeba się bujać, co wcale nie jest wdzięcznym zajęciem.

Jak możesz te Harpie wypożyczyć, to próbuj. Nie ma co czekać wieczność. ;)

Harpie grały u mnie w salonie i było dobrze a przy zatkaniu tylnego br nie było żadnego podbicia czy buczenia. Sa faworytem. Już bym je dawno kupił, gdyby nie to, że miesiąc temu zarwało mi kawałek dachu i kasa ze sprzedaży starych kolumn poszła na naprawę. A teraz zbieram i rozważam w wolnym czasie inne opcje :)

Mam straszną ochotę na odłsuch JAGów w wersji podstawkowej z br skierowanym do dołu.

tw 30m2 to kształt nieregularny, część odsłuchowa mniejsza i taki mam układ pokoju, że musza stać przy ścianie :(

A caspiana mam zdaje się najstarszego, cały czas chodzi mi po głowie jednak zmiana wzmaka - ale to już po lub razem z zakupem kolumn. MOże lampka na el34...

Echhh, gdyby nie ta wichura to juz by grały harpie a tak czekam do czerwca/lipca...

i Jeszcze dodam, że mój caspian jest wg mnie neutralny - daje grać kolumnom tak, jak je ktoś zaprojektował. Z ciemnymi kolumnami grał ciemno z rozjaśnionymi jasno. i wszytko trzyma za pysk :)

Edytowane przez 1siedem

Panowie, a co myślicie o połączeniu wzmacniacza caspian m2 z odtwarzaczem cd kandy k2. da radę takie połączenie, czy może lepiej cd audiolaba 8200, na na cd caspiana kasy jeszcze brak.

Ciekawy, niezależny test wzmacniacza Caspian M2, zbieżny zresztą z moimi obserwacjami.

http://hifipig.com/roksan-caspian-m2-integrated-amplifier/

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ja miałem i ten i ten,ameryki nie odkryje jak powiem że caspian dużo lepszy.Poczytaj wcześniejsze wpisy było już o tym.

Dziękuję faktycznie poszukałem poczytałem i już wiem wszystko co chciałem wiedzieć . Tylko że drogie te Caspiany ojjj drogie :-/

Ale była też gdzieś wypowiedź jakiegoś forumowicza, że woli Kandy, bo są trochę bardziej niegrzeczne, lepsze do rocka lub jakoś tak. Choć nigdy nie wiadomo, czy to jednak nie portfel woli Kandy. ;)

Klocki tej samej firmy jednak zazwyczaj można usłyszeć w jednym sklepie, więc lepiej się przekonać nausznie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Dla mnie caspian m2 gra duzo lepiej niż roksan k2 -ma większa kulturę grania ,jest bardziej delikatny dokładniejszy i troszke czarus .kandy czuć jakby był mocny ale za to nie az tak dokładny niż m2

Da sie to spokojnie usłyszeć różnicy kiedy wepniemy dobre kolumny .

Ale czy trzeba dac dwa razy wiecej za caspianem niż kandy ?

:)

A propos. W tym linku, który rzucił Violet nieco wyżej, recenzujący zarzuca M2 lekką suchość średnicy. Trochę mnie to zaskoczyło, bo nie powiedziałbym tego o mojej M1. Czy jest jakaś wyczuwalna różnica w średnicy, czy tylko pan "Jerry" trochę marudzi?

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Dla mnie caspian m2 gra duzo lepiej niż roksan k2 -ma większa kulturę grania ,jest bardziej delikatny dokładniejszy i troszke czarus .kandy czuć jakby był mocny ale za to nie az tak dokładny niż m2

Da sie to spokojnie usłyszeć różnicy kiedy wepniemy dobre kolumny .

Ale czy trzeba dac dwa razy wiecej za caspianem niż kandy ?

Zawsze mozesz kupic caspiana M1 NG w cenie kandy2 :-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Mam pytanie do doświadczonych Roksanowców...

Otóż powoli zaczynam się zastanawiać nad zmianą kolumn do mojego Caspiana M2 lub też po prostu kupieniem drugich. Aktualnie grają Missiony 796 i nie mogę powiedzieć, żebym był niezadowolony. No, może poza pewną trudnością w ustawieniu w związku z pomieszczeniem - to salon otwarty na kuchnię, aneks jadalny z drugiej strony, i dwa przedpokoje, w sumie pomieszczenie nieregularne, praw kolumna stoi z boku blisko okna. W sumie kolumny stoją prawie 1 m od tylnej ściany - bo BR do tyłu, i ok. 80 cm od bocznej (jedna, druga nieco więcej) - głośniki na boku niestety nie ułatwiają ustawienia, ale nie jest źle. No i wygląd - żona już zapowiedziała, że nie da zmienić na żadne paskudne skrzynki, ale może da się przekonać...

No ale - może jednak poszukam czegoś innego, tylko właśnie ze względu na warunki pomyślałem, że tym razem kolumny mogłyby być zamknięte lub ew. BR do przodu/na dół, bez głośników po bokach. Pierwszy pomysł - ATC SCM40, ew. Xavian Giulia. Ale - no właśnie - czy ma sens podłączanie takich kolumn do Caspiana? Nie będzie do nich za słaby? Pewnie powoli poszukam i posłucham, bo jakoś bardzo mi się nie spieszy, a chciałbym zrobić dobry wybór. Byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły i porady. Rozważałbym też PMC z linią transmisyjną, ale to pewnie musiałby być model OB1, bo pomieszczenie w sumie spore - część salonowa ma ponad 20 m2, a z dodatkami ponad 40 m2.

Bardzo proszę o podpowiedź, może nie od razu, co kupić :), ale czego warto do tego zestawienia posłuchać. Caspiana raczej nie zmienię, jeśli dojdzie do zmiany kolumn i będzie za słaby, to ew. rozważam dokupienie końcówki - ale, wiadomo, jak to jest, zawsze coś się może zdarzyć i zmienić. Reszta sprzętu opisana w profilu.

Na razie myślę o zapolowaniu na używane, ew. rozważę zakup nowych, ale to musiałoby jeszcze nieco potrwać.

• 2 tygodnie później...

Moim zdaniem za MKII cena nie powinna przekroczyc 2tys. Ostatnio jeden z klubowiczow sprzedawal wersje M series-1 za 2,7 tys a w tej wersji juz nie przydazy Ci sie problem z wyswietlaczem ani klapka.

W UK za wersje MKI czy MKII po pelnym serwisie Roksana ceny oscyluja kolo 300-350 gbp.

----------------------------------------------------

Witam, jakby co, to tym forumowiczem, sprzedającym CD M1 jestem ja. Dodam, że sam kupiłem go dwa lata temu także od człowieka, który udzielał się na forum, ale już wtedy wiedziałem, że nie kupię MK1 czy MK2, właśnie ze względu na wiek i potencjalne problemy techniczne.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.