Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz to dopiero mam rozkmine, miało być Cd , bo jak dla mnie to najwygodniejsze i lubię przekładać płytki, a teraz może będzie dac i dvd,

a może zamiast m-dac to q-dacj jest jednak sporo tańszy, a pewnie dużo nie odbiega od pierwowzoru, funkcjonalność jego pewnie też by mi wystarczyła. Stream Magic 6 też nie zły i ten chyba z nośników bezpośrednio odtwarza, ale droższy od q-daca - w morde jeża, że też wszystko człowiek musi sobie przeliczać.

SM6 jest lepszy jakościowo od M-dac'a więc nie ma co się zastanawiać. Cena za nowy produkt w porównaniu to co oferuje jest śmieszna.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Kopaczmopa słusznie zauważył, że wygląd jest odrażający tego urządzenia chociaż o gustach się nie dyskutuje ten zapewne jest wyjątkiem.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Co do napedu pojecia nie mam, w przeciwienstwie do M1 Caspiana lyka wszystko bez problemu i gra tez lepiej, poza tym to calkiem nowy cd wiec powinien pograc dlugo.

Co do wygladu, co komu sie podoba, wiadomo ze najlepiej pasuje do wzmacniacza Cyrusa wtedy wyglada to ok.

Jak komus zalezy na brzmieniu to na pewno warto bo jest lepszy i od cd Naima 5i i od Caspiana M1. Budowa tez jest solidna, wyglad wiem ze nie kazdemu bedzie pasowac, sa ladniejsze klocki z cala pewnoscia.

Kopaczmopa, a czego ci nie łyka M1? Bo mój nie ma problemu nawet z CD-rami, RW nie wrzucałem. Jakbyś mógł podać w wielkim skrócie atuty brzmieniowe Cyrusa vs M1, to poproszę.

Tiktak, a masz możliwość posłuchania i wiesz, czego oczekujesz? Bo padają propozycje dość różne brzmieniowo. Dodam, że Q-dac jeszcze nie wszedł na rynek, a M-Daca ciężko posłuchać, tym bardziej że aby obiektywnie ocenić, potrzebujesz ileś tam godzin na wygrzanie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Niestety sam nie wiem, czego oczekuję na pewno powietrza i muzykalności lubie niskie zejście na basie ale jestem mało obsłuchany, podobało mi się brzmienie zestawu roksana k2, ale nadszedł czas na zmiany

Ciężko posłuchać M-daca?

Przynajmniej w Wawie. Pytam od połowy marca. Obecnie nie ma u dystrybutora i może będzie w czerwcu, a i tak do sklepu mogą dostać sztuka, dwie i nie wypożyczą. Plus mało miarodajna ocena po 2 dniach odsłuchu.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

W q21 kupowałem swój model oraz SM6 i przed zakupem mogłem wypożyczyć ten sprzęt na testy.

Edytowane przez kivlov

tiktak,

kilka stron wcześniej opisałem brzmienia zestawu Caspiana M1 a raczej uzupełnianie się CD ze wzmacniaczem.

Przeczytaj

pozdrawiam

----------------------------------------------------

W q21 też pytałem i nie mieli, może teraz mają, nie wiem. A w czym SM6 przebił u Ciebie brzmieniowo M-daca?

Ciężko posłuchać M-daca?

raczej tak,

tiktak,

kilka stron wcześniej opisałem brzmienia zestawu Caspiana M1 a raczej uzupełnianie się CD ze wzmacniaczem.

Przeczytaj

pozdrawiam

dzięki czytałem, no ale obserwuję od dawna allegro i znaleźć czarne cd do kompletu to chyba graniczy z cudem, dla tego szukam alternatywy.

Generalnie to powiem inaczej, Cyrus 8x jest duzo lepszy od Naima 5i (choc pewno znajda sie fani takiego brzmienia), natomiast vs Roksan to moze decydowac gust choc blizej Cyrusowi do Caspiana niz do Naima no i kosztuje polowe ceny.

Az sie dziwie ze Naim osiaga takie ceny bo Cyrus czy Caspian sa naprawde sporo lepsze.

Cyrus jest wyrazniejszy ale i wg mnie bardziej funkcjonalny na egzemplarzu odsluchiwanym jak i znajomego M1 byly male problemy z czytaniem porysowanych plyt, niektorych CDRow, wolniej dzialal caly mechanizm, u Cyrusa tego nie ma, co wrzucam to czyta, natomiast juz wersja 8se ponoc miewa z tym problemy.

Cyrus wg mnie gra z podobna nuta analogowa ale detaliczniej i nieco jasniej ale to tez takie gadanie w zaleznosci od systemu bedzie inaczej.

Niemniej jak mialbym cd Caspiana to bym na Cyrusa nie zamienial, rozumiem jednak ze Caspian wizualnie prezentuje sie fajniej, Cyrus cos powinien zrobic ze swoim pudelkowym designem.

Kiedyś trochę pisałem na temat porównania M-dac vs SM6, kolega Muda również opisywał różnicę - trzeba poszukać, bo sam nie pamiętam gdzie to było.

Do Kopaczmopa,

Pewnie masz rację co do systemu, to zresztą ogólna zasada. Mi np. SM6 nie podpasował.

Co do Naima - ogólnie mocna, lubiana i promowana marka, a w Polsce poprzedni dystrybutor Decibel też IMO zaniedbywał promocję Roksana, kosztem ukochanego Naima. W sklepie gdzie nie zapytasz - też och, Naim, Naim, Naim. A często sprzedający słuchali trzy lata temu jakichś modeli i jadą na opinii nie robiąc już porównań przy kolejnych wersjach.

Co do mechanizmu odtwarzacza, faktycznie nie jest idealny, ma humory, ale bez przesady. Mi czasem długo się zastanawia przy zmianie utworu, ale wszystko czyta i nie jest marudny. Ok. był marudny przez pewien czas, ale okazało się, że mam brudny laser przez nawilżacz, który tworzył leciutki osad na gładkich powierzchniach. Przetarcie miękką ściereczką - bez żadnej chemii - załatwiło problem w 100%.

Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i rady, jednak ostało się na Cyrus cd8x, myślę że bardzo dobry stosunek jakość cena, a przy tym wydałem na zakup mniej niż planowałem, co wiąże się pozytywnie z przyszłymi planami wymiany kolumn , ale i też wakacje za pasem, a rodzina na wyjazd ciśnie.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za rady.

Edytowane przez tiktak

Panowie, szukam instrukcji w języku polskim do pilota RMX-106. Mam Roksan Kandy K2, do tego Audiolab 8200cd i chciałbym zaprogramować pilota też na odtwarzacz. Proszę o pomoc, jak to zrobić.

Ja również nabyłem tego pilota i pewnie będę potrzebował wskazówek jak go zaprogramować, a tak przy okazji .... tydzień temu nabyłem mojego pierwszego Roksana Kandy MKIII ,był bez pilota wiec dokupiłem RMX-106. Nie miałem jeszcze okazji przetestować czy ten pilot bedzie działał ze "starym" wzmakiem...jak myślicie?

Edytowane przez Servantess

Mam zapytanie z innej beczki. Ktoś słuchał Roksan Kandy K2 z MA silver RX2. Czy to połaczenie ma sens w 20 metrowym pokoju. Chodzi mi o przestrzeń, dobry punktowy bas i dźwięczne wysokie tony.

Nie słuchałem tego zestawienia, ale słyszałem i K2 i RX2. Rzeczywiście RX2 mają dobrą przestrzeń i niezłe wysokie, ale IMO zmarnujesz chyba atut Roksana, czyli piękną średnicę, bo RX2 mają ją cofniętą. Razem jednak może to grać nie najgorzej. Basu jest dużo i nawet w 20m2 powinno dać radę.

Ogólnie z mojego zetknięcia się z Monitor Audio - przereklamowana firma. Poczytaj sobie na forum, jak wiele osób najpierw wybiera MA (wiadomo - nagrody), a potem szybko się z nimi rozstaje.

basu jest sporo i w jednym i w drugim choć zmiękczonego raczej nie jest to punktowy bas , choć posłuchaj tego zestawienia sam, ja osobiście posłuchał bym atc scm11 plus sub rel t5 lub rls callisto IV plus sub, lub k2 i dynki 2/8 lub x16

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Panowie, szukam instrukcji w języku polskim do pilota RMX-106. Mam Roksan Kandy K2, do tego Audiolab 8200cd i chciałbym zaprogramować pilota też na odtwarzacz. Proszę o pomoc, jak to zrobić.

udało się zaprogramować ?
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.