Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe. Ale podaj konkretne przykłady. No i dobrze byłoby, by nie były to urządzenia, które pojawiają się raz na trzy lata na rynku wtórnym. Sam mam chętkę na powrót do CD, pozostawiając daca do plików.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Squad05, dzięki,

To faktycznie może być jakiś trop. Podrzuc przykłady.

Myslalem o Ayon 01sc, ale drogi trochę.

Stachu19,

A co się stalo z Twoim cd?

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

A co się stalo z Twoim cd?

Odpowiedziałem na priva, to nie będę się rozwodził po raz drugi. Poszedł w świat, do ludzi.

Squad05 - ponawiam pytanie, bo jakoś unikasz odpowiedzi. Co grało ze wzmakiem caspiana ciekawiej od playera caspiana.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Wydaje mi się, że już o tym kiedyś pisałem.

Dla mnie lepiej zagrały CD od Audio Note zarówno CD3 jak i CD3.1x, dac od McGyvera.

CD Caspiana ma kilka świetnych cech ale ja CD M1 odebrałem trochę za suche na średnicy - co lekko zabrało czar i koloryt wzmacniacza, który w tym zakresie jest naprawdę dobry.

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Dzięki. Może pisałeś, ale nie tu (pytałem wyszukiwarkę). Tu pisałeś, że cedek dla ciebie za suchy.

No i chyba są to klocki typu biały kruk, obecnie nieprodukowane, rzadkie na rynku wtórnym, nie wspominając o dacu McGyvera.

Posiadam CD Caspian MK I .

Taka mała ciekawostka apropo czytania nieczytania płyt nagrywanych przez ten model .

Kupiony z drugiej ręki . Od początku jak go mam nie odtwarzał i nie czytał żadnych płyt nagrywanych .

Po roku czasu zaczął mieć problemy z przeskakiwaniem i długim czasem wczytywania także oryginałów . Oddałem go na czyszczenie optyki

Po przeczyszczeniu Cedek czyta płyty nagrywane .

Ciekawa historia. Gdyby to zawsze się tak kończyło. ;)

Swoją drogą ciekawe, czy skończyło się tylko na czyszczeniu, czy też przy okazji ktoś pokręcił jakimiś trymerkami.

Caspian brzmieniowo jest bardzo ok. ale stosowane w nich transporty Sanyo nie są zbyt solidne. Jak porówna się z leciwym napędem CDM 4/19, który mam w Marantzu CD-52, to Sanyo wypada tak sobie. To w ogóle będzie chyba coraz częstszy problem w odtawarzacza CD.

Oddałem Cedeka do dystrybutora Roksana w Warszawie do Polpak mają tam serwis .

Chciałem zrobić upgreat do MK II bo z wpisów z forum one już czytały nagrywane płyty a MK I ponoć ,, nie " .

Generalnie naprawili mi wyświetlacz , chłodzenie na płycie , smarowanie napędu i czyszczenie optyki oraz pełen przegląd .

Gość powiedział że przetestował go i czyta nagrywane przy czym powiedział że tam jest stary soft więc nagrywanie pewnymi programami i kodekami może czasem nie odtworzyć . Ale o ile wcześniej nie czytał dosłownie żadnej nagrywanej .Teraz dopiero z jedną na 20 nie daje sobie rady . Przy okazji dowiedziałem się że laser jak na swój wiek jest w świetnej formie .

Za całość zapłaciłem uważam niewiele jak coś na priva .

Barwa i kultura grania z Caspiana to bajka co najważniejsze jest uniwersalny a że słucham wszystkiego to chyba nawet najważniejsze .

Edytowane przez jacm

Miałem też Caspiana mk I CD-Ry czytał kiepsko jak mu się chciało jedna odtworzył drugiej już nie a każda płyta taka sama i nagrana tak samo tym samym programem tą samą nagrywarką z tą samą prędkością trochę to dziwne dla mnie było . Grał fajnie no może trochę do ideału brakowało mu wypełnienia na samym dole basu tego dociążenia ale ogólnie to dobrze brzmiący CDk szkoda tylko że tak grymasił .

Nie no używka ogólnie w bardzo dobrym stanie ale właściciel od którego kupowałem mówił o tym że ten CDk tak już ma że nie każdego CD-Ra czyta a ja i tak go kupiłem bo chciałem posłuchać i przekonać się co to za cud ten Caspian :)

Tam jest po prostu stary soft i faktycznie ma ograniczone możliwości dlatego pewnych nagrywanych nie odtworzy ale ogólnie czyta nagrywane płyty wystarczy się trzymać sprawdzonych programów i dobrych płyt i jest ok . Gdzie tego cedeka nie zawlokę ludzie mówią że ma fantastyczny dźwięk nie ma za wiele wspólnego z kompaktem bliżej mu analogu . Co do dolengo zakresu jadę na 3 drogach i mam perkę Live gdyby było jej więcej już była by przesada .

No na 3 drożnych kolumnach to wierzę że jest basik super . Ogólnie fajnie gra Caspian miałem kilka CDków i Caspiana jeśli chodzi o dźwięk barwę to stawiam wysoko kosztował mnie wtedy 1500 pln a grał jak dla mnie dużo ładniej niż Marantz SA15s2 .

Ale jednak nie była to twoja muzyczna nirwana. Co było jej najbliżej? Obecnie posiadane MCD204?

Edytowane przez Stachu19

Ale jednak nie była to twoja muzyczna nirwana. Co było jej najbliżej? Obecnie posiadane MCD204?

Szukałem wtedy CDka pod Baltlaba Epoca 2 i musiał to być CDk cieplej grający z dobrą barwą dynamiką i mocnym basem no i Caspian grał dobrze może delikatnie czepiałem się tego najniższego dociążenia na basie więcej wad nie miał poza tym że tych CD-Rów nie czytał a że niestety połowa moich płyt to CD-Ry musiałem szukać dalej i tak trafiłem na MCD204 na chińskich lampach gra on kiepsko ale na Psvane dźwięk zmienił się o 2 klasy w górę wiadomo że MCD204 ma swoje wady bo trochę łagodzi muzykę jest lekko spowolniony bas nie ma najlepszej kontroli no ale gra on barwnie przyjemnie i czarująco ma to coś pewnie to sprawka lamp .

Dzięki.

Lampa w torze zawsze bliżej prawdy muzycznej jest.

Jacm, co to prawda muzyczna? Zawsze mnie intrygowało, jak to ktoś rozumie.

Lampa ma coś uniwersalnego , w tym konkretnym przypadku mam na myśli naturalną barwę wokali i instrumentów , coś co sprawia że mamy wrażenie że nie słuchamy sprzętu lecz żywych ludzi .

Zapewne prawdę muzyczną ma Każdy własną :) . Osobiście do niej nie dążę . Moją Nirwaną muzyczną jest Tuba z jej wszystkimi niedoskonałościami dla mnie brzmi paradoksalnie ,, lepiej " niż muzyka na żywo ( szkoda że mało które wykonanie Live potrafi dogonić Tubę )

Najłatwiej po włączniku, w NG jest od spodu przy przedniej lewej nóżce, w poprzedniej wersji na tylnej ściance. Na ściance tylnej też jest chyba napis NEW GENERATION.

Tak, szukałem. Wyłącznik pod spodem, z tyłu napis M series 1 New Generation

Na znanym portalu aukcyjnym pojawił się właśnie Caspian M1 w dobrej cenie. Sprzedawca twierdzi, że to NG. Na zdjęciach widać, że wyłącznik z tyłu, brak oznaczeń NG. Sam juz nie wiem...

Ten: http://allegro.pl/roksan-caspian-m1-i3771833753.html

IMO zwykły. Sprawdziłem u siebie - jest napis NEW GENERATION pod logo Roksana.

Ale możesz też poprosić o nr seryjny i zapytać w Roksanie. Zazwyczaj odpowiadają.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.