Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dopisuję się do klubu ROKSANa.

Roksan Caspian M2 + Audiolab 8200CDv12e + Dali Ikon 7mk2.

IC Van Den Hul Orchid XLR.

sieciówki: PowArt Thunder, Furutech FP-314Ag.

Poszukuję dynamicznego kabla do połączenia zestawu z kolumnami. Czegoś dynamicznego, przestrzennego, coś co nie rozjaśni góry ale też jej nie przyciemni za bardzo.

Budżet na kabel to +/- 1,5k PLN. Na razie zatrzymałem się na Equilibrium Cello.

Proszę o jakieś propozycje co warto wypożyczyć i posłuchać.

Pozdro.

Witam,

Poszukuję dynamicznego kabla do połączenia zestawu z kolumnami. Czegoś dynamicznego, przestrzennego, coś co nie rozjaśni góry ale też jej nie przyciemni za bardzo.

Budżet na kabel to +/- 1,5k PLN. Na razie zatrzymałem się na Equilibrium Cello.

Proszę o jakieś propozycje co warto wypożyczyć i posłuchać.

Pozdro.

Witamy, witamy

Sprobuj chord epic twin, moze ci sie spodobac, albo moze cos z vdh, wyzsze modele raczej nie mula na gorze

Edytowane przez oley

Witam,

Zacny zestawik.

Pozdrawiamy.

Nawet nie wiedziałem (nie zauważyłem), że w M2 są już XLRy.

Tomek możesz zrobić szybkie porównanie montując zwykłą sieciówkę od komputera zamiast tych co masz? Daj znać czy są jakieś poważne zmiany w dźwięku?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Panowie! Ostatnio jest dość głośno o integrze Xindaka Pa-M. Jeśliby któryś z Was miałby kiedykolwiek styczność z w/w wzmacniaczem niech na niego zwróci uwagę. Podobno mocno konkurencyjny w stosunku do Caspiana i o wiele tańszy. Jestem ciekaw jaki padłby werdykt w jednoczesnej konfrontacji obydwu urządzeń:) Pokazało się kilka egzemplarzy a następnych można spodziewać się dopiero późną wiosną.

Edytowane przez profundis

Ja porównywałem c372 i mam podobne zdanie co kolega Firma.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Tomek możesz opisać różnice (wpływ) sieciówek w systemie?

Ups - to pytanko do kolegi Nici, Chyba, że Tomku również posiadasz niestandardowe przewody zasilające.

Co tu precyzować? Czy jest różnica pomiędzy zwykłym np. komputerowym, a np. Furutech?

Profundis, a możesz coś więcej napisać?

<kivlov>

Moje wrażenia odsłuchowe dotyczą wymiany dwóch kabli sieciowych: Ps Audio Ac-5, który został wpięty do wzmaka, oraz Furutech Fp-314Ag wersja ze złoconymi wtykami, wpiętego do daca. Otóż kiedy kabelki się już ładnie ułożyły w systemie,po około 100h poprawie uległo wiele elementów brzmienia. I nie jest to aż taka dyskretna, mało znacząca zmiana na lepsze. Całość przekazu uległa wygładzeniu, znikła obecna wcześniej nerwowość, która była szczególnie dokuczliwa podczas odtwarzania nagrań z dużą doza agresji. Przestrzeń stała się lepiej zorganizowana, z odpowiednio zaznaczoną głębią, polepszeniu uległa też szczegółowość, przy jednoczesnym zachowaniu wybrzmień i namacalności. Bas uległ lekkiemu dociążeniu, do dźwięku wkradła się szlachetność. Uważam, że jest to i tak dość duża zmiana, zważywszy na tak mało istotny komponent. Osobiście polecam, tym bardziej do tak wypasionego zestawu, jaki masz:)

Edytowane przez profundis

Po wymianie dwóch komputerowych, na w/w. To nie są też jakieś drastyczne zmiany, raczej subtelne, ale wyraźnie zauważalne. To tak, jakby zrobić fotkę tym samym aparatem przez laika i profesjonalistę. Ten drugi wyciągnie to co najlepsze, korzystając z dobrego oka i lepszej znajomości funkcji aparatu. Ja tak to słyszałem, a do każdego nowego elementu mojego zestawu podchodzę raczej z pesymizmem, najpierw wyszukując jednak wady. Zrobię jeszcze kiedyś porównanie na zasadzie chwilowego powrotu do komputerówek. Wtedy jeszcze coś napiszę.

No własnie zawsze lepiej się słyszy pogorszenie dźwięku niż polepszenie :)

Dzieki za opis.

Przymierzam się do zakupu dobrego źródła do Caspiana M1 NG. Co powiecie o odtwarzaczu cd Caspiana M1 NG ?

Z integrą podpięte mam aktualnie CD Xindaka C06 i Kefy Q5, jak sądzicie co zatem odtwarzacz caspiana wniesie w połączeniu z dedykowaną integrą roksana ?

W Caspianie bardzo brakuje mi dynamiki, energetyczności (jest stanowczo za spokojny) i przydałaby się w ogóle jakaś głębia przestrzeni bo wyraźniejszą odczułem na moim dawnym Xindaku A06 no i wyrazistość źródeł pozornych też miał lepszą :)

Aż mi się wierzyć nie chce bo porównuje sprzęt za 1500zł do tego za ok. 8000zł :P

Domyślam się jednak, źe to wynika ze złego dopasowania elementów systemu.

Co zatem poprawić?

Byle by nie drogo ;P

Edytowane przez marcin1987

Odtwarzacz Caspiana jest bardzo dobry, świetnie się zgrywa ze wzmakiem, jest całkiem szybki, ale na twoje odczucia lekarstwem nie będzie. Zmiana źródła dla Caspiana nie wywołuje rewolucji, wina może być w niedopasowaniu do Kefów, ale jeśli chcesz próbować ze źródłami, to weź pod uwagę Atolla - bardzo energetyczne granie, z radością, muzykalne.

EMiL - a słuchałeś MDaca w zestawieniu z Caspianem? Kilka osób niezależnie ocenia - za jasny. Rozglądam się za jakimś dacem, ale z tego względu raczej skreśliłem MDaca. Wszystko wybaczę, ale najtrudniej mi przełknąć "za jasny". :)

Pozdrawiam

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Potwierdzam.

Słuchałem jakiś czas temu Mdaca z Caspianem i Dynkami X16 u Emila i zdecydowanie nie było za jasno. Bardzo ładnie się zgrywało. Koniecznie posłuchaj.

Jesli byłaby taka możliwość, to może wypozycz porownawczo również CA SM6.

Ja tego nie słuchałem, ale wielu chwali, więc może... ?

No i całkowicie zgadzam się ze Stachu19 co do cd Caspiana M1, bo mam takie połączenie i długo go nie zmienię :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Hm... a propos tego MDaca - a mieliście okazję zrobić bezpośrednie porównanie z odtwarzaczem Caspiana? Szczególnie - jak tu wypada góra. Założyłem sobie budżet ok 3 tys. na daca. I w teorii najciekawiej wypada mi Goldenote, ale jeszcze nie słuchałem, choć czuję, że rDac mógłby mi na razie wystarczyć.

A problem PS Audio chyba mógłby w przyszłości załatwić dodatkowy konwerter.

Edytowane przez Stachu19

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Słuchałem Mdaca z M1NG u Emila, a on nie ma cedeka M1, więc bezpośredniego porównania nie było.

O rDacu sam kiedyś myślałem, ale jako dodatek obok cd do Nki i dvd. Ten mały klocek jest w świetnej relacji jakość brzmienia / cena i mocno dostępny, więc nawet na 10 dni przez neta kupić warto.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.