Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Stachu19,

Z własnego doświadczenia o cd Caspiana M1 - jest on bardzo ciekawym cd "uzupełniającym" integrę - bardzo dobry cd z realistyczną góra I raczej szybkim punktowym basem. Obie cechy to uzupełnienie wzmacniacza M1, który jak już zdążyłeś zauważyć ma lekko wycofana góra I mocny, pulsujący, nisko schodzący bas. Do tej pory super bo te aspekty się super zgrywają :)

Jednak moim zdaniem to, za co sporo osób ceni sobie wzmacniacz Caspiana czyli świetna namacalna średnica, lekko dopalona I czarujaca w cd też jest uzupełnieniem wzmacniacza - niestety :(

Średnicę w cd caspiana odebrałem jako lekko odchudzoną - choć ze wzmacniaczem bardzo dobrze się uzupełnia to mi jednak trochę zabrakło czaru.

Na uwagę moim zdaniem w cd zasługuje bardzo dobra lokalizacja źródeł - wszystko na scenie jest świetnie umiejscowione.

Jeżeli chodzi o brak dynamiki, o którym wspomniałeś to moim zdaniem coś się nie zgrało bo na ten aspekt jest jak najbardziej ok.

Co do głębi sceny to ten typ tak ma.

Ogólnie pisząc cd Caspiana polecam bo za 3tyś kupić dac'a, transport, kabel cyfrowy i zagrac lepiej niz M1cd nie będzie łatwo

Pozdrawiam

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Dzięki.

Nawiasem mówiąc właśnie pojawia się Q-Dac Audiolaba -

Taka obrana z dodatków wersja, bez XLR, pilota, filtrów (a właśnie, słychać jakąś znaczącą różnicę). Ale w sumie mi to niepotrzebne. Podobno brzmieniowo to 98% M-Daca. Niestety nie do posłuchania jeszcze w salonie Horna w Wawie (choć wystawiają na allegro).

U siebie właśnie mam M1-Daca i jest prawie dobrze, ale wiolonczela zrobiła się lżejsza i kobiece wokale mają więcej tzw. sybilantów - syczących śmieci - cena szczegółowości. :/

Squad - CD Caspiana to ja mam i na dynamikę nie narzekam. ;) To jest problem Marcina.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

ja mialem cd Caspiana MKI i ten gral wg mnie bardzo dobrze, lepiej od Naima cd5i.

Cyrus 8x na przyklad gra bardziej detalicznie, lekko z niezlym basem ale fajnym powietrzem, z tym ze jasniej.

Atoll mi bardziej przypomina Caspiana choc jest jeszcze bardziej energetyczny, moze byc ciekawy z Caspianem.

a właśnie, słychać jakąś znaczącą różnicę

ano słychać i to IMO na zasadzie "kochaj albo rzuć".

Podobno brzmieniowo to 98% M-Daca.

tiaa, a dlaczego nie 96,798(3)%? :)

Tak na poważnie to coś więcej będzie można napisać jak pojawią się zdjęcia hi-res elektroniki. Na chwilę obecną to taki bieda-mdac.

Kurcze no niezła jazda z tymi procentami....ja tam wole inne najlepiej w ładnej butelce...a tak na poważnie sam miałem jakiś czas u siebie mdaca i sprzęt wart niewątpliwie uwagi i mega funkcjonalny.

Ja z mdaca przeszedłem na SM6 i czuć poprawę na plus.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Szukam DAC'a do K2'ki. Podobno AUDIOTRAK DR.DAC2 jest na tej samej kości co K2 CD, więc teorytecznie powinien się dobrze zgrać ze wzmacniaczem. Ale nie wiem czy to dobra droga do wyboru DACa.

Źródłem będzie głównie PC, mam z niego też wyjście optyczne i koaksjalne w razie czego. Ale zależałoby mi na dobrym dźwięku przez USB. Pliki FLAC, MP3, Spotify, Last.fm. Drugie źródło to dvd Pioneera.

Cenowo tak do 1200 pln za używany, bo raczej będzie to rynek wtórny. Przeglądając testy dobrym wyborem jest podobno Arcam rDac i MF V-Dac II.

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Średnicę w cd caspiana odebrałem jako lekko odchudzoną - choć ze wzmacniaczem bardzo dobrze się uzupełnia to mi jednak trochę zabrakło czaru.

Squad, zgodzę się z wszystkim, co napisałeś o CD Caspiana, oprócz tego. Czasem producenci uzupełniają pewne nierówności wzmak/cd tak, że razem się to fajnie zgrywa, a oddzielnie widać braki, ale u Caspiana to raczej powtórzenie filozofii brzmienia, stąd w parze właściwość cedeka trochę wtapia się w charakter wzmaka (nie wiem, czy piszę dość klarownie, ale jest późno).

Natomiast u mnie przez pewien czas chodziła para CD Caspian plus wzmak Exposure. Expo właśnie miał lekko odchudzoną średnicę i Caspian przy nim miał środek wręcz wypchnięty, mocno nasycony, pełny, co w sumie całkiem nieźle się zgrywało. IMHO środek w cdku jest porównywalnie dobry i podobny do tego we wzmaku.

EMiL - właśnie ta szczegółość MDaca mnie trochę najeża. ;) Mam sporo źle nagranych płyt albo ze starym jazzem i on mi paluchem pokaże - bee... dziadostwo. A tam jest świetna muzyka. Już troszeczkę to przerobiłem z Musicalem.

To może być zaskakujące, ale mam właśnie u siebie kilka godzin rDaca i... jest bardzo ciekawie. Tylko w bardzo ogólnym sensie rysowania całości, kultury przekazu słychać, że to nie jest przetwornik za 5 tysi. A tak, to za bardzo nie mam się do czego przyczepić, choć jutro może lepiej się przysłucham.

To też jest trochę odpowiedź dla remala. Chyba że lubisz jasno, wtedy może V-dac. W ogóle to bryndza z dacami używanymi, bo też bym to chętnie tak załatwił.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

od wczora jK2 słucham NuForce Air Dac, ze względu na późną porę wpiąłem go TV Sony KDL-40W4000 i wykorzystałem jako źródło od 24h godz, DAC gra wpięty cały czas do sieci. Muszę stwierdzić, że ten przetwornik wyszedł firmie NuForce, jego brzmienie można porównać na poziomie odtwarzaczy CD za 3500-4000pln jest świetny bas krótki, twardy średnica nasycona co prawda nie jest tak rozbudowana jak z mojego Ps Audio Nuwave, ale jest świetna, muzyka słuchana przez odbiornik UTx jest naprawdę bardzo dobrej jakości, ale dla mnie ze względu na jakość brzmienia tego przetwornika nie jestem w stanie go zwrócić. Taka mini zabawka a tak naprawdę poważny sprzęt stereo potrafi zadowolić nie jednego audiofila, sprzęt mimo swoich zalet posiada również wady, nie udało mi się uruchomić muzyki z laptopa wówczas gdy np: poszedłem z laptopem do innego pomieszczenia a nadajnik Utx stracił zasięg a było to ok. 15m!. Każde uruchomienie odbiornika wymaga jego resetu tz. trzeba wyłączyć go z sieci i ponownie wpiąć aby poleciała muzyka z głośników. Są to naprawdę małe wady, które można pominąć, ze względu na jakość brzmienia sprzęt odtwarza wszystko, co mu tylko zapodamy. Z mojej strony DAC ten jest wart coś więcej a więc planuje upgrade do zasilacz Tomanka. Trzeba pamiętać, że za każdym razem uruchomieniem odbiornika trzeba ciągle go odłączać go z sieci i ponownie podpiąć aby skomunikował się z odbiornikiem, tak jest u mnie z odbiornikiem Utx, widziałem środek Air DAc wystarczy lekko podważyć górną pokrywę, mi się udało jak ściągałem folię zabezpieczającą była tak bardzo mocno przyklejona, że odtworzyła się dla mnie:)

Dobry wieczór,no czytając was to powiem że szacunek za chęci i wytrwałość ja dziś słuchałem kilka fajnych płyt i powiem że super że słuchałem muzyki i nie samego sprzętu...czego i wam życzę :D

Squad, zgodzę się z wszystkim, co napisałeś o CD Caspiana, oprócz tego. Czasem producenci uzupełniają pewne nierówności wzmak/cd tak, że razem się to fajnie zgrywa, a oddzielnie widać braki, ale u Caspiana to raczej powtórzenie filozofii brzmienia, stąd w parze właściwość cedeka trochę wtapia się w charakter wzmaka (nie wiem, czy piszę dość klarownie, ale jest późno).

Stachu19,

Ja mam inne zdanie co do CD Caspiana M-series1 ale jak wiadomo zawsze gra całość

Napisze tak, gdyby u mnie średnica CD Capiana zagrała podobnym charakterem do wzmacniacza zestaw stałby u mnie do tej pory i nawet by mi do głowy nie przyszło myśleć o jakichkolwiek zmianach.

----------------------------------------------------

W sumie to zawsze jest kwestia punktu odniesienia. Tzn. gdybyś słuchał tego na Expo, może widziałbyś rzecz podobnie jak ja.

MDAC przy rDACu to zupełnie inny świat... Również słucham słabo nagranych płyt i problemu nie ma, ale patrz wyżej:)

EMiL, może byś rozwinął myśl. Inny świat w sensie szkoła dźwięku czy klasa dźwięku. Na czym to polega? Zważywszy ilość dodatkowych elementów w MDacu względem 'gołego" rDaca to mają prawo grać w podobnej klasie.

I "patrz wyżej" odnosi się do reszty toru czy właściwości filtrów?

odnosi się do #3337.

rDAC nie gra imo zbyt ciekawie, nic mnie w nim nie pociągało. Absolutnie nic.

Zważywszy ilość dodatkowych elementów w MDacu względem 'gołego" rDaca to mają prawo grać w podobnej klasie.

Stachu, na prawdę nie wiesz co piszesz. Chociażby o przetwornicach DC w rDACu. Jakie dodatkowe elementy w MDACu?

Bez przesady z tą niewiedzą. W bebechy się nie wczytuję, bo wiem, że niewiele tam się dowiem.

Dodatki w MDacu względem rDaca widoczne gołym okiem, które gratis raczej nie są, i o nich piszę:

- dodatkowe wejścia coax i optyczne

- wyjście coax i optyczne i funkcja przedwzmacniacza

- wyjścia XLR

- gniazda sterowania pilotem (jak się domyślam)

- pilot

- wzmacniacz słuchawkowy

- filtry

Mało? Czy Q-Dac został przypadkiem tak wyceniony?

te 98% wyczytałem tutaj: http://www.whathifi.com/news/bristol-show-2013-audiolab-q-dac-is-a-stripped-down-m-dac-for-%C2%A3399

Dokładnie:

It's essentially a stripped-down version of the Award-winning M-DAC created to hit a more affordable price point.

IAG's director of acoustic design Peter Comeau says it offers "98% of the performance of the M-DAC for £200 less."

Stachu,

funkcjonalności, które wymieniłeś to pochodna kości zastosowanych w MDAC i ich włączenie to dla inżyniera-projektanta żaden problem.

Qdac został tak a nie inaczej wyceniony, bo tak im wyszło z analizy rynku.

Stachu19,

squad05,

inni, którzy mieli (jeszcze mają) zestaw Caspiana M1 (M2) integra + cd,

Jak zmienicie źródło na cyfrowe i znajdziecie to optymalne, koniecznie dajcie znać, na jakie i jak się ma do cd Caspiana M1 (M2)

Z góry dzięki.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Stachu,

funkcjonalności, które wymieniłeś to pochodna kości zastosowanych w MDAC i ich włączenie to dla inżyniera-projektanta żaden problem.

Qdac został tak a nie inaczej wyceniony, bo tak im wyszło z analizy rynku.

OK. Wierzę na słowo. Nie będziemy prowadzić takich koperkowych rozmów. :) Chociaż to przecież nie jest kwestia on/off, gdy jest wzmacniacz słuchawkowy albo go nie ma.

Tak czy siak posłuchałbym Audiolabów, o ile da się wypożyczyć do domu.

Whiter, niestety nie szukam źródła optymalnego, ale minimalnego akceptowalnego na daną chwilę. Po prostu nie mam ostatnio możliwości słuchania tak jakbym chciał, a raczej jest to wieczorne relaksujące słuchanie, stąd celuję raczej w muzykalne, tolerancyjne dla płyt urządzenia. Audiolab ma z kolei tę zaletę, że posiada wzmak słuchawkowy (i to podobno niezły), więc chętnie bym go polubił. Gdyby miał cenę jak w GB, powinien kosztować 3 tysie, nie 4, ale cóż - zachwyty robią swoje i pewnie z analizy rynku wyszło, że Polacy bogatsi i mogą więcej zapłacić.

Koperkowe czy nie koperkowe, uruchomienie wyjścia słuchawkowego kosztuje w mdac tyle co zrobienie otworu na frontpanelu i dorzucenie gniazda. Sygnał brany jest bezpośrednio z analogu, brak tego wyjścia w cd8200 to nic innego jak nizsze pozycjonowanie produktu.

Na biedniejszych i płytszych rynkach przeważnie jest drożej...

Witam klubowych kolegow.Sorki ze troche zakloce goracy temat M-daca(do dzis nie udalo mi sie go posluchac)ale w niedlugim czasie bede chyba zmienial kolumny i chcialbym znalesc rozwiazanie najbardziej optymalne.Oczywiscie nie oczekuje od Was konkrtetnego wyboru(to niemozliwe)aczkolwiek wielu z Was przerobilo zapewne wiele glosnikow z caspianem i napewno maja juz wyrobione zdanie pod tym wzgledem.Moje focale to bardzo dobre paki ale brakuje mi w nich troche ciepla a przede wszystkim magji.Szukam czegos co posiada te dwie cechy i zachowa wyrafinowana otwarta gore jak i precyzje.

Z ostatnio najlepiej brzmiacych kolumn to pmc(20) jak i dynaudio signature(poza zasiegiem cenowym),niemniej jednak jest wiele ktorych nie slyszalem a posiadaja te cechy w wiekrzym lub mniejszym stopniu.

Na chwile obecna na rynku jest ogromna ilosc kolumn i nie sposob przesluchac wszystkie dlatego pytam tutaj bo ma to grac docelowo wlasnie z roksanem i reszta zestawu(o mnie).

Czym sie zainteresowac??

Z gory dzieki i pozdr.

Kasa okolo 10,13kz za pare(+-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.