Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

cichom<- ale zaden Caspian CD nie da Ci pieknego czystego blasku wysokich towow, takiego doswietlenia

doblyszczenia tego zakresu. Wysokie tony, owszem pozostaja sa szczegolowe, delikatne i plasuja sie ogolnie na wysokim pozmiomie, ale iskierek i wielekiego realizmu bym sie tu nie spodziewal.

Wszystko fajnie, tylko ze ludzie odpowiedzialni za nagrywanie płyt, ktorzy siedzą za konsoletami w studiach nagrań mają często blade pojęcie o wysokiej jakości wysokich tonach. Rezultat jest taki, ze 3/4 plyt to sieczka i latające zyletki. A nawet jesli płyta nagrana jest niezle, czesto odsluchiwana jest w srednich warunkach akustycznych. W takich sytuacjach Capsian jest nieoceniony - nie zamula, a jednoczesnie nie wyostrza przekazu. Zreszta powiem szczerze dla mnie Roksan doświetla góre w dostateczny sposob. Moja opinia moze wynikac z faktu, iz nie cierpie wyostrzen w górnym pasmie, a moze tez przyczyna rozbieznych opinii jest to, iz sluchasz (nadal jak mniemam?) na Viennach, które maja taki charakter a nie inny. Ja te kolumny uwielbiam, ale podłaczenie do nich Roksana moze miec jeden skutek uboczny - moze powstac chec szukania czegos co bedzie grało odwazniej na górze. Pytanie czy to jest kwestia elektroniki czy kolumn? Pewnie jedno i drugie, choc w Twoim wypadku stawiam na drugie.

Chłopaki każdy ma swoje uszy i niech słucha i wybiera to co mu pasuje.

Moven ->

"The most important thing in audio is the synergy of the system".

To cytat z Twojego O mnie.

Mnie w audio już chyba w tej chwili nic nie zaskoczy. Przyznaje, że do niedawna również sądziłem, że mój system potrzebuje doświetlenia na górze. Po tych wszystkich wpisach zacząłem się nawet zastanawiać nad zmianą elektroniki. Jakie szczęście, że mnie nie pokusiło, bo bym cholernie żałował.

Zacząłem kombinować z kablami. Pomyślałem, najpierw, że to może interkonekt jest winny, ale zmiany nie przynosiły pożądanych rezultatów. Chciałem pokombinować z IC DIY ale moje konstrukcje nie dorastały nawet do mojego Straight Wire Serenade, wyskoczyłem może trochę nad poziom Klotza AC110. Przyszła więc pora na kable głośnikowe. Wypożyczyłem kilka kabli i już wiedziałem, że to jest dobry kierunek. Właściwie każdy kabel, który testowałem był lepszy od Real Cable BM250T które używałem. Bardzo ładnie zagrał Hotline Blue Spiral, ogólnie polecam, bardzo dobry kabel, może nie jest wybitny pod względem kreowania sceny ale ogólnie bardzo ok. Później skusiłem się na Kimbera 8TC i tu porażka. Najprawdopodobniej trafiłem na podróbę - najgorszy kabel jaki miałem kiedykolwiek odpowiednik najtańszego miedziaka ze szpuli. Teraz jadę na kablu DIY i powiem szczerze, że mnie zaskakuje ten kabel. Jeszcze tak szerokiej i głębokiej sceny u siebie nie słyszałem, ogólnie ilość detali jakie teraz słyszę jest dużo większa niż było dotychczas na wszystkich innych kablach jakie miałem. Posłucham i później napisze coś więcej na ten temat.

Moje male trzy grosze. Niedawno pytalem Was o pomoc przy wyborze odtwarzacza. Ostatecznie zdecydowalem sie(miedzy innymi dzieki Wam) na nowego Caspiana.

Po trzech dniach musze powiedziec, ze oboje z malzonka zrozumielismy, jak bardzo skromne wysokie tony podawal w sygnale nasz poprzedni NAD C542.

Odtwarzacz oczywiscie z innej ligi, bo jego cena w momencie zakupu wynosila "zaledwie" £350. Bogactwo trebli z nowego Caspiana mnie osobiscie nie tyle zadowala, co dopieszcza.

A oba odtwarzacze uzywalem z ta sama reszta toru. Oczywiscie, zauwazylem w nowym nabytku pewne wady, ale napewno nie dotycza one przekazu wysokich tonow.

Witam

Jezeli był by ktos zainteresowany pozbywam sie końcówki mocy Roksan Caspian:) a w niedługim czasie również intergy Caspiana a moze i CD również:) . Info PW

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

lolo989

Zawsze cos wniesie:) Wg mnie poprawiła sie dynamika i slyszalne sa lepiej detale. Ale czy warto? To juz musisz sam zdecydowac:)

A teraz pytanko lamera:) Mam IC audionove ''kierunkowy'' ze strzalkami. Chce podpiac pre z koncowka mocy. Czyli strzałki ida z pre w kierunku koncowki oczywiscie?:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Bawił się ktoś przewodami zasilającymi? Hobbysta gratuluje dobrego źródła dźwięku. Możesz pochwalić się jaki dokładnie masz egzemplarz?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Hej, dziekuje i bardzo sie ciesze ze po bardzo krotkim, zaledwie osmiomiesiecznym okresie wyborow...udalo mi sie wreszcie podjac decyzje (i nawet nie dzilalaem pod tzw. wplywem).

Nabylem pierwszy powazny odtwarzacz w swoim zyciu i wybor padl na Caspiana M2.

Tak wiec do tej pory, co zauwazylem dopiero teraz(sic!)- meczylem sie przy tym NADzie.

post-26673-015239700 1292166517_thumb.jpg

A od paru dni rozmarzam sie przy tym cacuszku ;)

post-26673-092974400 1292166826_thumb.jpg

cichom, zentaur <- w sumie macie racje. Za gladkie wysokie tony w moim systemie nie sa odpowiedzialne jednak kolumny Vienna (troche stereotypowo postrzegana marka), a wzmacniacz Accu i IC Stereovox, ktory, o dziwo ma opinie jasnego, bezlitosnego i obnazajacego wady systemow :-) Caspian w tym systemie to juz bylo za duzo dobrego - brak blasku wysokich tonow i malo spektakularne aspekty dynamiczne.

Witam

To moze ktos sie skusi na zestaw Caspiana : integra+ koncowka :) ?

ano ja osobiscie robie w zakladzie co maluja felgi samochodowe.kryja dobra farba ktora wiadomo ze tak szybko nie zejdzie wlasciwie to wogole nie zejdzie.przynajmniej wiadomo ze bedzie to opiaskowane i pomalowane dobra farba, efekt jest naprawde fajny wazne tylko zeby nie dfawac do malowania galek tam gdzie maluja proszkowo bo wiadomo ze w srodku sa plastikowe elementy :) wrzuce niedlugo fotki mojego odrobionego caspiana :))

Witam! Panowie pomocy ! Zakupiłem odtwarzacz ROKSAN CASPIAN DVD DUAL PLAYER niestety bez pilota. Okazuje się, że uniwersalne piloty typu Logitech itp. nie posiadają w swojej bazie oprogramowania do tego pilota. Czy jest szansa dostać gdzieś oryginał bądź pilot zastępczy, który będzie współpracował z tym odtwarzaczem ? Za wszelkie informacje z góry dziękuję :-)

Edytowane przez stempel

@ stempel,

Zerknij na aukcję:

http://cgi.ebay.co.uk/ROKSAN-KANDY-REMOTE-CONTROL-/130467966156?pt=UK_AudioTVElectronics_Video_RemoteControls&hash=item1e607f2ccc

Powinien pasować ale dopytaj może na forum roksana.

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Wszystkim klubowiczom życzę zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

@ stempel,

Zerknij na aukcję:

http://cgi.ebay.co.uk/ROKSAN-KANDY-REMOTE-CONTROL-/130467966156?pt=UK_AudioTVElectronics_Video_RemoteControls&hash=item1e607f2ccc

Powinien pasować ale dopytaj może na forum roksana.

Dzięki za info. Udało się jednak zaprogramować Logitecha. Musze powiedzieć, ze jestem miło zaskoczony jakością dźwięku tego odtwarzacz z płyt CD po wyjściu analogowym. Pozdrawiam!

Klubowicze mam pytanko.

Czy ktoś z was porównywał cd caspiana (mkI, mkII, M1) do obecnie produkowanych DACów (v-dac, rdac, inne) ??

Jeżeli tak to prosiłbym o krótkie podsumowanie.

Pozdrawiam.

----------------------------------------------------

Miałem kiedyś obok CD Caspiana MkII, DACa Zaolu. Nie było nad czym się zastanawiać, Caspian zdetronizował DACa we wszystkich aspektach brzmienia. Osobiście również wacham się pomiędzy integrą CD Caspiana a jakimś DACiem. Cambridge Audio 840CD z Caspianem MkII też nie powalczył zbyt długo, ale nie pamiętam szczegółów rywalizacji. Wygodniej by mi było podłączyć DACa z USB do compa, ale jestem gotów wypalać płytki dla lepszej jakości odtwarzania.

Pozostaje jeszcze kwestia dorobienia wejścia na dac w CD, ale to jest uzależnione od konstrukcji CDka. Jednakże znajomy elektronik mówił, że jest to możliwe. Super był by Caspian CD z wejściem na przetwornik.

pzdr.

CD mkI, mkII, M-series mają wyjście na daca więc nie za bardzo wiem co to był za elektronik? Chyba, że faktycznie chodzi Ci o wejście, ale nie za bardzo rozumiem po co? Jeżeli miałbyś wejście cyfrowe to możesz śmiało podłączyć bezpośrednio komputer i CD działało by jako DAC.

Mam nadzieję, że wszystko zaraz się wyjaśni :)

• 2 tygodnie później...

Słuchałem tego zestawu (podobnie jak większości innych dostępnych w cenie ok. 4000) nie wywarł zbyt dobrego wrażenia. Ostatecznie wybór padła na Kandy K2 (podobno słabego przy Caspianie)

Edytowane przez k_an

Klubowicze pytanko;-)

Czy ktos sluchal cd audiolab 8200cd? a raczej porownywal do cd caspiana. Czy audiolab to bedzie krok do przodu w stosunku do roksana? Moj roksan idzie do nowego wlasciciela i zostaje bez cd. Szukam cd copland ale to raczej odpada poniewaz nie ma ich wogole w sh. Audiolaba moge kupic nowego w bdb cenie ale nie mam mozliwosci odsluchu...

Witam! Panowie pomocy ! Zakupiłem odtwarzacz ROKSAN CASPIAN DVD DUAL PLAYER niestety bez pilota. Okazuje się, że uniwersalne piloty typu Logitech itp. nie posiadają w swojej bazie oprogramowania do tego pilota. Czy jest szansa dostać gdzieś oryginał bądź pilot zastępczy, który będzie współpracował z tym odtwarzaczem ? Za wszelkie informacje z góry dziękuję :-)

Troszke pózno ale ktos sprzedaje:

http://cgi.ebay.co.uk/ROKSAN-Kandy-System-Original-Remote-Handset-MINT-/120662501137?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item1c180ba711

Nie tak dawno, zadalem bardzo podobne pytanie tutaj i jeden z respondentow pozwolil sobie na komentarz, ze sa tacy, ktorzy wola "daewoo tico od subaru" pod moim adresem, czy cos w ten desen... :)

A zastanawialem sie nad tym samym. Czy odtwarzacz kiedys dwa razy drozszy, ale tez o generacje starszy, bedzie wciaz lepszy od nowego, ale z nizszej polki.

Powiem Ci tylko, ze na publicznych forach trudno bedzie uslyszec obiektywna ocene. Generalnie wszyscy "sa zakochani" w tym co sami maja/kupili.

Audiolab 8200 mial rewelacyjne opinie w prasie. Bralem go pod uwage, kiedy myslalem nad Kandy, bo to ta sama polka cenowa.

Koniec koncow, nie kupilem ani jednego, ani drugiego. Czy slusznie? Nie wiem. Nie slyszalem Audiolaba.

dzieki:)

Problem w tym ze prasa go chwali(audiolab) a uzytkownikow jakos malo... dlaczego?

Ja chyba zaryzykuje i jutro wezme tego 8200cd...

Bede mial porownanie...

Najwyzej bedzie do sprzedania hehe

cd 8200 ma taka ciekawostke przyrodnicza, ze ma przelacznik charakteru brzmienia. mam cos takiego w moim tunerze DAB cambridge audio, ktory kupilem dobre 7 lat temu i koncepcja jest interesujaca, bo mozesz miec, jakby kilka urzadzen na raz - upraszczajac oczywiscie ;) jak masz ochote zmieniasz tryb i urzadzenie brzmi inaczej

No nic jutro jade po 8200cd. Zobaczymy jak ten cd roku wg hifi choice zagra w porownaniu do starenkiego caspiana...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.