Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Sadze pedros300 jak zakupisz cos z Roksana nie bedziesz zawiedzony ,ja poszukiwalem przez 2 lata pasujacy dla mnie wzmacniacz i w koncu go znalazlem- jestem szczesliwym posiadaczem Kandy 2, jak dla mnie gra wybitnie.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich

Od kilku dni jestem posiadaczem Zestawu M2. Na razie jestem na etapie osłuchiwania się, ale jako, że sam jeszcze do niedawna "głęboko" szukałem informacji na temat tego sprzętu, przytoczę kilka uwag.

Zacznę od wizualnej oceny.

Zestaw wreszcie wygląda jakby nic mu nie brakowało. Blacha polerowana robi wrażenie. Przedni panel podzielony na 3 części sprawia wrażenie wysokiej klasy sprzętu.

Niebieski wyświetlacz CD, czerwone diody Wzmacniacza wyglądają lepiej od poprzednika szczególnie w nocy. No i W końcu są XLR-y.

Z technicznych spraw jedynie można przyczepić się do braku przycisku uśpienia CD. Szkoda.

Tor odsłuchowy: Roksan Caspian M2 -- Nordost Heimdall XLR -- Roksan Caspian CD M2 (Shunyata Diamonback)-- Van Den Hul The Wind MK2 -- Dynaudio 52SE

O ile CD M2 uważam za poprawioną wersję CD M1 (tzw. next generation), o tyle wzmacniacz uznaję za całkowicie nową konstrukcja. Od razu przyznam, że nie słuchałem M1, posiadałem MK2, ale to niżej.

Zacznę od mocy bo to ważna kwestia.

Wcześniej, na jednym z zagranicznych forum przyczytałem ciekawe porównanie M1 do M2. Była to bezpośrednia konfrontacja oparta o 3 rodzaje głośników podstawkowych.

Gość pisał, że 85W M1 do 85W M2 nie może się równać. M2 brzmi jakby miało ze 150W. Ciekawa sprawa.

Mogę to potwierdzić. Dźwięk już w pierwszej chwili wydaje się jakby grał głośniej, dynamiczniej, zarazem czysto przy zachowaniu kontroli, w każdym zakresie. Do tego przychodzi mu to bardzo lekko.

Teraz wydaje mi się, że poprzedni wzmacniacz tj. MK2 posiadał może z 50W. Tak jest.

Z kolei wcześniejszy Krell 400xi 200W, trzymał Dynaudio "za mordę", był bardzo dynamiczny, bas miał duży i szybki z niesamowitą kontrolą. Caspian brzmi podobnie.

Ustępuje Krellowi pod względem szybkości, ale nie kontroli, a gdy usłyszy się muzykalność, srednicę to trudno jest się oderwać. Krellowi brakują lata świetlne w tym zakresie.

M2 brzmi jak lampa z dużą dawką energii, kontrolą a do tego bardzo czysto.

Głębia, o której wspominał AudioZakupy (Pozdrawiam), że jej nie ma - jest!

Być moze przy Musicalu AMS-ie, który był również na testach w tym samym czasie wypadł blado, ale jeżeli ta głębia była słaba to jak się ma tutaj przytoczony MK2, kompletnie nijako. To samo dotyczy precyzji.

Scena cała jest pięknie poukładana.

Można usłyszeć nowe dźwięki, które wcześniej nie zdążyłem uchwycić.

Sam wzmacniacz gra trochę jaśniej od poprzednika, szczególnie na średnicy, ale nie jest jasny. Barwa zaliczana jest do tej słodkiej.

Zestaw testowałem tylko po XLR-ach, tak fajnie grało, że nie miałem ochoty zmieniać na RCA.

Do wad mogę zaliczyć załączanie się wiatraka chłodzenia. Słychać go między utworami po dłuższym użytkowaniu. Trochę jakby PC chodził. Zaraz się wyłącza.

Zauważyłem też, że czasem czepiano się poprzednich wersji, pod względem muzykalności, że to tzw. zamulenie na średnicy, nie mogę się z tym zbytnio zgodzić, ale proponuję tym osobom posłuchać nowego M2.

Pozdrawiam

Marek

post-68-0-63303500-1302374874_thumb.jpg

post-68-0-04070300-1302374882_thumb.jpg

Gratuluje M2 series. Szkoda, że kolumny nie są tej samej klasy, ale zapewne z czasem się to zmieni.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gratuluje M2 series. Szkoda, że kolumny nie są tej samej klasy...

Ale za to uniwersalne - jak widac na zalaczonym obrazku, sluza za podstawki pod kwiatuszki.

Czekamy na zalanie :)

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Gratuluje M2 series. Szkoda, że kolumny nie są tej samej klasy, ale zapewne z czasem się to zmieni.

Różnie to może jeszcze wypadać z rożnymi kolumnami i kablami. Z tymi z którymi najwięcej słuchałem niestety był z tym problem.

Szkoda, że kolumny tak dość mocno ściśnięte na tej szafce. Ile jest między nimi ?

Cały czas męczy mnie pytanie czy zmienić Caspiana M1 na M2, czy może od zaraz Platinum.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Odstęp między głośnikami to 1,5 m. Nie jest źle, cały pokój ładnie jest wypełniony. W tej materii na razie nic nie zmienię. Za około 2 lata dopiero, czeka mnie przeprowadzka.

Jeżeli chodzi o Dynaudio. Dają sobie radę. Wcześniej tylko 400xi potrafił dobrze je napędzić.

Zmiana i tak nastapi, nie wcześniej jak po tym sezonie. Myślę o projekcie Akustyka RCM, oraz nowych Proacach Two.

Pozdrawiam

Witam

Chcialem sie zapisac do klubu roksana . Zakupilem K2 wspanialy wzmacniacz.

Chcialem sie zapytac jak jest pakowany moze ten wzmacniacz oryginalnie , poniewaz zamowilem w sklepie online jako nowke , i na przednim panelu tym swiecacym mam ryski zadrapania , pilot byl bez baterii. Czy np nie powinno byc foli na tym panelu ??

Czy ktos moze pomoc ??

Dzieki za pomoc

Tak, wzmacniacz i cd z serii K2 nowe mają folię na lustrzanych panelach oraz baterie do pilotów.

Pozdrawiam !

Igor

witam

Mam pytanko czy ktos slyszal cos o tych glosniczkach ?

http://www.whathifi.com/review/roksan-kandy-k2-tr-5

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam wszystkich klubowiczów :)

Dzisiaj przyszedł do mnie Roksan Kandy 2 więc siłą rzeczy również chciałbym wstąpić w szeregi miłośników marki Roksan.

I od razu pierwsza prośba ;)

Właściwie dwa pytania.

Kupiłem wzmacniacz w UK czy nie będę miał problemów z prądem, oczywiście oprócz zakupu kabla zasilającego zakończonego naszą wtyczką. Ale chodzi mi o sam wzmacniacz czy nie będzie miał problemów z naszym prądem?

Druga sprawa czy ktoś z klubowiczów nie zrobiłby dla mnie skanów polskiej instrukcji do tego wzmacniacza?

Pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie,

jestem takze szczesliwym posiadaczem Kandy K2.Niestety tydzien temu wzmacniacz przestal dzialac.Zalaczam kopie faktury jaka dzis otrzymalem od Roksana wraz z dzialajacym wzmacniaczem.Dodam jedynie ze K2 nie byl juz na gwarancji.Pozdrowienia dla wszystkich Roksanowcow!

post-28264-0-75521800-1303336788_thumb.gif

Życzę wszystkim klubowiczom spokojnych świat Wielkanocnych.

Nic się nie zmieni po zmianie wtyczki.

Przymierzam się do zakupu Roksana Platinum czy ktos z was miał okazję go słuchać? Ktoś może z czymś porównywał?

Panowie

Jak tam M2 po czasie, może jakieś nowe ciekawe spostrzeżenia i refleksje.

Pozdrawiam i czuję, że kwestią czasu jest powrót do klubu ;-)

Po tak długim czasie i po kilku b.dobrych wzmacniaczach, wciąż mam w pamięci dźwięk Caspiana i

takiej analogowej, otwartej, prawdziwej i komunikatywnej średnicy nie miał żaden inny wzmak.

(spis w "o mnie") Każdemu brakowało tej magii przykuwania i angażowania w muzykę.

Pzdr.

Jednak pierwsze zauroczenie pozostaje na wieki. Ja nie zapomnę jak pierwszy raz podłączyłem Caspiana MK1 do ESA Triton. Szczeka mi opadła i mojej ukochanej również. To był naprawdę wielki krok do przodu względem wzmacniaczy które miałem u siebie. Później chciałem poczuć lampę i wybrałem bardzo chwalony model Yaqin MC100b no i wielkie rozczarowanie. Brak tej średnicy i tego basu. Wtedy od zaraz wiedziałem, że muszę mięć ponownie Caspiana. Teraz pozostaje tylko zakup Roksan Platinum, ale chciałbym go posłuchać, albo poznać opinię tych co mieli okazję go bliżej oglądać.

Panowie

Jak tam M2 po czasie, może jakieś nowe ciekawe spostrzeżenia i refleksje.

Pozdrawiam i czuję, że kwestią czasu jest powrót do klubu ;-)

Po tak długim czasie i po kilku b.dobrych wzmacniaczach, wciąż mam w pamięci dźwięk Caspiana i

takiej analogowej, otwartej, prawdziwej i komunikatywnej średnicy nie miał żaden inny wzmak.

(spis w "o mnie") Każdemu brakowało tej magii przykuwania i angażowania w muzykę.

Pzdr.

Qman jeśli można wiedzieć - czemu zmieniłeś Krella?

A propo M2 ostatnio bawię się w kable IC do systemu słuchawkowego. Frey okazał się "muskularnym" kabelkiem, jakby chciał zagrać na żywo.

Co do zestawu M2 nie zmienię zdania, że jest to najbardziej muzykalny przekaz jaki dane było mi słuchać. Wysokie to mistrzostwo świata.

Ktoś miał okazję słuchać M1 z Audio Physic? Myślę nad modelem Sitara 25, w moich 16m2 byłyby jak znalazł.

Pozdrawiam

Edytowane przez marek s

Krell nie gral muzyki jak dla mnie. Pomimo, że był plastyczny, ocieplony to zbytnia kontrola wyprał go z emocji. Nie wciągał w przekaz, a po czasie potrafil zmęczyć, nie miałem przyjemności z jegomościem, ale efekt ten jest zauważalny po dłuższym obcowaniu. Pamiętam, że z Caspianem nawet jak słuchałem do kotleta, albo coś robilem, rozmawiałem etc. to Caspian potrafił wszystko przyćmić i wciągnąć w wir muzyki. Barwa, analogowa aura, świetny bas a przede wszystkim muzykalność to to co ciągle pamiętam, czego poszukiwałem w innych wzmacniaczach i nie znalazłem. Caspian gwarantuje nam takie emocje, mam nadzieję, bo już długo nie miałem okazji słuchać tego świetnego wzmacniacza.

Krell nie gral muzyki jak dla mnie. Pomimo, że był plastyczny, ocieplony to zbytnia kontrola wyprał go z emocji. Nie wciągał w przekaz, a po czasie potrafil zmęczyć, nie miałem przyjemności z jegomościem, ale efekt ten jest zauważalny po dłuższym obcowaniu. Pamiętam, że z Caspianem nawet jak słuchałem do kotleta, albo coś robilem, rozmawiałem etc. to Caspian potrafił wszystko przyćmić i wciągnąć w wir muzyki. Barwa, analogowa aura, świetny bas a przede wszystkim muzykalność to to co ciągle pamiętam, czego poszukiwałem w innych wzmacniaczach i nie znalazłem. Caspian gwarantuje nam takie emocje, mam nadzieję, bo już długo nie miałem okazji słuchać tego świetnego wzmacniacza.

podobnie odczuwałem z 400xi. Wszystko było na (bardzo) wysokim poziomie, ale im dłużej słuchałem, tym bardziej robiło się nudno.

A jak sprawdza się Musical 300? Widzę również, że miałeś Usher 1.5, Accu 212, Akustyka R1. Chyba lubisz zmiany :)

Sezon nadchodzi, jak będziesz w pobliżu Świnoujścia to zapraszam!

Edytowane przez marek s

Teraz pozostaje tylko zakup Roksan Platinum, ale chciałbym go posłuchać, albo poznać opinię tych co mieli okazję go bliżej oglądać.

W decibelu na mokotowie roksan platinum grzecznie na Ciebie czeka:)

A gdzieś w woj pomorskim? Albo może jakiś użytkownik ma? Wiadomo jak wyglądają odsłuchy w salonach a jak w domu.

A gdzieś w woj pomorskim? Albo może jakiś użytkownik ma? Wiadomo jak wyglądają odsłuchy w salonach a jak w domu.

kivlov,

W Polsce nie można było kupić M1 new generation a Ty bys chciał platinum blisko Twojego miejsca zamieszkania?:D

Ciekawe czy decibel sprzedał jakąkolwiek sztukę...

kivlov,

W Polsce nie można było kupić M1 new generation a Ty bys chciał platinum blisko Twojego miejsca zamieszkania?:D

Ciekawe czy decibel sprzedał jakąkolwiek sztukę...

ee tam na allegro był czarny M1 new generation :) choć zapewne z importu.

W Krakowie w chilloutstudio tez mieli (może jeszcze mają) Platinum za 20k ale to też daleko z pomorza.

----------------------------------------------------

ee tam na allegro był czarny M1 new generation :) choć zapewne z importu.

W Krakowie w chilloutstudio tez mieli (może jeszcze mają) Platinum za 20k ale to też daleko z pomorza.

Byłem w decibelu po M1 new generation i okazało się, że to co mają i mieli to były wersje 70-watowe.

qman <- hehe, a jednak :-) U mnie Accu caly czas jest w systemie i nie zanosi sie na zmiany. Ten wzmak tez ma swoje ograniczenia (niewielkie), no ale jesli nie jest sie gotowym do wydania sporej kasy na ekstremalny hi-end, to trzeba pogodzic sie z pewnymi kompromisami :-) A jak MF? Jestes zadowolony? Pozdrawiam :-)

Caly czas jestem ciekaw porownania wzmakow Caspian M2 vs Creek Destiny2. Ciekawe ktory lepszy? To chyba najlepsze na rynku kontrukcje klasy sredniej, zahaczajace o hi-end.

Edytowane przez Morven

a jak pytalem sie Ciebie qman to twierdziles ze Krell to we wszystkim co najmniej klasa wyzej od Caspiana.

Ciekaw jestem porownania starych MKI do nowszych M1 czy M2 zarowno cd jak i wzmacniaczy.

Z tego co slysze Roksany to naprawde dobre sprzety. Zarowno cd jak i intergra Caspiana MKI gra bardzo uczciwie zapewniajac szcegolowosc przy swietnej barwie, niezly rytm i dynamike.

Generalnie ma swietny bas i znakomita srednice. Co do wysokich kwestia gustu i reszty toru. Jest miekka, wycofana ocieplona ale przy takich B&W bedzie bardzo fajna.

Ma ograniczenia w mocy ale ciagnie i Dynki.

Kiedys o cd Roksana mowiono ze jest analityczny, porownujac jednak do obecnych cd ktore sa albo zamulone albo krzykliwe on gra muzykalnie a przy tym czysto, szeroko.

Generalnie Roksana polecam do neutralnych niezbyt gestych kolumn.

a jak pytalem sie Ciebie qman to twierdziles ze Krell to we wszystkim co najmniej klasa wyzej od Caspiana.

Prawie we wszystkim, oprócz średnicy i basu, który jest w obu inny ale moim zdaniem na tym samym poziomie. Natomiast to czego nie znalazłem w Krellu i innych wzmacniaczach, to specyficzna średnica i komunikatywność, która powoduje, że chce się słuchać wszystkiego i nawet płyty czy gatunki, które leżały w kącie, teraz wciągają i przykuwają.

Krell jest b.dobrym wzmakiem, ale nie dał mi tego co Caspian, a co jest ciężkie do zwerbalizowania.

Musze sie pochwalic w koncu roksanem i setupem bo zapomnialem hehe

post-23552-0-68091800-1305483097_thumb.jpg

post-23552-0-71806500-1305483206_thumb.jpg

Widzę w centrum nogę żony :)

Mógłbyś pokazać jak wygląda Twój pokój wraz z systemem video. Widzę w opisie, że masz TV Sony i projektor.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.