Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przesadzajmy z tymi miesiącami wygrzewania. Chodziło mi o to, że dobre źródło najłatwiej docenić gdy po osłuchaniu na lepszym wróci się (oby na próbę) do gorszego... Z drugiej strony u mnie po dołożeniu DAC'a od razu był opad szczeny, nieprzespane noce i wracanie biegiem z pracy by słuchać:D

Rzeczywiście, trochę niewygodnie ci tam będzie rękę włożyć.

Przy okazji - generalnie masz tam ciasno. Czy wzmak mało się grzeje? Bo niektóre by ci się tam ugotowały, ale podobno wzmak ma wiatrak jak komputer i mało się grzeje. Czy można postawić wmzak na odtwarzaczu?

Czarna M1 ma jeden atut wizualny względem M2 - czarne pokrętło, a M2 srebrne albo chromowane jak korek w umywalce. Wygląda to jak ukłon w stronę dresiarzy. Nie wiem, co ci designerzy Roksana palą.

Edytowane przez Stachu19

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

.. i wiem, że to co ma największe dla mnie znaczenie, to nie dynamika, przestrzeń, bas, a barwa, w dużym mierze barwa (czy charakter) średnicy i dlatego tak podoba mi się caspian. Dlatego też najpierw zmienię wzmak, a nie kolumny.

hmm co masz na myśli pisząc o barwie caspiana? i czy piszesz o cd czy wzmacniaczu ??

----------------------------------------------------

Trochę złośliwisz na temat phoebe, a to są całkiem zacne kolumny.

Pewnie masz rację, mnie po prostu śmieszą trochę ciągle teksty AA, że phoebe żeby rozwinąć skrzydła potrzebują wzmacniacza i cd po 8k i kabli za 300zł z metra. Przypomnę, że w środku siedzi wooferek visaton w170 za 100zł sztuka:) Blaszany kosz, brak wentylacji dolnego zawieszenia i cewki.

Ja też się sam siebie w międzyczasie trochę nauczyłem i wiem, że to co ma największe dla mnie znaczenie, to nie dynamika, przestrzeń, bas, a barwa, w dużym mierze barwa (czy charakter) średnicy i dlatego tak podoba mi się caspian.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby caspian był we wszystkim co wymieniłeś lepszy.

Bo niektóre by ci się tam ugotowały, ale podobno wzmak ma wiatrak jak komputer i mało się grzeje. Czy można postawić wmzak na odtwarzaczu?

Lepiej jak CD jest pod wzmacniaczem, właśnie ze względu na rozpraszanie ciepła. W M1 nie ma wiatraczka, swoją drogą IMHO wiatraczek w M2 to trochę wstyd.

Bardziej o wzmacniaczu. I barwa to ogólnikowe określenie. Trochę jestem nieprecyzyjny, ale chodzi mi o miejsce średnicy względem całego pasma (raczej wypchnięte niż wycofane), o coś, co można może określić jako nasycenie średnicy, a bez prób opisowych - po prostu wokale brzmią rewelacyjnie i naturalnie.

A czemu właściwie pytasz o wzmak czy cd? Twoim zdaniem mają znacząco różny charakter?

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Pytam bo mam wzmacniacz m1 a cd niestety nie udało mi się jeszcze u siebie gościć a widzę, że Ty masz właśnie cd.

Moim zdaniem Caspian nie gra wypchnięta średnicą ale dzięki lekko stonowanej górze jest ona tak dobrze czytelna i przyjemna w odbiorze.

Dlatego właśnie wydaje mi się, że do Caspiana potrzeba źródła, które nada troszeczkę blasku i dźwięczności na średnicy i górze pasma.

Stachu19, skąd jesteś jeżeli można spytać ??

Edytowane przez squad05

Dziś obok mojego M1 NG stanął angielski kolega Sugden A21a ;)

Porównanie obu wzmacniaczy postaram się opisać za kilka dni.

No to przepadłeś! :)

A swoją drogą - gratulacje!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zmieni klub na bank, mówię Ci! :P

Nie dlatego, że stary wzmak jest be... przeciwnie, to świetny sprzęt, ale po prostu British Pure Class A ma niewielu konkurentów na tej planecie. :)

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Rzeczywiście, trochę niewygodnie ci tam będzie rękę włożyć.

Przy okazji - generalnie masz tam ciasno. Czy wzmak mało się grzeje? Bo niektóre by ci się tam ugotowały, ale podobno wzmak ma wiatrak jak komputer i mało się grzeje. Czy można postawić wmzak na odtwarzaczu?

Czarna M1 ma jeden atut wizualny względem M2 - czarne pokrętło, a M2 srebrne albo chromowane jak korek w umywalce. Wygląda to jak ukłon w stronę dresiarzy. Nie wiem, co ci designerzy Roksana palą.

widzisz mi osobiście podoba się ten korek chromowany w moim całym srebrnym m2 a dresiarzy nie ciepię ;)

. W M1 nie ma wiatraczka, swoją drogą IMHO wiatraczek w M2 to trochę wstyd.

wiatraczka przy odsłuchach nie słychać na szczęście a że tam jest i robi swoje to niech robi ważne żeby nie był upierdliwy

Focal + Naim

No to przepadłeś! :)

A swoją drogą - gratulacje!

No widzisz kolego il Dottore jak spytałem w wątku, który założyłeś o bas Sugdena to się nie odezwałeś a teraz włazisz do klubu Roksana I mówisz, że przepadłem.

Ano nie "przepadłem", egzemplarz który kopiłem był z 2008r czyli z ostatniego okresu przed wprowadzeniem v2 więc młodziutki, kupiłem go w ciemno dużo czytając o jego synergii z moimi 1sc.

Słuchałem go u siebie przez 3tyg I mogę potwierdzić, że to bardzo przyzwoity piecyk, bardzo muzykalny, na średnicy dźwięczniejszy/bardziej dopalony od Caspiana, z bardziej otwarta górą od Caspiana, z głębsza sceną niż ta w Caspianie, ale bas .... jego poluzowanie u mnie w systemie spowodowało, że Sugden już jest u nowego właściciela.

Sugden jest w swojej cenie bardzo dobrym piecykiem ale trzeba mu zapewnić odpowiednie towarzystwo.

Caspian u mnie zaprezentował spójniejsze granie od Sugdena, w całokształcie przyjemniejsze w odbiorze i zostaje dalej u mnie.

p.s.

Przepadłem raz i podpowiem Ci, że nie było to przy A21a lecz gdy usłyszałem Lebena 660p.

Bardzo możliwe, że za kilka dni będę miał możliwość posłuchać IA4, kto wie, może wtedy "przepadnę" po raz kolejny ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez squad05

Ja nie mogę nic mówić o basie z tego pieca bo moje kolumny nie wiedzą, co to bas. :)

Swoją drogą - też przepadłem przy Lebenie - tej większej integrze.

Pozdrowionka! :)

Ja nie mogę nic mówić o basie z tego pieca bo moje kolumny nie wiedzą, co to bas. :)

...

a tam nie przesadzaj, ma tyle samo cm na midbasie co Ty.

Wiadomo, że fizyki nie oszukasz i niższego basu z tego nie zrobisz ale czy nie odczułeś poluzowania, lekko ciągnącego się basu u siebie ??

Witam

posłuchałem w końcu trochę więcej i dźwięk jest zdecydowanie lepszy. Wyznacznikiem dla mnie było odsłuchanie Death "Human" cd remaster, wszystko brzmiało świetnie, żadnego buczenia, płaskości dźwięku. Przy zdecydowanie spokojniejszej muzyce również nie znajduję (jak na razie) minusów. Brakuje mi tylko wyjścia słuchawkowego i muszę coś z tym zrobić, może jakiś tani wzmak słuchawkowy, np. coś takiego:

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=5572612.

może mieliście z tym styczność?

Czy to dobra cena za Caspian M1, który wisi na Alle...? Bo jakoś nie ma kupca, a wystawiony chyba po raz kolejny.

Cena minimalna jest dobra.

Nie ma kupca, bo żyjemy w Polsce i mamy polskie zarobki. Rynek na takie dobra nie jest duży.

Zmieni klub na bank, mówię Ci! :P

Nie dlatego, że stary wzmak jest be... przeciwnie, to świetny sprzęt, ale po prostu British Pure Class A ma niewielu konkurentów na tej planecie. :)

Widzisz i British Pure Class A trafił na lepszego od siebie;) a tak na poważnie to w audio nie ma jednego, najlepszego rozwiązania.

Widzisz i British Pure Class A trafił na lepszego od siebie;) a tak na poważnie to w audio nie ma jednego, najlepszego rozwiązania.

Ja to EMiL napisał nie ma tu lepszy/gorszy - oba wzmacniacze są dobre ;)

Moim zdaniem prezentują podobną klasę - różnią się natomiast sygnaturą brzmienia - a wybór zależał będzie od gustu

Witam

posłuchałem w końcu trochę więcej i dźwięk jest zdecydowanie lepszy. Wyznacznikiem dla mnie było odsłuchanie Death "Human" cd remaster, wszystko brzmiało świetnie, żadnego buczenia, płaskości dźwięku. Przy zdecydowanie spokojniejszej muzyce również nie znajduję (jak na razie) minusów. Brakuje mi tylko wyjścia słuchawkowego i muszę coś z tym zrobić, może jakiś tani wzmak słuchawkowy, np. coś takiego:

jak tanio i dobrze to klon Lehmanna zdecydowanie, mozesz tez sprobowac Foruma albo Holdegrona ale to bedzie wg mnie juz nie to.

Witam

... Brakuje mi tylko wyjścia słuchawkowego i muszę coś z tym zrobić, może jakiś tani wzmak słuchawkowy, np. coś takiego:

Mam własnie ten sam problem z brakiem gniazda zsłuchawkowego.

Ja mam dobrego wzmaka słuchawkowego OTL (by Marek Bożek) na dobrych lampach + senki KD650 po recablingu.

W poprzednim cd miałem dorobione przes Sonus Olivę dodatkowe analogowe wyjscia RCA pod słuchawkowca z selektorem wyjsc.

Tu tego zrobić nie mogę, bo cd nowy i na gwarancji.

Najlepszym wyjsciem byłby dobry DAC z dobrym wzmacniaczem słuchawkowym połączony coaxem z cd M1 , ale taki kosztuje ponad 4 tysie - więc odpada.

Na lektronice się nie znam, więc zapytam:

Pod jakie gniazda we wzmaku mogę podpiąć mojego OTLa, aby móc z niego korzystać?

Próbowałem pod PRE OUT1, ale nie skutkuje (słuchawkowiec jakby nie pracuje, tylko cos bardzo cicho i daleko słychać).

Poradźcie koledzy, bo przez słuchawki zawsze słuchałem późnym wieczorem i teraz jest pupa blada.

P.S. Codzienne odsuwanie sprzętu i przepinanie kabli w cd z integry na słuchawkowca i odwrotnie - odpada

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

kolego WHITER1 a moze bys sobie parke Caspianow ustawil w miejsce tego dekodera albo glosnika centaralnego a je gdzies wyemigrowal.centrala na gorna badz dolna polke :)) Caspiany beda sie lepiej prezentowac i do wszystkiego bys mial dojscie :)

Dzięki za radę, pomyslę i zobaczę, co reszta domu na to ;)

Mam jeszcze pytanie do znawców elektroników:

W opisie wzmacniacza słuchawkowego HEEDa jest taka tresc:

"CanAmp posiada wejście liniowe oraz wyjście liniowe, można go więc podłączyć do wyjścia Tape Monitor we wzmacniaczu, pozostawiając wyjście do nagrywania wolne. Na wyjściu zastosowaliśmy złocone gniazda, wlutowywane bezpośrednio do płytki z włókna szklanego."

Mój OTL (z tego, co widzę) ma równiez "wejście liniowe oraz wyjście liniowe". Zatem czy "można go więc podłączyć do wyjścia Tape Monitor we wzmacniaczu" i wszystko bedzie grało ok ?

A jesli tak, to jak ?

Czy nie zmienię (negatywnie wpłynę) dźwięku na kolumnach lub słuchawkach ?

Pytam, bo wolę nic nie popalić a Słodowy w elektronice ze mnie nie bardzo.

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

I obiecane fotki:

1. Nowa zabawka :)

2. Cały sprzęt wraz z niekorzystnym (ale niestety jedynym możliwym) ustawieniem kolumn.

(na zdjęciu wygląda jakby dynki były pod półką, ale są przed nią)

Jeżeli Ci bas nie dudni przy takim ustawieniu to aż dziwne;)

Tylna ścianka "wchodzi" pod półkę czy jest jeszcze przed nią?

Mikson, nie wiem, czy dobrze zrozumiałeś mój problem.

Headampa już mam i nie planuję go zamieniać na inny o identycznej funkcjonalności.

W moim pytaniu chodziło mi o coś innego.

Ale dzięki za propozycję :)

Jeżeli Ci bas nie dudni przy takim ustawieniu to aż dziwne;)

Tylna ścianka "wchodzi" pod półkę czy jest jeszcze przed nią?

Bas mi nie dudni, chociaż po zamianie na Caspiana znacznie go przybyło.

A tylna ścianka dynek wchodzi jednym rogiem tylko około 2 cm pod półkę i bardziej się nie da wysunąć kolumn.

Ale mam inny problem...

Otóż po zamianie cd CA 540c v.2 na nówkę cd M1... dźwięk się jakby trochę pogorszył (?!), co niestety zauważyła nawet żona :/

Po zmianie wzmaka z CA 540a V.2 na wygrzany M1 NG (grał 5 miesięcy u poprzedniego właściciela) zrobiło się prawie cudnie, miodnie, wszystko stało się piękne (względem integry CA), do pełni szczęścia brakowało tylko porządnego źródła, najlepiej dedykowanego.

M1 cd nie miałem niestety możliwości wcześniej posłuchać, ale natrafiła się naprawdę korzystna okazja, więc wziąłem trochę w ciemno, do czego trochę wstyd się przyznać :(

No i teraz gryzę wargi, czy dobrze zrobiłem, czy to kwestia czasu ?

Ale po kolei:

1. Basu jest więcej, ale jest zlany i gorzej kontrolowany

2. Średnica jest również bardziej zamulona i mniej rozdzielcza

4. I najgorsze - perlista, przyjemnie szczególowa i rozdzielcza góra, którą uwielbiałem (szczególnie w jazzie) - schowała się, nie cieszy mnie swoją delikatną obecnością :((

No, może jedynie przestrzeń się poprawiła i jest lepsza lokalizacja instrumentów na scenie.

Czy to możliwe żeby cd 3x droższe nie zagrało lepiej ?

Nie chce mi się w to wierzyć.

Czy to wszystko się poprawi, jak się cd wygrzeje ?

Jak będą sprzyjające okoliczności w domu, to pobawię się zmianami ic, spróbuję podpiąć jaśniejszy NF-102 Inakustika lub srebrny Sonus Oliva.

(Tylko nie piszcie jakie kable mam kupić lub o jakich poczytać, bo jestem przekonany, ze to nie o to chodzi)

Z góry dzięki za koleżeńskie wsparcie.

Edytowane przez whiter1

Na dobrą sprawę to w kambodży jest lepsza kość DAC niż w M1, ale nie przejmuj się - masz za to lepsze zasilanie;)

Daj mu pograć, chociaż szanse na to, że przybędzie wysokich tonów są raczej nikłe.

Whiter nie oszukuj sie, moze w tej konfiguracji gra po prostu gorzej.

Nie ma tak ze sie zmusisz zeby bylo lepiej. Np amp Caspiana jest znakomity ale stary Rotel RA-980BX gral u mnie lepiej, a jeszcze lepuej gra Cyrus ktory wlansie otworzyl gore.

Problemem Caspiana jest (a moze zaleta) ze caly zestaw wg mnie jesli dobierze sie nieodpowiednie kolumny to bedzie gral swietna srednica ale zamknieta gora.

Caspian wg mnie nie jest uniwersalnym klockiem. Sam np uzywam cd Caspiana ale juz z innym wzmacniaczem i Dynkami. Z ampem Caspiana brakowalo mi gory (w porownaniu z Cyrusem), dynamiki i impactu Rotela, mimo ze brzmi najbarwniej.

Whiter nie oszukuj sie, moze w tej konfiguracji gra po prostu gorzej.

Nie ma tak ze sie zmusisz zeby bylo lepiej. Np amp Caspiana jest znakomity ale stary Rotel RA-980BX gral u mnie lepiej, a jeszcze lepuej gra Cyrus ktory wlansie otworzyl gore.

Problemem Caspiana jest (a moze zaleta) ze caly zestaw wg mnie jesli dobierze sie nieodpowiednie kolumny to bedzie gral swietna srednica ale zamknieta gora.

Caspian wg mnie nie jest uniwersalnym klockiem. Sam np uzywam cd Caspiana ale juz z innym wzmacniaczem i Dynkami. Z ampem Caspiana brakowalo mi gory (w porownaniu z Cyrusem), dynamiki i impactu Rotela, mimo ze brzmi najbarwniej.

Z tym, że właśnie amp Caspiana z cd CA grał fajną górą i jego bym nie obwiniał.

Zabrakło mi tej fajności dopiero po zamianie na cd M1

whiter1, wydaje mi się, że na górze zamiast ilości (CA) pojawiła się jakość (Roksan).

a swoją drogą 2/7 mają górę też lekko zaokrągloną dlatego lepiej mogą zagrać np z chłodniejszą elektroniką ,,, polecam przetestować kable chord odyssey albo kimber 4tc leciutko wypchnie skraje pasm,,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.