Skocz do zawartości
IGNORED

pierwsze DIY - podziekowanie :)

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanownych foromówiczow i forómowiczki.

jak w temacie:

podziękowania za pomoc w moim 1 DIY czyli sub na SLS10. Chciałem serdecznie podziękować tym co sie przyczynili do powstania tego "projektu", dziękuje serdecznie za dobre serce, wytrwałość i nerwy - a tych na pewno troszkę Wam zjadłem (co do tego wątpliwości mieć nie mogę :P )

pomoc była na prawdę ogromna o czym świadczy sam watek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i ponad 300wpisów.

nie mam sie nawet jak odwdzięczyć wiec dla Was szanowni koledzy buteleczka tequili :)

może napisze cos o samym subie.

brzmienie mnie w 99% zadawala 1% zostawiam w razie "w". testowałem dis na kilku filmach i sprawuje sie doskonale (chodź zdaje sobie sprawe ze jeszcze kilka dni grania zanim rozgrzeje mu zawieszenie) spora dynamika, ładna kontrola i okropnie nisko potrafi zejść. Transformes w wersji HD (wysoki bitrat DTS) zabrzmiał znakomicie w niektórych momentach pomieszczenie az drżało - prawie jak w kinie :D

w muzyce tez ok ale co do tego jeszcze za słabo wygrzany, jak narzazie jest ok - tylko muzyka i filmy inne ustawienia na panelu - do filmów można troszkę głośniej i odcięcie daje cos na 120 a w muzyce ok 100-90.

i takie male pytanie, jakie zalecacie odciecie dla tego glosnika?

post-13209-100008389 1218127466_thumb.jpg

post-13209-100008390 1218127466_thumb.jpg

post-13209-100008391 1218127466_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44898-pierwsze-diy-podziekowanie/

cdn...

Ukryta Zawartość

post-13209-100008387 1218127565_thumb.jpg

post-13209-100008388 1218127565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podziekowania dla pomocnika brata przy kalibracji :D

Ukryta Zawartość

post-13209-100008385 1218127821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i po browarku :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A odcięcie się daje troszkę niżej jak kończą się kolumny. Np kolumny grają od 50-20000hz. To suba ustawiasz okolice 40-50hz to jeszcze zależy od nachylenia czy 6 czy 12,18,24 db/oktawę.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Nie chciałbym zbytnio krytykować, ale czy nie pomyliłeś się wycinając otwór pod wzmacniacz??? Wyszedł Ci jakoś tak w poprzek, bo radiator powinien być obrócony o 90 stopni, żeby działał prawidłowo.

Czym dokręciłeś przetwornik do skrzynki? (zaraz jakiśdowcipniś napisze "śrubokrętem" ;) )

Chodzi mi o zrobienie takiego mocowania by bezpiecznie można było odkręcać i ponownie mocować przetwornik we wnęce - jako że będzie ona po zmontowaniu skrzyni jedynym otworem dostępowym powinno to być możliwe i wielokrotnie powtarzalne. Wkręty zatem odpadają - po kilku razach nie trzymały by.

Ktoś ma jakieś propozycje? Jakieś specjalne śruby/mocowania?

Ja obecnie jestem przy koncepcji przewiercenia się na wylot, nawiercenia od środka otworu na nakrętki, wklejenia tam na żywicę/szpachlę nakrętek i gotowe - niezniszczalne dożywotnie i mocne mocowanie (i tanie).

"Nie chciałbym zbytnio krytykować, ale czy nie pomyliłeś się wycinając otwór pod wzmacniacz??? Wyszedł Ci jakoś tak w poprzek, bo radiator powinien być obrócony o 90 stopni, żeby działał prawidłowo."

Bez przesady, szczególnie w tej sytuacji, czyli "odkryty - na zewnątrz obudowy" też będzie normalnie spełniał swoją funkcję, nie przesdadzajcie.

• 2 tygodnie później...

no dobrze ze poki co jestes zadowolony, mimo wszystko nadal nie zmienilem zdania na temat konstrukcji:) ale jesli to pierwszy sub - na pewno nie jest zle:) kwestia czasu i osluchania, a tez bedziesz chcial czegos lepszego. no chyba ze lubisz taki flakowaty basik?:) Faktycznie jak na 8calowca wyszla wielka pralka;) z 80litrow ma calosc albo i lepiej nie?:)

to panel Irka ale cos jakis miejszy 200w tak? warto przesrtawic go prawidlowo bo efektywnosc chlodzenia jest zdecydowanie miejsza...

co do odciecia to z teho co pamietam mozna ustawic na 12 i 24db/okt wiec zalezy jaka wolisz stromosc... no i miej wiecej ustaw tak aby zgrywalo sie z kolumnami tak zeby zaczynal pogrywac od f3.

Randall jak juz na diyaudio.pl mowilismy - nakretki z zadziorami do drewna i pozamiatane - nikt nic lepszego nie wymysli.

Pomijając koncepcje (sub) i inne aspekty "audiofilskie" wykonałeś kawał dobrej roboty.

Mozna kupić podobny sub w MM ale na pewno nie zastosują tego głosnika i tak nie dopracują kostrukcji.

miqolaj87, 27 Sie 2008, 15:50

">no dobrze ze poki co jestes zadowolony, mimo wszystko nadal nie zmienilem zdania na temat

>konstrukcji:) ale jesli to pierwszy sub - na pewno nie jest zle:) kwestia czasu i osluchania, a tez

>bedziesz chcial czegos lepszego. no chyba ze lubisz taki flakowaty basik?:) Faktycznie jak na

>8calowca wyszla wielka pralka;) z 80litrow ma calosc albo i lepiej nie?:) "

całosc ma 52L (ok)

nie wiem czy sie flaczy ten bas czy nie, mam ustawione odciecie na ok 60-70 i jest ok. Nie wgrza sie to w fronty ani nie slychac flaczenia (w wiekszosci przypadkach zla kalibraja i efekt fali stojacej? )

miqolaj87, 27 Sie 2008, 15:50

">to panel Irka ale cos jakis miejszy 200w tak? warto przesrtawic go prawidlowo bo efektywnosc

>chlodzenia jest zdecydowanie miejsza... "

150W i 0 przesterowan, nie bede tego przestawial narazie bo radiator ledwo sie grzeje i daleko mu do granic mozliwosci.

dino, 27 Sie 2008, 17:54

">Pomijając koncepcje (sub) i inne aspekty "audiofilskie" wykonałeś kawał dobrej roboty.

>Mozna kupić podobny sub w MM ale na pewno nie zastosują tego głosnika i tak nie dopracują

>kostrukcji."

dziekuje slicznie za slowa otuchy bo jak narazie nei za wiele ich. Jakie aspekty "audiofilskie"?

dziekuje slicznie za slowa otuchy bo jak narazie nei za wiele ich. Jakie aspekty "audiofilskie"?

Dawno, dawno .... temu

Też uważałem, że na kiepskie kolumnu pomoze sub. Kupiłem okazyjnie spalone Bose Acusticmass (chyba 17). Bose w Holandii (broń boże w PL wysłało mi serwisówke i kupę dobrych rad).

Finalnie wywaliłem elektronikę, sam zrobiłem wzmak na TDA + pre kupione na giełdzie i ...

1. Wyleczyłem sie z kina domowego

2. Wyleczyłem się z subów

3. Złożylem kit z Akustyka

.... jestem jakieś 2000 lat świetlnych od tych kombinacji

Dino – mi się wydaje ze to wszystko kwestia kalibracji, (teraz nikogo nie pouczam bo raczej mnie uczyć powinniście) taki sub gra tylko i wyłącznie tym co nie graja Fronty. To uzupełnienie… i to jest zdecydowanie słyszalne. Przy filmach podgłaszam suba o jakieś 25-30% i tez jest suuuuper. Kumple się mnie pytaja dlaczego to nie „jebie” tak ze ze…. (ich wyobraznia) no to w tedy odpalam albo Transformers albo jakiś Trens z niskim basem, podglaszam subka i stwierdzają z 0_o ze to jest to. Mnie osobiście nei bawi wyrywający się bas, na filmach ma walic ale w muzyce nie.

Dino - mi się wydaje ze to wszystko kwestia kalibracji, (teraz nikogo nie pouczam bo raczej mnie uczyć powinniście) taki sub gra tylko i wyłącznie tym co nie graja Fronty. To uzupełnienie… i to jest zdecydowanie słyszalne. Przy filmach podgłaszam suba o jakieś 25-30% i tez jest suuuuper. Kumple się mnie pytaja dlaczego to nie "jebie" tak ze ze…. (ich wyobraznia) no to w tedy odpalam albo Transformers albo jakiś Trens z niskim basem, podglaszam subka i stwierdzają z 0_o ze to jest to. Mnie osobiście nei bawi wyrywający się bas, na filmach ma walic ale w muzyce nie.

#1 - posłuchaj filmów w stereo (może nie spider mana ale np. "Das Bot")

#2 - albo cacy albo lily - wybieraj czy kino dla kolesi czy muzyka (kino tez znakomice brzmi w sereo)

#3 pamietaj z g... bicza nie ukręcisz a jak ktos chce słuchac j....bania to do MM (se kupi tube i wzmak i s bedzie umca umca)

Nie no cos Ty mi tu świrujesz…. No ja oglądam filmy na 2.1 i sub wcale tego efektu nie niszczy bo on gra tylko tym co fronty nie sa w stanie – czyli niskim basem, no i oczywiście czasem przywali cos mocniej jeśli ma.

Wiem jak brzmia dobre filmy bo oglądałem np. Master and Commander The Far Side of the World a to Wedlów wielu osob najlepsza ścieżka dźwiękowa w filmie jaka kiedykolwiek powstała.

ciagle mowisz jak by ten sub degradowal dzwiek kiedy tak nie jest, jest odpowiednio skalibrowany i jest jak najbardziej OK.

No 2.1 to sie jescze obroni ale starsze filmy zdecydowanie lepiej brzmią w stereo.

Co do degradacji dzwieku to nie ma siły 1 głosnik zawsze bedzie gorszy od 2 a bajki o bezkierukowosci basu sprawdzaja sie na duzych powierzchniach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.