Skocz do zawartości
IGNORED

Wojna Osetia Płd. - Gruzja - Rosja

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Jaro_747, 13 Sie 2008, 12:00

Owszem, słuszne jest przeciwstawienie się zapędom Rosji i co do tego

>jak sądzę panuje jednomyślność. Problemem jest wybór środków.

Sankcje gospodarcze ograniczone do takiego stopnia aby Rosja mogła normalnie egzystować.

Zaprzestanie budowy Gazociągu Północnego,które nie uzależni Europy od Rosyjskiej energii jest rzeczą priorytetową.Zerwanie umów będzie kosztowne ale nie aż tak jak efekty ich kontynuowania.Rosja nie jest jedynym krajem,który ma na swoim terytorium gaz.Wysłanie wojsk ONZ do Gruzji.

Tyle możnaby zrobić jeszcze w tym roku.

jacch, 13 Sie 2008, 12:31

>Krak_oN

>A skąd ty wiesz kto do kogo tam strzela?:)

>I wybacz...źródło wiadomości "nowosti"

Ten film pokazywały wszystkie światowe serwisy informacyjne .

Krak_oN, 13 Sie 2008, 12:36

>Ten film pokazywały wszystkie światowe serwisy informacyjne .

Ten również:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiarygodność obu jest na równym poziomie.

Ukryta Zawartość

Już kilka razy pisałem tu, że cały czas zastanawiam się co podkusiło Saakaszwilego do akcji zbrojnej i to w dodatku tak nieudolnie przeprowadzonej. Na co ten facet liczył, na jakiś cud? Ktoś mu coś obiecał, a następnie wyrolował? Chyba by się poskarżył. Macie jakieś pomysły (oprócz tego, że Saaka jest rosyjskim agentem)?

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

...co podkusiło Saakaszwilego ...

Już początkiem lipca wywiad czeczeński wszedł w posiadane dokumentów o jakoby przygotowywanej akcji mającej na celu obalenie jego rządu wiadomo dlaczego i kto miał byc jego następcą.

Przemieszczanie wojsk rosyjskich do granicji z Gruzją, potwierdzało tą wersję.

Może gest rozpaczy?Może jedyne wyjście z opresji?

Gość

(Konto usunięte)

...Szef dyplomacji brytyjskiej oskarżył w środę Rosję o "jawną agresję" wymierzoną przeciwko Gruzji. David Miliband powiedział, że we wrześniu Unia Europejska powinna zdecydować, czy kontynuować rozmowy o strategicznej umowie partnerskiej z Rosją. "Widok rosyjskich czołgów, wjeżdżających przez granice na ziemie suwerennego kraju, przejmuje mrozem wielu ludzi. To nie w ten sposób winny układać się stosunki międzynarodowe w XXI wieku" - powiedział brytyjski minister spraw zagranicznych w wywiadzie dla radia BBC....

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5584235,W_Brytania__UE_powinna_przemyslec__czy_kontynuowac.html

Ukryta Zawartość

Może i bez wyższego wykształcenia ale o niebo rozsądniejszy od niedorobionego "prawnika"

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

... Członkostwo Rosji w światowych organizacjach, takich jak Światowa Organizacja Handlu (WTO) jest na szali w konsekwencji działań zbrojnych w Gruzji - powiedział w nocy z wtorku na środę przywoływany przez Reutera wyższy amerykański urzędnik państwowy...

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5583853,Wojna_w_Gruzji___sroda__13_sierpnia.html

Gość

(Konto usunięte)

... Stany Zjednoczone odwołują manewry morskie z Rosją w ramach protestu przeciw rosyjskiej operacji zbrojnej na terytorium Gruzji - poinformował w środę czasu polskiego amerykański wyższy urzędnik wojskowy...

Są takie głosy, ze była to akcja mająca odwrócić uwagę od problemów wewnętrznych i skonsolidować naród wokół chwiejącego się przywódcy. Coś a' la zajęcie Falklandów tyle, że nie sposób nie zauważyć, że Brytyjczycy w o wiele trudniejszej sytuacji od Rosjan dali sobie radę z juntą Galtieriego. Może dał się podpuścić bo nie wykluczam sytuacji, że miał jakieś fałszywe sygnały o niegotowości Rosjan. Zapewne był to splot kilku czynników ale faktem jest, że dał się zrobić jak dziecko.

Jestem Europejczykiem.

>jacch, 13 Sie 2008, 13:16

>Tak się walczy z rucholami skibusku dzieciaku, a ty myślałeś że czołgami;p

Ty chyba sam do siebie piszesz ;-).

Jestem Europejczykiem.

Lech Kaczyński w Gruzji na wiecu do 150 tysięcy Gruzinów mówił: "Jesteśmy tutaj, przywódcy pięciu państw: Polski, Ukrainy, Litwy, Łotwy i Estonii. Jesteśmy po to, żeby podjąć walkę."

I to niby nawoływanie do pokoju ? Inni starali się załagodzić sprawę a ten debil przyjechał walczyć ?

Tak boję się wojny, jak każdy normalny człowiek. Nie ma nic gorszego niż szafowanie ludzkim życiem w imię chorych idei. W szczególności po takich wypowiedziach jak nieodpowiedzialnego karzełka.

Kiedyś Passent wspominał jak to w latach 50-tych na UW mieli wizytę jakiegoś działacza ruchu pokojowego z ZSRR. Gość jak się trochę podniecił to stwierdził, że ZSRR zrobi imperialistom taką walkę o pokój, że kamień na kamieniu nie zostanie :-)! Jak widać bardzo lubią tę metodę walki o pokój i nie zamierzają jej zmieniać na inną.

Jestem Europejczykiem.

>wa-lo-dia, 13 Sie 2008, 13:44

>Oni chyba się nigdy nie zmienią?

To dziwny kraj. Maja takie bogactwa, tylu wykształconych i zdolnych ludzi i siedzą w takim g...

Połączenie braku demokratycznych tradycji, szacunku dla władzy i dla siły, kompleksów wobec Zachodu, poczucia krzywdy i niesprawiedliwości tworzy niebezpieczną mieszankę. W swej masie dają się sterować każdemu kto im obieca parę fajnych gadżetów typu przywrócenie statusu mocarstwa. Na razie nie jest lepiej, tylko gorzej i nie ma co się łudzić, że coś się szybko w tym zakresie zmieni.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Wystarczy pomyśleć, jakie Polacy maja kompleksy w stosunku do krajów, którym lepiej się powodło, poczucie krzywdy, niedocenienia i że historia cioągle nas w dupę kopała. Większość to wytwór ostatnich 60 lat. Teraz wyobraźmy sobie kraj, który począwszy od upadku Wielkiego Nowogrodu został wypisany z cywilizacji zachodniej, pozostając wciąż w orbicie jej oddziaływania. I na koniec 80 lat dziczy komunistycznej, akurat w czasach, kiedy świat wykonał wielki skok. Ile tam musiało nagromadzić się niechęci pomieszanej z zazdrością. "Nie mamy tylu samochodów i mamy gorsze lodówki, ale TO MY mamy lepsze bombowce"...

Jaro_747, 13 Sie 2008, 12:53

>Już kilka razy pisałem tu, że cały czas zastanawiam się co podkusiło Saakaszwilego do akcji

>zbrojnej i to w dodatku tak nieudolnie przeprowadzonej. Na co ten facet liczył, na jakiś cud? Ktoś

>mu coś obiecał, a następnie wyrolował? Chyba by się poskarżył. Macie jakieś pomysły (oprócz tego, że

>Saaka jest rosyjskim agentem)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Redaktor, 13 Sie 2008, 14:00

No i ponieważ dysponują realną siłą mogą podleczyć kompleksy podporządkowując sobie jakieś sąsiednie państwo a my możemy co najwyżej wybudować kolejną bombastyczną bazylikę ;-).

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Tomek, też już miałem tą informację skopiowaną do wklejenia, ale najpierw sprawdziłem w kilku miejscach i znalazłem niemal wszędzie dementi zarówno gruzińskie, jak i rosyjskie. Dziennikarska kaczka, nie wiadomo pzrez kogo puszczona.

Lotnictwo i marynarka wojenna USA przybędą w najbliższym czasie do Gruzji w ramach pomocy humanitarnej powiedział G.Bush na dzisiejszej konferencji prasowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.