Skocz do zawartości
IGNORED

Wojna Osetia Płd. - Gruzja - Rosja

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie się podobało jak kamerę dziennikarzom zajumali. Kompletni debile! Chyba nie zdają sobie sprawy, że zachodnie media zrobią z tego większa aferę niż z zabicia setki Gruzinów. Odnoszę takie wrażenie, że Zachód coś jakby przejrzał i zarówno media jak i opinia publiczna zaczęły dostrzegać wielkomocarstwowe sentymenty rosyjskich władz.

Jestem Europejczykiem.

jacch

ja odnoszę się do konkretnych sytuacji.To wszystko.Nie popieram agresji Gruzji ani Rosji.Różnimy się tym że jej nie demonizuję.Znając historię powiem że postępują racjonalnie jak każde mocarstwo gdy traci ważne strefy wpływów.(Co robi USA co robiła Francja,Wielka Brytania gdy traciły swoje strefy wpływów)W tym konflikcie Gruzini nawet zakładając prowokację postępowali jak Rosjanie w Czeczenii.To nie było tylko zajęcie zbuntowanych miejscowości lecz czystka etniczna.I nikt z was nie chce tego zauważyć.Od razu SR krzyczy o Czeczeni i zbrodniach na nas.Tak dziwnie że akurat Stalin to Gruzin i jest ich bohaterem.

SR_71

To jest dla Ciebie dyskusja? Ty wydajesz rozkazy...a wnioski to rutynowa konsekwencja stosunków Polsko -Rosyjskich.Podobne wyciągałem w ogólniaku gdy jeszcze ruskie stacjonowały w naszym kraju.

Gość

(Konto usunięte)

...ja odnoszę się do konkretnych sytuacji.To wszystko.Nie popieram agresji Gruzji ani Rosji.Różnimy się...

A usprawiedliwianie, bagatelizowanie działań rosji to jest opowiadanie się po jeje stronie.

No co robi usa ?

A francja w.brytania?Kiedy w XVI w.?

Pali, morduje, rabuje, dezinformuje swoje społeczeństwo (nie pisz o iraku, bo w przeciwieństwie do sytuacji w rosji, wszyscy się tam dowiedzieli, ze to było "pudło" chociaż jest to temat na osobną dyskusje) poczytaj sobie wczorajszą wyborczą o programach i publicystach rosyjskich-robia to z pełną premedytacją, jeden z nich sam o sobie powiedział że jest dziwką.

Przypominaja mi się amerykańskie filmy z lat 80/90, które mnie wtedy śmieszyły, a teraz wysmienicie pasują do sytuacji. ZSRR był przedstawiany jak mroczne imperium zła, dzisiaj zaczynają kroczyć właśnie tą drogą.

...W tym konflikcie Gruzini nawet zakładając prowokację postępowali jak Rosjanie w Czeczenii...

Tego nie wiemy, to usiłują nam wmówić rosjanie w swoim PR.

Gość

(Konto usunięte)

Tak rosyjscy żołnierze okradli gruziński bank

Rosyjscy żołnierze lubią plądrować. Nie inaczej było podczas rosyjskiej agresji na Gruzję. Kamera zamontowana w banku w Gori pokazuje jak kilku rosyjskich żołnierzy okrada stanowiska kasjerów. Zabrali oni nie tylko pieniądze, ale także wszystkie urządzenia, które wpadły im w ręce.

http://www.dziennik.pl/swiat/article223695/Tak_rosyjscy_zolnierze_okradli_gruzinski_bank.html

• Redaktorzy

Same czarne łby i wszyscy bez czapek lub hełmów. Raczej osetyńska milicja. Wychodzi na to samo, bo działąją pod ochroną armii rosyjskiej.

"Na Zachodzie panuje psychiczne przyzwolenie dla rosyjskich działań"

Jeżeli ja prowadzę na forum Unii jakąś akcję, jeżeli się narażam różnym ludziom, to właśnie po to, żeby skończyć z sytuacją, w której najważniejsze decyzje podejmują Francuzi i Niemcy - mówi w wywiadzie dla "Rzeczpospolitej" prezydent Lech Kaczyński.

Prezydent przyznał w rozmowie, że "podczas wiecu w Tbilisi czuł się jak w najlepszym okresie mojego życia, czyli w latach 80." Zdradził też, że "bardzo by chciał, aby powstał blok państw Europy Środkowo-Wschodniej. - Ta współpraca jest wzmacniana już od dłuższego czasu. Jeżeli w imię partykularnych interesów nie będzie mi się rzucać kłód pod nogi, to taki blok powstanie - powiedział prezydent.

Lech Kaczyński jest niezadowolony z reakcji UE na konflikt w Gruzji. - Po raz kolejny się okazało, że tak naprawdę decyzje w tej organizacji zapadają pomiędzy Berlinem a Paryżem. Sarkozy ustalił stanowisko z kanclerz Angelą Merkel, której głos okazał się decydujący. Mówienie, że Unia ma mieć wspólną politykę wobec Rosji, jest śmieszne. Bo niby jaka to ma być polityka? Uległa? - pyta prezydent. - Na Zachodzie panuje, niestety, pewne psychiczne przyzwolenie dla rosyjskich działań. Cokolwiek by zrobili – zawsze można to jakoś usprawiedliwić. Otóż ja nie przyjmuję takiego uzasadnienia. Nie tylko ze względów moralnych. Także ze względu na interes kraju, którego jestem prezydentem, ale także w interesie Unii Europejskiej i światowego pokoju - powiedział Lech Kaczyński.

Pytany, czy nie obawiał się, że za przemówienie w Tbilisi spotka go krytyka, odpowiedział: Nawet gdybym powiedział, że niebo jest niebieskie, spotkałaby mnie krytyka. Są różne standardy dla różnych polityków. Jedno ostrzejsze słowo ze strony opozycji wywołuje w mediach powszechne oburzenie, a haniebne wystąpienia ze strony różnych panów uznawane są za coś normalnego. A Rosja powinna się przyzwyczajać, że o jej działaniach powoli zaczyna się mówić realnym językiem i nikt poza Polakami nie może tego procesu zacząć.

- Trzeba jasno powiedzieć Rosjanom, że imperialne czasy się skończyły, że jeśli Rosja nie chce się znaleźć w międzynarodowej izolacji, to musi z takiej polityki zrezygnować. I koniec. Czy nie widzę dla Rosji miejsca na świecie? Widzę. Rosja była, jest i będzie bardzo ważna. Tylko że nie jako imperium, które teraz próbuje odtwarzać - uważa polski prezydent w wywiadzie dla "Rzeczpospolitej".

jacch

"No co robi usa?"

Ostatnio Irak....trochę wcześniej Ameryka Południowa....

"A francja w.brytania?Kiedy w XVI w.?"

Algieria nie tak dawno....Indie trochę dawniej.....

"A usprawiedliwianie, bagatelizowanie działań rosji to jest opowiadanie się po jeje stronie."

Czym różnią się działania Rosjan od innych państw w podobnej sytuacji?

Zdemolowali armię gospodarkę Gruzji umocnili swoją pozycję W Osetii i Abchazji.W kilku dniowych działaniach zginęło dużo mniej cywilów w Gruzji niż w ciągu jednego dnia w Ostii po wkroczeniu Gruzinów.

"Tego nie wiemy, to usiłują nam wmówić rosjanie w swoim PR."

Ty wiesz że to nieprawda.Ja uważam inaczej i żałuję że będzie to badała rosyjska prokuratura.

Saakaszwili podpisał 6 punktowy plan pokojowy zaproponowany przez Francję.Dzisiaj mają to zrobić Rosjanie.

I po co była ta jatka? kto napompował Saakaszwilego?

Gość

(Konto usunięte)

...Czym różnią się działania Rosjan od innych państw w podobnej sytuacji?...

Ty jesteś rosyjskim agentem, no albo głupi!

... mniej cywilów w Gruzji niż w ciągu jednego dnia w Ostii ...

Ty w kółko to!!!!! To mówią ruskie, a doświadczenie pokazuje gdzie leży prawda, a co oni mówią-zupełnie gdzie indziej!

...Ty wiesz że to nieprawda.Ja uważam inaczej i żałuję że będzie to badała rosyjska prokuratura....

To jesteś jednym z paru milonów....rosjan!

... kto napompował Saakaszwilego...

Kaczyński!!!

I on od miesoiąca gromadził rosyjskie wojska przy gruzińskiej granicy, on prowokował, on pierdoły opowiada w ruskich mediach!

rusofil!

Gość

(Konto usunięte)

...i jeszcze jedno.Gdy sytuacja się uspokoi opozycja w Gruzji dobierze się do Saakaszwilego.Zobaczę co z tego wyniknie....

Nawet jeśli go wykopią to to dla ciebie będzie dowód na co?

Pewnie rosjanie padli jego ofiarą, co?

wladz, 16 Sie 2008, 08:47

>>Tak dziwnie że akurat Stalin to Gruzin i

>jest ich bohaterem.

Panie "Pomyłka"

Jesteś rusofilem i manipulantem.

Na tej samej zasadzie bohaterem dla Polaków jest Feliks Dzierżyński.

>>>Znając historię powiem że postępują racjonalnie jak każde mocarstwo gdy

Twój giętki kręgosłup moralny pozwoli ci w ten sposób usprawiedliwić Hitlera.

>>>>Gruzini nawet zakładając prowokację postępowali jak Rosjanie w Czeczenii.To

>nie było tylko zajęcie zbuntowanych miejscowości lecz czystka etniczna.

Przy podobnie tendencyjnym podejściu jak twoje mógłbym zapytać.

- Wladz, czy już przestałeś dobierać się małych chłopców ?

SR_71

"Przy podobnie tendencyjnym podejściu jak twoje mógłbym zapytać.Wladz, czy już przestałeś dobierać się małych chłopców ?"

I co to jest?

Błyskotliwa riposta? dyskusja?

nudaaaaaaa.....

Wladz będzie zadowolony z tej samej sytuacji z której będzie zadowolony premier Rosji - z usunięcia prezydenta Gruzji.

Nie będzie to zgodne z polskimi interesami a zgodne z interesami Rosji.

Teraz sam sobie odpowiedz, wladz czy jesteś, czy nie jesteś rusofilem.

Jak łatwo i szybko ludzie ulegają propagandzie wojennej... Jak bez chwili zastanowienia poddają sie ideologii wojny. W jak beznadziejnie prymitywny sposób poddają się naganiaczom politycznym. Czyż mało było przykładów w historii, nawet tej niedalekiej? Skąd u nich to kretyńskie wręcz parcie, by samemu prowadzić się na rzeź poprzedzoną długotrwałym cierpieniem i bólem.

Przecież nasz prezydenciuniu pojechał tam jedynie po to, by wykorzystać konflikt w Gruzji do wzmacniania własnej pozycji. Przecież on (jak i reszta pieprzonych polityków) ma głęboko w d... że giną niewinni ludzie, że tyle nieszczęścia naokoło. On nie jechał pomóc ludziom - on pojechał, bo jego sztab polityków powiedział, że to będzie dobre dla niego i dla nich. Że na nienawiści do ruskich można będzie zbudować nowe poparcie wyborcze. On nie gadał i nie nawoływał do pokoju - on wskazywał swoim poplecznikom WROGA, wokół którego chce budować swój krąg władzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.