Skocz do zawartości
IGNORED

jak nie thiel cs 1,5 - to co?

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

na niemieckim audiomarkcie wypatrzyłem w niezłej cenie Dynaudio s25. kiedys bardzo chciałem kupić te jubileuszowe monitory Dynaudio, ale cena nowych skutecznie mnie odstraszała. może by się cholera do Niemiec przejechać? tak wogóle to ceny mają dosyć ciekawe, a i rynek dużo wiekszy niż u nas jak wnika z obserwacji tej stronki. pewnie zresztą jedno jest konsekwencją drugiego :)

>lucmaster

Zatrzymaj się jeszcze na moment przy proponowanych przeze mnie ATC. Profil zna moje SCM-35, po kilku spotkaniach kupił SCM-40, czyli ich następcę. Problemem jest odsłuch u dystrybutora, Decibel jakoś nie promuje tej marki. Uzyskanie pełnego brzmienia, szerokiego pasma w 18m2 to trudne zadanie. Mam podobnej wielkości pokój. Przed zakupem ATC słuchałem sporo podłogówek i monitorów. ATC mają coś co można opisać jako monitorowa naturalna i niepodbarwiona średnica + super kontrolowany bas. Szkoła brzmienia o korzeniach pro. Lubią sporo prądu, ale dzięki korzystnemu przebiegowi impedancji nie robią wstrętów 50 watowej integrze, a nawet lampie SE.

Dobrych wyborów, Papamek

McGyver, 12 Sie 2008, 15:06

>No patrzcie państwo... a te 16 watów u pana Jaromira wyłożyło się na monitorkach -fakt, że

>niskoefektywnych- jak tylko puściło się coś, co miało więcej niż trzy instrumenty na krzyż.

A może wyłozyły sie monitory ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

lucmaster

bez urazy ale czy Ty wogóle wiesz co chcesz? JMlaby teraz dynaudio co jeszcze? Wszystko to są zupełnie różne brzmienia i jak do tego jeszcze masz zachować dobre cechy thieli... Dunaudio to straszne gnioty, nie cierpię tej marki ponieważ są mułowate i brzmienie nie odrywa się dobrze od kolumn, większość dobrze zrobionych głośników DIY na scan speakach rozwala najlepsze contury i crafty dynki w bezpośrednich porównaniach... A o rozdzielczości średnicy thieli możesz zapomnieć.

americano - spoko, żadnej urazy :)

przewaliłem w swoim "audiofilskim" życiu juz kilkanaście par kolumn. zawsze mi czegoś brakowało. a to za ciepło, a to za zimno, a to za szczupło, a to zbyt rozwlekle i za obficie... lada dzień będę miał ciut wiekszy pokój do swojej dyspozycji i stąd poszukiwania na nowo.

wątek założyłem po to aby pozbierać ciekawe propozycje i zorientować się w co warto zainwestować czas aby posłuchać. podrzucam różne propozycje oczekując choć generalnych wskazań czy podpowiedzi.

gdybym był zdecydowany na jakąś markę i model - nie zawracałbym ludziom głowy.

a tak swoją drogą - dla mnie Dynki to żadne zamulacze, przez jakiś czas słuchałem małych Contourów i mam jak najlepsze wspomnienia. trzeba im tylko prądu.

pozdr.

Łukasz

też słuchałem conturów, miałem nawet 1.3SE na testach, dziadostwo, rozłożyły je kolumny za 800zł które używałem do kina ;) A już kolumny na scanach (18-ka węglowa plus revelator 9900) jakie miałem wtedy (były to DIY) poprostu masakrowały contury, wręcz śmieszne było porównanie A/B. Gryphon Antileon chyba nie jest za słaby do monitorów? ;)

Podoba mi się brzmienie kolumn eben, ale ich nie ma w Polsce...

Z klimatycznych udanych kolumn Merlin VSM, też nie ma...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to sobie pożycz, nie ma takich monitorów dynaudio, które by się zbliżyły, a gdy ktoś będzie twierdził inaczej, to znaczy że plecie farmazony. Oczywiście też nie byle jaki wzmak jest potrzebny, nie wiem jak te omaki...

Ukryta Zawartość

Łukasz, to ja też "bez urazy".

Ulegasz za bardzo marketingowi i nie ufasz własnym uszom. Zamiast kupować coś (bo zachwalane) i sprzedawać po 2 tygodniach, pożycz na 2 tygodnie i dopiero decyduj. Chyba szybciej dojdziesz do tego, czego szukasz.

Troche dziwne wracac do tych samych kolumn. Zadne inne nie okazaly sie lepsze od Thieli ? Troche to dziwne :) Nie wierze zeby byly to jakies wybitnie, wyjatkowe kolumny ;)

Mimo wszystko zycze szczesliwego zakonczenia poszukiwan. Jednak z Twoja "choroba" chyba nie nastapi to szybko ;)

Hybryd - te Thiele grają naprawdę fajnie, choc zdaję sobie sprawę, że nie są to kolumny najlepsze na świecie. póki co jednak - do małego pokoju - nie znalazłem nic ciekawszego, o czym świadczy choćby fakt, że kupiłem je dwa razy :)

lucmaster, 12 Sie 2008, 21:53

>annawroc - toż to właśnie próbuję zrobić i temu służy wątek.

>pierwszy kandydat zjedzie po niedzieli.

>co do reszty - kompletuję listę :)

>

>pozdr.

Pisałem o dotychczasowym postępowaniu. Kupujesz w ciemno, słuchasz, sprzedajesz. Wg mnie nie tędy droga, ale nie muszę mieć racji. Właściwie to całkiem fajna zabawa, ale myślę, że nie o to ci chodzi. W każdym razie życzę jak najszybszego odnalezienia "tego" dźwięku.

annawroc - dzięki, zabawa przednia, ale chyba wydoroślałem i nie chcę ciągle zwiekszać debetu :)

dla odmiany teraz - chcę raz a dobrze....na dłużej...

pozdr.

Łukasz

Lucmaster,

Nie dziwi mnie to, że mając kolumny z metalowymi membranami po pewnym czasie zaczynasz myśleć o ich wymianie :-)

Napisałeś , że szukasz czegoś co zabrzmi kulturalniej , kiedyś podobały Ci sie Dynaudio. Moim zdaniem warto też posłuchać Harbethów, Sonus Faber , Spendorów, ProAców, ATC.

Gdy jednak pogrzebać na forach krajowych i międzynarodowych to widać, że posiadacze kolumn w/w marek w zdecydowanej większości używają wzmacniaczy tranzystorowych. Nie wiem co potrafi Twój lampowy Omak, ale nie zdziwię się, gdy w przyszłości po przejściu na bardziej kulturalne kolumny podejmiesz decyzję o jego wymianie ;-)

A co do Dynaudio S25 to do Twojego 18 metrowego pomieszczenia nie nadają się. Słuchałem ich w moim mieszkaniu w pokojach 17m2 i 30m2. W 17m2 równowaga tonalna była wyraźnie przesunięta na niskie częstotliwości. Charakterystykę dało się wyrównać korektorem cyfrowym, ale silna korekcja na basie odbijała się niekorzystnie na innych aspektach brzmienia. W 30m2 zagrało bardzo dobrze , takiego brzmienia mógłbym słuchać przez długie lata, ale z powodów rodzinnych muzyki muszę słuchać w pokoju 17m2.

TUX

hej.

Tux - o Omaki jestem jakoś dziwnie spokojny, w połączeniu z pre Metaxasa grają, że ho, ho :). miałem przyjemność słuchać kilku tranzystorów z wyższej półki i póki co Omaków wymieniać nie mam zamiaru. 60 lampowych wattów w czystej klasie A na kanał przy 8 ohmach, ładnie "wykonturowane" Mataxasem - czegóż chcieć więcej?

wracając do głównego wątku - dystrybutor Magepanów się odezwał i jest opcja przesłania modelu 1,6 na kilka dni do odsłuchu.

odebrałem też kilka zaproszeń do wyjazdu, najbardziej konkretne na północ Wlkp.

pozdr.

Łukasz

Marekzawa!

Zgodnie z danymi technicznymi na stronie producenta - 12 W w klasie A ma końcówka mocy Omak Jewel One MK I, 20 W - Omak Jewel One MK II, a monobloki Omak Jewel Three - wg danych katalogowych mają ich 60.

Vide -

Ukryta Zawartość

Łukasz dysponuje monoblokami.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>lucmaster, 13 Sie 2008, 14:26

" dystrybutor Magepanów się odezwał i jest opcja przesłania modelu 1,6 na kilka dni do odsłuchu. "

Thiel-e 1.6 mialem - bodaj przez dwa-trzy tygodnie - u siebie w domu, no i nie bardzo mi sie podobaly - jedynie wizualnie. Niestety...,bas o wyraznym zabarwieniu plastykowo-pudelkowatym, nie za gleboki. Dla mnie osobiscie nie do przyjecia.

>lucmaster

Sorry..., nie tak skojarzylem - to pewnie w zwiazku z tytulem watku. Tobie chodzi o Magnepany 1.6.

No ale - przy okazji - znasz moje zdanie o tych Thielach

Matthew, ty leniu - wystarczy wklepać w googla :-p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Basik w tych Thielach mi sie osobiście podoba bardzo. dosyć głęboki, sprężysty, szybki.

dziś od rana trochę słuchałem i w sumie zaczynam się zastanawiać - czy aby za bardzo nad tą metalową Vifą nie wybrzydzam.... Kari Bremnes brzmi naprawdę ładnie.

bez dwóch zdań - w ciemno kupować nie ma co :)

Elb, no święto jest leniwy dzień ;D

no membrana bierna jest ;d ale ta kopółka... zresztą są różne preferencje, Enerr bodajrze zrobił kolumny na takim alu i za bardzo to blaszane granie, etc ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.