Skocz do zawartości
IGNORED

nowe KD do filmów i gier, do 4,5 tys zł

warppl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w wyborze pierwszego zestawu KD. Do tej pory miałem prosty komputerowy zestaw 2.1 ale czas to zmienić. Jeśli chodzi o audio, jestem laikiem, nie wiem na co położyć większy nacisk na ampli czy na głośniki, ponadto na sprzęcie do kd znam się tylko tyle że wiem o istnieniu onkyo i HK - dlatego potrzebuję Waszej pomocy. Pomożecie? ;)

Moje potrzeby i oczekiwania:

1. budżet raczej nie wyższy niż 4-4,5 tyś zł

2. myślałem o zestawie 5.1, bo 7.1 chyba nie jest mi potrzebny - to tylko wiekszy problem z dodatkowymi głośnikami, ponadto jest to zwykły pokój dzienny, więc i tak nie da radę ustawić ich co do centymetra "po bożemu"

3. sprzęt będzie grał w pokoju 4 x 5 m

4. w 60% będą to filmy, 20% gry, 20% muzyka (głownie house, chillout, czasem jazz czy starszy rock)

5. do ampli będę chciał podłączyć xboxa 360 (ma hdmi oraz optyczne do dżwięku), dźwięk optycznie z macbooka, oraz jeśli się da dźwięk z tv 32" lcd philips. Aha i jeszcze ipoda od czasu do czasu

6. w zestawie KD raczej nie potrzebuję dvd, bo filmy oglądam najczęściej na projektorze benq w100 ze wspomnianego xboxa, lub po podłączeniu maka i są to z reguły divx'y stereo lub ac-3. Choć prawdopodobnie teraz się to zmieni i zacznę szukać dvd lub hd-dvd (napęd hd-dvd do xboxa kosztuje tylko 100 zł - może zakupię jeśli uważacie że warto?). Poza tym w100 ma rozdziałkę 840x400 więc osobne dvd z upscalingiem wiele tu raczej nie pomoze, a dodatkowego kosztu wolę nie ponosić jeśli nie muszę.

7. chcialbym zeby sprzęt porządnie zagrał przy filmach, bez dudnień i "kartonowego dźwięku" o którym tyle na forum czytałem :) Ale zaznaczam że audiofilem nie jestem, poprostu chcę dobrze grającego 5.1, niech robi odpowiednie wrażenie do obrazu 1,6 na 2,5 metra :D

Aha i chciałbym by były to normalne kolumny z mdf, takie duże i ciężkie, a nie to małe coś z zestawów kd za 1500 zł. Nie słyszałem takiego zestawu, ale domyślam się ze jest to inna jakość, a pozatym nie prezentują się tak dobrze jak duże.

I jeszcze pytanie laika:

- boję się że moj głupi pies będzie chciał zjeść kable - jak sobie z tym poradzić? Pociągnąć po ścianie? Domyślam się że przy 5.1 wymagane pasmo byłoby zbyt szerokie i nie ma możliwości przesłania dźwięku bezprzewodowo?

- czy kupując gotowy zestaw np ampli + glosniki lub komplet glownikow otrzymuje się okablowanie? Jesli nie - jaki to moze byc koszt dla tych moich 20 m2 ?

Dużo piszecie o tym, że lepiej kupić używany ampli za to wyższej klasy. Około 1k będę mógł wydać w gotówce (resztę w ratach) więc amplituner mogę kupić używany, jeśli tylko gra jest warta świeczki i poradzicie mi od kogo, żeby nie wtopić. Sam nie dam rady rozpoznać przy zakupie czy sprzęt nie jest uszkodzony :(

witaj na przyszłość radze patrzeć na tematy już obecne za oszczędzisz czasu i klikania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak jest coś jeszcze nie jasne to wal śmiało postaram sie pomóc!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytałem już tamten wątek :)

Jednak tam pytający zakładał że 70% to będzie muzyka, a jest to dokładnie odwrotny profil od mojego.

Ponadto nie mam pojęcia czy te amplitunery obsłużą sygnał wejściowy z xboxa tj. toslink i hdmi oraz taki który mam z maka (rzekomo podłącza się kabel optyczny w to samo gniazdo co zwykły mały jack). Poza tym xbox daje sygnał w DD i DD z WmaPro - nie mam pojęcia czy ten drugi standard się liczy i czy jest lepszy od zwykłego DD :) Do tego xbox nie ma DTS.

A może DD jest tak dużo gorsze od DTS że powiniennem odpuścić oglądanie dvd z xboxa i kupić dvd w komplecie z ampli?

A może przy moich potrzebach, prawdopodobnie dalekich od audiofilskich wystarczy jakiś zestawik za 1500 zł albo wręcz jakiś komputerowy 5.1 (choć wydaje mi się że to już byłoby przegięcie i wstyd ;)?

na xbox sie nie znam ale załóż gdzieś temat a może ci ktos ci tu pomoże

dd dts jest spora różnica polecam dts!!!

a co do sprzętu kd kolumny za 1300zł i jakiś mocny sub który da potężny bas w zupełności wystarczy (sub od grywa główna role w kinie on odpowiada za całe te cudo ale to moje potrzeby i odczucia) .to zestaw tylko do kina bo w stereo wypada marnie.ja mam nie audiofilski słuch wiec mi wystarcza.zrób tak idź do sklepu zobacz film na kolumnach za 1300 np quadral500 i dali za 4500.jak usłyszysz różnice to znaczy ze maż dobry słuch i musisz zbierać dużo kasy.ja nie mam tego problemu.tylko nie rób tego na stereo bo różnica jest znaczna!!!!!!! kumpel ma satelity denona i mocny sub i dają rade w kinie!!! ale mały pokój.

Harman Kardon avr 255

Yamaha 663

+ zestaw 5.1 ...

Dali Concept 6

Mission m34i

Tonsil Siesta

Celestion F28

posłuchaj sobie przed zakupem co najbardziej przypasuje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.