Skocz do zawartości
IGNORED

tuning kolumn PHONAR

macbreslau

Rekomendowane odpowiedzi

Z braku finansów wpadłem na pomysł że może by popróbować z modyfikacja.Kolumny PHONAR LASER 100 grają przyzwoicie ale brakuje głębokiego basu,za głośnik średnioniskotonowy odpowiada 16,5cm WESTRA.

Jest ogólnie przyjęte że czym sztywniejsza membrana tym głębszy i lepiej kontrolowany bas,

i pomyślałem że jeśli usztywnię membranę to powinno być ok,tylko tak naprawdę to nie mam pomysłu czym to zrobić,

myślałem o jakiejś celulozie w płynie albo czymś podobnym.

PROSZĘ O POMOC!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/44941-tuning-kolumn-phonar/

Najprostszy sposób, ale na spieprzenie kolumn. Ta Westra ma bas. Całkiem niezły bas. Jeżeli te Phonary nie odpowiadają Ci pod względem basu, to albo aplikacja wooferów jest w nich spaprana, albo Twoje wyobrażenia o mocnym, niskim basie nie będą spełnione przez żadne kolumny tej wielkości i z tego zakresu cenowego.

Jest nadzieja :)

Zmień akustykę pokoju. Wprowadź elementy tłumiące dźwięk...

Dzięki temu uspokoją się wysokie oraz średnie tony i w efekcie pojawi się wrażenie, że basu przybyło. Nawet niskiego basu.

Albo przysuń kolumny bliżej ścian(y). To nie jest audiofilskie rozwiązanie, ale napewno skuteczne :)

moje wyobrażenie o basie jest trochę wyolbrzymione,bo kiedyś słuchałem TANNOY'iM2 z wzmakiem AMC i bylem pod wielkim wrażeniem możliwości tych kolumn,ale miałem nadzieję że wycisnę coś jeszcze z moich PHONAR'ow.

Bas nie stanie sie wolny i mulowaty.

Nie wiem jakiej wielkosci sa Twoje kolumny, wklejanie mat zmniejsza litraz a to z kolei wplywa na strojenie BR, wiec trzeba uwazac.

Dlatego na poczatek wklej pojedyncza wartwe na "strategiczne" miejsca.

Pokombinowac mozesz tez z wytlumieniem kolumny. Miekkie wytlumienie nie powinno przeszkadzac w swobodnym przeplywie powietrza z tylnej czesci membrany, jezeli tak jest to popraw po producencie;)

Mniejsza ilosc miekkiego wytlumienia "utwardza" bas.

Odnoszę wrażenie że skrzynki tych Phonarów są nieco za małe do tego woofera, i stąd problem. Analogiczna sytuacja występowała w Radmorach LS10 (zastosowany tam Inter Technik to w zasadzie to samo, czyli rebranded Tesla).

Swego czasu aplikowałem takie woofery w 19 litrowych podłogówkach, i basiszcze było mocne, kontrolowane i nisko schodzące.

Te głośniki ( czyli Vestry 16,5 cm ) potrzebują minimum ok. 15L i to w przypadku wykonania 4 Ohm żeby wydały z siebie niski bas. W przypadku wersji 8 Ohm myslę że obudowa powinna być jeszcze większa . Obecnie grają u mnie własnie 4 Ohm w 15 L i basik jest jak najbardziej ok a próbowałem rownież ten sam model 8 Ohm w tej samej obudowie i nic ciekawego z niego nie wyciągnąłem - była... namiastka basu 4 omowca . W obudowie natomiast 11 L 4 Ohm nie zagrał ciekawie a o 8-ce już nie wspomnę (strojenie BR również w niczym nie pomogło) . Jeśli nie masz więc obudowy 15 L lub większej to może być problem a jeśli masz to może trzeba by coś pokombinować z BR ?

Aha. Z jakimś usztywnianiem membrany lub ew. nasączaniem daj sobie spokój. W zakresie basu nie wiele to pomoże ( te głośniki mają wystarczająco sztywną membranę )a możesz zniszczyć ich w miarę dobre brzmienie w zakresie średniotonowym. Efekt takich zabiegów jest naprawdę nieprzewidywalny i ciężko znaleźć sprawdzoną recepturę.

• 4 tygodnie później...

Najkorzystniejszym sposobem jest dodanie wzmocnień,żeber aby dodatkowo usztywnić obudowę.To zawsze przynosi poprawę odtwarzania niskich częstotliwości,a sam głośnik niskotonowy nie musi posiadać ekstremalnie sztywnej membrany,owszem im sztywniejsza tym lepiej,jednak wystarczy ją odpowiednio dociążyć.Akurat tak się składa że dociążałem wiele membran,i jednym z lepszych materiałów jest klej VICOL,lub TITEBOND 50,vicol zachowuje się trochę podobnie do materiału o nazwie POLIPROPYLEN,titebond 50 jest sztywniejszy.Radzę uważać przy dociążaniu,aby nie przesadzić z ilością substancji.Oczywiście do dociążania i tłumienia membran jest wiele innych materiałów,jednak warto zwrócić uwagę na inne mniej,lub wcale popularne materiały gdyż mogą one być czasami bardziej efektowne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.