Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

mielinski, 9 Mar 2010, 13:11

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj, mocne! Jeśli jakiś socjolog nie napisał jeszcze pracy doktorskiej o takich przypadkach, to na pewno kiedyś naukowcy zajmą się analizą w wielu aspektach - językowym, społecznym, zaburzeń kontaktu z rzeczywistością...

F

PS: Ryczę ze śmiechu i spadłem z regału od tego dobrego basu, nawet bez bębenka

Ukryta Zawartość

mielinski

A może się da napisac do all... żeby usunęli aukcję z wiadomej przyczyny zróbcie to i oszczędżcie tego kolesia a także kupujących bo niedługo zaczną go oskarżać o powodowanie bólów brzucha oczywiści ze śmiechu:) hehe wysokotonowy :)

powinien być wystawiony w kategorii może złom

audiomagia.blogspot.com

Nikt z Was nie kpi, chociaż czasem wypisujecie takie bzdury, że aż czytać hadko, a więc dajcie sobie siana. Przeglądając dokładnie coś znalazłem cena niezła jak na razie 22.20 złp za sztukę AMPEX 457 10 sztuk NOWE!!!

[ALLEGRO 950995145]

Zbyszek

Korwin, 9 Mar 2010, 17:51

Te Ampeksy pochodzą z 1993 roku. Na wielu zagranicznych forach można znaleźć potwierdzenie, że do 1995 roku Ampex produkował taśmy z lepiszczem o niewłaściwym składzie związków polimeryzujących. Jest niemal pewne, że te 457 też mają Sticky Shed Syndrome. Jeśli ktoś chce to kupić, to jego sprawa, tylko proszę potem nie płakać, że nowe taśmy, a brudzą.

F

PS: wystarczy wpisać w wyszukiwarce "ampex sticky shed"

Gdyby były na bobinach może bym się na nie szarpnął ale pierścienie pośrednie nab mi nie odpowiadają. taśmy kąpałem już wielokrotnie kupił mi Syn przewijarkę do filmów 8mm maksymalna filmówka jaka na nią wchodzi to 18 a więc AMPEX-y mogę teraz nawet szorować szczoteczką do zębów. Nie wszystkie taśmy były składowane w piwnicy po za kołem polarnym, mam taśmy on tym samym symbolu z tego samego rocznika i z tej samej serii z jednych schodzi gnój a inne są czyste jak łza.Nie będę się powtarzał ale aby nie było wątpliwości: cenię najbardziej sobie taśmy o grubości 50um nawet wtedy kiedy nagrywam przy przesuwie 19.4cm/s - potrafię to robić tak, że zapis w niczym nie ustępuje zapisowi na taśmie o n lat młodszej o grubości 35um. Ampexami z okresu błędów i wypatrzeń tej firmy też nie gardzę, ale zawsze dokonuję na nich zapisu wstępnego.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Co do Olisty, to naszła mnie kolejna, dziwna myśl, zby spróbować zamiennie smaru silikonowo - teflonowego. Bardzo zmniejsza tarcie i stosuje się go głównie do smarowania tworzyw sztucznych.

Rommel, Kaszub do Olsztyna ma kilkaset kilometrów, zresztą kto by nie był to po polsku powinien w polskim portalu pisać nie mówiąc o tym, że przedtem trzeba pomyśleć co się chce napisać...

Dulon, jeszcze szlifowanie i kolor i dopiero będzie jak trzeba. Mechanicznie są OK.

Wojtek

Wojtek

Wiem bo mam i jedną i drugą, nie wiem jaką będę miał od jednego z Naszych w piątek 12.03.2010 i jaka będzie Jego opinia po 26.03.2010 po naszym następnym spotkaniu.Prawie nie wychodzę z domu i czekam na temperatury dodatnie.Powoli robię z tego co mam bobiny i przymierzam się do wykonania rozbieralnyc szpul 18-tek [talerz dolny z przyklejoną bobinką i talerz górny przykręcany do bobinki ]

Pozdrawiam

Zbyszek

Do^Mielińskiego

Tego zabytku mam kilometry rozłazi się dosłownie w palcach, mam na nim nagrania cudze i własne.Dziękuję serdecznie miło tą taśmę u Bliźnich zobaczyć.

Pozdrawiam

Zbyszek

markam, 9 Mar 2010, 19:52

>Co do Olisty, to naszła mnie kolejna, dziwna myśl, zby spróbować zamiennie smaru silikonowo -

>teflonowego. Bardzo zmniejsza tarcie i stosuje się go głównie do smarowania tworzyw sztucznych.

To ciekawe, spróbuj i napisz, czy pomogło. Bez dziwnych myśli nie byłoby zmian i postępu.

Mnie też naszła myśl po lekturze opisu smaru z dwusiarczkiem molibdenu, który dzięki atomom siarki silnie wiąże się z metalami, przez co osadza się na nich bardzo cienką warstwą, ułatwiającą poślizg. Stąd pomysł, żeby nie smarować całej taśmy, a tylko elementy toru przesuwu, na których owa taśma się blokuje (wszelkie rolki i prowadnice, ale już nie wałek, ani głowice, żeby ich nie zapaprać). Można je posmarować smarem, zostawić na parę godzin, a potem dokładnie wytrzeć do sucha, żeby została tylko super cienka warstwa poślizgowa i to już powinno dać znaczną poprawę. Świetnie nadaje się do tego Olista Moly z oferty Konstantego, tyle że wystarczy jej parę gramów, a co zrobić z resztą z kilograma?

Poszukam w sklepie jakiegoś dodatku do oleju z MoS2 i wypróbuję.

F

mielinski, 9 Mar 2010, 20:34

>No, Panowie, zabytek ;-):

Taśma CH jest na podłożu acetatowym, dlatego z czasem robi się krucha i łatwo pęka, rwie się przy byle naciągnięciu. Trzeba o nią bardzo dbać i trzymać w szczelnym zamknięciu.

Też mam kilka takich z nagraniami z wczesnego dzieciństwa... W sam raz do odtwarzania na Szmaragdzie.

Forecast

mały błąd

1 mil to 0,001 X 1" ok. 25 mikr. A ten Ampex ma 1,5 mil. Amerykanie niezbyt dokładnie podawali grubość taśmy w mm. Kiedyś miałem "w jednym palcu" te ichniejsze długości, grubości, etc. Wiązało się to z pracą na ich sprzęcie.

Rommel, ja wiem bo stamtąd pochodzę, choć rdzennym Kaszubem nie jestem. :)

Dulon, tak, skręcone tak jak pisaliśmy wcześniej, ale elementy udało się kupić bez problemu na alle. Szpule pomalowane, ale faktura fatalna i potraktuję tą warstwę jako podkład do wyszlifowania a na to kolor spray'em. Jutro próby.

Wojtek

Wojtek

lech59, 9 Mar 2010, 21:16

>Forecast

>mały błąd

>1 mil to 0,001 X 1" ok. 25 mikr. A ten Ampex ma 1,5 mil. Amerykanie niezbyt dokładnie podawali

>grubość taśmy w mm. Kiedyś miałem "w jednym palcu" te ichniejsze długości, grubości, etc. Wiązało

>się to z pracą na ich sprzęcie.

Amerykanie podają grubość samego podłoża dla określenia klasy grubości taśmy:

456-- 1.5 mil mastering tape (370 nWb/m)

457-- 1 mil version of 456 (available only in 7" 1/4" reel)

Grubość całkowita 456 wynosi 48.9 um (1.93 mil), a podłoża 35.4 um (dokładnie 1.4 mil), stąd określenie "1.5 mil tape". Podobnie jest z taśmą 457 - 1 mil tape, bo tyle ma podłoże, chociaż całkowita grubość to około 35 um.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do^Mielińskiego

Z duszą na ramieniu korzystając z UHER-a REPORT 4000 L przegrywam na UHER-a VARIACORD taśmę ostatnio BASF SM 911 ale z przesuwem o oczko większym oryginał to zawsze 9.5 cm/s a kopia to 19.04cm/s. Opis postępowania do tej pory korzystałem z magnetofonu i wyłącznika pausy na pedał pod nogę obecnie od przeszło 24 godzin z przewijarki do filmów 8mm I)należy znaleźć wszystkie miejsca klejenia na zakładkę rozkleić i skleić ponownie[na zakładkę] i wzmocnić miejsce klejenia taśmą do klejenia, II)przejrzeć dokładnie całą taśmę i tam gdzie trzeba podkleić dotyczy to miejsc o poszarpanych brzegach tam gdzie widać białe fragmenty posypać ubytki pyłem nośnika tak aby taśma klejąca nie zalepiała szczelin głowic ani nie brudziła toru przesuwu, III) nanieść śladowe ilości środka poślizgowego na taśmę dokleić rozbiegówki i przekopiować. Szmaragda nie polecam bo może tą taśmę porwać na strzępy.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Castrolem Olistą smaruję z umiarem wszystko co się tylko w magnetofonie rusza najpierw olej Świętej Gerdy a potem Olista, a oszczędnym polecam ŁT-4 lub STP o tym samym numerze

Forecast88

rozłożyłeś to na czynniki pierwsze, a mnie chodziło o znaczenie "1 mil". Pisząc "grubość 1 mil" można zrozumieć (przynajmniej ja tak uważam), że to jej całkowita grubość. Tylko o to mi chodzi.

Pojawił się niezły klocek (wiadomo gdzie)Akai X-150 D SOLID STATE mały niepozorny może trochę archaiczny, ale bije na łeb wszystkie jakie miałem do tej pory łącznie z 635DB. Mechanika nie do zajechania, głowice w systemie cross field i elektronika SOLID STATE dają taki dźwięk, że choć preferuję brzmienie lampowe i powoli rozstaję się ze sprzętem tranzystorowym to ten pozostanie na zawsze. Mówiąc krótko jest niezły.

Efekt nadmiaru wolnego czasu - M532SD ze stożkową głowicą Sony, po regulacji. Jeszcze kilka elektrolitów do wymiany i będzie HiEnd normalnie :-D! A po wymianie głowicy i tak już gra znacząco lepiej względem fabrycznych parametrów :-).

Ukryta Zawartość

post-21242-100000019 1268231703_thumb.jpg

post-21242-100000020 1268231703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi