Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, Panowie - to jest watek o magnetofonach szpulowych i przy tym pozostańmy...

Wszelkie inne racje i prawdy - może przy jakiejś kawce ? :-)

Może ktoś mi powie jak powinienem ustawić potencjometr regulacji wzmocnienia wejścia liniowego w moim N4506 - na minimum, środek czy jak i później regulować głównymi potencjometrami?

Gość sofistan

(Konto usunięte)

musiko,

i tu masz rację, koncentrujmy się na naszych maszynkach :-)

Czy ktoś może mi poradzić jakiego środka użyć do wałka dociskowego? Proszę o nazwę :-)

Gość sofistan

(Konto usunięte)

musiko,

i tu masz rację, koncentrujmy się na naszych maszynkach :-)

Czy ktoś może mi poradzić jakiego środka użyć do wałka dociskowego? Proszę o nazwę :-)

Często pozwalamy sobie na chwilowe odstępstwa od tematu wątku, i nie ma w tym niczego złego, ale zachowajmy jednak jakieś rozsądne granice, niech to chociaż ma coś wspólnego ze sprzętem audio. Szanuję wiedzę historyczną i rozumiem konieczność szerzenia jej wśród młodszych pokoleń, ale są do tego właściwsze miejsca.

musiko, 31 Mar 2010, 22:29

To zależy od siły sygnału wejściowego - jeśli jest zbyt mocny, to układ zostanie przesterowany, po to jest ta regulacja. Ja zacząłem od ustawienia środkowego, a potem sprawdziłem, jak trzeba ustawić główny potencjometr poziomu nagrywania, żeby było w okolicach 0 dB. Potem podniosłem potencjometr wejścia do około 75%, sprawdzając, czy nie ma przesterowań. Główny potencjometr ustawiam też w okolicach 60-70%, co daje mi pewien zapas regulacji w górę i w dół.

Oczywiście można też podejść do tego naukowo i sprawdzić napięcia, mnie wystarczyło ucho.

sofistan, 31 Mar 2010, 22:34

Ja używam tego samego izopropanolu, co do mycia głowic, ze świetnym skutkiem i bez strat. Istnieją jednak na ten temat odmienne opinie, między innymi Paul67 zamieszczał tu już zdjęcie rolki, zniszczonej przez alkohol. Zapewne rolki dociskowe były robione z różnych mieszanek gumowych i dlatego różnie reagują na środki czyszczące. Najlepiej sprawdzić najpierw na nieużywanej części rolki, czy jej nasz środek nie rozpuszcza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To ja pozdrawiam wszystkich, którzy plują na mojego N4520.

A dla tych , co 'Tylko Studer", link :

Ukryta Zawartość

Lub propozycje... Mój jest 2- track. i ma pokrywę. Głowice i lampy tip-top. Real foto :-O.

Na Abbey Road nagrywano 1-wsze piosenki Beatelsów na takim sprzęcie ...

post-4508-100008223 1270068739_thumb.jpg

post-4508-100008224 1270068739_thumb.jpg

post-4508-100008225 1270068739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

A czy jest tak, że jeżeli pierwsze potencjometry ustawię na np.85% a te główne mniej,

to dźwięk nabierze bardziej charakteru brzmieniowego tego magnetofonu?

Oczywiście przy prawidłowym poziomie nagrywania.

musiko, 31 Mar 2010, 22:57

Nie sądzę, żeby to miało słyszalny wpływ. Już bardziej cały układ elektroniczny, głowice, mechanika, no i taśma - to są elementy, tworzące razem specyficzny charakter analogowego brzmienia konkretnego magnetofonu. Ja jestem zwolennikiem neutralności - dźwięk ma być przenoszony wiernie, możliwie bez podbarwień. Wystarczy mi naturalnych zniekształceń toru analogowego.

macrob, 31 Mar 2010, 22:52

Dziękuję za pozdrowienia :-)

Cóż, fenomen Koncerta nieustannie mnie zadziwia. Z pewnością Twój Philips jest lepszą propozycją pod względem jakości wykonania, technologii i przede wszystkim brzmienia, nawet z moimi zastrzeżeniami (co do ceny, poczekajmy na klienta, który go zechce kupić). To po prostu Koncert osiąga przedziwne kwoty, bo ludzie wciąż są gotowi płacić chore sumy za legendę. Prawda jest taka, że za kwotę rzędu 2-2.5 tysiąca złotych lub przy odrobinie szczęścia niższą można z łatwością znaleźć o wiele lepsze magnetofony, zarówno europejskie, jak i japońskie, co kto lubi - raczej prędzej na ebayu, niż allegro.

Tak to już jest z przedmiotami kultu - akurat Koncert rzeczywiście zasługuje na to miano (choć raczej nie brzmieniem).

Za to Revox jest rzeczywiście interesujący, głównie z powodu unikalności, no i to już prawdziwy lampowy zabytek.

Prawdą jest,że chciałbym mieć Koncerta w idealnym stanie, ale nie za takie pieniądze.Na pewno też są rozregulowane i miałbym z nim spory problem.Podoba mi się ten nasz topowy magnetofon i zdaję sobie sprawę z tego,że płaci się za legendę, ale nie wątpię też,że potrafi on dobrze zagrać.

>>paul_67

Regulacja Koncerta sprowadza się właściwie tylko do kalibracji elektroniki i jest bardzo wygodna, gdyż dostęp do wszystkich manipulatorów uzyskuje się po zdjęciu jednej blachy obudowy, konkretnie dołu. Również uważam, że ceny są "lekko" przesadzone i faktycznie gdybym miał kupować, kupiłbym jakiegoś ReVox'a.

>>Forecast88

Jeśli chodzi z kolei o jakość dźwięku - kiedyś pokusiłem się na wrzucenie na forum nagrania z Koncerta, które Paul_67 zdaje się zna :-). Bez problemu staje w szranki z uznanymi konstrukcjami z zachodu i myślę, że gdyby porównać bezpośrednio Philipsa i Koncerta - ten pierwszy mógłby dostać zadyszki. A już na pewno jeśli chodzi o jakość wykonania, która została wspomniana...

>>sofistan

Koncert to otóż właśnie ulepszony przez rodzimych inżynierów Studer/ReVox A700 ;-)! Zresztą na pierwszy rzut oka widać podobieństwo ;-).

A w Rogalowie niedaleko mnie na takich sprzętach studio nagrywa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Forecast88,

bardzo dziękuję za info, kiedyś Marek-41 napisał, żeby używać płynu do czyszczenia elementów gumowych w PC-tach, ale w dwóch serwisach mnie zbyli, dlatego próbuję ustalić nazwę tego specyfiku.

Mnie też zadziwia jak wiele ludzie są w stanie zapłacić za czar wspomnień, sam niedawno jeszcze wielokrotnie "dałem się ponieść", obecnie ochłonąłem (co nie co ) :-))), ale cóż, do wszystkiego trzeba dojrzeć,

macrob,

piękny jest Twój Revox, napatrzeć się nie mogę. Jakiś czas temu był na A Revox B-36, długo się zastanawiałem nad jego kupnem, zbyt długo :-),

mielinski

jednak wybieram Studer A-700 :-))).

Pozdrawiam Wszystkich

Jacek

Szpulaka Denona jeszcze nie widziałem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sofistan, jak uda ci się ustalić jaki środek jest przeznaczony specjalnie do konserwacji gumy (nie wpływając negatywnie na taśmę magnetofonową) to podziel się tą wiedzą, sam szukam czegoś takiego bezskutecznie od jakiegoś czasu.

Wojtek

Wojtek

Pytanko do specjalistow od M2405 S-Forte.

Jeden kanał nagrywa BBBBBardzo cicho . ktorym trymerkiem ewentualnie pokręcic . Z tyły sa dwie płytki -takie same . U gory płytki sa po 2 trymerki i na dole po jednym . ktorego pokrecic?

Albo inna podpowiedz ?

kolejne pytanko . Jesli mam przełaczone odtwarzanie na ścieżke -czy 1 czy 2 w tym połozeniu nie chce kasowac taśmy .Nagrywa na nagranym materiale..

Wajcha w połozeniu Stereo normalnie kasuje ale prawy kanal bardzo kiepsko nagrywa . .

Wszystki pstrykacze wypsikane Kontaktem PR .

Witam,

nabyłem ostatnio gramofon Marlux-MX86, miał być sprawny 100%...niestety ma pękniętą obudowę,

i co gorsze nie trzyma obrotów na 45 :-( - wiem że to wątek o szpulowcach - ale mogę liczyć na Waszą pomoc w naprawie tej pięknej już wieloletniej maszyny?W końcu przecież podłączę go do szpulowca wiec jest powiązanie ;-)...

==> Daniel22

A byłeś u Wojtka w studiu ? Wyprawę do Rogalowa polecam wszystkim forumowiczom. Naprawdę warto, a Wojcek jest super gość (Kilup też był pod wrażeniem). Tu odrobina analogu

Metodą prób i błędów ustawiłem wskazania wskażników . Teraz cykaja tak jak powinny .

Ustawiałem na taśmie kalibracyjnej .Dupa ze mnie nie elektronik ,ale nagrywa i odtwarza na stereo Bardzo dobrze . Juz zapomnialem że ten skromny szpulak potrafi nieżle -jak na siebie - zagrac .Taśma to Memorex ,cięta z półcalówki .

Witam!!

Jak by ktoś poszukiwał transformatorów o różnym napięciu to pisać PW,znalazłem gościa który przewija

za bardzo małe pieniądze.Właśnie odebrałe od niego transformator 230V na 110V 100W z uzwojeniem wtórnym za 30zł.Pozdrawiam

Dopatrzyłem sie ze problem z nagrywanie na Mono jest po stronie wajchy ,ktora przełącza poszczególne ścieżki -1-2 -mono -stereo ,czyli ta po srodku szpulaka .

cos musi nie stykac w tej wajsze. jutro ,przy dziennym świetle dokładnie się temu przyjrze .

ccęst jest tak że scieżki 1 albo 2 gra dobrze . Wystarczy porutac wajcha srodkowa i jest dupa blada albo na 1 ,albo na 2 scieżce ,albo padaja obie .

co ciekawe na Stereo jest zawsze dobrze ..

co mnie zadziwiło rto fakt ze ten szpulak potrafi naprawde niezle zagrac .

jedynie co mnie totalnie powaliło to przewijanie .

Tutaj to jest totalny dramat .

Z okazji zbliżających się świąt chciał bym złożyć wszystkim piszącym w tym temacie życzenia świąteczne.

Dużo zdrowia dużo radości ze szpulek i smacznego jajka oczywiście.

Pozdrawiam i Wesołych Świat

- do Konstantego S.

Drogi kolego może posiadasz jeszcze to mazidło Castrola – co to po nim, ponoć niemi gadają – sprawiłbym sobie tak z 1kg do smarowania starej…….

- po święcie będę zamawiał wielce krętliwy specyfik PDP 65 2 setki – jedna będzie wolna…

Jeszcze nie wysłałem zamówienia z prostego powodu - nie było zainteresowania ze strony kolegów. Minimalna zamawiana ilość to 8kg. Chęć odkupienia zadeklarował jedynie dulon 184. Zostało by mi 7 kg

to stanowczo za dużo jak dla mnie, i koszt w tej chwili dla mnie za wysoki.

• Pokaż nowe odpowiedzi