Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Macie rację, to mi się pomyliło :) Przepraszam :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Do Forecast88

Ferrofluid, czyli płyn z bardzo drobnymi opiłkami żelaza, może to pokazać, chociaż wątpię, czy pole magnetyczne taśmy byłoby wystarczająco mocne.

Jest to możliwe. Kiedyś Korwin polecał książkę Barbary Libury TAśMY MAGNETYCZNE. Kupiłem i nie żałuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23520-100001466 1276281343_thumb.jpg

post-23520-100001467 1276281343_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konstanty S., 11 Cze 2010, 20:35

Tak, tylko żeby uwidocznić szczelinę między ścieżkami, a nawet kształt fali, jak w książce, to chyba musi być wyjątkowo drobny pył, nawet nie opiłki. Spróbuję zrobić takie doświadczenie z pyłem po szlifowaniu - jeśli się uda, pokażę zdjęcie.

Chyba tej strony jeszcze nie było - skarbczyk dla miłośników wszelkiego audio vintage:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg tejże książki trudno ocenić czy ścieżki 2 i 4 ścieżkowego nagrania się pokrywają czy też jeden kanał nie do końca, ale z doświadczenia wynika, że raczej nie. A to oznacza, że taśma z 2ścieżkowca nie nadaje się do regulacji dla wersji 4ścieżkowej. I tak jest z moją taśmą. Nagrana na Nagrze IV-D nie jest wykorzystana na całej szerokości.

W.

Wojtek

==>Forecast88

Zgadza się. Aby było widać namagnesowanie ścieżek pył musi być bardzo drobny. Taki gotowy płyn produkowała firma BASF, ale nie pamiętam nazwy (nazywaliśmy go kisiel). Niestety po dłuższym czasie przechowywania odparowywał. Chyba w książce Jerzego Brdulaka "Eksploatacja magnetofonu" jest opis jak go sporządzić. O ile pamiętam to 1g proszku ferrytowego na 100g benzyny ekstrakcyjnej. Proszek ferrytowy może uda się zrobić rozdrabniając antenę ferrytową. W takiej zawiesinie można spokojnie maczać nagraną taśmę i patrzeć jak układają się ścieżki. Jest to bardzo pomocne.

pozdr

Forecast88, 11 Cze 2010, 20:47

>Chyba tej strony jeszcze nie było - skarbczyk dla miłośników wszelkiego audio vintage:

>

>

Ukryta Zawartość

Wiele razy podawałem :) Patrzę od roku i się napatrzeć nie mogę!

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Po analizie rysunków na str. 28 w książce "Magnetofon w pytaniach i odpowiedziach" Urbańskiego (na rys. 3.9b podany jest błędny wymiar - linia odniesienia powinna obejmować 3 ścieżki a nie dwie dla wymiaru 4,5) oraz na stronach 106 i 107 książki Libury "Taśmy magnetyczne" uważam, że ze względu na tolerancje szerokości ścieżek, w zapisie czterościeżkowym dwie ścieżki na jednej połowie niekoniecznie pokrywają się z jedną ścieżką dla zapisu dwuścieżkowego. W skrajnym wypadku mogą się pokryć ale to nie jest pewne.

To tak dla wyjaśnienia tylko...

Wojtek

Wojtek

Forecast88, 11 Cze 2010, 20:47

>Chyba tej strony jeszcze nie było - skarbczyk dla miłośników wszelkiego audio vintage:

>

>

Ukryta Zawartość

Jest to bardzo ciekawa strona dla milosnikow audio i chcac ja dalej rozwijac to kazdy z nas moze

wyslac kopie ze swoich zbiorow jak np:katalogi,serwisowki itp.na adres: [email protected]

imiennie albo anonimowo sam biore w tym udzial.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

lech59, 12 Cze 2010, 11:39

>Sprawdziłem : Jerzy Brdulak "Eksploatacja magnetofonu" str. 371

J. Brdulak radzi rozkruszyć rdzeń ferytowy z dławika. Rozpuścić jak podał Lech, zanurzyć taśmę, poczekać aż wyschnie i obejrzeć pod lupą ścieżki.

Ale przecież jest prostsza metoda, kawałek kartki, linijka, długopis i trochę cierpliwości. Jednostki zamienić na np. cm. i gotowe :)

Jutro postaram się to zrobić :)

Jeśli tekst był odtwarzany od tyłu,to isnieje jeszcze jedna możliwość.

Ja np taśmy na bobinach najpierw zakładam na prawy talerz,przewijam na lewy i dopiero nagrywam.Mam w ten sposób idealnie nawiniętą taśmę.Tak robie oczywiście na dwuśladach.Może tamta też jest zapisana tą metodą i stąd problem przy próbie tradycyjnego odczytu.

Marek-41, 12 Cze 2010, 20:39

Marek-41,

To, o czym piszesz, to sposób przechowywania, on nie ma wpływu na sam zapis. Dwuśladowy zawsze w jedną stronę jest dobrze, a w drugą jest od tyłu. Od przyjętego sposobu przewinięcia zależy tylko, czy mamy koniec nagrania wewnątrz zwoju (Tails In) i wtedy można odtwarzać od razu, jak w czterośladzie (ale po przesłuchaniu trzeba przewinąć), czy też koniec nagrania jest na zewnątrz (Tails Out) i wtedy właśnie zakładamy szpulę z taśmą na prawą stronę i przewijamy przed użyciem. Ja również stosuję Tails Out, bo to właśnie zapewnia idealne napięcie i ułożenie zwojów, co ma wpływ na trwałość taśmy.

Filwoj próbował odtwarzać obie strony, stąd wie, że w jedną stronę odtwarza dobrze, a w drugą wstecz. Problem polega na tym, jak sprawdzić, czy to jest nagrane na całej szerokości taśmy, czy tylko na dwóch śladach, bo w tym drugim przypadku nie nadaje się do kalibracji czterośladu.

Sprawa dotyczy taśmy AGFA Professional PEM468 nawiniętej na szpuli 13cm co daje 180m. Opis ręczny na pudełku z tyłu:

Mono

19 (zaznaczony kwadracik ozn. prędkość)

Recorder: NAGRA IV-D

1/3 octaw NOISE BAND

40 Hz to 10 000 Hz

Na pewno można przy jej pomocy ustawiać dwuślad, ale dla czterośladu chyba się nie nadaje.

Wojtek

Wojtek

Zgadza się NAgraIV D to szczytowe osiągniecie analogowe Kudelskiego,bo nastepne magnetofony były już cyfrowe.Niestety jest to dwuślad i nie da sie na nim nagrać na cełej szerokości taśmy.

lech59, 11 Cze 2010, 21:54

>==>Forecast88

>Zgadza się. Aby było widać namagnesowanie ścieżek pył musi być bardzo drobny. Taki gotowy płyn

>produkowała firma BASF,, 11 Cze 2010, 21:54

lech59

Czy taki płyn magnetyczny mógłby być dobry popularny ferrofluid jest dostępny w każdym sklepie elektronicznym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

==>MAG

Mam obawy co do ferrofluidu bo w ogóle go nie znam. Natomiast płyn, o którym pisałem jest szybko-parujący. Chyba, że oddzielisz pył magnetyczny w ferrofluidzie - może osiądzie on na ściankach naczynia, dodasz benzyny ekstrakcyjnej i wtedy wykorzystasz do swoich celów. Z ferrofluidem można zaryzykować i w celach doświadczalnych zakupić. Do czegoś też nam służy nos, może zapach coś podpowie.

pozdr

Ktoś może kojarzy co to za model?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję!

Stoi u mnie na biurku Teac X-3, świeżo przywieziony. Wstępne oględziny po zdjęciu pokrywy przedniej - luźny pasek, spada z koła zamachowego. Zapewne wyciągnięty, silnik działa i to mnie cieszy. Na razie kombinuję jak dostać się do tego paska żeby go wyjąć, bez demontażu mostka z głowicami. Teraz przerwa na mecz finałowy...

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 16 Cze 2010, 20:01

Pewnie pasek wymienia się tak samo, jak w rodzinie X-1000 - trzeba zdjąć od tyłu płytkę z silnikiem, wtedy masz dostęp do koła zamachowego.

Forecast, w dużym stopniu dzięki twojej opinii kupiłem Teaca, myślę, że nie będę żałował. Rzeczywiście gdzieś czytałem, że dostęp jest "od tyłu"...

Jutro powalczę.

Macie pomysł gdzie taki pasek zdobędę ? Wygląda na to, że może coś od magnetowidu będzie pasować.

Wojtek

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi