Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzij chodziło mi jak się fizycznie, precyzyjnie tnie tą taśmę po długości.

prędkości, które podałeś dla mnie nie istnieją ... fatalna jakość nagrania. Tylko 19,05 lub 38. Ale to moje zdanie.

Teraz z innej beczki: revox B77 MkII:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena chyba wysoka ale wygląda na egzemlarz w znakomitej kondycji po doprowadzeniu go do stanu idealności.

Pytanie czy gra on gorzej od PR99 i czym co widzę na pierwszy rzut oka od niego rózni. Ma licznik mechaniczny i zapewne niezbalansowany tor audio. Co jeszcze rózni oba modele, głównie chodzi mi o jakość dźwięku. I ile realnie taki egzemplarz w tym stanie jest wart.

W takiej samej cenie jest PR99 z Chorwacji ale tam jest dodatkowo wysoki transport, cło i VAT.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam

Jest to mój pierwszy wpis na tym Forum.

Na wstępie chce pogratulować wam Pasji do Magnetofonów Szpulowych i bardzo intersującego forum.

Oczywiście proszę was o pomoc od jakiego Magnetofonu zacząć przygodę ?

Budżet to max 400zł , czy to wystarczy ?

Chciałbym nagrywać za pomocą mikrofonów , z radia i może z SACD

PS.

Skąd sprzedający na aledrogo mają cennik tych dzieł techniki ?

Czy na Wolumenie jest szansa kupić magnetofon ? (dawno nie byłem)

Edytowane przez Goky1

Zapytam z ciekawości jak się tnie VHS-y na ćwiartki? Ile metrów taśmy tam wchodziło oryginalnie?

Przewijam taśmę video z rolki oryginalnej na drugą taką samą wyjętą z VHS-a, ale z wyciętym w niej standard hubem. Potem przewlekam taśmę przez rolkę z wtopionym nożykiem i przewijam taśmę już na normalną szpulę. Potem rozwinąć dwie warstwy na dwie szpule, skleić i już. Ze 180tki otrzymuję niecałe 3 godz. grania (9.5 cm/s) i zmieści się to na szpulkę 13 cm. Dwie 180tki można już złączyć na szpulkę 18 cm i zyskać blisko 6 godz. grania. 240tki tnie się trudniej (zrywają się, są zbyt cienkie), ale jeszcze idzie. 300tek nie polecam ciąć.

Oczywiście proszę was o pomoc od jakiego Magnetofonu zacząć przygodę ?

Budżet to max 400zł , czy to wystarczy ?

Na aledrogo udało mi się zdobyć AKAI GX-220 D około tej kwoty. AKAI GX są fajne głównie ze względu na swoje szklane głowice, trudne do zajeżdżenia :) Wspominałem o eksperymentach z ciętymi VHSami: magnetofony AKAI GX nie dogadują się z tymi taśmami w ogóle, z wyjątkiem GX-77 i wyżej.

prędkości, które podałeś dla mnie nie istnieją ... fatalna jakość nagrania. Tylko 19,05 lub 38. Ale to moje zdanie.

Racja, ale na taśmie żelazowej, stosownej grubości i raczej na sprzęcie studyjnym (pracowałem kiedyś w radiu, przyglądałem się takim magnetofonom pracującym w takiej prędkości także na praktykach w oddziale Polskiego Radia w moim mieście). Sam chętnie nagrywam w 19 (w teacu x-300 szybciej się nie da)

Co do chromów, zwłaszcza VHS: nagrywanie na takie taśmy z prędkością większą niż 9.5 cm/s, to strata czasu i pieniędzy. To nie tylko słychać, ale pokazuje to też analiza częstotliwości sampli z taśmy. Jak uda mi się gdzieś zdobyć taśmę EE, to i na ten temat coś napiszę. Jest sporo opinii, że te taśmy zostały zaprojektowane właśnie do wolnych prędkości. Ktoś na forum kiedyś testował EE i cięte VHSy na TEACu, który nagrywał pełnym śladem i najwolniej w 19 cm/s. Bez sensu!

Gość rydz

(Konto usunięte)

Hehe studyjny,był u mnie taki 35 lat temu,studyjny hahaha,co to k**wa nie wymyślą by sprzedać kawał złomu!

Tak w ogóle,to ceny za magnetofony są chorrre!

Przewijam taśmę video z rolki oryginalnej na drugą taką samą wyjętą z VHS-a, ale z wyciętym w niej standard hubem. Potem przewlekam taśmę przez rolkę z wtopionym nożykiem i przewijam taśmę już na normalną szpulę. Potem rozwinąć dwie warstwy na dwie szpule, skleić i już. Ze 180tki otrzymuję niecałe 3 godz. grania (9.5 cm/s) i zmieści się to na szpulkę 13 cm. Dwie 180tki można już złączyć na szpulkę 18 cm i zyskać blisko 6 godz. grania. 240tki tnie się trudniej (zrywają się, są zbyt cienkie), ale jeszcze idzie. 300tek nie polecam ciąć.

Na aledrogo udało mi się zdobyć AKAI GX-220 D około tej kwoty. AKAI GX są fajne głównie ze względu na swoje szklane głowice, trudne do zajeżdżenia :) Wspominałem o eksperymentach z ciętymi VHSami: magnetofony AKAI GX nie dogadują się z tymi taśmami w ogóle, z wyjątkiem GX-77 i wyżej.

Racja, ale na taśmie żelazowej, stosownej grubości i raczej na sprzęcie studyjnym (pracowałem kiedyś w radiu, przyglądałem się takim magnetofonom pracującym w takiej prędkości także na praktykach w oddziale Polskiego Radia w moim mieście). Sam chętnie nagrywam w 19 (w teacu x-300 szybciej się nie da)

Co do chromów, zwłaszcza VHS: nagrywanie na takie taśmy z prędkością większą niż 9.5 cm/s, to strata czasu i pieniędzy. To nie tylko słychać, ale pokazuje to też analiza częstotliwości sampli z taśmy. Jak uda mi się gdzieś zdobyć taśmę EE, to i na ten temat coś napiszę. Jest sporo opinii, że te taśmy zostały zaprojektowane właśnie do wolnych prędkości. Ktoś na forum kiedyś testował EE i cięte VHSy na TEACu, który nagrywał pełnym śladem i najwolniej w 19 cm/s. Bez sensu!

W sprawie taśm VHS zdań kilka. Tym co zadecydowało, że zająłem się wykorzystaniem taśm VHS była jak wówczas myślałem duża oszczędność kasy na zakupie taśm. Zacząłem od ich pocięcia . Po kilku niezbyt udanych próbach postanowiłem wykonać na bazie magnetowidu szpulowego urządzenie do cięcia.

Jako element tnący wykorzystałem ostrze skalpela chirurgicznego. Noże krążkowe nie zdały egzaminu. Gdy nóż się stępi, bo taśma twarda a nóż tnie taśmę w jednym punkcie, wystarczy przesunąć go nieco. Na jednym ustawieniu nóż wytrzymuje cięcie dwóch pełnych szpul 10,5 cala. Gdy nie przesuniemy ostrza, na krawędzi taśmy powstają faldy. Kolejnym krokiem była zdobycie niekonfekcjonowanej taśmy VHS. Kupiłem 8 szpul o średnicy 37cm. Taśma ma grubość 14 mikrometrów. Nie próbowałem przeliczać to na metry, dwie fotografie, które zamieszczam pozwalają w przybliżeniu z orientować się na ile godzin nagrań wystarczy ten zapas. Pierwsza fotografia to pełna 37 centymetrowa szpula, a na drugiej to co pozostało po przecięciu dwóch szpul 10,5 cala, plus 200 do 300m na próby przy ustawieniu. Jedna szpula 10,5 przy prędkości 19 daje 3,45 godziny, Radość trwała do czasu pierwszych prób. I nie chodzi o modyfikacji generatora prądu podkładu z tym poradziłbym sobie, ale ta taśma okazała się bardzo niepraktyczna z powodu jej grubości, łatwo ją uszkodzić, mam na myśli zagięcia, zerwania, ładunki elektrostatyczne. Moje magnetofony w większości Ampexsy (zaprojektowane były do taśm 35-50mikrometrów) nie dają się wyregulować do taśmy 14mikrometrów, gdyby się nawet udało je wyregulować to ponownie trzeba by było je regulować do taśm grubszych. Nie piszę tego by zniechęcić do wykorzystywania ich, tylko po to by ustrzec kolegów przed nie trawionymi wydatkami. Dołączam fotografie „maszynki do cięcia taśmy”Pozdrawiam! Henryk Konstanty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-29355700-1358263056_thumb.jpgpost-23520-0-51651000-1358263079_thumb.jpgpost-23520-0-56231300-1358263094_thumb.jpg

Dodam jeszcze, Ktoś kto posiada magnetofon reporterski taki na przykład jak UHER (szpula 13) powinien spróbować, bo w tym wypadku ma sens, oczywiście musi się liczyć z modyfikacją generatore prądu podkładu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za wyczerpującą informację :) Ja oczywiście nie robię tego tak profesjonalnie, poza tym od dość niedawna (jakieś 2 lata). Przyzwoitej jakości nagrania wychodzą mi dopiero na TEAC-u (choć zdaję sobie sprawę, że to nie oddaje na pewno jakości EE). Wcześniej robiłem nagrania na ARII z przerelugowanym prądem podkładu i wymienioną głowicą (znalazłem w domu głowicę, która nagrywa możliwie najbardziej "matowo" na zwykłe taśmy). Wyniki były niezłe, ale Aria ze swoim mechanizmem i naciągami obchodziła się z tymi taśmami "z buta". Teac na razie żadnej takiej taśmy nie zniszczył - ale mam go zbyt krótko, żeby być pewnym co do tego. Pierwsze próbki z VHS-ami były bardzo obiecujące (wychył wskaźników do -5, czasem do -3; dużo sopranów, ale i wyraźnie słyszalne niskie tony w nagraniu, mało szumów, brak efektu przesterowania. Czy to prawda, że te taśmy są bardzo ścierne? Dużo wyczytałem o miękkości głowic w TEAC-ach (czego zresztą nie potwierdzam sądząc po kasetowym TASCAMie, którym bawiłem się przez kilka lat).

Serdecznie pozdrawiam!

Nie chcę sie madrzycv ale od ponad 2 lat gram na tasmach video ..Grałem nimi na Studer A 807 i i Koncercie .

Oprocz poluzowania hamulcow w Koncercie , oraz ustawienia silników. przewijania nic nie było robione .Oczywiście jakość nagrania była tym lepsza im niższa prędkość .

Nie zauważyłem żadnego rozciągania taśm , ładunków elektrostatycznych itd .

,A Koncert chodzi na tych tasmach ponad 2 lata ..Studer również bez problemu kręcił te tasmy .A Nie był w zaden sposob ustawiany .

Odnośnie jakości nagrania nie będę dyskutowal ,jednak jak dla mnie gra super .Można by się zastanowic JAK takie taśmy grały by ;o odpowiedniej kalibracji magnetofonu .

Osobiscie lubie dużo wysokich tonów ,a tak gra taśma video bez regulacji.

Swego czasu mialem przerobionego Revoxa Pr 99MK3 na maszynę do cięcia VHs .

Rację ma Konstanty pisząc że noże krążkowe nie zdają egzaminu . Skalpel dobrze ustawiony spełnia swoje zadanie .. Jedynie przy duzej szybkości cięcia . robia sie leciutkie pofałdowania taśmy na lini ciecia -co znika po założeniu na magnetofon w trakcie grania ..

Ciąłem chyba wszystkie grubości VHS i wszystkie cięły się dobrze .

Wyjątkiem były Grube taśmy Radiowe . Bardzo ciężko szło cięcie .takich taśm.

Ciąłem również taśmy z Konfekcji ,o ktorych pisze Konstanty .

Do tej pory jeszcze mam zapas 6 sztuk .O ile pamiętam na takim krążku było 5.5 km tasmy . Reszta zostala pocięta kiedy mialem omawiana maszynerie ..Niestety nie zrobilem żadnych fotek tej maszyny więc nie mogę jej pokazac ..

Napisze tylko że przyrząd do ciecia był wstawiony w miejscu Mostka z głowicami . Cała mechanika była z Revoxa .

Dzialało to szybko i dość precyzyjnie .

Pozdrawiam szpulomaniaków .

Dzięki za wyczerpującą informację :) Ja oczywiście nie robię tego tak profesjonalnie, poza tym od dość niedawna (jakieś 2 lata). Przyzwoitej jakości nagrania wychodzą mi dopiero na TEAC-u (choć zdaję sobie sprawę, że to nie oddaje na pewno jakości EE). Wcześniej robiłem nagrania na ARII z przerelugowanym prądem podkładu i wymienioną głowicą (znalazłem w domu głowicę, która nagrywa możliwie najbardziej "matowo" na zwykłe taśmy). Wyniki były niezłe, ale Aria ze swoim mechanizmem i naciągami obchodziła się z tymi taśmami "z buta". Teac na razie żadnej takiej taśmy nie zniszczył - ale mam go zbyt krótko, żeby być pewnym co do tego. Pierwsze próbki z VHS-ami były bardzo obiecujące (wychył wskaźników do -5, czasem do -3; dużo sopranów, ale i wyraźnie słyszalne niskie tony w nagraniu, mało szumów, brak efektu przesterowania. Czy to prawda, że te taśmy są bardzo ścierne? Dużo wyczytałem o miękkości głowic w TEAC-ach (czego zresztą nie potwierdzam sądząc po kasetowym TASCAMie, którym bawiłem się przez kilka lat).

Serdecznie pozdrawiam!

Odnośnie pogłosek o mocnej ścieralności głowic pod taśma Video .Kilka lat grania tasma Video obala tą pogłoskę. .

Z doświadczenie I obserwacji wiem że to nie prawda .

W swoich maszynach nie zauważyłem Zadnych Sladów specjalnej ścieralnosci glowic.

Dodam że nawet na przewijaniu tasma video szybciej się kręci .

Pozdrawiam .

Cena chyba wysoka ale wygląda na egzemlarz w znakomitej kondycji po doprowadzeniu go do stanu idealności.

Nie chcę wyrokować, ale to pewnie jak z dziesięcioletnim autem. Jak za bardzo się świeci, zapala mi się światełko ostrzegawcze. Na fotkach błyszczy się jak jajka czworonoga. W ogóle moi Panowie podziwiam odwagę. Klamory ważą dość dużo i każdy upadek paczki to niemalże zabójstwo dla sprzętu. Kiedyś dostałem od kuriera Akai GX-75MkII z prawie oderwaną czołówką. Przesyłka musiała rąbnąć z dość dużej wysokości na sam narożnik. Po następny już pojechałem osobiście. W granicach kraju oczywiście. Revoxa udało mi się kupić w stanie (prawie) igła w miejscu zamieszkania za połowę tej ceny od pasjonata. Miałem niesamowity fart.

Na marginesie. Czy przypadkiem Chorwacja nie jest już w UE?

Polska miała ratyfikować układ chyba w ubiegłym roku.

Odnośnie pogłosek o mocnej ścieralności głowic pod taśma Video .Kilka lat grania tasma Video obala tą pogłoskę. .

Z doświadczenie I obserwacji wiem że to nie prawda .

W swoich maszynach nie zauważyłem Zadnych Sladów specjalnej ścieralnosci glowic.

Dodam że nawet na przewijaniu tasma video szybciej się kręci .

Pozdrawiam .

Dziękuję, to dla mnie bardzo ważne. Zastanawiałem się już, czy nie nagrywać tych taśm na teacu a słuchać na AKAI ze szklakami. Ale widzę, że nie jest to konieczne. Co do dźwięku z VHSa, też mi się podoba; uważam, że jest ciekawy, ostry, precyzyjny, głęboki i inspirujący. Nie wiem, jak pozostali Uczestnicy forum, ale mam ostatnio jakąś awersję do nagrywania czegokolwiek na nagrywalne płyty lub trzymania na dyskach. Jakość jakością - poczciwy analog uważam za o niebo trwalszy :)

Na marginesie. Czy przypadkiem Chorwacja nie jest już w UE?

Polska miała ratyfikować układ chyba w ubiegłym roku.

Jeszcze nie. Wyglada na 1 lipca 2013.

Pozdro

Witam

Dziękuje krzysiekg1981 za poradą , wiem iż takich pytań było już sporo ale stron forum jest 500 :)

Poszukam Akai , będzie pasował do kaseciaka którego mam też Akai.

Poszukam może uszkodzony(elektronika) się jakiś znajdzie ?

PS.

Czy na wolumenie może się coś znależc ?

Co do wolumena nie mam pojęcia, bo nie korzystam. Czasami okazję zdarzają się na alledrogo. Sam miałem sprzedawać swojego AKAIa, ale na razie się wstrzymuję,bo przydaje mi się do odgrywania taśm nagranych na niewłaściwych torach głowicy albo takich, które po odegraniu trzeba odwinąć i wywalić.

Mam pytanie do szanownego Grona. Może ma ktoś na zbyciu, zalegają mu lub może się ktoś potyka o NABy do Revoxa :)? Dużych szpul też zresztą jeszcze nie mam. Bez nich wygląda jak okaleczony. Chętnie odkupię. Jeżeli ktoś byłby chętny poproszę o kontakt na behemot62[at]gmail.com lub na PW.

Będę wdzięczny za odzew.

Dobrze ,że wraca temat taśm VHS.Gdyby nie trudności techniczne w cieciu i konfekcjonowaniu to już sama ekonomia zmusiłaby niektórych do używania ich na codzień.Przypuszczam,że puryści na samą myśl o używaniu szybkości 4,76cm/sec psy na mnie będą wieszać,lecz ekonomia bije wszystko na głowę.W większości domów na pewno znajdzie się gdzieś w kącie kilka kaset wideo.A jeśli nawet nie to w sklepach są one tanie jak barszcz,

Tymczasem zwykła taśma magnetofonowa (dobra) staje się powoli rarytasem.I dlatego ceny stają się zaporowe.Dlatego sądzę iż warto przedyskutować za i przeciw Być może temat może bardzie zainteresować posiadaczy sprzętów z bardziej wyrafinowaną mechaniką (chodzi o naciąg przy przewijaniu).Ale pasmo i poziom szumów powinny zrekompensować niedogodności.Zwłaszcza że pojemność takiej szpuli 10,5" też piechotą nie chodzi.

No to prawie stałem się szczęśliwym posiadaczem Tascama 32. Prawie. Cena była OK.

Wizualnie z zewnątrz mód malina. Zero rys i śladów uzytkowania. Prawie nówka sztuka. Nierozkręcany, mostek głowic i same głowice niekręcone.

Cena bardzo przyzwoita. Macałem, oglądałem, testowałem.

I co?

- jeden potencjometr outputu lekko trzeszczał, drobnostka.

- mocowanie klapki nad głowicami naderwane - drobnostka.

- nagrywał ok. 7dB niżej od sygnału wejściowego. Wyraxnie ciszej. Pytanie: czy to może byc wina kiepskich i starych taśm na jakich testowałem? Ew. kalibracji sprzetu do innych taśm? Głowice sam umyłem ale ... na nagrywającej zostały jakby slady czegoś co nie dało się usunąć. Na trzeciej odtwarzającej też ale duzo mniej. Spiryt 95 Volt. Tarłem wacikiem solidnie. Co to może być? Oprócz tego głowice jak nowe, wogóle nie starte.

- no i sprawa najgorsza. przy odtwarzaniu i przede wszystkim przewijaniu prawa szpulka (ustawienie na poziomo) chodziła góra dół jak głupia. Aż taśma obcierała o jeden talerzyk szpuli. Szpula prosta, sprawdzałem. Mocowanie normalne bez NABów. Po dokładnych oględzinach wyszło że całe mocowanie szpuli chodzi góra dół. moim zdaniem oś była krzywa co widać było wyraźnie patrząc na nią od góry. Przy obrotach zamiast "stać w miejscu" wyraźnie zataczała małe kółko. Lewa też to miała ale baaaardzo minimalnie i nie miało to wpływu na odwijanie taśmy. Moim zdaniem krzywa oś. Czy to jest direct drive? Czy jesli tak to cały silnik jest do wymiany? Jaki mniej więcej koszt?

To tyle pytań po moich oględzinach. Wróciłem do domu na pusto.

Na koniec inne pytanie: czy możecie ma podać podstawowe różnice pomiędzy Revox B77 MkII i PR99 MkII pod kątem budowy mechanicznej i elektroniki?

Czy mechanicznie to jest taka sama konstrukcja?

Czy głowice są identyczne?

Czy tor elektronika a co za tym idzie jakość dźwięku jest taka sama?

Będę wdzęczny za pomoc. Po tym Tascamie trochę się wyleczyłem z kupowania takiego zaawansowanego mechanicznie sprzetu na odległość bez macania. A mam mozliwość kupienia B77 ale nie wiem czy czegoś nie stracę w stosunku do starszego brata.

BTW jak ktoś ma na zbyciu 99-kę w stanie igła to chętnie przygarnę.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Zgodnie z życiową maksymą że jeśli chcesz aby coś było zrobione dobrze zrób to sam podaję dla potomności znakomicie opisane róznice pomiędzy ReVox A77, B77 i PR99:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

witam,

czy są jakieś sposoby na usunięcie ładunków elektrostatycznych ze szpul/taśm? jakiś czas temu pisałem, że podczas odsłuchu/nagrywania na TEAC A-2300SX słychać trzaski jakby wyładowania, nie są one jakoś poukładane ale całkiem chaotyczne. próbowałem już nawilżania powietrza, nawet przy 65% wilgotności powietrza problem jest nadal.

czy może być to wina namagnesowania taśm? kleją się dosłownie do wszystkiego, ręki, magnetofonu po swobodnym rozwinięciu do szafki itd. najgorzej kleją się rozbiegówki i w czasie ich przesuwu jest najwięcej trzasków. nie ma znaczenia też grubość, 26, 35 czy 50 trzaski są takie same. przy niektórych jednak jest jakby mniejsze natężenie stąd moje podejrzenie, że to wina w/w problemu.

pozdrawiam

Tasmy sa namagnesowane ale muzyką. To o czym piszesz nazywa sie naelektryzowaniem.

Jak je usunąć to nie mam pojecia.

Pozdro

Witam serdecznie drogich forumowiczów. Poszukuję magnetofonu wielośladowego 16 lub 24 ślady na taśmę 2". Otari, Studer, MCI, Telefunken lub 3m.

Liczę na waszą pomoc by jeszcze w tym roku przenieść całkowicie swoje studio do domeny analogowej.

Pozdrawiam

Witam serdecznie drogich forumowiczów. Poszukuję magnetofonu wielośladowego 16 lub 24 ślady na taśmę 2". Otari, Studer, MCI, Telefunken lub 3m.

Liczę na waszą pomoc by jeszcze w tym roku przenieść całkowicie swoje studio do domeny analogowej.

Pozdrawiam

pozostaje tylko Ebay - pojawiają się tam czasami takie maszyny, np.:

Ukryta Zawartość

jest nawet taśma do kalibracji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

witam,

czy są jakieś sposoby na usunięcie ładunków elektrostatycznych ze szpul/taśm? jakiś czas temu pisałem, że podczas odsłuchu/nagrywania na TEAC A-2300SX słychać trzaski jakby wyładowania, nie są one jakoś poukładane ale całkiem chaotyczne. próbowałem już nawilżania powietrza, nawet przy 65% wilgotności powietrza problem jest nadal.

czy może być to wina namagnesowania taśm? kleją się dosłownie do wszystkiego, ręki, magnetofonu po swobodnym rozwinięciu do szafki itd. najgorzej kleją się rozbiegówki i w czasie ich przesuwu jest najwięcej trzasków. nie ma znaczenia też grubość, 26, 35 czy 50 trzaski są takie same. przy niektórych jednak jest jakby mniejsze natężenie stąd moje podejrzenie, że to wina w/w problemu.

pozdrawiam

Poszukaj w wątku o taśmach założonym przez Korwina:

Ukryta Zawartość

Ja przemywałem taśmę przepuszczając ją przez szmatkę bawełnianą zwilżoną roztworem do mycia naczyń, następnie używając roztworu płynu do płukania tkanin a potem kilkakrotnie przez szmatkę zwilżoną wodą. Metoda skuteczna i pewna, przy okazji taśma jest oczyszczana.

Przeglądając przy tej okazji profil nieodżałowanego Zbyszka zauważyłem, że stał się bardzo ubogi, nie ma na przykład wzmianki o wątku który zacytowałem powyżej. Czy ktoś wie co się stało ?

Wojtek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Pozdrawiam

.

Może coś takiego ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja mam Otari:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

mam pytanie do bardziej znających się na rzeczy: czy do magnetofonu TEAC A-2300SX można używać taśm o grubości 50 mikrometrów? w instrukcji obsługi jest napisane że takie taśmy (powyżej 35) są rekomendowane do magnetofonu 2 ścieżkowego jak np A-3300SX 2T. Mam kilka taśm radiowych jak QUANTEGY 632, STILON PR50 i BASF LGS52 i nie wiem czy ich użyć. miał z Was ktoś do czynienia z takim magnetofonem lub z 3300SX i jak wygląda sprawa twardości/żywotności ich głowic? gdzie niegdzie w necie można znaleźć informacje, że są one stosunkowo miękkie. jeśli to prawda to używanie takich taśm to zabójstwo dla takich głowic.

pozdrawiam,

wojtek

Z tzw.radiowymi taśmami to bym raczej uważał.Po pierwsze tego typu taśmy były projektowane trochę do innych zastosowań.Do częstego przewijania i do zapisu raczej z predkością 38cm/sek.Dlatego mają bardzo odporną na rozciaganie budowę,ale nie wsZystkie magnetofony je lubią.Zarówno z powodu niedopasowania parametrów ,jak i czasem właśnie odporności głowic.

To nie znaczy,że masz całkowicie unikać taśm o tej grubości.Jednak preferował bym taśmy oznaczone jako "Studio master".Wtedy nie powinno byc problemów.

.

Może coś takiego ??

Ukryta Zawartość

Cenne znalezisko. Dzięki. Będę obserwował. Choć model 820 jest dość transparentny i bez tego "klasycznego" zmięlczenia.

.

Może coś takiego ??

Ukryta Zawartość

Cenne znalezisko. Dzięki. Będę obserwował. Choć model 820 jest dość transparentny i bez tego "klasycznego" zmiękczenia

No i co z tego, że go masz? Chwalisz się czy żalisz?

GM

A ja mam Telefunkena M15 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja mam Otari

pmcomp

Mam 2 sztuki 50 tek wybitne działanie mechaniki , rewelacyjnie nagrywają i są proste w serwisie w zasadzie oprócz czyszczenia nie wymagają wielkiego nakładu pracy , polecam do studia i do domowego użytku.

audiomagia.blogspot.com

No i co z tego, że go masz? Chwalisz się czy żalisz?

GM

Chwalę się. Jak widzę w tym wątku każdy nowy właściciel szpulaka chwalił się nowym nabytkiem. A może te 4 lata temu zaglądali tu inni ludzie?

Pozdro

pmcomp

Mam 2 sztuki 50 tek wybitne działanie mechaniki , rewelacyjnie nagrywają i są proste w serwisie w zasadzie oprócz czyszczenia nie wymagają wielkiego nakładu pracy , polecam do studia i do domowego użytku.

Dlatego też podjąłem decyzję o tym modelu zamiast Tascama 32, którego mogłem wyrwać w Warszawie za podobne pieniądze. Tani to był ten z krzywą ośką silnika. Zobaczymy czy nie będę żałował. BTW czy w tych dwóch modelach nie siedzą czasem identyczne głowice?

Chciałem kupic także B77 także po refurbishmencie ale nie dogadaliśmy się cenowo.

Dzisiaj jeszcze dla mojego sąsiada licytuję ReVoxa C270. Jak go kupimy to się pochwalę. Sam miałem na niego ochotę ale to ni mój pułap cenowy.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi