Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

a piszecie, że to taki szajs:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena na aukcji nie świadczy o jakości wykonania a raczej o niewiedzy kupujących i zapotrzebowaniu na takie głowice...

Ukryta Zawartość

Cena na aukcji nie świadczy o jakości wykonania a raczej o niewiedzy kupujących i zapotrzebowaniu na takie głowice...

przyznam, że cena lekko mnie zaskoczyła; podałem ten przykład raczej jako ciekawostkę, a nie argument "za czy przeciw"; dobrze wiemy, że głowicom tym daleko było do doskonałości, ale z drugiej strony twierdzenie, że były całkiem do niczego mija się z prawdą; były po prostu przeciętne, nierzadko trafiały się wadliwe; mam jedną U24-201, która nagrywa wręcz rewelacyjnie i kupiłem jeszcze dwie takie - to była totalna porażka (nauka kosztuje) Edytowane przez geelo07

nie byłbym do końca pewien tego - szczelina w tej jest widoczna tylko dlatego, że oświetlenie pada pod odpowiednim kątem; minimalnie ma przesunięte "końcówki" rdzeni, ale akurat ten typ tak ma - idealnie równe to bardzo rzadki przypadek

Ja bym mimo wszystko akurat tego egzemplarza nie zaryzykował - światło światłem, ale ona jest za bardzo widoczna - za szeroka, albo jedna połówka wystaje do przodu. Np z tych, co w tej chwili są na allegro, w zasadzie tylko jedna 205 wygląda dobrze, i od biedy jedna 203 - reszta na złom.

Faktycznie, jak się trafi idealny egzemplarz - i wceluje z dociskiem - to potrafi to zabrzmieć przyjemnie. Bardzo specyficzny dźwięk, mam do niego pewien sentyment. Tylko właśnie - ciężko trafić, i nagle zabawa Kasprzakiem robi się strasznie droga jak trzeba przerzucić 10 głowic, żeby znaleźć "tę jedyną".

Edytowane przez adamstan

Faktycznie, jak się trafi idealny egzemplarz - i wceluje z dociskiem - to potrafi to zabrzmieć przyjemnie.

ustawienie tej głowicy pochłania trochę czasu - w podstawie ekranu głowicy jest owalny otwór do skręcenia obydwu elementów; pozwala on na w miarę optymalne ustawienie "opasania" głowicy przez taśmę; patrząc "od czoła" mamy możliwość przesuwania głowicy "przód-tył" o ok. 3mm jak się nie mylę + do tego dobry pasek foliowy z filcem i można dobrze trafić; przy odrobinie CIERPLIWOŚCI oczywiście

Aż z ciekawości zdejmę dzisiaj charakterystykę częstotliwościową Z-O swojej Arii - ciekawe, co wyjdzie. Sam odczyt w tej chwili mam dobry - ale zobaczymy, jak się sprawuje zapis.

Miałem podobne doświadczenia z tymi głowicami - a już zmorą było nierowne odtwarzanie i nagrywanie: w jednym kanale więcej sopranów, w drugim mniej, zupełnie jakby dla jednego i drugiego był potrzebny inny prąd podkładu... W sumie mam w domu kilkanaście używanych głowic, które trzymam nie wiadomo po co. Jedne mają większe ślady zniszczeń, inne mniejsze. Albo lepszy numer: jak odtwarzam teraz na teacu niektóre swoje stare taśmy, to sam lewy kanał jest, wydaje mi się, zapisany na trochę innym skosie niż prawy, Czyżby te szczeliny były nie do końca równoległe? :)

Rzecz ciekawa: ktoś kiedyś porównywał ciętego VHSa z EE. Zauważyłem już dość dawno temu, że VHSy w założeniu "gorsze" (jakiś samsung, konica i goldstar, czy podróbkowy PVL, Videostar i Provan) nagrywają dość głośno, czasem pozwalając na wysterowanie do 0dB. Natomiast super wypasione Maxelle black magnetite, Basfy super colours, wielowarstwowe cuda-niewidy za większe pieniądze nagrywają cichutko i soprany kłują mocno po uszach. B&S już w ogóle kicha.

Zgodnie z obietnicą - charakterystyka mojej Arii MS2411. Taśma BASF LP35LH, poziom ok. -10dB, prędkość 19.

ARIA_19_png_750x750_q85.jpg

Jak widać, spadek 3dB wypada w okolicy 13-14kHz, a przy 20kHz jest -12dB. Zmierzyłem też nierównomierność w cyklu Z-O, czyli z własnego zapisu, wyszło ~0.07%WRMS, czyli ok. 0.14%DIN. Serwisówka podaje max. dopuszczalne 0.2%DIN, zatem jest nieźle. W sumie wyszło lepiej, niż się spodziewałem :-) Troszkę góra stłumiona, ale nie jest najgorzej, zważywszy, że głowica uniwersalna ma już spory przebieg. W charakterze docisku wystąpił kawałeczek irchy wycięty ze ściereczki do okularów.

A tu charakterystyka przy zastosowaniu taśmy Maxell UD18-180

aria_19_maxell_png_750x750_q85.jpg

Edytowane przez adamstan

Cholera, skasowałem już wyniki dla BASF (restartowałem program) :-( W każdym razie, jeżeli chodzi o odstęp od szumów, to dla zapisu -10dB było to ok. 43dB, czyli względem 0dB będzie miał m/w te swoje katalogowe 50dB. THD dla Maxelki, przy poziomie ok. -5dB (wskazywanym podczas odczytu przez mierniki magnetofonu) wyszło 1.8%. Ale te wyniki mogą być obarczone sporym błędem, ze względu na niewłaściwe poziomy - interesowała mnie przede wszystkim ch-ka częstotliwościowa.

Nawiasem mówiąc - ciekawe przy jakim poziomie ma być osiągane katalogowe pasmo 40Hz-18kHz, skoro dopuszczalny spadek wysterowalności dla 10kHz to 15dB...

Edytowane przez adamstan

Nawiasem mówiąc - ciekawe przy jakim poziomie ma być osiągane katalogowe pasmo 40Hz-18kHz, skoro dopuszczalny spadek wysterowalności dla 10kHz to 15dB...

pomiarów dokonuje się przy -20dB; przy -10dB częstotliwość 20 kHz osiągnąłeś -12dB od poziomu -10dB, więc ok. -22dB względem zera - wynik bardzo dobry

czym Ty to mierzyłeś, jeżeli wolno zapytać? tzn, co to za program wygenerował te wykresy?

RightMarkAudioAnalyzer - w skrócie RMAA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W przypadku magnetofonów trójgłowicowych można dokonać pomiaru w czasie rzeczywistym, natomiast w przypadku dwugłowicówki trzeba oczywiście najpierw nagrać test na taśmę, a potem wgrać go do programu.

Do pomiaru nierównomierności użyłem natomiast programu WFGUI -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Należy go nakarmić plikiem WAV mono 44.1k/16bit z sygnałem 3 lub 3.15kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

W kwestii zapieczonej rolki.

Najpierw sukces połowiczny - tulejka przesunęła się o połowę swej długości - niestety w dół co było do przewidzenia po użyciu młotka i przecinaka. Następnie do akcji wkroczyła małżonka i za pomocą klucza dziesiątki i tzw. 'żabki' stosując zasady fizyki poziomu szkoły podstawowej ściągnęła tulejkę z ośki. Lekko nie było ale sukces całkowity. Oś silnika została oczyszczona z rdzawego nalotu a łożysko porowate zostało nasączone mieszaniną oleju i benzyny. Teraz wszystko działa tak jak zaprojektował to producent.

Magnetofon wraca na półkę dalej budzić hmmm... zdziwienie wśród zwiedzających - cyt. "o! - też taki miałem! - TO działa???"

M.

Następnie do akcji wkroczyła małżonka i za pomocą klucza dziesiątki i tzw. 'żabki' stosując zasady fizyki poziomu szkoły podstawowej ściągnęła tulejkę z ośki.

od dawna wiadomo, że wprawna kobieca ręka potrafi zdziałać cuda niemalże ;))

od dawna wiadomo, że wprawna kobieca ręka potrafi zdziałać cuda niemalże ;))

Czy Ty czasem nie świntuszysz? Ja słyszałem o teściowej która pogłaskała kota, niestety nie przeżył:-(

W.

Jest dobrze ...

Ukryta Zawartość

Oryginalna taśma 19,05 cm/s, 2 ślady (a tak naprawdę 4 ślady kwadrofoniczne). Brak trzasków. Analogowy przekaz. Troszke szumi w przerwach ale do przeżycia, z płyty też tam cos przecież słychać. Takie tasmy są rzadkością, dominują raczej standardowe czterościezkowe dwustronne realizacje. Odtwarzane z Teaca X-300R szumią bardziej ale tez jest ładnie.

Potrzebuję więcej czasu na głębsze testy mając ten sam materiał z CD, winyla i taśmy. A propos szumów dbx przydaje się jak znalazł, przy nagrywaniu własnych materiałów nie ma nic. BTW przeżyłem szok bo po założeniu tej tasmy dźwiek był do bani. Po mniej więcej minucie zorientowałem się, że trzeba wyłączyć dbx.

Zamówiłem własnie dwa master tape'y nagrane na 38 cm/s. Mam winyla z tym nagraniem, wtedy dokonam bardzo dogłębnego porównania.

Takich taśm mam już kilkanaście, kolejne jadą, lecą, płyną. Jest fajnie ale ... ta przyjemność jest czasem droższa od winyla.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Słucham drugiej taśmy 19,05 cm/s 2 tracks. Klimat podobny choć troszkę inne wykonanie ... The Hamburg Philharmonia Orchestra pod dyrekcją Heinricha Alstera - Symphony for Glenn Miller. O gustach sie nie dyskutuje, napiszę tylko że smyki brzmią przepięknie, muszę tego poszukać na winylu. Taśma szumi mniej ale dźwięk nagrany jest inaczej, pudelkowo, dwukanałowo czyli bez bazy i bez sceny. Ot taka uroda.

Pozdro

Masz Ty zabawę z tą Otarynką... Żeby to nie było takie wielkie, i takie drogie, to bym chętnie kiedyś nabył. Śliczny wizualnie, to tak poza tym. A podejrzewam, że i zdjęcie jeszcze nie do końca oddaje elegancję tego magnetofonu. Coś jak z Revoxem B-77.

Szumy na TEAC X-300 są niestety na niektórych taśmach faktycznie słyszalne, to też zauważyłem (chociaż nie mam porównania do 2tracków) - ale za to moim zdaniem oni fajnie fabrycznie ustawili korekcję w tym magnetofonie. Słychać to dobrze zwłaszcza w 9,5.

Tymczasem przyszła do mnie paczka ze szpulkami i taśmami - w większości Stilon, ale jest też trochę Techfilmu, który na razie zostawiłem, bo przetrwał; kilka kilometrów stilonów radośnie pokroiłem i wyrzuciłem do śmieci. Szpulki się przeszoruje i potem - cięcie VHSów. Wreszcie :)

Witam,

proszę o pomoc. Szukam pasjonata-kalibratora, który ustawi mi mojego Teaca X-300R. Moja wdzięczność będzie wymierna i satysfakcjonująca, obiecuję.

Zauważyłem, że taśmy oryginalne, łącznie z tasmą do kalibracji Stilon Gorzów na 19,05 cm/s 4TR odtwarzana jest ciszej z prawym kanałem. Strona rewersu leci lepiej. Nie wiem czy to wina poziomów wyjścia czy też ustawienia głowic. Przy nagrywaniu jest lepiej ale mi zależy przede wszystkim na odtwarzaniu oryginalnych taśm na tej maszynie.

Najlepiej kogoś z Warszawy ale bywam, i moge klamora podrzucić, na Górnym i Dolnym Śląsku, w Poznaniu, w Szczecinie.

Pozdro

wszystkie te szpulowe maszyny są bardzo drogie,trzeba być bogaczem takim jak ludzie tutaj z forum żeby sobie pozwolić na coś takiego,i nie mieć dzieći:) dzieci i żona to kleszcze na wypłacie,ja gdy bym mogł cofnąć czas nigdy bym nie pchał się w głupią babe i dziecko,teraz spłacam sobie takie piękne szpólowce w postaci alimantów:) bo głupia baba wolała być z mamusią i jest z nią do dziś,i głowią się jak nic nie robić i latać po sądach i po zapomagach:)

Przesadzasz Nikiforze, wystarczy cierpliwość w zbieraniu funduszy. Ja za bogacza się nie uważam więc kupuję zwykle uszkodzone lub odrobinę zdekompletowane magnetofony i z wolna przywracam je do życia. Tańszego sposobu nie znam, chociaż czasem zżera mnie ciekawość ja zagra nowy magnetofon od razu po dostarczeniu :)

THD dla Maxelki, przy poziomie ok. -5dB (wskazywanym podczas odczytu przez mierniki magnetofonu) wyszło 1.8%. Ale te wyniki mogą być obarczone sporym błędem

Oj kiepsko, dla wysterowania z poziomem 0dB zniekształcenia w magnetofonie Hi-Fi powinny wynosić max 1%

Nikiforowi się specjalnie nie dziwię :) Ale ja też nie jestem bogaczem w żadnym razie - i nikogo z Forowiczów o to nie podejrzewam. Przypominam, że niewielkim kosztem można kupić już "małe" AKAI (czasem nawet z głowicami GX, ja za swojego dałem 390), albo philipsy, o których się tu tyle mówiło. Nie jest więc źle. Po a...o widać, że Arie też są licytowane. Arię, która nagrywa i odtwarza, ale wymaga jakiejś regulacji czy poprawy, ciągle jeszcze można wypchnąć na licytacji, proponując jakąś niewielką cenę na starcie. Widziałeś, ile tam czasem osiągaja arie w licytacjach? Miłośników Unitry, którą można się pobawić i mieć satysfakcję, ciągle nie brakuje.

Miłośników Unitry, którą można się pobawić i mieć satysfakcję, ciągle nie brakuje.

Zaczynałem od tego lata temu i wszystkich przestrzegam, ale jeśli ktoś jest uparty... to jego sprawa i jego marnowanie czasu oraz środków.

znalazłem na strychu magnetofon UHER REPORT STEREO IC wygłąda bardzo dobrze ponoć ma jakieś 35lat czy coś takiego ma jakąś wartość czy to tylko śmieć

eBay pokazuje 17-20 funciaków czyli ok. 100 zł.

Pozdro

Oj kiepsko, dla wysterowania z poziomem 0dB zniekształcenia w magnetofonie Hi-Fi powinny wynosić max 1%

Widać Kasprzak miał inne normy, bo wg. serwisówki dla 0dB (przyjmowanego jako 320pWb/mm) dopuszczalny poziom trzeciej harmonicznej (a nie całego THD) to 3% ;-)

Dla leżącego kilka klas wyżej magnetofonu Sony TC-755 serwisówka podaje THD 1.2% @0dB. Dopiero następny model, 765 schodzi do 0.7%.

Edytowane przez adamstan

Revox dla swojego starego modelu A77 podaje 1% przy zastosowaniu taśmy PER525 jako wzorcowej przy prędkości 38 cm/s

Przy 19.05 cm/s powinien być mniejszy niż 2%.

Przy 9.5 cm/s odpowiednio powinien być mniejszy lub równy 3%

Widać Kasprzak miał inne normy, bo wg. serwisówki dla 0dB (przyjmowanego jako 320pWb/mm) dopuszczalny poziom trzeciej harmonicznej (a nie całego THD) to 3% ;-)

Tu faktycznie ZRK zaszalało, wszędzie podają THD a nie tylko poziom trzeciej harmonicznej - Ciekawe czym było to podyktowane.

Edytowane przez szerszy

jesli chodzi o sprzet unitry to doświadczyłem,zarówno gramofonu jak imagnetofonu szpulowego,nie chce wiecej mieć do czynienia z jednym ani z drugim,po za tym że w gramofonie sugerowałem się ładnym wyglądem i małymi rozmiarami to jeśli chodzi o dzwięk,to flaki z olejem zero czystości i ładnych wysokich dzwięków,zresztą samo doprowadzenie go do jako takiego trzymania obrotów było meką i wymianą elementów,a aria to nastepne dzieło dla ludzi któży nie mają nic innego do roboty tylko kręcenie głowicami,a szarpie to taśmą jak cholera,kupiłem topto aby zobaczyć jak gra szpulowiec,zobaczyłem i dziękuje bardzo,wole swojego dcc marantza,gra pięknie nawet z kompresją,nawet lepiej od szpulowej arii,przykro to stwierdszić ale tak jest,wkońcu to najwyrzszy model marantza,a aria to prosty podstwowy grzmot.

jesli chodzi o sprzet unitry

Ejże. Coś mi się zdaje, że jesteś zbyt surowy. Mam dwa gramofony Foniki z tamtych lat (WG coś tam, sprzedawany do Francji pod nazwą HiFi Vox i Daniel) i złego słowa o nich nie powiem. Jeśli chodzi o magnetofon to faktycznie, miałem kiedyś (1980 r :)) M2405S i.... Wszyscy zresztą znają ich wady.

• Pokaż nowe odpowiedzi