Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

zapewne zminimalizowanie wszelkich nierównomierności przesuwu - przed wałkiem taśma idzie po rolkach, zaś za nim może już się ślizgać po krążku - to tak w skrócie opisałem

jak masz dostęp, to możesz założyć kawałek nitki i później zmierzyć; długości pasków od licznika nie są zbyt "krytyczne" i można dobrać inny, pod warunkiem niezbyt dużych różnic; dane co do paska znajdziesz w serwisówce

wymienianie "na pałę" moim zdaniem jest bez sensu; należałoby najpierw sprawdzić za pomocą generatora i choćby V640 czy zgadzają się poziomy z/o, wsłuchać się "bez taśmy" i podgłośnieniu na maxa czy nie słychać jakiegoś przydźwięku - jeżeli jest ok. to można sobie darować; w sumie Revox to porządna firma (prędzej mogą być problemy z potencjometrami regulacyjnymi na płytkach - po prostu z wiekiem stają się kruche, utleniają się nóżki - zależy, jak są wykonane)

Witam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to ten teac x2000r

Teac X2000R

post-25101-0-93658800-1378154027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomas11w

Właśnie zauważyłem coś dziwnego - założyłem na Akai taśmę, która wcześniej wielokrotnie byla odtwarzana, ale teraz po kilkunastu sekundach ostatnia rolka dociskowa zaczyna mi ją przesuwać w stronę plyty magnetofonu, i gnieść. Na pewno muszę przeczyścić rolkę, ale jeśli dalej będzie się tak przesuwać, to co wtedy? Muszę przeczyścić jakoś samą taśmę? Jak to zrobić? Suchą watką podczas przewijania?

Co to znaczy ---ostatnia rolka dociskowa?

Chyba chodzi o rolke napedową?

Dokładnie wyczyścic rolkę i sprawdzic czy szpula odbierająca odpowiednio ciągnie taśme ..Generalnie rolka bez nawet naciągu szpuli zwijającej powinna rowno ciągnąć taśmę ..

Sprawdż na rolce czy nie ma kierunku obrotu . Jeśli nie ma spróbuj odwrócic rolke o180 stopni.. Dokładnie wyczyść walek napędowy od silnika do ktorego dociskana jest taśma ..

Sprawdż czy nie ma mozliwośći że rolka napędowa przesunęła sie w górę lub dół.Tylko na tej taśmie tak się robi?

Najlepiej wszystko ustawiać na jak najcieńszych taśmach ,wtedy pokazuja się wszystkie niedokładności . Gruba taśma zazwyczaj zwsze dobrze idzie .

krzysiekg1981 jest Akai GX747dbx nastepny jest Akai GX636 and philips N4504 a ten pierwszy od lewej jest Teac X1000R a dzisiaj przytargalem nastepny Teac X2000R ale ten potrzebuje kalibracji i nastawienie glowic

Pogratulować :) Potężna kolekcja, wymagająca zapewne wiele miejsca. Ciekaw jestem zwłaszcza tego GX-747 (wiadomo, możliwość nagrywania na chromy). Nawet się kiedyś przymierzałem do kupna - oczywiście, nie wyszło....

Tymczasem, gwoli odreagowania stresu przedpodróżnego (przed Bułgarią, którą odwiedzam po raz pierwszy), odgrywam sobie dalej swoje stare taśmy z okresu licealno-studenckiego, ponagrywane na złym torze. I okazuje się, słusznie - około 2/3 z nich po odegraniu nadają się po prostu do wyrzucenia, groza... W pierwszym rzędzie lądują w kosztu Stilony, potem - choć znacznie rzadziej - skruszałe ORWO. Będę pewnie niebawem zainteresowany jakąś ilością taśmy bez szpul, celem ponawijania jej na pozostałe szpulki.

Pozdrawiam

Tak a propos starych taśm, mam takie archiwum (ok 30 sztuk) które przeleżało ładnych parę lat, bo od około 1997 r. w bardzo zmiennych warunkach, pudło było czasami przestawiane ale zazwyczaj był to taras na ganku lub poddasze, warunki jak wiadomo zabójcze (mrozy i gorąc latem). Byłem pewny, że po takim czasie i takich warunkach przechowywania już nic z nich nie będzie, z pewnością wystąpią albo przekopiowania albo zwyczajnie taśmy się wykruszą.....

I teraz będzie najlepsze: od czasu jak zacząłem przygodę ze szpulowcami, odkopałem to archiwum i ... taśmy grają bez zarzutu, nic się nie przekopiowało, co prawda na niektórych był mały osad widoczny na zwojach, który usunąłem, i to wszystko. A syndrom sticky sheed (chyba tak to się nazywa) z całej paczki dopadł tylko dwie tasmy. Jak to możliwe ??? Niektóre z nich nie miały nawet pudełek. Niektórzy tutaj specjaliści zalecają aby unikać przesyłek zimą, bo mróz, bo za długo będą leżały, a tu proszę taśmy tyle lat i nadal grają.

Cieszy mnie to bardzo, i tak teraz myślę - biedne taśmy tyle przeczekały, chyba po to żebym mógł ich z powrotem posłuchać i wrócić znowu do tamtych lat.

teraz słucham: Karel Fialka i taki świewtny kawałek Hey Matthew, Mike Oldfield - To France, Boney M i Somwhere In The World, albo rewelacyjny Happy Song czy Kalimba De luna - posłuchajcie bo genialne.

krzysiekg1981: a nie szkoda ci tych taśm? :) Miłego zwiedzania.

Tak a propos starych taśm, mam takie archiwum (ok 30 sztuk) które przeleżało ładnych parę lat, bo od około 1997 r. w bardzo zmiennych warunkach, pudło było czasami przestawiane ale zazwyczaj był to taras na ganku lub poddasze, warunki jak wiadomo zabójcze (mrozy i gorąc latem). Byłem pewny, że po takim czasie i takich warunkach przechowywania już nic z nich nie będzie, z pewnością wystąpią albo przekopiowania albo zwyczajnie taśmy się wykruszą.....

I teraz będzie najlepsze: od czasu jak zacząłem przygodę ze szpulowcami, odkopałem to archiwum i ... taśmy grają bez zarzutu, nic się nie przekopiowało, co prawda na niektórych był mały osad widoczny na zwojach, który usunąłem, i to wszystko. A syndrom sticky sheed (chyba tak to się nazywa) z całej paczki dopadł tylko dwie tasmy. Jak to możliwe ??? Niektóre z nich nie miały nawet pudełek. Niektórzy tutaj specjaliści zalecają aby unikać przesyłek zimą, bo mróz, bo za długo będą leżały, a tu proszę taśmy tyle lat i nadal grają.

Cieszy mnie to bardzo, i tak teraz myślę - biedne taśmy tyle przeczekały, chyba po to żebym mógł ich z powrotem posłuchać i wrócić znowu do tamtych lat.

teraz słucham: Karel Fialka i taki świewtny kawałek Hey Matthew, Mike Oldfield - To France, Boney M i Somwhere In The World, albo rewelacyjny Happy Song czy Kalimba De luna - posłuchajcie bo genialne.

Dzięki :) Wyjazd w sobotę nad ranem. Taśm zawsze trochę szkoda, ale po odegraniu zawartości zawsze sprawdzam czy nie brudzą, nie piszczą na prowadnicach lub czy nie odpadł płaszcz magnetyczny (nawet we fragmentach). Jeśli nic takiego się nie dzieje, to sprawdzam czy i z jakim skutkiem da się coś na nie jeszcze nagrać. ORWO zachowują się najlepiej z tego zestawu: zwłaszcza Typ 114, 123 i 120 (innych w zasadzie nie miałem wtedy). A mam jeszcze w kolekcji ciekawostki pt. Foton (niektóre na tyle kruche, że trudno je założyć na magnetofon nie odrywając kawałka) albo np. Veb Filmfabrik (Agfa) Wolfen typy C, CR i CH. Te ostatnie słabo się nadają na magnetofony domowe jakiegokolwiek typu; w 19 cm/s można z trudem coś usłyszeć, ale nie ma to moim zdaniem nic wspólnego z dobrą jakością. Niemniej trzymam te antyki ze względów kolekcjonerskich :) Są mocno kolorowe, jedna nawet ma intensywnie ciemnoczerwoną barwę backcoatingu.

Buuuuuuu ... nie wygrałem:

Ukryta Zawartość

Poszedł za darmo. Gdybym nie miał tego Teaca i nie kupił ostatnio Ampexa to licytowałbym na znacznie wyższym poziomie. A tak ktoś się cieszy.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Na jednej z oryginalnych taśm 4tr, tzn. nagrywanych głównie w USA w latach 50-80 jakich pełno na eBayu, będących w moim posiadaniu wyczytałem dzisiaj ciekawą informację. Mianowicie były one nagrywane na specjalnym sprzęcie Ampexa z prędkością ... 60 ips. Normalna prędkość odtwarzania to 7,5 ips czyli 8 razy wolniej. Niestety co to były za Ampexy nie napisano.

Pozdro

Kiedyś nagrywałem, choć właściwiej jest - kopiowałem kasety. Robiłem to na amerykańskim sprzęcie Electro Sound ES505. Taśma master "leciała" w pętli (sklejony początek z końcem) z prędkością ponad 6 m/s, a taśma na kopiarkach ponad 1,5 m/s. Taśmę master 1/2" robiłem na magnetofonie praktycznie identycznym co Ampex AG 440C. Piszę o tym, bo na pewno twoje taśmy były w ten sam sposób nagrywane. Jest trochę, choć nie za wiele informacji w internecie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12292-0-01710500-1378667315_thumb.jpg

post-12292-0-39908400-1378667375_thumb.jpg

post-12292-0-47602800-1378667387_thumb.jpg

post-12292-0-88576100-1378667405_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś nagrywałem, choć właściwiej jest - kopiowałem kasety. Robiłem to na amerykańskim sprzęcie Electro Sound ES505. Taśma master "leciała" w pętli (sklejony początek z końcem) z prędkością ponad 6 m/s, a taśma na kopiarkach ponad 1,5 m/s.

Te 1,5 m/sek to zapewne wlasnie 60 ips.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Te 1,5 m/sek to zapewne wlasnie 60 ips.

Pozdro

To jest trochę inaczej. W moim przypadku było tak : prędkość kopiowania 32 x szybciej niż prędkość przesuwu taśmy kasetowej, która jest stała i wynosi 4,76 cm/s, to dawało właśnie owe ponad 1,5 m/s czyli 60 ips (inch per second). W twoim przypadku musiało być tak : prędkość kopiowania 8 x szybciej dla 19,05 cm/s daje dokładnie to samo - ponad 1,5 m/s (60 ips). Nie chcę zaśmiecać wątku i w skrócie powiem, że wszystko zależało od prędkości z jaką nagrana była taśma master, tzn. 9,5 cm/s, czy 19 cm/s oraz tego ile razy szybciej "leciała" w pętli.

Pozdrawiam

Drodzy Przyjaciele,

pozdrawiam serdecznie ze słonecznej i gorącej Bułgarii. Dotarłem wczoraj wieczorem po blisko 40.godzinnej podróży (z oszczędności oraz celem uniknięcia kłopotów z wagą bagażu, był to autobus). Bułgarzy są przemili i niezwykle gościnni, a jutro odbędzie się pierwszy wykład.

Żeby nie wrzucać off-topica: zamierzam porozglądać się tutaj za analogowymi krążkami tłoczonymi swego czasu przez Balkanton - a podczas swoich wykładów z dziennikarstwa muzycznego dla miejscowych studentów mam zamiar wspomnieć również o odradzającej się (także w Polsce) grupie zwolenników vintage audio, inwestującej w technologię szpulową. Swoją drogą, to jest też temat - pisałem o tym - wdzięczny i interesujący dla niejednego dziennikarza muzycznego: pasjonaci szpulek, ich zachwycającego dźwięku i namacalnego piękna :) W sumie trochę się dziwię, że jeszcze nikt nie zrobił o nas żadnej relacji ani reportażu.

Edytowane przez krzysiekg1981

Ja kiedyś napisałem do Discovery aby zrobili cykl programów o sprzęcie analogowym ..

Jedna seria o dziale amatorskim i druga o Profesjonalnym .

Napewno byłaby bardzo ciekawa .

Ale ...bez odpowiedzi .

a ja wybieram sie do ojczyzny 24 wrzesnia wylatuje z Toronto a 25 juz bede w Polsce mam nadzieje ze bede miaj przyjemny czas jak myslicie?

teac x2000R pracuje jak nowy.

Pozdrawiam

Thomas - miłego pobytu w Polsce :) do tego czasu zdążę już do kraju wrócić. Jestem już po wszystkich wykładach - miałem przyjemność mówić o dziennikarstwie muzycznym dla doktorantów prof. Prodanova ze specjalizacji Dziennikarstwo i Komunikacja Społeczna. Trochę czasu również poświęciłem polskim miłośnikom analogu, miłośnikom szpulek i także wątkom na forum audiostereo. Przy okazji dowiedziałem się, że tu w Bułgarii niektórzy kojarzą szpulowce Telefunkena - a mój koordynator miał nawet jakiś model magnetofonu Unitry. Więc kojarzą tu polski brand; choć szpulowce to dla nich niestety już historia, Byli również zaskoczeni naszym rynkiem mediów muzycznych w Polsce.

Serdecznie pozdrawiam!

Wielościeżkowy rejestrator danych. Zapis od DC do pewnie kilku kHz- zapewne przy użyciu jakieś modulacji, może FM? Generalnie, przyrząd laboratoryjny do rejestracji poziomów z czujników itp. Niewątpliwie praktyczniejszy z punktu widzenia archiwizacji niż analogiczne przyrządy rysujące od razu wykresy.

Edytowane przez adamstan

Właśnie zaliczyłem przykrość... Założyłem taśmę, odpaliłem i..... obroty za wolne, zarówno na 19 cm/s jak i 9,5 cm/s.... I znowu w poniedziałek wizyta w serwisie ;/

Właśnie zaliczyłem przykrość... Założyłem taśmę, odpaliłem i..... obroty za wolne, zarówno na 19 cm/s jak i 9,5 cm/s.... I znowu w poniedziałek wizyta w serwisie ;/

Prawdopodobnie smarowanie mechaniki i wymiana paska. Skoro znowu idziesz do serwisu to dziwię się, że za pierwszym razem serwis nie przeprowadził tak podstawowych czynności przy konserwacji magnetofonu.

Powinieneś zażądać pełnego sprawdzenia magnetofonu, łącznie z kondensatorami rozruchowymi oraz smarowaniem i czyszczeniem elementów stykowych. Znając życie serwisant porządnie sobie policzy za taką usługę ale skoro wolisz nie brać się za to samemu to musi tak być.

Na jakim poziomie trzyma się W&F? Takim jak przed zwolnieniem obrotów czy wzrosły?

Edytowane przez szerszy

Tak, taśma nagrywana na tym samym sprzęcie. Nie sądzę żeby serwisant coś policzył - przepisy o rękojmii sprzedawcy [serwisant sprzedał mi ten magnetofon :) ]. Przepraszam ale nie wiem co kryje się pod skróem W&F, ani jak to mierzyć.

Nie znam się na serwisowaniu, więc się nie pcham z łapami - to, że w dzieciństwie załatwiłem kilka magnetofonów nauczyło mnie właściwej oceny swoich zdolności :)

Edytowane przez Akai-Gx600

Napisz coś więcej .. jak jest z innymi taśmami ? Też graja za wolno?

Sprawdż wszystkie cześci mechaniczne które maja wpływ na prowadzenie taśmy ..

Jak dla mnie opcji może być kilka..

Lewa szpula daję za duży opór . .Walek napędowy slabo ciągnie taśmę -.

Wszelkie elementy które maja styczność z taśmą są brudne ..

Sama taśma może być brudna i ciężko idzie przez mostek ..

Generalnie sprawdż -najlepiej pod lupą cały tor prowadzenia taśmy .

Bardzo często dopiero pod lupą widać jakie to jest brudne ..

Wyczyścić i nasmarować wszystkie elementy ruchome ..

Serwisanci ,jak to serwisanci . Sa dobrzy i ci inni.

do kolekcji nastepny teac x700r

Ukryta Zawartość

post-25101-0-25769600-1379251553_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do kolekcji nastepny teac x700r

Szaleństwo :) Śliczny i pewnie fantastycznie brzmi - już poza tym, że mam osobiste przekonanie do TEAC/TASCAM. Pochwal się, jak się nim już pobawisz. No i prezentacja na YT mile widziana, najchętniej z komentarzem.

BTW - zamówiłem sobie właśnie z alledrogo egzemplarz Tascama 302, ale że to kasetowiec, to nie rozwijam wątku w niewłaściwym miejscu. Poza szpulkami posiadam blisko ponad 3000 kaset analogowych, wykazując do nich niejakie przywiązanie. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi