Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

czy mógłby mi ktoś napisać jakie kolumny należy podłączyć pod magnetofon UHER royal de luxe C?

podłączyłem stare unitry 25W/4om i grają cicho wręcz na granicy słyszalności mimo maksymalnego wychylenia pokrętła VOL w magnetofonie i

na jakie napięcie nastawić magnetofon na wejściu 220V czy 240V?

pozdrawiam

Zapomniałem zapytać jak ten magnetofon gra na wbudowanych głośnikach?

Te, modele ze wzmacniaczami miały wewnętrzne głośniki. Mam właśnie taki model.

Zapomniałem zapytać jak ten magnetofon gra na wbudowanych głośnikach?

Te, modele ze wzmacniaczami miały wewnętrzne głośniki. Mam właśnie taki model.

Popełniłem błąd. Zasugerowany tym, że podłączałeś głośniki uznałem że chodzi Ci o model Royal de luks (bez literki C). Royal de luks C nie posiada wzmacniaczy, ani wewnętrznych głośników. tylko wyjście słuchawkowe, do których podłączyłeś głośniki i dlatego graję cicho. W dobrym urządzeniu nie znajdziesz usterki!

witam,

dziękuję za odpowiedzi, czyli to są wyjścia na słuchawki lewy i prawy kanał osobno? wtedy muszę zrobic kabel: dwa stare wtyki kolumnowe i gniazdo jack?

podłączałem kolumny pod dwa gniazda górne widoczne na zdjęciu oznaczone wg mnie jako głośnikowe.

o co mi chodzi dokładnie? o to jak zrobić jakąś pętlę żeby mieć monitoring przy nagrywaniu. magnetofon mam podłączony kablem "piątką" tak jak widać na zdjęciu. w instrukcji obsługi jest schemat podłączenia i zrobienia takiej pętli ale tam jest jakieś dziwne gniazdo jak "piątka" ale z dodatkowym bolcem pośrodku.

i jeszcze jedno pytanie: jak trwałe są głowice w tym mostku? czy mogę używać grubszych taśm powyżej 35 mikronów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23151-0-15473800-1380446924_thumb.jpg

post-23151-0-13841800-1380446935_thumb.jpg

post-23151-0-04285500-1380446950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

Na rynku w Gdansku kupiłem parę dni temu ogromny magnetofon Telefunkena 204m, ciekaw byłem wzmacniacza i głośników szerokopasmowych. Przytargałem do domu odkurzyłem, podłączyłem, włączyłem i ożył. Podłączyłem dodatkowo dwa stare głośniki szerokopasmowe rft i objawił się dźwięk nadspodziewanie przyjemny. Niestety mechanika magnetofonu jest dla mnie zagadką. Gdy zdjąłem górę pasek rozpadł się gdy tylko dotknąłem, znalazłem i dopasowałem inny pasek, coś z wiatraczkiem zaczęło się kręcić. Kręci w jedną stronę. W zaprzyjaźnionym serwisie fachowiec powiedził, że ani on sam ani nikt kogo zna nie, będzię się grzebał w mechanice. Z jednej strony nie mam zielonego pojęcia naprawianiu , ale jeśli wystarczyłoby rozkręcić przeczyścić, wstawić nowe paski to czemu nie. Brzmienie trochę mnie zauroczyło, gdyby udało się w parę tygodni, miesięcy odpalić magnetofon to czemu nie, tym bardziej, że znajomy przywozi odo czasu do czasu stare taśmy. Czym możecie coś podpowiedzieć, doradzić, najlepiej łopatologicznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2_t.jpg 3_t.jpg 4_t.jpg 5_t.jpg 6_t.jpg 7_t.jpg 8_t.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) |

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

witam,

dziękuję za odpowiedzi, czyli to są wyjścia na słuchawki lewy i prawy kanał osobno? wtedy muszę zrobic kabel: dwa stare wtyki kolumnowe i gniazdo jack?

podłączałem kolumny pod dwa gniazda górne widoczne na zdjęciu oznaczone wg mnie jako głośnikowe...

Moim zdaniem tak są oznaczane gniazda do podłączania słuchawek. Idea wykonania kabla słuchawkowego jest słuszna.

GM

Moim zdaniem tak są oznaczane gniazda do podłączania słuchawek. Idea wykonania kabla słuchawkowego jest słuszna.

GM

Myślę podobnie jak G.Mark. UHER robił takie właśnie gniazda słuchawkowe. Tu jest przykład, pasowały słuchawki Sennheiser ale niestety gniazda są opisane - brak symbolu (znaczka).

pozdr

Ukryta Zawartość

post-12292-0-17914400-1380486600_thumb.jpg

post-12292-0-74348400-1380486616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HA!

Dotarły do mnie właśnie taśmy z PL :)

Matula wygrzebała kilka 30 letnich ocalałych.

Na razie idzie ale mix straszny, nagrania z Radia 3 lista przebojów na prawym kanale a na lewym jakieś walce czy coś :)

Przesterowane niektóre dość mocno - widać, że "starzy" nie wiedzieli do końca co i jak.

Same Stilony of course - AN-35 Long Play 18cm cena 330 zł !! :)

Eurythmics, Madonna, Aha, Duran Duran, Cindy Lauper, J.M. Jarre itd itd :)

Chyba z tydzień mi zejdzie na odsłuchaniu jak w mono ponagrywane na dwa kanały osobno :P

witam

Na rynku w Gdansku kupiłem parę dni temu ogromny magnetofon Telefunkena 204m, ciekaw byłem wzmacniacza i głośników szerokopasmowych. Przytargałem do domu odkurzyłem, podłączyłem, włączyłem i ożył. Podłączyłem dodatkowo dwa stare głośniki szerokopasmowe rft i objawił się dźwięk nadspodziewanie przyjemny. Niestety mechanika magnetofonu jest dla mnie zagadką. Gdy zdjąłem górę pasek rozpadł się gdy tylko dotknąłem, znalazłem i dopasowałem inny pasek, coś z wiatraczkiem zaczęło się kręcić. Kręci w jedną stronę. W zaprzyjaźnionym serwisie fachowiec powiedził, że ani on sam ani nikt kogo zna nie, będzię się grzebał w mechanice. Z jednej strony nie mam zielonego pojęcia naprawianiu , ale jeśli wystarczyłoby rozkręcić przeczyścić, wstawić nowe paski to czemu nie. Brzmienie trochę mnie zauroczyło, gdyby udało się w parę tygodni, miesięcy odpalić magnetofon to czemu nie, tym bardziej, że znajomy przywozi odo czasu do czasu stare taśmy. Czym możecie coś podpowiedzieć, doradzić, najlepiej łopatologicznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2_t.jpg 3_t.jpg 4_t.jpg 5_t.jpg 6_t.jpg 7_t.jpg 8_t.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) |

.

Kurka .

A gdzie ta maszyneria ma silnik główny?.

Z przodu nie widac ,dupka też bez silnika .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Założyłem przed chwilą lepiej dopasowany pasek,gdy włączyłem play zaczyna się kręcić i po chwili przestaje, gdy naciskam przycisk przwijania w prawo w lewo kręci w lewo. Nie wiem czy już rozkręcać czy wymienić ostatni pasek obracający duży talerz przy głowicy.

Witam. Kupiłem taśmy Emtec z Polskiego Radia. W jaki sposób mogę je przewinąć na szpule 26,5 cm?

z tym to jest trochę zabawy - niektórzy używają do tego gramofonu - kładą placek taśmy na matę i przeciągają do magnetofonu (chyba coś takiego gdzieś czytałem); ja używam Philipsa N7300 - na niego "wchodzi na styk" taka duża rolka taśmy i przewijam na pustą szpulę prawie na maxa; rozbiegówki doklejam później; nie na każdy magnetofon wejdzie "duży placek" (np. na Koncerta nie); także spróbuj pokombinować trochę - tylko uważaj, aby Ci taśma nie "rozwinęła się w rękach", bo kłopot gotowy

Wygląda na to, że moje kołysanie dźwięku w TEAC'u znika tuż po przesmarowaniu osi i wnętrza maskownicy i przeszorowaniu rolki pod ciepłą wodą z mydłem... A potem znowu za jakiś czas się pojawia. Obawiam się, że to jednak rolka się kończy. Albo tę gumę uda mi się zregenerować (ale czym???) albo przyjdzie mi ją niestety wymienić... Na to funduszu na razie brak.

A może by tak zmienić magnetofon? :) Tylko żeby znowu był z EE, bym mógł nagrywać na moje ulubione VHSy.

Edytowane przez krzysiekg1981

Sprawdż czy dzwignia dociskająca rolkę jest ciągnięta przez elektromagnes . Zazwyczaj tam jest pewna tolerancja i można zmienic docisk rolki do wałka .

Wygląda na to, że moje kołysanie dźwięku w TEAC'u znika tuż po przesmarowaniu osi i wnętrza maskownicy i przeszorowaniu rolki pod ciepłą wodą z mydłem... A potem znowu za jakiś czas się pojawia. Obawiam się, że to jednak rolka się kończy. Albo tę gumę uda mi się zregenerować (ale czym???) albo przyjdzie mi ją niestety wymienić... Na to funduszu na razie brak.

Spróbuj umyć rolkę w płynie do mycia naczyń, dokładnie wysusz i potraktuj preparatem do konserwacji gumy, np firmy Boll. Jak dobrze wyschnie ( nawet jedna doba) delikatnie zmyj nadmiar preparatu np płynem do czyszczenia głowic. Powinno pomóc na dłuższy czas, praktykowałem ten sposób z powodzeniem. Jeżeli guma jest już mocno stwardniała i śliska można ją po umyciu zmatowić b. drobnym papierem ściernym i dopiero potem potraktować boll'em.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Spróbuj umyć rolkę w płynie do mycia naczyń, dokładnie wysusz i potraktuj preparatem do konserwacji gumy, np firmy Boll. Jak dobrze wyschnie ( nawet jedna doba) delikatnie zmyj nadmiar preparatu np płynem do czyszczenia głowic. Powinno pomóc na dłuższy czas, praktykowałem ten sposób z powodzeniem. Jeżeli guma jest już mocno stwardniała i śliska można ją po umyciu zmatowić b. drobnym papierem ściernym i dopiero potem potraktować boll'em.

W.

OK, dzięki, tak własnie zrobię. Nie wiem czy uda mi się jutro kupić akurat Boll'a, ale będę pytał w sklepach chemicznych, niech coś zaproponują. Potem potestuję i napiszę, co wyszło.

Dowiedziałem się jeszcze, że ponoć gumę regeneruje gliceryna... Na razie mam w domu jedynie silikonowy SONAX. Znalazłem starą rolkę dociskową od Opusa i Arii (twardą jak kamień!) i potraktowałem tym sonaxem na próbę, by zobaczyć, czy coś się zmieni. Ale tej rolki mi nie żal, więc można się nią pobawić :)

Pozdrawiam :)

Sprawdż czy dzwignia dociskająca rolkę jest ciągnięta przez elektromagnes . Zazwyczaj tam jest pewna tolerancja i można zmienic docisk rolki do wałka .

Chętnie bym to sprawdził, ale trochę sie na razie obawiam grzebania w sprzęcie, nie mając jakiejkolwiek wiedzy choćby z podstaw mechaniki. Skoro magnetofon jest sterowany elektromagnesami, to i pewnie elektromagnes decyduje o dociśnięciu rolki. NIe zauważyłem, żeby tam był jakiś luz albo słaby naciąg, próbując tę rolkę odciągnąć; natomiast powierzchnia rolki jest ewidentnie twarda i raczej śliska (choć to jeszcze nie plastik :) ). Sytuacja poprawia się po przeszorowaniu mydłem w płynie i ciepłą wodą, ale na dość krótko. Do tego jeszcze ten matowy wałek, tragedia... Spróbuję więc podziałać na samą gumę.

Pozdrawiam!

...silikonowy SONAX...

Krzysiu. Z całą pewnością nie jest to środek do konserwacji ani czyszczenia gumy. Przeczytaj to co pisze na ulotce i broń Boże nie paprz tym rolki od Teaca :D

Aha. Gliceryna konserwuje, a nie regeneruje.

Edytowane przez de_monter

ale komuś "głowa się przegrzała" :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ale komuś "głowa się przegrzała" : http://www.ebay.de/i...=item4aca33a81d

Zdecydowanie cena przesadzona. Ta taśma w takim stanie, nie jest warta więcej jak 10 złotych.

GM

Edytowane przez G.Mark

Zdecydowanie cena przesadzona. Ta taśma w takim stanie, nie jest warta więcej jak 10 złotych.

GM

wyczuwam "lekki zapach ironii", ale moim zdaniem 200 Euro to lekka przesada, nawet za dużą chromówkę; małe, tj. 18-stki kupiłem chyba dwa lata temu po trzydzieści kilka Euro (jedna "nówka", druga rozpakowana i na początku coś nagrane - kilka minut); "nówki" 35-180 XLI chodzą po 40-80 Euro, w zależności "od okazji", takie jak przytoczona w przykładzie widywałem po 100 -120 Euro (cena przyzwoita)

ale nie mój to problem - może ktoś się skusi na tą ofertę

Krzysiu. Z całą pewnością nie jest to środek do konserwacji ani czyszczenia gumy. Przeczytaj to co pisze na ulotce i broń Boże nie paprz tym rolki od Teaca :D

Pewnie, jasne że nie :) Zresztą, co ciekawe, jak się pójdzie do przeciętnego sklepu chemicznego, to oni do konserwacji gumy polecają właśnie smary siliconowe (sic!). Więc poszedłem do apteki i kupiłem czyściutką glicerynę z odrobiną wody destylowanej, 2 zł za 30 gramów. Guma wymyta w płynie do naczyń i ciepłej wodzie, zlana gliceryną - schnie. NIe udało mi się jeszcze kupić środka, o którym pisał Filwoj, ale mam nadzieję, że gdzieś znajdę.

Pozdrawiam!

Rolka została poddana "nawilżaniu" gliceryną na razie przez 4 godziny, a następnie umyta ponownie w ciepłej wodzie i płynie do naczyń. Powierzchnia gumy zrobiła się tępa, lekko lepka i matowa. Po założeniu na magnetofon efekt "falowania" i kołysania dźwięku zniknął na razie bez śladu (taśmy VHS, od 18 do 12 mikronów, prędkość 9,5 cm/s). Bardzo trudno ją teraz zatrzymać przy odtwarzaniu (oczywiście da się, ale trzeba użyć sporej siły). Magnetofon będzie teraz zajeżdżany bezlitośnie na różnych taśmach - zobaczymy, jaka będzie trwałość tego efektu.

Pozdrawiam :)

Pewnie, jasne że nie :) Zresztą, co ciekawe, jak się pójdzie do przeciętnego sklepu chemicznego, to oni do konserwacji gumy polecają właśnie smary siliconowe (sic!). Więc poszedłem do apteki i kupiłem czyściutką glicerynę z odrobiną wody destylowanej, 2 zł za 30 gramów. Guma wymyta w płynie do naczyń i ciepłej wodzie, zlana gliceryną - schnie. NIe udało mi się jeszcze kupić środka, o którym pisał Filwoj, ale mam nadzieję, że gdzieś znajdę.

Pozdrawiam!

Witam!

Rolkę dociskową należy przeczyścic papierem sciernym aż do usunięcia powierzchni, która jest twarda i nie trzyma taśmy.

Mycie w zasadzie nic tu nie pomoże. Praktykowałem ten problem z rolkami od moich wiekowych Akai M-8 i X-150, żadne metody nie skutkowały. Jedna z rolek z uwagi na deformacje została wstępnie prztoczona na tokarce, a następnie drobnym papirem ściernym. Rolki pracują i mają się dobrze. Myślę, że rolka od TEAC-a jest zecydowanie młodsza.

Pozdrawiam Józek K.

Rolkę dociskową należy przeczyścic papierem sciernym aż do usunięcia powierzchni, która jest twarda i nie trzyma taśmy.

Mycie w zasadzie nic tu nie pomoże. Praktykowałem ten problem z rolkami od moich wiekowych Akai M-8 i X-150, żadne metody nie skutkowały. Jedna z rolek z uwagi na deformacje została wstępnie prztoczona na tokarce, a następnie drobnym papirem ściernym. Rolki pracują i mają się dobrze. Myślę, że rolka od TEAC-a jest zecydowanie młodsza.

Pozdrawiam Józek K.

Witaj,

rolkę rzeczywiście zmatowiłem drobniutkim papierem ściernym, ale przeszorowanie szczoteczką pod płynem do naczyń już trochę poprawiło sprawę. Niemniej - jak napisałem - powierzchnia tej gumy zmieniła się nawet "namacalnie", "empirycznie" - po kąpieli w czyściutkiej glicerynie przez 4 godziny. Nie jestem pewien, czy to podziała na długo, niemniej na razie efekt jest zaskakujący. Oby jak najdłużej.

Gratuluję tych Akai - zwłaszcza M-8. Widziałem kiedyś M-9 na zdjęciach, to są jakieś przepotężne maszyny :) Nawiasem, w moim GX-220D (też staruszek przecież) rolka zachowuje się super.

Pozdrawiam

Jeszcze coś o gumowych rolkach, a w zasadzie o gumie jako takiej. Pewnie to oczywista sprawa, ale przypomnę. Na jej jakość, trwałość, sprężystość wpływa zawartość naturalnego kauczuku, który jest drogi i producenci (pewnie nie wszyscy) na nim oszczędzają. Większa jego ilość gwarantuje długoletnią żywotność i cechy jak wyżej. Jeżeli w gumie jest więcej sadzy niż kauczuku to po jakimś czasie nic nie pomoże. Wszystkie zabiegi typu odświeżanie, szlifowanie, odtłuszczanie itp psu na budę się nie zdadzą na dłuższą metę.

.

Kurka .

A gdzie ta maszyneria ma silnik główny?.

Z przodu nie widac ,dupka też bez silnika .

Silnik jest powyżej prawego sprzęgła,gdzie widać wiatraczek i jest to jedyny silnik.Magnetofon ten ma 3 paski+ 1 do licznika.Akurat nie ma większego kłopotu ze znalezieniem serwisówki do M204 w necie.Co prawda należy wymienić wszystkie elementy gumowe,ale w końcu 45 lat to słuszny wiek.Jeśli głowica uniwersalna nie jest zbyt wytarta,ma całkiem przyjemne brzmienie.W ostateczności można ją zastąpić czeską głowicą Tesli ANP 935.

Wiecie co, że zaraz mnie krew zaleje. Gdybym wiedział, że tak będzie, to tego TEACa bym po prostu nie kupił i zbierał pieniądze na coś sensowniejszego. Idealnie czysta rolka, przeszlifowana, wymyta - i po dwóch,trzech godzinach problem się powtarza, dźwięk kołysze. Zawsze przy początku taśmy, raczej niezależnie od grubości, i zawsze w 9,5 cm/s (przy 19 defektu nie słychać, albo to ja go nie słyszę). Teraz przesmarowałem jeszcze oś i maskownicę, więc znowu działa.

Ktoś tu zdaje się pisał, że producenci Teaca to nie taka banda debili, żeby nie przewidzieli smarowania i takie tam. Pozwolę sobie się nie zgodzić. Matowy wałek prowadzący taśmę, to dla mnie ewidentnie wymysł jakiegoś gęstego cymbała. Obok stoi staruszek AKAI, blisko 20 lat starszy, i idzie po wszystkich taśmach jak czołg, niczym się nie trzeba martwić. Pies pogryzł taki interes.

Edytowane przez krzysiekg1981

A to ciekawe że to wymysł jAKIEGOŚ CYMBAŁA

Studer A 807 tez ma matowy wałek i zero problemów..

Więc może nie taKI TO CYMBAŁ ? Jakoś sie uparłeś nanotoryczne czyszczenie rol;ki .

Rozważ i inne mozliwości .

• Pokaż nowe odpowiedzi