Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ktoś reflektował na 3 szt. taśm BASF STDIO MASTER SM 911 proszę o kontakt na PW niestety tylko do jutra (max. sobota wieczór) Taśmy są na 1/2" (12,7 mm), 1000 m. Są nieużywane w oryginalnych opakowaniach, robiłem na nich master. Myślałem aby je przeciąć na pół ale mi ich szkoda. Być może ktoś z kolegów używa sprzętu na 1/2"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12292-0-97533100-1382083950_thumb.jpg

post-12292-0-98618600-1382083967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Problem jest następujący: Magnetofon Akai GX-210, autorewers. W trybie nagrywania jest wszystko OK, nagrywa poprawnie, podsłuch na funkcji monitor też jest OK więc wnioskuję, że głowice są w porządku, wzmacniacze zapisu i odtwarzania również. W trybie odtwarzania z poprawnie nagranej taśmy słychać b. silny przydźwięk, wskaźnik prawego kanału idzie na maxa, lewego na 15 % i nie odtwarzają. A teraz najciekawsze: jak przyłożę dużą pojemność - poprzez trzymany w ręku śrubokręt - do styków głowicy, tych ciepłych, to udaje się uzyskać na jakiś czas, czsem kilku minut, poprawne odtwarzanie. Na obu kanałach. Potem oczywiście znowu jest przydźwięk. Wnioskuję, że głowica jest ok, problem jest gdzieś pomiędzy głowicą a wzmacniaczem odczytu. Na tym odcinku jest przełącznik autorewersu zamieniający ścieżki przy zmianie kierunku odtwarzania. Próbowałem się do niego dostać i czyścić styki ale z miernym skutkiem. Zresztą silny przydźwięk i zmiana jego natężenia przy dotykaniu elementów metalowych sugeruje, że gdzieś może być problem z masą. Czy to prawidłowy wniosek ? Jestem już umówiony wstępnie z serwisem ale dzisiaj udało mi się uzyskać dłuższe chwile poprawnej pracy i pojawiła się nadzieja rozwiązania problemu własnymi siłami. Jakieś sugestie i pomysły co jeszcze mógłbym w prosty sposób sprawdzić ? Może coś przelutować ?

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Marku,

jeszcze jedno tylko drobne pytanie: jeśli egzemparz, na którym mi zależy, ma z przodu zamiast piątek gniazda w postaci dużych jacków, to czy jest szansa, że z tyłu zamiast dinów będą wtyczki typu cinch?

Pozdrawiam :)

PS. Szczerze mówiąc, nie mogę się doczekać tego sprzętu już.

Marku,

jeszcze jedno tylko drobne pytanie: jeśli egzemparz, na którym mi zależy, ma z przodu zamiast piątek gniazda w postaci dużych jacków, to czy jest szansa, że z tyłu zamiast dinów będą wtyczki typu cinch?

Pozdrawiam :)

PS. Szczerze mówiąc, nie mogę się doczekać tego sprzętu już.

Nie.Cinch były dopiero w jego następcy N-7150.Duże jacki do mikrofonu i słuchawek z przodu,świadczą,że to jest pózniejsza produkcja.Tak jest też w moim N-7125.

Zdjecie z neta. Moim zdaniem.......pieknosci -)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem saby,ale tu można się jej dobrze przyjrzeć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek, dzieki. Znam ta strone, Przeszukalem forum. Kiedys wklejales - ) Ten czlowiek, wykonal bardzo ciekawa robote, Warto sie zapoznac.

Jest troche na YouTube...Ale wiadomo, jaki tam jest dzwiek....Wizualnie, saba wyglada arcyciekawie.

Pozdro.

Edytowane przez wojtek41

Dzwięk myślę,że nie odbiega od Revoxa A-77,jednak w przeciwieństwie do revoxa jest zbudowany w zupełnie innej ideologi.Jak revox jest synonimem prostoty,to saba na odwrót .Jest zbudowana niezwykle skomplikowanie i zawile.Zobacz,ile jest tam przekazników,styków itd.Wystarczy,aby jeden nie kontaktował i mamy problem.

Dlatego podziwiam tego gościa,za odbudowanie tej maszyny.Widać tak gra,że było warto.

Ja zaś uwalczyłem Philipsa N4504. Sprawdzony, ma wymienione paski i przełącznik, podobno bardzo ładnie nagrywa (sprzedawca sprawdzał na taśmie BASF, prawdopodobnie z serii LH). Podejrzewam, że pod koniec przyszłego tygodnia przyjdzie paczka... Jestem dobrej myśli :)

Przy okazji - chciałbym Was spytać, czy ktoś z Was nie interesowałby się magnetofonem AKAI GX-220D? Może wymaga jeszcze precyzyjnej kalibracji, ale jego działanie zaprezentowałem swego czasu na YT na filmie, który Wam pokazywałem.

Piekne...Ale drogie. Jednak dzwiek z niego, moim zdaniem jest znakomity.

Byla wersja tego modelu z 38 cm/sek..?

Edytowane przez wojtek41

Drogi?

Za 50-o letni sprzet w takim stanie?

Wam to sie juz w glowach poprzewracalo !

Gdybym nie kupil 2 msc temu 4-o sciezkowego lampowego Ampexa to ten bylby juz moj.

A gdyby byl 19/38 cm/s to tez.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jesli komus zalezy na czasie, to bez zastanowienia moze brac. Jednak mozna kupic znacznie taniej. Na ebayu, czesto sie pojawiaja. Pomijajac sprzedawce z UK, ktory krzyczy na dzien dobry 1300 GBP.

Jak Twoj Ampex..?

Jest takie stare polskie przyslowie: gówno kupisz, gówno masz. W magnetofonach z epoki sprawdza sie znakomicie.

Widocznie stan usasadnia 1300 GBP.

Jka kupisz za pińcet nieby OK, a potem zabraknie Ci srubki to jestes w szambie po uszy.

BTW lampowe komstrukcje byly proste jak cepy. Jedynie mechanika moze byc wyzwaniem. Jak padnie silnik to kaplica.

Uwazam ze 2000 zl to super cena. Ciekawe w jakim stanie flowice bo cos nie wspomniano.

Pozdro

1300 uzasadnia raczej pazernosc sprzedawcy. Buja sie z tym chyba z 2 lata. Mniejsza o to. Za swoj E 36 zaplacilem chyba 900 PLN. No ale to nie G 36. Na ebayu.de mozesz wyrwac za 1000 / 1200 zlotych. Wystarczy byc cierpliwym.

Zycie szybko ucieka, ja wole miec przyjemnosc z zabawy i ze sluchania niz z .... polowania.

Mozna powiedziec, ze ja ze swoim Krellem tez bujam sie ze dwa lata. Choc w miedzyczasie ze trzy razy mi sie zmienialo czy sprzedac czy nie. Na pewno taki sprzet nie stanieje, a pospiech jest wskazany przy lapaniu pchel. Widocznie Angol ma z czego zyć i na chlebek nie potrzebuje.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Mozna i tak. Kazdy ciagnie swoj wozek -) Skrobniesz cos o Ampexie..?

Pozdro.

Jeszcze nie odebralem, Henryk dopieszcza. najwazniejsze, ze 60Hz opanowane.! Moje proby z nagrywaniem powodowaly orgazma choć to tylko F-44.

Po tym co u Niego zobaczylem chetnie przygarnalbym dwuslada na duze predkosci. I nie bedzie tanio !!!

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

F-44 to ostatni typ magnetofonu produkowanego przez Ampexa.Następne produkował dla nich Teac.

Jak poprosicie Henryka,to może skontaktuje was z rodziną nieodżałowanego Korwina.Miał on jeszcze jednego F-44 i ode mnie Tandberga TD20A w wersji HS,czyli dwuślad z 38 i 19 cm/sek.Może te magnetofony są na sprzedarz?

Nadmienie, ze tego F-44 Korwin dostal w prezencie wlasnie od Henryka, po doprowadzeniu go do stanu wzorcowego.

BTW byl teraz na eBayu Ampex 300 z napisem Made in Japan, nawet sie zastanawialem bo w stanie bardzo dobrym ale Henryk odradził, odpuscilem choc poszedl za fajną kasę ... teraz wiem dlaczego.

F-44 zakupilem z sentymentu ... to mój rówieśnik i do tego na lampach.

Ja dostalem na urodziny dziesiec lat pozniej aż ... ZK140T. Od tego klamora się wszystko zaczęło.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Marku, jeszcze jedno pytanie: regulowałeś pewnie nieraz w swoim philipsie skos głowicy. Na ile się zorientowałem ze zdjęć, dolną część maskownicy mostka można zdjąć - ale jak jest z górną? Czy da się ją zdjąć bez problemu, żeby np. w razie potrzeby skorygować skos głowicy odtwarzającej? W Akai i Teacu da się całą maskownicę mostka zdjąć jednym ruchem w prosty sposób.

Pozdrawiam

Czy tasma Scotch 3M, warta jest uwagi..? Moze mi sie trafic zakup, a nigdy na niej nie nagrywalem.

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojtek41

Mam takich taśm kilka: AKAI ładnie nagrywa na nie w prędkości 19 cm/s, TEAC też; w prędkości 9,5 soprany brzmią nieco bardziej blado, ale nadal przyzwocie. Taśmy, które mam (używki!) na razie nie sypią się, nie brudzą i nic im nie dolega. Taśma nie jest back treated; z tyłu jest po prostu śliski poliester. Jeden lub dwa egzemplarze trochę kruszyły się na samym końcu (zwoje o najmniejszej średnicy), ale to mogła być wina poprzedniego użytkownika. Nie zauważyłem na swoich taśmach objawów sticky shed syndrome.

Miałem kiedyś problem z taśmami 3M o symbolu CQ, studyjnymi, ale to inna bajka.

Pozdrawiam:)

Edytowane przez krzysiekg1981
  • Pokaż nowe odpowiedzi