Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

@pmcomp - Dzięki, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie :) Ja się pytam, czym się one od siebie różnią.

Ps: Polskie Radio też nie daje gwarancji na warunki przechowywania. A to są NOWE taśmy - wolę takie od NIEUŻYWANYCH.

Pps: Czy nie wydaje Ci się, że kupowanie wyłącznie używanych taśm może spowodować zanik produkcji nowych? :D

Edytowane przez Akai-Gx600

@pmcomp - Dzięki, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie :) Ja się pytam, czym się one od siebie różnią.

Ps: Polskie Radio też nie daje gwarancji na warunki przechowywania. A to są NOWE taśmy - wolę takie od NIEUŻYWANYCH.

Pps: Czy nie wydaje Ci się, że kupowanie wyłącznie używanych taśm może spowodować zanik produkcji nowych? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - SM468

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - SM900

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - LPR35

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - SM911

Wszelkie różnice możesz spokojnie wyłapać po lekturze specyfikacji tych taśm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no jakies jaja tutaj opowiada tutaj czesc 'elyty szpulowej' tego kraju. Czy wy wiecie co to znaczy uzywac tasme w polskim radiu? I pomijajac ze to nie tasma do magnetofonow domowych, ze wymaga zupelnie innej korekcji, ze sie sypie od zlego traktowania, dlugotrwalego skladowania, to jeszcze jestescie sklonni wspomagac finansowo te skostniala instytucje, wykupywac stechla magnetyczna makulature bo ich stara zuzyta tasma jest 1.5x tansza od NOWEJ o lepszych parametrach magnetycznych niz tamte gdy byly nowe.

Chyba tylko dla szpanu macie te magnetofony?

Nie macie dla nich szacunku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - SM468

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - SM900

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - LPR35

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - SM911

Wszelkie różnice możesz spokojnie wyłapać po lekturze specyfikacji tych taśm.

Jakbym potrafił "spokojnie wyłapać", to bym się nie pytał.

Inaczej zatem zadam pytanie:

Czy ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników magnetofonów szpulowych może poświęcić chwilę, i własnymi słowami opisać czym się różnią od siebie wspomniane przeze mnie taśmy? Bez odsyłania mnie do technicznej literatury, której nie rozumiem?

Będę wdzięczny za jasną odpowiedź.

Nie no jakies jaja tutaj opowiada tutaj czesc 'elyty szpulowej' tego kraju. Czy wy wiecie co to znaczy uzywac tasme w polskim radiu? I pomijajac ze to nie tasma do magnetofonow domowych, ze wymaga zupelnie innej korekcji, ze sie sypie od zlego traktowania, dlugotrwalego skladowania, to jeszcze jestescie sklonni wspomagac finansowo te skostniala instytucje, wykupywac stechla magnetyczna makulature bo ich stara zuzyta tasma jest 1.5x tansza od NOWEJ o lepszych parametrach magnetycznych niz tamte gdy byly nowe.

Chyba tylko dla szpanu macie te magnetofony?

Nie macie dla nich szacunku.

W latach 90. odwiedziłem radiowęzeł Elektrowni Turów - własnymi rękoma dotykałem i podziwiałem sprzęt ( szpulowe revoxy, kasetowe revoxy, stół mikserski wielki jak stól do ping-ponga, profesjonalne odtwarzacze CD). Taśmy magnetofonowe leżały w kartonie koło grzejnika żeberkowego :)

Tyle odnośnie odpowiedniego przechowywania taśm przez profesjonalne studia radiowe. Dla nich to był materiał jednorazowego użytku - nagrać, odtworzyć, i najczęściej wywalić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> ArtiZRK - ponieważ nie działa mi (nie wiem dlaczego) funkcja "cytuj selektywnie", ani nawet "kopiuj-wklej", odpowiem Ci tak odnośnie Twojej oceny PR i tych "stęchłych taśm" - nie wiem dlaczego z Twojej wypowiedzi aż "bije" niechęć (bardzo delikatnie rzecz ujmując) do tej publicznej instytucji, ale jeżeli już musisz to można to zrobić w sposób bardziej stonowany; co do zaś samych taśm, to kupiłem kilka sztuk i poza tym, że jest gruba i daje do dyspozycji dosyć krótki czas zapisu, to nie mam do niej żadnych zastrzeżeń

Alez skad, dlaczego zaraz niechec. Po prostu podchodzilbym ostroznie do produktow takiego molocha, przestrzegania norm itp. Moje odczucia maja zrodlo w bliskim obcowaniu z takimi instytucjami jak Radio i TV. To wszystko zupelnie inaczej wyglada od srodka. Dlugo zastanowilbym sie czy wziac od nich za darmo ich tasmy.

Dlugo zastanowilbym sie czy wziac od nich za darmo ich tasmy.

To co w dwóch swoich powyższych postach napisałeś o taśmie PER528 to stek bzdur wyssanych z palca (Poza częścią o okorekcji i prądzie podkładu).

Taśma EMTEC PER528 z polskiego radia nie jest zatęchła, nie pyli, nie piszczy na rolkach i nigdy nie była używana czy wyjmowana z folii zabezpieczającej. - Po rozpakowaniu pachnie "Świeżością" Mam z nią kontakt od dobrych pięciu lat i nigdy nie miałem problemu ze skalibrowaniem pod nią magnetofonu...

Po prostu podchodzilbym ostroznie do produktow takiego molocha,

Polskie radio nie jest producentem tej taśmy. PER528, którą upłynniają ze swoich magazynów została wyprodukowana przez EMTEC niedługo przed zamknięciem przez nich produkcji materiałów magnetycznych.

Czy ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników magnetofonów szpulowych może poświęcić chwilę, i własnymi słowami opisać czym się różnią od siebie wspomniane przeze mnie taśmy? Bez odsyłania mnie do technicznej literatury, której nie rozumiem?

Pff... Jeśli miałbym powiedzieć czy m się różnią bez odwoływania się do wiedzy technicznej to powiedziałbym - Różnią się od siebie parametrami technicznymi, którymi nieznający się na magnetofonach i ich konstrukcji człowiek nie musi się zbytnio przejmować.

Jeśli zakupisz po jednej rolce z każdego typu zauważysz, że nagrania na nich dokonane różnią się od siebie min. dynamiką i "charakterem" (Czy jak to śmiesznie określają audiofile "Sygnaturą dźwiękową" ) Nie mając wiedzy technicznej różnic tych nie skorygujesz i nie wykalibrujesz magnetofonu właściwie do tych taśm.

Ps.

I pomijajac ze to nie tasma do magnetofonow domowych, ze wymaga zupelnie innej korekcji

Nie jest wielkim problemem przekalibrowanie magnetofonu wg normy IEC, nawet jeśli wymaga to dobrania kilku elementów RC.

Moje odczucia maja zrodlo w bliskim obcowaniu z takimi instytucjami jak Radio i TV.

... No właśnie. I od razu widać, jak się mają "odczucia" do rzeczywistości i faktów. Też bywałem w Polskim Radiu (tyle że w Łodzi) i pamiętam jeszcze, jak grano i obchodzono się z taśmami magnetofonowymi; także to, jak były tam traktowane, na jakim sprzęcie odtwarzane (w pierwszym okresie Mehlabor, potem Studer), i jak przechowywane. Na domiar złego - wybaczcie proszę niedouczonemu technicznie człowiekowi - splamiłem się posiadaniem kilku takich taśm produkcji EMTEC. Ale tu ciąg dalszy obrazoburczych zachowań: taśmy odważą się nie pylić! I w ogóle brzmieć znakomicie (ale gdzież tam spartańskiemu uchu parweniusza-nieaudiofila do szlachetnych, wysmakowanych uszu ludzi gotowych odróżnić dźwięk co do mikrometra grubości i milimetra długości pojedynczej żyłki w kablu głośnikowym).

A poza tym - zupełnie już szczerze - jako uczestnik tego forum nie życzę sobie uwag, że mamy magnetofony "dla szpanu" (niezależnie od tego, który z nas ma te magnetofony z jakiego powodu naprawdę, bo to indywidualna sprawa). Takie uwagi, poza tym, że nie grzeszą rzeczowością, wydają mi się po prostu obraźliwe.

@szerszy - nadal traktujesz mnie z góry, nie wiem czemu, ale ok. Może ktoś inny mi odpowie zatem - np. że SM900 lepiej oddają wysokie tony, a z kolei SM468 mają dobre basy... o taki typ informacji mi chodzi.

To, że nie jestem człek "znający się na magnetofonach i ich konstrukcji" nie oznaczy,że nie zrozumiem podanej PRZYSTĘPNYM językiem informacji.

szerszy - nadal traktujesz mnie z góry, nie wiem czemu, ale ok. Może ktoś inny mi odpowie zatem - np. że SM900 lepiej oddają wysokie tony, a z kolei SM468 mają dobre basy... o taki typ informacji mi chodzi.

Mylisz się, nie traktuję Cię z góry czy też Cię nie lekceważę. Opinia o jaką prosisz musi być oparta na informacjach technicznych jeśli ma być obiektywna. Musisz określić przy jakiej korekcji, prądzie podkładu i prędkości zapisu/odczytu ma być wykonane porównanie. Dobrze by było gdybyś podał jeszcze punkt odniesienia wg. którego możemy ocenić jej charakter dźwięku.

Od lat słucham muzyki na przeróżnych sprzętach i Nigdy mi do glowy nie przyszło bawic się w informacje techniczne np Taśm.

Parametry taśm ,czy innych nośnikow swoje a Ludzkie ucho swoje ..

I po jakie licho to bicie piany ?.Chyba najprościej kupic kilka różnych taśm i bez patrzenia w charakterystyki zwyczajnie nagrac i posłuchac ..

Ulubiona taśma Kowalskiego może całkowicie nie pasować Nowakowi ...

Pozdrawiam i miłośników kalibracji charakterystyk i wszystkich innych rowniez .

.

Ulubiona taśma Kowalskiego może całkowicie nie pasować Nowakowi ...

Bardzo trafne spostrzeżenie i barzo prawdziwe.

Pozdrawiam wszystkich.

Maciej-Szerszy.

najlepsza metoda - próbować różnych typów i wybrać ten najbardziej odpowiadający - "na słuch", najlepiej w dobrych "nausznikach", bo wtedy pomijamy dopasowanie wzmacniacz-kolumny-pomieszczenie odsłuchowe

Alez skad, dlaczego zaraz niechec. Po prostu podchodzilbym ostroznie do produktow takiego molocha, przestrzegania norm itp. Moje odczucia maja zrodlo w bliskim obcowaniu z takimi instytucjami jak Radio i TV. To wszystko zupelnie inaczej wyglada od srodka. Dlugo zastanowilbym sie czy wziac od nich za darmo ich tasmy.

Musze sie przylaczyc do kolegow o przeciwnym zdaniu, na polce mam ponad 20 tych emtecow nawinietych z bobinek na "full" na szpule 26,5 (ok 950 Metrow), i ZERO zastrzezen do jakosci i trwalosci, przynajmniej na moim sprzecie przy 19 cm/s, tasmy sa porzadnie zapakowane w folie i nie ma oznak niewlasciwego przechowywania. Ostatnio trafilem dziesiec rowniez zafoliowanych Ampexow 478 i szczerze mowiac roznicy nie slysze... A cena trzykrotnie wieksza :(

Ok, dajmy już spokój różnicom w taśmach. Z innej beczki - mam do sprzedania kompletnie sprawną Arię 2408 SD - komplet z nóżkami do postawienia w pozycji pionowej. Nagrywa, odtwarza, stan praktycznie igła. Ktoś chętny ? Zapraszam na priv.

Witam. Mam taśmę kalibracyjną z nagranym sygnałem 315 Hz i dodatkowym parametrem: 250nWb/m. Magnetofon powinien mieć na wyjściu sygnał 4 dB czyli 1,228 V - to opis z instrukcji. Jak przy pomocy tej taśmy prawidłowo ustawić wzmocnienie na wzmacniaczu odczytu ? Instrukcja zaleca użycie taśmy z sygnałem 250 Hz nie podając innych jej parametrów.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

ustaw tak, jak podaje instrukcja; a jaki magnetofon chcesz regulować? i jaką taśmę kalibracyjną ma on podaną w instrukcji serwisowej jako zalecaną do ustawienia toru odczytu?

geelo07, instrukcja n/t taśmy do ustawień tego magnetofonu podaje to co już napisałem "Instrukcja zaleca użycie taśmy z sygnałem 250 Hz nie podając innych jej parametrów." Chodzi mi o to jak nasycenie 250nWb/m przełożyć na sygnał na wyjściu, czyli volty. Oczywiście zależy to od ustawień wzmacniacza odczytu ale o tym jest w instrukcji tylko tyle, że 0 dB to 1,228 V. Czy takie informacje i ta taśma wystarczą żeby ustawić właściwy poziom wzmocnienia przy odczycie ?

Magnetofon to Akai GX-210D. Na razie ustawiłem go tak, że oba kanały czyta równo, wskaźniki chodzą równo i zapisuje równo oddając z taśmy taki sam sygnały jaki jest na podsłuchu źródła. Na słuch jest b. dobrze.

W.

Wojtek

Na razie ustawiłem go tak, że oba kanały czyta równo, wskaźniki chodzą równo i zapisuje równo oddając z taśmy taki sam sygnały jaki jest na podsłuchu źródła. Na słuch jest b. dobrze.

No to czym się przejmujesz, skoro jest dobrze? A nawet bardzo dobrze.

--> Filwoj - nie zrozumiałem dobrze, o której instrukcji mówiłeś - czy posiadanej taśmy, czy serwisówki do magnetofonu; sprawdziłem w serwisówce Arii i do prędkości 9,53 stosuje się taśmę DIN Bezugsband 9 z sygnałem 333Hz / 250pWb/mm (czy też nWb/m) - Ty masz 315Hz, więc prawie to samo (a można stosować obie te częstotliwości przy pomiarach niskich prędkości przesuwu); trochę "dziwne, że Akai zaleca do pomiarów f=250Hz, a nie 333Hz - może mieli ciut inne normy; ale jak po regulacji masz poprawny poziom odczytu zapisywanego sygnału, to zapewne "mniej-więcej" trafiłeś w punkt.

Edytowane przez geelo07

No to czym się przejmujesz, skoro jest dobrze? A nawet bardzo dobrze.

W zasadzie jeżeli chodzi o ten magnetofon to się nie przejmuję niczym, jakość zapisu i odczytu na mniejszej prędkości i na dość pośledniej taśmie jest bardzo dobra. Próby z porządną taśmą i na 19 cm/s za chwilę.

--> Filwoj - nie zrozumiałem dobrze, o której instrukcji mówiłeś - czy posiadanej taśmy, czy serwisówki do magnetofonu; sprawdziłem w serwisówce Arii i do prędkości 9,53 stosuje się taśmę DIN Bezugsband 9 z sygnałem 333Hz / 250pWb/mm (czy też nWb/m) - Ty masz 315Hz, więc prawie to samo (a można stosować obie te częstotliwości przy pomiarach niskich prędkości przesuwu); trochę "dziwne, że Akai zaleca do pomiarów f=250Hz, a nie 333Hz - może mieli ciut inne normy; ale jak po regulacji masz poprawny poziom odczytu zapisywanego sygnału, to zapewne "mniej-więcej" trafiłeś w punkt.

Problem ze stosowaniem tej taśmy przy regulacji dowolnego magnetofonu pozostaje. Żeby ustawić właściwie wzmacniacz odczytu (oczywiście po regulacji głowicy jeżeli jest potrzebna) muszę wiedzieć jakiego napięcia spodziewać się na wyjściu przy odtwarzaniu taśmy. Na jej temat wiem tylko jaka jest częstotliwość dźwięku i nasycenie (?). Wprawdzie jest na niej komentarz po niemiecku ale nic więcej nie jest powiedziane.

W.

Wojtek

Taka mala ciekawostka. Akai X V / cross field. Ciekawe jak gra..?

Ukryta Zawartość

post-20162-0-62225900-1386352019_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bei 1,2 cm/sec: 30- 5 500 Hz

bei 2,4 cm/sec: 30-11 000 Hz

bei 4,75 cm/sec: 40-17 000 Hz

bei 9,5 cm/sec: 40-20 000 Hz

Wow & Flutter:

Sądząc po tych danych,to naprawdę niezle,a to sprzęt reporterski.

Jeszcze jedna ciekawostka. Pytanie na jakiej kwocie, skonczy sie aukcja..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie - nabyłem niedawno taśmę Maxella - grubość 35, bo tyle jest napisane na rozbiegówce, tylko mała zagwozdka - oznaczenia na przedniej rozbiegówce są pomarańczowe; spotykałem do tej pory niebieskie, szare i czarne oraz czerwone (końcowa rozbiegówka); taśma wymaga mniejszej wartości prądu podkładu niż np. UD35 czy UDXL35; czy może ktoś wie, co to za wynalazek?

na zewnątrz jest brązowa błyszcząca, od strony czynnej deko ciemniejsza, brązowo-szara

Mam pytanie - nabyłem niedawno taśmę Maxella - grubość 35, bo tyle jest napisane na rozbiegówce, tylko mała zagwozdka - oznaczenia na przedniej rozbiegówce są pomarańczowe; spotykałem do tej pory niebieskie, szare i czarne oraz czerwone (końcowa rozbiegówka); taśma wymaga mniejszej wartości prądu podkładu niż np. UD35 czy UDXL35; czy może ktoś wie, co to za wynalazek?

na zewnątrz jest brązowa błyszcząca, od strony czynnej deko ciemniejsza, brązowo-szara

Pomarańczowe to Maxell UD trzeciej generacji z drugiej połowy lat siedemdziesiątych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi