Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Z własnych i nie tylko własnych doświadczeń wiem że nie powinno się gumy czy to z rolek dociskowych czy z kół pasowych a także pasków myć spirytusem , środkami żrącymi itd

Ja myję pod letnią wodą z dodatkiem kropli szamponu dla dzieci jest przezroczysty bez dodatków chemicznych.

Po wyschnięciu rolki albo paska itp nakładam czystymi rękami bardzo cienką warstwę silikonu jest to wysokiej jakości silikon bez dodatków , o konsystencji gęstego miodu.

Po wtarciu zostawiam na jakiś czas aby się dobrze wchłonął i zatkał wszystkie mikro pory .

Po takim zabiegu wycieram rolkę aby nic na niej nie zostało , czoło rolki czyszczę ponownie po zamontowaniu w magnetofonie.

Takie postępowanie ma na celu uniknięcie erozji gumy gdyż nie od dziś wiadomo że naszym rolką i paskom szkodzi powietrze ,wilgoć zmienna temperatura itp.

Silikon pomaga pamiętajmy jednak o nie stosowaniu go przy aluminium!

robie dokladnie tak samo z rolkami gumowymi i jest super :-) spirytusu nie stosuje bo strasznie wysusza gume....

spirytusu nie stosuje bo strasznie wysusza gume....

Akurat w przypadku w/w układu przesuwu taśmy wszystko musi być suche.

Możecie zacytować jakiś fragment instrukcji serwisowej mówiący o smarowaniu silikonem dociskowej rolki gumowej ? Przejrzałem instrukcję od mojego Akai i nic nie znalazłem.

robie dokladnie tak samo z rolkami gumowymi i jest super

Trochę wyżej pisałeś, że są problemy z przesuwem. Chciałem pomóc.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Akurat w przypadku w/w układu przesuwu taśmy wszystko musi być suche.

Możecie zacytować jakiś fragment instrukcji serwisowej mówiący o smarowaniu silikonem dociskowej rolki gumowej ? Przejrzałem instrukcję od mojego Akai i nic nie znalazłem.

Trochę wyżej pisałeś, że są problemy z przesuwem. Chciałem pomóc.

po ponownym przejrzeniu mechaniki, ciegien itd oraz wyczyszczeniu przełącznika rozmiaru szpul wyglada na to ze jest OK, duże szpule ładnie sie kręcą i przewijają :-) tak więc problem zniknął :-)

co do silikonu..... w instrukcji nie ma także info aby rolke czyścić spirytusem.... :-)

co do silikonu..... w instrukcji nie ma także info aby rolke czyścić spirytusem.... :-)

Przemyśl jeszcze raz zasadę pracy tego dociskowego mechanizmu przesuwu. Na pewno wyciągniesz właściwe wnioski. Jak myślisz, który samochód przyśpieszy szybciej ? Taki na jezdni z wylanym olejem czy na suchej ? Dla mnie jest oczywiste, że gumowej rolki dociskowej nie wolno konserwować niczym śliskim (np silikonem). Np w wideo rekorderach takie działanie powodowało natychmiastowy zanik obrazu.

Ten spirytus to moje wieloletnie doświadczenie od pierwszego magnetofonu. Jeden z moich pierwszych ma już 34 lata i dalej chodzi jak nowy. Ma go mój kolega i czasem przywozi do czyszczenia jak mu zaczyna szwankować (GX620 :-) ). Zawsze rolkę dociskową myję spirytusem i do dziś działa bez zarzutu. Jak by Kolega zobaczył jej stan przy pierwszej konserwacji to by się kolega załamał. Bez spirytusu (do czyszczenia oczywiście) nie dało się ruszyć tego powierzchniowego świństwa (brud i resztki z powierzchni taśm). Woda z mydłem, i 40% alkohol były całkowicie nieskuteczne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Też mi się wydaje, że ta obawa przed spirytusem jest mało zasadna. Czyszczę spirytusem rolki dociskowe w magnetofonach odkąd właściwie je mam (najpierw ZK-140T, potem Arie i Opusy w latach 90. i teraz japończyki). Musze powiedzieć szczerze, że nie narzekam. Nie najgorzej w tej roli sprawuje się izopropyl, który wydaje mi się mniej agresywny, niż spirytus etylowy - i też szybciej od niego paruje.

Znowu czeka mnie kilkadziesiąt taśm do nagrania :) Tym razem twórcza elektronika spod znaku Apollo records. I trochę klasyki po drodze :) Oczywiście nie tylko.

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Witam,od dłuższego czasu szukam na znanym aukcyjnym portalu magnetofonu "Dama Pik" ale model ze srebrnym przodem. Czarne są ,ale takiego ja miałem w latach 80tych nie mogę spotkac. Czy ich mniej wyprodukowano?

post-52809-0-02294000-1392832741_thumb.jpg

Z własnych i nie tylko własnych doświadczeń wiem że nie powinno się gumy czy to z rolek dociskowych czy z kół pasowych a także pasków myć spirytusem , środkami żrącymi itd

Ja myję pod letnią wodą z dodatkiem kropli szamponu dla dzieci jest przezroczysty bez dodatków chemicznych.

Po wyschnięciu rolki albo paska itp nakładam czystymi rękami bardzo cienką warstwę silikonu jest to wysokiej jakości silikon bez dodatków , o konsystencji gęstego miodu.

Po wtarciu zostawiam na jakiś czas aby się dobrze wchłonął i zatkał wszystkie mikro pory .

Po takim zabiegu wycieram rolkę aby nic na niej nie zostało , czoło rolki czyszczę ponownie po zamontowaniu w magnetofonie.

Takie postępowanie ma na celu uniknięcie erozji gumy gdyż nie od dziś wiadomo że naszym rolką i paskom szkodzi powietrze ,wilgoć zmienna temperatura itp.

Silikon pomaga pamiętajmy jednak o nie stosowaniu go przy aluminium!

Lech36

Przeczytaj mój wpis uważnie może wyciągniesz jakieś pozytywne wnioski.

Może następnym razem czytaj całość.

I to jest moje ale widzę że nie tylko moje doświadczenie bo większość nie tylko na tym forum tak postępuje .

Nie używam ani spirytusu ani innych podobnych środków kto chce to skorzysta z tej rady .

Moje magnetofony działają od 25 lat i nie dzieje się z rolkami nic złego nadal są w znakomitym stanie po takim zabiegu.

audiomagia.blogspot.com

Po takim zabiegu wycieram rolkę aby nic na niej nie zostało

Musiałbyś umyć np spirytusem ;-) inaczej zawsze coś zostaje. Sami mówiliście, że ta guma może mieć pory zwłaszcza po wielu latach.

Czytałem całość.

Moje magnetofony działają od 25 lat i nie dzieje się z rolkami nic złego nadal są w znakomitym stanie po takim zabiegu.

Moje nieco dłużej też z pozytywnym skutkiem (przykład wyżej).

Musiałbyś umyć np spirytusem ;-) inaczej zawsze coś zostaje. Sami mówiliście, że ta guma może mieć pory zwłaszcza po wielu latach.

Czytałem całość.

Widzisz nie zrozumiałeś co chciałem przekazać i nie piszę tego z uśmiechem tylko w dobrej intencji.

Ciągle piszesz że przeczytałeś i rozumiesz mój tok rozumienia widocznie sam przyznajesz że tak nie jest , po co miałbym KONSERWOWAĆ gumę a potem niweczyć cały proces poprzez umycie spirytusem?

Pozdrawiam i bez urazy nie mam na celu przekazywania czegoś co się nie sprawdza w 100% , powyższe wpisy kolegów świadczą że ten sposób konserwacji jest powszechny.

Kto chce niech czyści nawet szkocką :)

audiomagia.blogspot.com

Pozdrawiam i bez urazy nie mam na celu przekazywania czegoś co się nie sprawdza w 100% , powyższe wpisy kolegów świadczą że ten sposób konserwacji jest powszechny.

dokładnie ;) kazdy ma swoje sprawdzone patenty. Przy nałożeniu silikonu zapewniam, że po godzinie jest całkowicie wchłoniety i rolka jest suchutka i przyczepna jak.... nowa oponka :-) NIC, absolutnie NIC nie pozostaje na powierzchni. Silikon jest sprawdzonym środkiem do konserwacji elementów z gumy.

Witam,od dłuższego czasu szukam na znanym aukcyjnym portalu magnetofonu "Dama Pik" ale model ze srebrnym przodem. Czarne są ,ale takiego ja miałem w latach 80tych nie mogę spotkac. Czy ich mniej wyprodukowano?

dama pik to akurat słaby wybór :( z polskich polecam 2405S, po dobrej regulacji potrafi naprawdę pieknie zagrać, mniej awaryjny od Arii i pochodnych

dama pik to akurat słaby wybór :( z polskich polecam 2405S, po dobrej regulacji potrafi naprawdę pieknie zagrać, mniej awaryjny od Arii i pochodnych

Tak naprawdę to były identyczne konstrukcje. Różniły się tylko tym, że Dama Pik to deck, a 2405S miał wzmacniacz i dwa głośniki. Miałem oba.

Nawiązując do pytania merlin19803. Już dwa razy widziałem taką na portalu aukcyjnym. Ostatnio kilkanaście tygodni temu. Zdaje się, że nie znalazła nabywcy.

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Tak naprawdę to były identyczne konstrukcje. Różniły się tylko tym, że Dama Pik to deck, a 2405S miał wzmacniacz i dwa głośniki. Miałem oba.

Nawiązując do pytania merlin19803. Już dwa razy widziałem taką na portalu aukcyjnym. Ostatnio kilkanaście tygodni temu. Zdaje się, że nie znalazła nabywcy.

Witam, obecnie mam "Damę Pik" czarną w dobrym stanie. W latach 80tych miałem srebrną, przy której były napinacze taśmy takie jak w "Arii" Wiem na 100% bo przy przewijaniu taśmy, przy samym końcu musiałem je lekko nadusic aby taśma się przewineła do końca.W tej co mam obecnie tego nie ma.

o to chodzi...

post-52809-0-80043300-1392849554_thumb.jpg

Spirytus 99% działa w moim byłym GX620 bez zarzutu. Magnetofon chodzi i wygląda jak nowy. Po tylu latach nie musiałem nic regulować. Był ustawiony na AN35/25 Stilonu i na Emtec 911 chodził dokładnie jak w momencie zakupu (1980). Żadnego kołysania dźwięku ani uślizgów przy uruchomieni przesuwu. Żadnych spękań gumy na rolce dociskowej. Aż było mi przykro że go kiedyś sprzedałem.

Pozdrawiam

Edytowane przez Lech36

Nastepny wyleczony teac X700R pracuje jak nowy 20 magnetofonow jeszcze zostalo do wyleczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Nastepny wyleczony teac X700R pracuje jak nowy 20 magnetofonow jeszcze zostalo do wyleczenia

Witam, aby "wyleczyc" taki magnetofon trzeba miec naprawdę wiedzę i doświadczenie. Bardzo lubię magnetofony szpulowe, sentyment z młodzieńczych lat pozostał. Zawsze marzył mi się M-3401SD KONCERT. O takich jak REVOX B77 czy TEAC X-2000 nawet nie śniłem. A dziś? Można kupic co się chce.

Witam, aby "wyleczyc" taki magnetofon trzeba miec naprawdę wiedzę i doświadczenie. Bardzo lubię magnetofony szpulowe, sentyment z młodzieńczych lat pozostał. Zawsze marzył mi się M-3401SD KONCERT. O takich jak REVOX B77 czy TEAC X-2000 nawet nie śniłem. A dziś? Można kupic co się chce.

Dziś Revoxa A lub B 77 kupić łatwiej (i taniej) niż Koncerta ;-)

...czysty spirytus (ja tak robię) czy też cos innego?

Cały tor (łącznie z rolką dociskową) czyszczę od lat spirytusem 99%. W Akai-ach to się sprawdza. W innych to Sony (mam DAT-a) też się sprawdza w Pioneer-ach też się sprawdza. W innych nie wiem. Oczywiście można stosować inne środki. Kiedyś używałem takiego dedykowanego kupionego w sklepie ze sprzętem, ale jego skuteczność przy silnych zabrudzeniach była słaba.

Znalazłem płytę z taką okładką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SONY TC-788-4 - czy ktoś miał do czynienia coś z tym soniakiem kwadrofonicznym ? jak to gra ? jakie mogą być główne bolączki takiego magnetofonu po tylu latach ? jak z trwałością głowic ? Pytam bo być może będę mial możliwość zanabycia podobnego modelu (wersja na Japonię) za niewielką kasę... warto? +

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yacenko

Panowie,

Mam 60 kaset VHS do oddania bo taśmy wyrzucić nie mam serca - czytałem o cięciu VHS na taśmy magnetofonowe więc zapytuję tutaj ponieważ nie znam innego miejsca gdzie mógłbym zapytać (z powodu ustawicznego braku czasu tylko odbór osobisty: Wawa). Są 2 kasety 'muzyczne' - U2: U2 live at Red Rocks 'Under a blood red sky' i Metallica: A year and a half in the life of Metallica - tych nie trzeba ciąć aby zagrały ;-).

M.

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Panowie,

Mam 60 kaset VHS do oddania bo taśmy wyrzucić nie mam serca - czytałem o cięciu VHS na taśmy magnetofonowe więc zapytuję tutaj ponieważ nie znam innego miejsca gdzie mógłbym zapytać (z powodu ustawicznego braku czasu tylko odbór osobisty: Wawa). Są 2 kasety 'muzyczne' - U2: U2 live at Red Rocks 'Under a blood red sky' i Metallica: A year and a half in the life of Metallica - tych nie trzeba ciąć aby zagrały ;-).

M.

2 muzyczne chętnie przyjmę...

...niestety ,teraz zobaczyłem,że odbiór osobisty.

Panowie,

Ja bym sobie chętnie te kasety przytulił, ale nie wiem, kiedy będę w Warszawie... Pewnie jakoś w marcu, być może dopiero w jego połowie. Chętnie nagrywam na cięte VHS,a duplikatory mnie nie bawią, bo brzmią sucho i nic ciekawego w nich nie widać.

Serdecznie pozdrawiam :)

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Ja bym sobie chętnie te kasety przytulił, ale nie wiem, kiedy będę w Warszawie... Pewnie jakoś w marcu, być może dopiero w jego połowie. Chętnie nagrywam na cięte VHS,a duplikatory mnie nie bawią, bo brzmią sucho i nic ciekawego w nich nie widać.

Serdecznie pozdrawiam :)

Witam, nie bardzo jestem w temacie dlatego zapytam wprost - jak się tnie VHS?

Moj Sony TC850 juz pracuje tak iak powinien

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi