Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Akai GX 630 D po nagraniu w czasie przerw miedzy nagraniami słysze dzwięki ( jak by 2 ścieżka , albo nie skasowane stare nagranie )

Proszę o poradę czy czegoś nie przeczyścić lub jakiegoś dobrego specjalistę w Warszawie kub okolicach

Jeśli słyszysz ten przesłuch od tyłu,to masz zle ustawione głowice.Jeśli natomiast

jest normalnie,to zle jest ustawiona głowica kasująca.Ogólnie trzeba wszystko dokładnie sprawdzić i od podstaw wszystko wyregulować.

Zawsze mi się nie podobały te otworki w akai.Zawsze kogoś skusiły,aby wziąść wkrętaczek i pokręcić.Lepiej może nie będzie,ale na pewno inaczej.I masz babo placek.

No jak trzeba regulować to ja już się nie pisze znasz kogoś w Warszawie co by to zrobił ?

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No jak trzeba regulować to ja już się nie pisze znasz kogoś w Warszawie co by to zrobił ?

Wyczyść dokładnie głowice i pozostałe elementy toru przesuwu taśmy, a następnie sprawdź, czy przy odtwarzaniu taśma biegnie po głowicach jak na rysunku poniżej

post-3254-0-37218400-1425911718_thumb.jpg

Najlepiej to sprawdzić na przezroczystej rozbiegówce taśmy, bo wtedy widać czy głowice nie są ustawione za nisko.

GM

Na samym początku to zauważyłem. Myślę że dało by się zalać jakąś żywicą epoksydową i potem wyszlifować i wypolerować. Ten rowek pionowy może być takim "zbieraczem brudu". Może chodzi o to by starty nośnik gromadził się w tym rowku zamiast zaklejać najważniejszą część głowicy ?

Sprzedający odpowiedział, że jest to szczelina.

Przynajmniej na tyle mamy jasność.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Mam zamiar sprzedać jednego Revox-a A77. Posiadam 2 szt : jeden to 2-ścieżki (9,5 i 19cm/s), natomiast drugi to 4-ścieżki (9,5 i 19 cm/s). Gdyby ktoś reflektował to więcej informacji udzielę na PW.

Wykonałem szkic osi z metalowym motylkiem u nasady talerzyka. Czyli elementu pozbawionego plastikowego motylka o który mi chodzi. Oraz samego plastikowego motylka z widoczną wewnątrz osią z sprężyną. Mam nadzieję że szkic jest w miarę czytelny :-)

.

.

I co tam słychać ? Są jakieś szanse ? Edytowane przez Kasjel

Witajcie Wszytcy , jako że jest to pierwszy mój post pozwólcię ,że się przedstawie -Na imie mam Jacek i mieszkam w Płocku.W dniu dzisiejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem Akai GX 4400 co jest poqwodem wielkiej radości z mej strony. Do tej pory obcowałem z gramofonami natomiast doświadczenia z szpulami praktycznie zerowe. Koledzy i mam nadzieje Kasoleżanki mam do Was pytanie i zarazem proszę o pomoc. Chodzi o sprawę zmiany prędkości w mym magnetofonie czytając serwisówkę ( a raczej wpisując do google tłumacza) i szukając w sieci doszedłem do wniosku ,żeby zmienić na wyższą należy urzyć specjalnej przejściówki zakładanej na capstan dobrze rozmuję? Jeżeli tak to czy może ma z Was takową w swych zapasach niepotrzebną i poratował by mnie?

Witajcie Wszytcy , jako że jest to pierwszy mój post pozwólcię ,że się przedstawie -Na imie mam Jacek i mieszkam w Płocku.W dniu dzisiejszym stałem się szczęśliwym posiadaczem Akai GX 4400D co jest powodem wielkiej radości z mej strony. Do tej pory obcowałem z gramofonami natomiast doświadczenia z szpulami praktycznie zerowe. Koledzy i mam nadzieje Koleżanki mam do Was pytanie i zarazem proszę o pomoc. Chodzi o sprawę zmiany prędkości w mym magnetofonie czytając serwisówkę ( a raczej wpisując do google tłumacza) i szukając w sieci doszedłem do wniosku ,żeby zmienić na wyższą należy urzyć specjalnej przejściówki zakładanej na capstan dobrze rozmuję? Jeżeli tak to czy może ma z ktoś Was takową w swych zapasach niepotrzebną i poratował by mnie?

Przepraszam ,że piszę post za postem ,ale poprawiłem błędy bo aż oczy bolały od ich czytania.

Tam nie sprawdzałem nawet nie wiedziałem ,że może się znajdować jutro będę w domu to sprawdzę. Na jutrzejszy dzień też jest przewidziane generalne czyszczenie .Pozdrawiam Jacek

Witam czy ktoś z forumowiczów sprawdzał te taśmy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam po wczorajszych zabiegach kosmetyczny akai wygląda jak nowy .Niestety pod pokrywą głowic tej przejściówki nie ma więc ponawiam swoją prośbę -gdyby ktoś miał na zbyciu ją miał byłbym bardzo zobowiązany.

Jako początkujący mam jeszcze jedno prozaiczne pytanie -wraz z magnetofonem dostałem jedną taśmę rozumiem że mam ją przepuszczać przez szmatkę nasączona płynem , aż nie będzie pozostawiała śladu tak?

Pozdrawiam Jacek.

Edytowane przez Shinuk

Jako początkujący mam jeszcze jedno prozaiczne pytanie -wraz z magnetofonem dostałem jedną taśmę rozumiem że mam ją przepuszczać przez szmatkę nasączona płynem , aż nie będzie pozostawiała śladu tak?

Jak ona zostawia ślad, to podejrzewam, że lepiej będzie ją odwinąć i wyrzucić - chyba że są tam jakieś cenne nagrania, które trzeba by przegrać. Sam w końcu straciłem cierpliwość i zacząłem masowo wywalać taśmy, które brudzą głowice. Zwłaszcza że liczba VHSów, które mogę pociąć, zbliża się do 300... Jestem nimi już przysypany.

BTW kupiłem jakiś tydzień temu duplikator JVC BR 7000 Era. Próbowałem na tym nagrywać dźwięk Hi-Fi, ale nie jestem zadowolony - byle odkształcenie taśmy, nawet ledwie widoczne i już urządzenie gubi ścieżkę w zapisie helikalnym, słychać przykre dla ucha trzaski. Zresztą dźwięk wcale nie jest taki rewelacyjny, powiedziałbym, że najwyżej poprawny - wolę już ze szpulowca. Duplikator póki co służy do przegrywania video z kaset na DVD. Padł mi magnetowid.

Krzysiek jak na razie jest to moja jedyna taśma a ślad za każdym razem jest słabszy obecnie już prawie nic nie pozostaje .

Myślę że wystarczy tego czyszczenia dobrze ją wysusz i powinno być OK

Chyba że tak :) To może uda się tę taśmę uratować jeszcze. Gorzej, gdyby piszczała na prowadnicach - wtedy praktycznie kaplica...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam po wczorajszych zabiegach kosmetyczny akai wygląda jak nowy .Niestety pod pokrywą głowic tej przejściówki nie ma więc ponawiam swoją prośbę -gdyby ktoś miał na zbyciu ją miał byłbym bardzo zobowiązany.

Rozumiem, że tego

post-3254-0-49320000-1426350517_thumb.jpg

elementu też nie posiadasz?

GM

Rozumiem, że tego

Ukryta Zawartość

elementu też nie posiadasz?

GM

Tak tych dwóch elementów brakuje .

G.Mark tak tych dwóch elementów brakuje .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Shinuk

Jak ona zostawia ślad, to podejrzewam, że lepiej będzie ją odwinąć i wyrzucić - chyba że są tam jakieś cenne nagrania, które trzeba by przegrać. Sam w końcu straciłem cierpliwość i zacząłem masowo wywalać taśmy, które brudzą głowice. Zwłaszcza że liczba VHSów, które mogę pociąć, zbliża się do 300... Jestem nimi już przysypany.

BTW kupiłem jakiś tydzień temu duplikator JVC BR 7000 Era. Próbowałem na tym nagrywać dźwięk Hi-Fi, ale nie jestem zadowolony - byle odkształcenie taśmy, nawet ledwie widoczne i już urządzenie gubi ścieżkę w zapisie helikalnym, słychać przykre dla ucha trzaski. Zresztą dźwięk wcale nie jest taki rewelacyjny, powiedziałbym, że najwyżej poprawny - wolę już ze szpulowca. Duplikator póki co służy do przegrywania video z kaset na DVD. Padł mi magnetowid.

Podpiołeś sygnał w duplikatorze prawidłowo?

Podpiołeś sygnał w duplikatorze prawidłowo?

Tak, podpiąłem prawidłowo, bo to jest proste - nagrywam w trybie HI-FI gniazdami line in, duplikator przełączony na Hi-Fi rec. Pisałem wyraźnie, że chodzi o coś innego: "gubienie" ścieżki zapisanej helikalnie wskutek nawet drobnych odkształceń czy lekkich zagnieceń taśmy (np. takich, jakie fabrycznie powstają, odgniatając się na pierwszych kilku warstwach od zapinki w szpulce). Nawet w domowym magnetowidzie gubienie ścieżki audio hi-fi na zagnieceniu taśmy dawało podobne efekty: przykre dla ucha trzaski oraz całkowite zanikanie dźwięku. Problem z trackingiem też odpada: nagrywam i odtwarzam w tym samym, centralnym położeniu pokrętła.

O liniowym nagrywaniu już w ogóle nie wspominam, bo magnetowidy zawsze słabo nagrywały liniowo. Poza tym - nic ciekawego estetycznie. Poza pracą wskaźników i licznika nic nie widać. Wolę widzieć, jak taśma się przesuwa i szpulki się obracają :)

HHMM.

Zapis na półcalowej taśmie - 2 Slady -

A tutaj wielkie niezadowolenie

Większośc magnetofonów m szumy wasne dość wysokie -i jakoś nikt na to nie narzeka ./

A tutaj ...pyk , pyk . =----i dramat.

Coś w takim razie z nim nie tak.Ja nagrywałem na kasetach pozyskanych z wypożyczalni filmów i było i jest ok.Co ciekawe minimalne problemy były na fabrycznie nowych kasetach godzinnych maxell XR-S 60

Szumy w rozsądnej dawce mi nie przeszkadzają, traktuję je raczej jako coś w rodzaju dyskretnego tła - inaczej nie korzystałbym z urządzeń analogowych. Natomiast mam wątpliwość, czy dźwięk Hi-Fi jest zapisywany na tej taśmie na pewno na całej szerokości 1/2 cala. Przecież w normalnej sytuacji musi zostać jeszcze miejsce na zapis ścieżki video (również helikalny), i na zapis zwykłego, liniowego audio. Normalny magnetowid nagrywający z TV, nagrywa wszystko to naraz.

Ale mniejsza o to - po prostu mnie to nie bawi :) Poza tym, że wizualnie mi się nie podoba. Wczoraj pociąłem sobie 11 VHSów (w tym ciekawostki takie jak np. Hitachi) i ponawijałem na szpulki. Co nieco nawet nagrałem. Zabawa jak zwykle przednia :)

Edytowane przez krzysiekg1981

Natomiast mam wątpliwość, czy dźwięk Hi-Fi jest zapisywany na tej taśmie na pewno na całej szerokości 1/2 cala. Przecież w normalnej sytuacji musi zostać jeszcze miejsce na zapis ścieżki video (również helikalny), i na zapis zwykłego, liniowego audio.

Trzeba by było się zainteresować tematem i doczytać - pewnie jest to multipleks głębokościowy. Na Wiki piszą, że "wady tego zapisu to chwilowe zaniki fonii HiFi przy zagiętej taśmie lub na kasetach typu standard (preferowane do zapisu HiFi są kasety oznaczone High Grade lub HiFi)."

Nie kupiłem tego Ampexa. Przy tym kursie dolara to obłęd.

Kupiłem za to konkurenta tj. Revoxa G36, wysokie prędkości, dwa ślady. Badzo rzadka wersja. Glownie tlłukli dwa slady na niskich predkosciach, czasem cztery ścieżki.

To bezpieczniejszy zakup, części do tych maszyn jest od groma.

Zobaczymy jak przyjedzie.

Najprawdopodobniej mój Teac X-300R z autorewersem będzie na sprzedaż. Po wymianie pasków i przeglądzie u J. Kowalczyka w Audietechnik w Łodzi. Jak ktoś zainteresowany to zapraszam.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

witam.

Kto jest w stanie stwierdzić jak się dostanę do pr odpowiedzialnych za poziom zapisu i odczytu , jeśłi chodzi o akai gx- 60d Pro ?

Witam czy ktoś z forumowiczów sprawdzał te taśmy ?

Ukryta Zawartość

Podobno bardzo dobra i gruba taśma ... sam zakupiłem z ciekaowści

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

witam.

Kto jest w stanie stwierdzić jak się dostanę do pr odpowiedzialnych za poziom zapisu i odczytu , jeśłi chodzi o akai gx- 60d Pro ?

Są pewnie w tych samych miejscach co w GX-630D. Wystarczy ściągnąć instrukcję serwisową tego ostatniego, obejrzeć obrazki, porównać z tym co się ma na biurku i dopiero wtedy… zadawać pytania lub samodzielnie te elementy odnaleźć.

Ale lepiej jest zrobić odwrotnie, prawda?

Uprzedzając pytanie.

Tak, na pewno wersja pro różni się w sposób straszliwy od wersji standardowej.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

witam.

I żeby wyjść na kompletnego ignoranta oraz uniemożliwić poprawianie sobie samopoczucia przez święcie oburzonych mym chamstwem poprzednim, podaję do wiadomości, co by nikt się nie musiał przemęczać.

1. Instrukcja serwisowa http://www.hifiengine.com/manual_library/akai/gx-630d.shtml

2. Zdjąć drzewnianom obudowę.

3. Położyć taśmociąga na biureczku spodkiem do poszukiwacza, a talerzami do góry.

4. Zdjąć, jeśli występuje, blachę osłonną.

5. Popatrzeć na poniższe obrazeczki

post-3254-0-39517800-1426522640_thumb.jpg

post-3254-0-02889500-1426522653_thumb.jpg

Czy udało mi się stwierdzić "jak się dostaniesz"?

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi