Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Kloc . :)

Ja bym musiał dostać doinwestowanie na adwokata bo by mnie żona z domu wywaliła ;) jak bym to kupił

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Ja bym musiał dostać doinwestowanie na adwokata bo by mnie żona z domu wywaliła ;) jak bym to kupił

Ponieważ nawet w Polsce bywają pozytywne "odchyłki" kolekcjonerskie może znalazł by się jakiś stolarz meblowy i zrobił szafkę na wysoki połysk.Nie wiadomo tylko jak jest ze stanem głowic.

Dziesięć ścieżek na pół calowej taśmie przy zapewne niskiej prędkości przesuwu nie daje gwarancji dobrej jakości dźwięku. Nie znam tego urządzenia, ale takie wnioski nasuwają się na pierwszy ''rzut oka'' Gdyby ktoś się zdecydował na zakup, cena będzie na pewno niska należało by dowiedzieć się jakie parametry ma to urządzenie.

Dziesięć ścieżek na pół calowej taśmie przy zapewne niskiej prędkości przesuwu nie daje gwarancji dobrej jakości dźwięku. Nie znam tego urządzenia, ale takie wnioski nasuwają się na pierwszy ''rzut oka'' Gdyby ktoś się zdecydował na zakup, cena będzie na pewno niska należało by dowiedzieć się jakie parametry ma to urządzenie.

Sądzę,że ew amator desperat mógłby pokonać te niedogodności,ale wszystko się kładzie przez dostęp do wysokiej jakości głowic.Zapotrzebowanie na 10 ścieżek jest problematyczne.Niską prędkość da się pokonać

stosując wzorem Dulona b.dostępną taśmę wideo itd.Tylko po co? Nawet oka nie cieszy w pokoju.

Mam te taśmy 1 calowe .

Testował je Forexast .

Po kalibracji nadają się do naszej działalności .

Osobiście testowałem te taśmy = po przecięciu .

Graja ładnie , ale oddają trochę słaby sygnał .

Możliwe więc że po kalibracji będą grać normalnie.

Pozdrawiam.

Tak nawiasem .

Naprawdę ciekawość to wielka zaleta

Edytowane przez dulon184

Ze szpul 1 calowych popełniłem takie cosik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z Koncertem wszysyko w porządku.Naprawiłem napinacz i zapitala jak to Koncert.Zadnych kombinacji i przeróbek, choc mocno mniee korci elektroniczny licznik

Z Koncertem wszysyko w porządku.Naprawiłem napinacz i zapitala jak to Koncert.Zadnych kombinacji i przeróbek, choc mocno mniee korci elektroniczny licznik

To już lepiej spróbuj zmienić korekcję na 4,75 żeby używać taśm wideo (chromowych).A jeśli chodzi o ten licznik,może napisać do AVT czy oni czasem czegoś takiego nie robili.

Zakładam że tej zmiany korekcji amator-laik sam nie zrobi..

Laik na pewno nie.Już miałem odpowiedzieć,że samą korekcję powinien zrobić jakiś średnio zaawansowany elektronik,ale po prześledzeniu schematu generatora podkładu straciłem nadzieję.Rzecz nie jest warta świeczki.

Mam więc rozumież że karekcja nic nie zmieni/

Osobiście podoba mi sie granie taśmy video =bez korekcji. Skoro ma niewiele zmienic to może faktycznie lepiej tego nie ruszac

Mam więc rozumież że karekcja nic nie zmieni/

Osobiście podoba mi sie granie taśmy video =bez korekcji. Skoro ma niewiele zmienic to może faktycznie lepiej tego nie ruszac

Sama korekcja może zmienić dźwięk na bardziej naturalny,bez ekstremalnie podbitych wysokich częstotliwości.O ile przy standardowych prędkościach przesuwu (9,5 i 19) podbicie może razić ucho,to już przy 4,75 tylko puryści kręcą nosem (z urzędu).Ale tak już się utarło,że ta prędkość dla nich stanowi zbrodnię w biały dzień.Niestety lecz nie każdy ma dostęp do taśm w ilościach mierzonych w kilometrach.Wracając do zmiany korekcji,to ja bym raczej sugerował na tej małej prędkości (bo tylko ta jest ekonomiczna) zastosować przełącznik który dublowałby korekcję z 9,5.Przynajmniej stała czasowa powinna się zgadzać z taśmami wideo.Ponieważ nie sądzę,żebyś się wymieniał na większą skalę z bliźnimi na nagrania więc można zaryzykować.Po kilku godzinach ucho się przyzwyczai i na pewno spodoba.Zaś oszczędność jest ogromna.Jednak wszystko zależy od stanu głowic.Mój znajomy eksperymentował z tym 5 lat i w końcu poległ w temacie..

Pomyślę o jakimś elektroniku który zrobi mi ta korekcję na 4,76.

tak na próbę .

Mam 3 maszyny z tymi prędkościami.

osobiscie nie słucham mądrali którzy podaja tabelki, wskażniki i inne cuda .

ja słucham muzyki i video mi odpowiada.lubie slyszeć - jak ja to opisuje - dzwoneczki.

Jeśli perkusita gra na talerzach to ma byc to slychac ..

Z racji wieku nie mam już ucha nietoperza.

.

Jeśli grałeś taśmami video to polecam S-VHS. gra cieplej .

.

Oglądałem liczniki z firmy ktorą podaleś .

Chyba są za grube .. korci mnie aby zrobić licznik na pokrywce głowiec.

Narazie mnie tylko korci .

Pomyślę o jakimś elektroniku który zrobi mi ta korekcję na 4,76.

tak na próbę .

Mam 3 maszyny z tymi prędkościami.

osobiscie nie słucham mądrali którzy podaja tabelki, wskażniki i inne cuda .

ja słucham muzyki i video mi odpowiada.lubie slyszeć - jak ja to opisuje - dzwoneczki.

Jeśli perkusita gra na talerzach to ma byc to slychac ..

Z racji wieku nie mam już ucha nietoperza.

.

Jeśli grałeś taśmami video to polecam S-VHS. gra cieplej .

.

Oglądałem liczniki z firmy ktorą podaleś .

Chyba są za grube .. korci mnie aby zrobić licznik na pokrywce głowiec.

Narazie mnie tylko korci .

Nie musisz wykonywać nowej korekcji tylko sterowanie przełączyć z pozycji 9,5 na 4,75.Sama korekcja jest przełączana za pomocą prądu stałego i kluczy tranzystorowych,więc nie grozi żaden wzrost przydźwięku czy innych zakłóceń.Moje próby ograniczają się do jednej posiadanej taśmy i magnetofonu Sony TC 580,który sam w sobie dobrze gra na tej prędkości.Ponieważ zdobyłem większą ilość taśm VHS 240 chromowych fmy B&S więc prawdopodobnie będę mógł się zabrać do tego pod jesień.A propo mam jeszcze jeden model Sony TC 399 który akurat ma wszystko już gotowe pod taśmę FeCr.Więc może odpadnie mi kłopot z przełącznikami.

I popełniłem sobie drugą 3 M do kompletu .

I popełniłem sobie drugą 3 M do kompletu .

Jak to cholerstwo odwrócic normalnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to cholerstwo odwrócic normalnie?

A tak:

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Zbrakło spirytu ! :) trzeba zrobić myju myju głowic , można przemyć bezpiecznie kontaktem IPA + do optyki ?

Pozdrówko .

Jak nie zachlapiesz elementów z gumy,to jak najbardziej.

Dalszy ciąg seri typu- Nie miał chłop co robić.

2 calówka ręcznie przeciągnieta przez nożyk na 2 -1 calówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jak Ty się chłopie z tego wyplączesz :)

Ja wreszcie zmobilizowałem się, żeby zrobić nową prowadnicę i wkręcić ją do M2405S. Zdecydowanie się poprawiło, pociąłem 12 VHSów i właśnie sobie nagrywam na X-300EE.

Gorzej z Tandbergiem - zestawiłem go, bo praktycznie nie da się używać. Nie odtwarza na jeden kanał, źle nagrywa. PRki skorodowane. Sterowanie nadal od czasu do czasu wariuje, mimo czyszczenia styków. Magnetofon pojedzie do generalnego przeglądu do P. Kowalczyka.

.Spoko .

Taśma już nawinięta na talerze 300 mm i trochę jeszcze zostało.Bedzie cięta na ćwiartki.

Zbieram sie do przegrywania ok 500 płyt analogowych nagranych na Duplikach .

mam spory zapas ,ale lubię mięc większy zapoas .

A 2 calówka i tak leżała .

Szpula 355mm więc taśmy było pewnie z 3,5km. razy 2 to 7km 1 calówki .

Razy 3-wyjdzie więc z 20 km taśmy.

Oby tylko dobrze grala .

Dulon 184 masz zapał nie powiem no ale lubisz się bawić tą taśmą.

Moim zdaniem ta taśma ma jedną zaletę że jest dobra do video do audio się nie nadaje gdyby tak było już dawno by nagrywano na cieńsze taśmy a wiemy z doświadczenia że tak nie jest.

Zaleta którą wykorzystujesz czyli grubość taśmy video, można nagrać dużo więcej utworów ale jakość nagrania będzie raczej zła i nigdy nie dorówna nagraniom zarejestrowanym na taśmie która do takich celów jest produkowana i spełnia określone/wymagane parametry.

Na rynku jest sporo taśm i ja osobiście nie widzę powodów do stosowania taśmy video.

Na warsztacie Ferrograph super Seven

Ukryta Zawartość

Zobaczcie co stało się z gumą na przekładniach ciernych!

post-4738-0-94547400-1439820334_thumb.jpg

Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim przypadkiem

post-4738-0-77162700-1439820411_thumb.jpg

Niestety będzie trzeba je dorobić :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Zaleta którą wykorzystujesz czyli grubość taśmy video, można nagrać dużo więcej utworów ale jakość nagrania będzie raczej zła i nigdy nie dorówna nagraniom zarejestrowanym na taśmie która do takich celów jest produkowana i spełnia określone/wymagane parametry.

Na rynku jest sporo taśm i ja osobiście nie widzę powodów do stosowania taśmy video.

Eee, ten dźwięk coś w sobie jednak ma :) Jest dość niezgodny z przyjętym wzorcem, ale ja bardzo go polubiłem. Te ostro cykające sopranki i to coś, co się dzieje wokół średnicy na VHSie, bardzo mi się spodobało. Do niektórych rodzajów nagrań.

Powodzenia z Ferrographem ;)

Edytowane przez krzysiekg1981
  • Pokaż nowe odpowiedzi