Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za informacje!! Symbol tego procesorka o którym pisał Pan Janusz to TBP28L22N i dopisek 8131A. produkcja Singapur. To wysiadło podobno. Czy ten element też jest programowalny?

PS. Znalazłem na którejś stronie podany przez Ciebie symbol kości PROM jako ekwiwalent na stronie Texas Instruments.

Edytowane przez krzysiekg1981
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli technik elektronik nazywa pamięć PROM procesorem, to ja nie mam więcej pytań. Zaczynam się jedynie lekko dziwić.

TBP28L22N to jest to samo co 74S471 i ten ostatni układ jest dostępny u "Gembary". Ten element to pamięć PROM, a nie żaden procesor i jest ona programowalna raz. PROM = Programmable Read Only Memory.

GM

Jeśli technik elektronik nazywa pamięć PROM procesorem, to ja nie mam więcej pytań. Zaczynam się jedynie lekko dziwić.

TBP28L22N to jest to samo co 74S471 i ten ostatni układ jest dostępny u "Gembary". Ten element to pamięć PROM, a nie żaden procesor i jest ona programowalna raz. PROM = Programmable Read Only Memory.

GM

ja mam ten program so 2 na 7.5 i 15 (Jeśli technik elektronik nazywa pamięć PROM procesorem, to ja nie mam więcej pytań) bardzo konkretnie

Właściwie Pan Janusz określił to jako kość, która pełni rolę procesora i ma własną pamięć... Ja się nie dziwię ani nie śmieję, mieliśmy prawo się wcześniej nie zetknąć z taką częścią ani tak rozwiązanym sterowaniem. Tak czy inaczej dziękuję Wam za pomoc. PROM jest już zamawiany, P. Janusz zaprogramuje.

Serdecznie pozdrawiam

Edytowane przez krzysiekg1981
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Właściwie Pan Janusz określił to jako kość, która pełni rolę procesora i ma własną pamięć... Ja się nie dziwię ani nie śmieję, mieliśmy prawo się wcześniej nie zetknąć z taką częścią ani tak rozwiązanym sterowaniem.

Teraz wszystko jest zrozumiałe. Zważywszy na to, iż karta katalogowa TBP28L22N nie jest dostępna, pamięć można nazywać procesorem, chociaż nim wcale nie jest.

post-3254-0-90609500-1455725069_thumb.jpg

Ta kość nie pełni roli procesora, tylko jest "translatorem" sekwencji sygnałów otrzymanych na wejścia, na odpowiednie sygnały wyjściowe sterujące pracą magnetofonu.

Życzę powodzenia w naprawie Twojego Taśmociągu.

GM

Ta kość nie pełni roli procesora, tylko jest "translatorem" sekwencji sygnałów otrzymanych na wejścia, na odpowiednie sygnały wyjściowe sterujące pracą magnetofonu.

Życzę powodzenia w naprawie Twojego Taśmociągu.

GM

Dzięki :) mam nadzieję, że teraz wszystko się już powiedzie. Oczywiście dam znać.

Czyli pewnie potrzebna jest kalibracja . Opiłki to prawdopodobnie taśma tak jak napisał Marek . Miałem dwa Akai 630 i 650 . 630 faktycznie jak dostawała używaną taśmę nie każdą oczywiście to sypało się z niej bardzo . Spróbuj przeczyścić cały tor zawsze to coś pomagało .

Czasami sypie się typowo z taśmy, choć jestem zdziwiony, ponieważ są to nowe taśmy LPR35, czasami opiłki o metalicznym kolorze. Głowice są ustawione od producenta, nic nie ruszane. Rozumiem, że kalibracja odnosi się do toru przesuwu?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czasami sypie się typowo z taśmy, choć jestem zdziwiony, ponieważ są to nowe taśmy LPR35, czasami opiłki o metalicznym kolorze. Głowice są ustawione od producenta, nic nie ruszane. Rozumiem, że kalibracja odnosi się do toru przesuwu?

Na czym polega ten przesłuch "w prawym kanale"? Głowica "czyta" zapis znajdujący się na "drugiej" stronie taśmy?

W tym magnetofonie najbardziej prawdopodobną przyczyną przesłuchów, jest złe prowadzenie taśmy względem głowic lub złe ustawienie tych ostatnich względem taśmy.

Por. ten rysunek

post-3254-0-86704700-1456002345_thumb.jpg

z Twoim magnetofonem i podaj wynik tej obserwacji.

GM

Witam panów.

Miesiąc temu zakupiłem magnetofon TEAC X-3 MKII EE. Wszystko śmiga aż miło. Musiałem jedynie ustawić prędkość przesuwu taśmy, bo była lekko za wolna. Nagrywa ładnie na wszystkie taśmy, od ORWO aż po MAXELLE XLII EE (te ostatnie biją taśmy video na głowę), które można później odtwarzać z bardzo dobrą jakością na M2405S, bez przesadzonych sopranów i z porządnym basem - po prostu tak jak normalne żelazowe. Wystarczy, że podczas nagrywania na TEAC'u jest włączona korekcja EE. Tak nagraną taśmę można później odtwarzać wszędzie. Może wrzucę jakiś filmik na YT.

Orientuje się może któryś z panów, czy w magnetofonach TEAC X-3 można regulować siłę szpuli nawijającej, bo mam wrażenie, że nawija taśmę zbyt mocno? Chciałbym troszkę osłabić. W M2405S jest sprzęgiełko, a w tym jest silnik, więc jeśli ktoś orientuje się w temacie i mógłby mi pomóc będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

No, w końcu udało mi się kupić ReVox'a A88, dwuślada w przyzwoitym stanie. Nie zużyty zbyt mocno w fajnym stanie.

Jest już po przeglądzie mechanicznym i elektronicznym, było lekko przytarte łożysko wstępne taśmy. Reszta zdaje się w porządku.

Mam tylko zagwozdkę z jego podłączeniem do systemu.

Może ktoś posiada jego kompletny schemat blokowy, potrzebny do podłączenia go do innych urządzeń?

Bardzo pięknie proszę o jakąś pomoc :-)))

Orientuje się może któryś z panów, czy w magnetofonach TEAC X-3 można regulować siłę szpuli nawijającej, bo mam wrażenie, że nawija taśmę zbyt mocno? Chciałbym troszkę osłabić. W M2405S jest sprzęgiełko, a w tym jest silnik, więc jeśli ktoś orientuje się w temacie i mógłby mi pomóc będę bardzo wdzięczny.

Wg instrukcji serwisowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mozna regulowac tylko lewa szpulke rezystorem, o prawej tylko napisane zeby przyjrzec sie jej czy cos nie zmienilo sie mechanicznie lub elektrycznie az mnie dziwi ze w instrukcji serwisowej podano takie ogolniki.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez helloradio

Prawy silnik w moim Teacu X-300 EE też za mocno nawija taśmę, wskutek czego cieńsze egzemplarze (od 26 mikronów w dół) po dłuższym używaniu rozciągają się i odkształcają.

PS. Oczywiście, że taśmy XLII są dużo lepsze od VHSów :) Używanie ciętej taśmy video wymaga od użytkowników sporo kompromisów. Ja się już do nich przyzwyczaiłem i chętnie używam, ale nie do każdego rodzaju muzyki. Do poważnej na pewno nie. Prędzej do wszelkiego rodzaju muzyki elektronicznej.

Taka sobie niespodzianka .

Starzy bywalcy forum zapewne pamiętaja że mnie i jeszcze kilka osób swego czasu gość- Polak - z UK naciągnąl na pewne koszta .

U mnie dotyczyło to 8 szpul kupionych w UK .

Kasa wysłana i słuch zaginąl o gościu..

Dzis telefon z Prokuratury.

Ciężko myśle co ja zmalowałem .

I słyszę że znależli gościa w UK I jest mocno skłonny do załatwienia sprawy. Dali mi akta do przeczytania i jego mailowe i telefoniczne namiary .Prokurator poinformował mnie że należy mi sie kasa wraz z odsetkami.

Piszę maila do gościa i cud!.

Gość odpowiada że ok . zwróci 100 procent zaległości.

A minęło kilka lat .

Niesamowite .

Sprawa dotyczy lat 2008-2009.

Kawał czasu

Wg instrukcji serwisowej

Ukryta Zawartość

mozna regulowac tylko lewa szpulke rezystorem, o prawej tylko napisane zeby przyjrzec sie jej czy cos nie zmienilo sie mechanicznie lub elektrycznie az mnie dziwi ze w instrukcji serwisowej podano takie ogolniki.

pozdrawiam

Witam. Właśnie dziś odkręciłem obudowę i miałem ten rezystor w ręce. Po rysunku stwierdzam, że należy chyba tą klamrę (slider) przesunąć w górę lub dół, bo innego sposobu nie widzę. Geniusz pewnie tkwi w prostocie, a ja geniuszem niestety nie jestem, ani elektronikiem. Mam nadzieję, że się nie mylę, a jeśli tak to proszę mnie poprawić.

Lewą też przydałoby się osłabić. Nie wiem jak jest w innych magnetofonach, ale w tym jak sobie włączyłem odtwarzanie bez taśmy (po podniesieniu prawego elektrycznego napinacza - uruchamia się wtedy cała elektronika) prawy talerzyk kręci się prawidłowo. Natomiast lewy talerzyk kręci się w przeciwnym kierunku do przesuwu taśmy - pewnie po to, aby taśma była dobrze napięta. Oczywiście z taśmą się on poddaje, ale rozkręcę magnetofon jeszcze raz i może spróbuję lekko ten talerzyk osłabić.

Starałem się to opisać tak na "chłopski rozum".

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Prawy silnik w moim Teacu X-300 EE też za mocno nawija taśmę, wskutek czego cieńsze egzemplarze (od 26 mikronów w dół) po dłuższym używaniu rozciągają się i odkształcają.

PS. Oczywiście, że taśmy XLII są dużo lepsze od VHSów :) Używanie ciętej taśmy video wymaga od użytkowników sporo kompromisów. Ja się już do nich przyzwyczaiłem i chętnie używam, ale nie do każdego rodzaju muzyki. Do poważnej na pewno nie. Prędzej do wszelkiego rodzaju muzyki elektronicznej.

Widocznie ten typ tak ma, a szkoda, że nie ma możliwości regulacji prawego silnika.

Pamiętam, że taśmy VHS M2405S kasował bez problemów, ale pewnie dlatego, że na niej zawsze nagrywało się ciszej. Taśmy EE już niestety skasować do końca nie chce, ale mam teraz TEAC'a, więc jego używam do nagrywania, bo wygodniejszy i jest mniej wybredny na różnego rodzaju taśmy, a M2405S używam do słuchania sobie na słuchawkach. Odtwarza rewelacja.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MATIN121288

Hej. Mam pytanie. Jak kalibrujecie swoje magnetofony - mam na myśli te profesjonalne z we/wy symetrycznymi? Na +4dB czy mniej? Przy wejściach urządzeń konsumenckich z reguły -10dB ustawienie na +4dB może powodować przestery. Zastanawiam się czy 0dB nie będzie optymalne?

Jak dbać o taśmę oraz inne ciekawe rzeczy, zapraszam zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Jak dbać o taśmę oraz inne ciekawe rzeczy, zapraszam zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Czy mógłbyś z pożytkiem dla mnie i zapewne innych kolegów przybliżyć temat czyszczenia taśmy, taśmą czyszczącą na specjalnych bloczkach ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Czy mógłbyś z pożytkiem dla mnie i zapewne innych kolegów przybliżyć temat czyszczenia taśmy, taśmą czyszczącą na specjalnych bloczkach ??

Spróbuje dodać film ewentualnie zdjęcia z tego procesu.

audiomagia.blogspot.com

Może nie wszyscy widzieli jak pomysłowo rozwiązano w Sony sprawe Nab i chamulców..

Waga jednego silnika to na oko 4 kg .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

Mam dużo zrozumienia i wyrozumiałości dla sprzedawców ale Ten to już przesadził to nonsens .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Mam dużo zrozumienia i wyrozumiałości dla sprzedawców ale Ten to już przesadził to nonsens .

Ukryta Zawartość

Nonsens mało powiedziane już kolejny sprzedawca chce sprzedać ten wynalazek,nie wiem czy to ten sam magnetofon nie krąży miedzy Nowym Targiem a Koszalinem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No pewnie jest to i nonsens ale większą on ma wartość niż każdy Koncert. Ich wyprodukowano 150szt. Jest to mocno rzadko spotykane urządzenie.

Ukryta Zawartość

No pewnie jest to i nonsens ale większą on ma wartość niż każdy Koncert. Ich wyprodukowano 150szt. Jest to mocno rzadko spotykane urządzenie.

Ma wartość kolekcjonerską ok . Tylko tyle i aż tyle . Dla mnie nie ma żadnej wartości dla kolekcjonera ma i ok

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Chętny??

Jak tylko będę w Twoich okolicach to bardzo chętnie przyjmę.

Parę godzin temu słuchałem w radio, że jakieś polskie muzeum wyraziło chęć odkupienia Messerschmit'a za 250 kpln, którego wartość rynkowa to

1 mln$. To może i ten quatrotaśmociąg za 1/16 pójdzie?

Cokolwiek by powybrzydzać na ten egzemplarz w kontekście żądanej ceny,muszę przyznać,że urody mu nie brakuje.Uważam,że o wiele bardziej śmieszy mnie cena za Koncerta,która doszła już do absurdu.Ale jak to mówią;każda potwora znajdzie swojego amatora.Jeszcze kilka miesięcy temu ktoś zamierzał kupić Teaca 4 kanałowego.Czyli amatorzy na rzadkie sztuki są.Skoro ludzie potrafią poświęcić kilka lat swojego życia na renowację Trabanta czy Warszawy M-20..A w tym przypadku widać,że jest w doskonałym stanie wizualnym.Akurat teraz obserwujemy nawroty patriotyzmu sentymentalnego i choć raz można się pochwalić czymś co nie było licencją.Nawet gdy głowice nie były polskie,co chyba im tylko na zdrowie wyszło.

Edytowane przez KraVetz

Nawet gdy głowice nie były polskie,co chyba im tylko na zdrowie wyszło.

Były polskie i bardzo niedoskonałe. Nie potrafili zmieścić między czterema uzwojeniami ekranów i dlatego głowica ta miała wielkie przesłuchy. Brak tychże ekranów był powodem że w tym magnetofonie tryb stereo był niekompatybilny z ogólnie przyjętym systemem używającym śladów 1 i 3. W tym magnetofonie stereo wykorzystywało ślady 1 i 4 !!! Dziwoląg. Zauważcie że on jest pozbawiony mniejszej prędkości. W miejscu w którym w reszcie magnetofonów z serii ZK24x normalnie jest przełącznik prędkości tu jest tylko sam wyłącznik magnetofonu. Z całej ilości 150szt. bardzo niewiele trafiło do sprzedaży. To jest niesamowicie ciekawe i niespotykane ustrojstwo.

Ale chociaż plastycy się postarali.Zarzut posiadania tylko jednej prędkości uważam wg wymagań dzisiejszych purystów za zgoła chybiony.No chyba,że tą drugą miała być I studyjna.Co w świetle ówczesnej ekonomii byłoby

przerostem formy nad treścią.

• Pokaż nowe odpowiedzi