Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

No bez urazy "pionę" za tego plastika ?

Jak go kupowałem w 1980 na stoisku RTV w Domu Towarowym to wychodził coś ok. 100-110 dolarów .

Przecież potaniał. Kosztował 11600, a facet chce tylko 4999!

:D

Okazja cenowa to pewnie nie jest, jednak widać że gdzieś tam w zakamarkach szaf i strychów może stać nieużywany polski sprzęt.

11 600 to chyba z nowego (?) Koncerta ktoś sobie życzył.

Edytowane przez pat_69
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Przecież potaniał. Kosztował 11600, a facet chce tylko 4999!

:D

To jest magnetofon Aria a nie Koncert To dwa różne magnetofony . Licytacja 5 k złotych . Może kosztować równie dobrze i 20 k złotych . Mamy wolny rynek prawda ? Nawet rolka papieru toaletowego może kosztować 100 k złotych i co zabronicie takiej ceny ? To jest Polska.

To jest magnetofon Aria a nie Koncert To dwa różne magnetofony . Licytacja 5 k złotych . Może kosztować równie dobrze i 20 k złotych . Mamy wolny rynek prawda ? Nawet rolka papieru toaletowego może kosztować 100 k złotych i co zabronicie takiej ceny ? To jest Polska.

Tak jest to jest Polska można wszystko masz racje.

A wiesz co to ironia?

Nikomu nie bronię kupować tej Arii z powodów sentymentalnych nawet za 1000000 zł.

Ale za 5000 można kupić np. Revoxa ;)

Revoxa do naprawy można i za 500!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inny sprzedający na tym portalu ma części do tego modelu.

Ukryta Zawartość

Często kiedy kupuję coś na alledrogo sprawdzam negatywne komentarze sprzedawcy i jak sobie radzi z nimi. Jeśli widzę podobne do powyższego "teksty" raczej odpuszczam, nawet jeśli cena zachęca. Inna sprawa, że takie cytryny i mu podobni zdają sobie sprawę, że dużo negatywów przemawia na ich niekorzyść i dlatego też dają niższe ceny. Ale od chama to nawet za złotówkę nie warto niczego kupić - nie warto sponsorować takich postaw nawet marnym groszem.

Dodam dziada od razu do czarnej listy w razie gdybym zapomniał kto zacz. Chamisko jeden.

Życzę Wam miłego weekendu i bardziej udanych zakupów internetowych niż moje.

Zapomnisz i jak doprowadzisz Filipa do ładu, będziesz górą:) Będzie to zwycięstwo nie tylko moralne:)

To wyczerpuje temat

Jeszcze nie, bo masz parę możliwości. Guzik "Zgłoś naruszenie zasad", powiadomienie "Allegro.pl" o wybitnie chamskim zachowaniu sprzedającego. To tylko dwie z wielu.

Oczywiście z okazaniem korespondencji z nim, której czym więcej tym lepiej.

Philips już gra, przewija oraz nagrywa. Zostały mi jeszcze 4 problemy do rozwiązania, i będę wdzięczny na jakiekolwiek podpowiedzi.

1. Brak autostopu (licznik ustawiony na A)

2. Przy zatrzymaniu przewijania w prawo coś głośno stuka (hamulec?)

3. Za mały naciąg taśmy- gdy większość taśmy znajduje się na prawej szpuli dźwięk się psuje. Wraca do normy jak ręką przyhamuję lewą szpulę

4. Zniekształcony sygnał z wyjścia TAPE PB/REC. Wyjście monitor i słuchawkowe w porządku.

Resztę naprawiłem, a nie było tego mało.

Zacznijmy od początku.

Punkt 1.Brak autostop.ustawienie w pierwszym okienku A, ma go właśnie wyłączyć

Ustaw same zera i sprawdz, czy gdy wyzeruje się górny autostop zadziała.

Punkt 2.Prawdopodobne.

Masz instrukcję serwisową?

2. Przy zatrzymaniu przewijania w prawo coś głośno stuka (hamulec?)

3. Za mały naciąg taśmy- gdy większość taśmy znajduje się na prawej szpuli dźwięk się psuje. Wraca do normy jak ręką przyhamuję lewą szpulę

Te dwa punkty są ze sobą powiązane, tak na 90%. Mi tak to wygląda.

Edytowane przez ArturPaweł

Tak- wyłącza się po wyzerowaniu. Taki mało przydatny bajer. Co z normalnym autostopem działającym po wywinięciu się taśmy? Mam nadzieję, że ten model posiada autostop... Nawet siermiężna Tesla B 116 ma autostop reagujący na naprężenie taśmy, oraz na metalową rozbiegówkę.

Też mam taką nadzieję :)

Otóż nie bardzo.Hamowanie podczas pracy play jest na drodze elektrycznej i przejawia się tym,że bez taśmy lewy talerzyk powinien się sam obracać w drugą stronę.Żeby się przekonać spróbuj zamienić miejscami płytki sterowania Tape tension,U 203/204.Każdy Philips ma autostop.Ten ma akurat 2.

Chodzi o coś innego. WŁączasz przewijanie w lewo i naciskasz prawy czujnik.Prawa szpula powinna się zatrzymać i po zwolnieniu nacisku na czujnik sama ruszyć po około 10 sekundach.Analogicznie w prawo,prawy czujnik i lewa szpula staje, a po zwolnieniu w 10 sekund rusza.

Oczywiście robisz to bez szpul.

Kurka .

mój Philips -leży ponad rok w serwisie .

Majster tak zdolny że nawet schemat gościowi podrzuciłem , którym poratował mnie Marek 41.

Jak nic trzeba go odebrać .

Ten mój to chyba 4418.

jak ty z takim zapałem odbierasz sprzęty z serwisu,to ja sie przestaje dziwić dlaczego sprzet ci działa byle jak ... sprzęt nieuzywany bardziej niszczeje od tego co cały czas pracuje ....

Zapał , zapałem.

Wszyscy dobrze wiemy jak trudno znależć dobrego machera od naszych zabawek .

W moim pierdolniku to wprost cud..

może wyjściem będzie pójście tam z bejsbolem?

Uważasz że wiedzy i chęci nabierze?

Panowie !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Zapał , zapałem.

Wszyscy dobrze wiemy jak trudno znależć dobrego machera od naszych zabawek .

W moim pierdolniku to wprost cud..

może wyjściem będzie pójście tam z bejsbolem?

Uważasz że wiedzy i chęci nabierze?

Z logiem Polski Walczącej ?

K....a normalnie Panowie jaka bezczelność. Tamta aukcja zamknięta. I mamy nową lepszą 5zł droższą. Widać ktoś studiuje grupę. A ja mu reklamę zrobiłem - psia jego mać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

K....a normalnie Panowie jaka bezczelność. Tamta aukcja zamknięta. I mamy nową lepszą 5zł droższą. Widać ktoś studiuje grupę. A ja mu reklamę zrobiłem - psia jego mać.

Ukryta Zawartość

Właśnie miałem to napisać .... banda zbója .... moge podac imie i nazwisko allegrowicza,który to sprzedaje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez joszka

Czy może ktoś mi wytłumaczyć jaki związek ma częstotliwość prądu podkładu z jakością odtwarzania, głębią, pasmem przenoszenia?

Bo po ludzku nie wiem.

Napiszę to może nie za bardzo fachowo, ale zrozumiale dla wszystkich.

Prąd podkładu dodawany do zapisywanego sygnału ma za zadanie wstępnie rozruszać cząsteczki magnetyczne na taśmie.Pozwala to je dokładniej namagnesować.Oczywiście częstotliwość prądu podkładu jest znacznie wyższa, niż częstotliwości słyszalne, więc jej nie słychać, ale bez niej jakość nagrania była by bardzo niska.Na ten pomysł wpadł przed wojną inżynier firmy Telefunken, zresztą przypadkowo, gdy nastąpiła awaria wzmacniacza zapisu i doszło do jego wzbudzenia,co spowodowało wygenerowanie wysokiej częstotliwości.Ku zdumieniu inżyniera, jakość nagrania była wysoka.Aby optymalnie wykorzystać zalety prądu podkładu , jego poziom jest regulowany, aby dostroić się do taśmy i głowic.Czym wyższa jest częstotliwość prądu podkładu tym lepiej.Myślę, że nieco wyjaśniłem w czym rzecz.

A ja z przyjemnością się pochwalę - że wróciło moje revoxiątko z naprawy :)

Jestem naprawdę zaskoczony, jak pięknie ten sprzęt brzmi i nagrywa. Okazało się, że były uszkodzone części we wzmacniaczu odczytu jednego z kanałów, dlatego nie było sygnału z lewego kanału. Są jeszcze problemy ze wskaźnikami, które nie zawsze adekwatnie pokazują sygnał wejściowy. Ale w magnetofonie niestety ktoś wcześniej grzebał, i to zdrowo... Na szczęście mogę się już nim cieszyć. 19 cm/s, dwa ślady i dźwięk na zwykłej stilonce AN-25 jest taki, że po prostu opada szczęka. Magnetofon póki co także nie zwalnia pod koniec taśmy. Zachowuje się wcale przyzwoicie. Mogę się nim znowu cieszyć.

Marku wszystko to prawda, a mi chodzi o wpływ tej "f" na to co wyżej.

Np. w Revoxie A77 jest 120kHz, W Tascamie 38 jest 160kHz, w Phlipsie N4450 jest 100kHz, we wspomnianej wcześniej Fridzie jest nawet 300kHz. Wszystkie odtwarzają rewelacyjnie, nie ma między nimi jakiegoś diametralnego skoku jakości. (oczywiście dobrze zestrojone i skalibrowane, z nowymi elementami)

Stąd moje pytanie, co q... się dzieje?

Marku wszystko to prawda, a mi chodzi o wpływ tej "f" na to co wyżej.

Np. w Revoxie A77 jest 120kHz, W Tascamie 38 jest 160kHz, w Phlipsie N4450 jest 100kHz, we wspomnianej wcześniej Fridzie jest nawet 300kHz. Wszystkie odtwarzają rewelacyjnie, nie ma między nimi jakiegoś diametralnego skoku jakości. (oczywiście dobrze zestrojone i skalibrowane, z nowymi elementami)

Stąd moje pytanie, co q... się dzieje?

Tak, niektóre JVC czy AIWY miały 180kHz lub nawet 200kHz. I producenci się tym chwalili. A w praktyce okazuje się, że nie ma to jakiegoś wielkiego znaczenia jaka jest częstotliwość generatora prądu podkładu. Jedyne to, że musi być o ileś tam wyższa od górnego zakresu pasma przenoszenia, żeby nie powstawały jakieś pasożyty i interferencje i żeby bias trapem było go łatwo odfiltrować. Niektóre decki mają 80kHz i też dobrze grają ;)

Edytowane przez sk-victor

Skoro to jest X-3, to trzeba wziąć taśmę japońską (TDK Audua albo MAXELL XLI na przykład), nagrać na 19 cm/s. Brzmienie powinno być pod względem głośności i pasma takie samo, jak źródła. Tak to brzmi i wygląda u mnie w młodszym X-300. Japońskie taśmy nawet w 9,5 cm/s potrafią tam przyzwoicie się nagrać.

• Pokaż nowe odpowiedzi