Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Glowica nagrywajaca zmierzona omomierzem.

Zamień miejscami moduł U3 z U 103.Wyeliminujesz problem elektroniki.Tylko ostrożnie żeby nie połamać płyty głównej gdyż jest krucha.W najgorszym wypadku masz przecież jeszcze 2 szt w zapasie.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A ktore to sa?

Na modulach sa napisy Flip-flop - record stop- motor stop-.indicator itp.Innych napisow nie ma .

Czy ktoś w końcu zacznie korzystać z instrukcji serwisowej?!

post-3254-0-85279500-1476618387_thumb.jpg

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jakby ktos potrafil to zapewne by sie za to wzial.

Czyli, że również nie potrafisz znaleźć przedmiotu na podstawie obrazka?! To się robi mało śmieszne.

GM

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Czy ktoś w końcu zacznie korzystać z instrukcji serwisowej?!

post-3254-0-85279500-1476618387_thumb.jpg

GM

Kolego albo udzielasz rad albo lansujesz się tu jako koleś najlepszy na świecie zadufany w sobie. Przecież widzisz że on nie jest elektronikiem a ma chęć naprawić ten magnetofon. Takie docinki zachowaj dla siebie bo kultura tego wymaga. Jeżeli masz wiedzę jak to naprawić to zaproponuj parę rozwiązań tego problemu a nie prowadzisz tu jakąś swoją grę

Sa 2 plytki Recorging 04, ale nie ma napisu U3-103. Czy to te?

Czyli, że również nie potrafisz znaleźć przedmiotu na podstawie obrazka?! To się robi mało śmieszne.

GM

.

Aby Cie pocieszyc napisze ze mam kolege po technikum elektrycznym i nie potrafi zrobic instalacji w mieszkaniu. ja sie z niego nie nabijam . Nie potrafi to nie potrafi .

Ja nie mam absolutnie nic zawodowo z elektronika wspolnego.

Prubuje po amatorsku te maszyne naprawic ..

Kolega powyzej wyraznie Ci napisal.

Skoro nie rozumiesz ze nie wszyscy musza znac elektronike , to masz problem,

Sa 2 plytki Recorging 04, ale nie ma napisu U3-103.

Te. zamień je miejscami.Przynajmniej dowiesz się gdzie tkwi przyczyna.A psiknąć kontaktem po każdym suwaku nie zaszkodzi.Płytki te powinny być mniej więcej na wysokości gniazda monitor i ustawione w poprzek płyty gł.,gdybyś nie mógł znaleźć.Na marginesie moduły te są b.upierdliwe gdyż bez wyraźnej przyczyny potrafią się wyłączyć,a po 15 min.pracują normalnie.Sprawdzone w 3 egz. Edytowane przez KraVetz
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kolego albo udzielasz rad albo lansujesz się tu jako koleś najlepszy na świecie zadufany w sobie.

Standardowo znalazł się obrońca uciśnionych.

Przynajmniej nie mam w magnetofonie głowic firmy "Werke".

I tak, lansuję się. Podobnie jak inni, którzy tu piszą: "Właśnie sobie kupiłem i chcę się pochwalić...".

Jakoś nie widziałem, żebyś się obrońco oburzał wtedy.

Przecież widzisz że on nie jest elektronikiem a ma chęć naprawić ten magnetofon. Takie docinki zachowaj dla siebie bo kultura tego wymaga. Jeżeli masz wiedzę jak to naprawić to zaproponuj parę rozwiązań tego problemu a nie prowadzisz tu jakąś swoją grę

K...wa, dżizus ja pier...!!!

Wiem, że nie jest elektronikiem, ale żeby nie ściągnąć instrukcji, nie popatrzeć uważnie na obrazki w niej zawarte, nie porównać ich z tym co ma się przed sobą, to jest albo czyste lenistwo, albo brak podstawowej percepcji w zakresie...

Nie rozumiem tego, że masz tyle okazji do nauczenia się i nie widzę, żebyś się uczył. Za każdym razem widzę "Nie znam się". I masz właśnie problem.

Jeśli płytki, o których piszesz są w miejscach wskazanych na podanym przeze mnie rysunku, to są U3 i U103.

GM

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Sa 2 plytki Recorging 04, ale nie ma napisu U3-103. Czy to te?

.

Aby Cie pocieszyc napisze ze mam kolege po technikum elektrycznym i nie potrafi zrobic instalacji w mieszkaniu. ja sie z niego nie nabijam . Nie potrafi to nie potrafi .

Ja nie mam absolutnie nic zawodowo z elektronika wspolnego.

Napisz co już zrobiłeś. Sprawdziłeś wszystkie przełączniki mechaniczne i przełącznik zapis/odczyt ? Jak go otwierałeś to nie urwał ci się żaden kabelek ? Należałoby wyeliminować sprawy z tym związane na początek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Napisz co już zrobiłeś. Sprawdziłeś wszystkie przełączniki mechaniczne i przełącznik zapis/odczyt ? ...

Przestań się już ośmieszać. W tym magnetofonie nie ma żadnego przełącznika/listwy zapis/odczyt.

Jeśli teraz mnie chcesz ośmieszyć, to pokaż taki przełącznik na schemacie tego magnetofonu.

GM

Zamienilem plytki MIEJSCAMI - BEZ EFEKTU.

Zamienilem z drugiej maszyny - to samo.prawy kanal na odtwarzaniu milczy.

Wszystki pstrykacze i przelaczniki wypsikane dwukrotnie.

Edytowane przez dulon184
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zamienilem plytki MIEJSCAMI - BEZ EFEKTU.

Zamienilem z drugiej maszyny - to samo.prawy kanal na odtwarzaniu milczy.

...

"prawy kanal na odtwarzaniu milczy." - rozumiem, że milczy przy odtwarzaniu nagrania wykonanego na tym magnetofonie.

Możesz jeszcze zamienić miejscami płytki U1 i U101.

post-3254-0-42579400-1476625366_thumb.jpg

Pozostałe elementy toru zapisu lewego i prawego kanału są na wspólnych płytkach drukowanych.

Popatrz na ten rysunek

post-3254-0-21018800-1476625876_thumb.jpg

Jeśli styk re1 obwiedziony na niebiesko będzie przy nagrywaniu zamknięty, to wyjście układu "Recording unit" będzie zwarte do masy i nic się na nagra w prawym kanale.

Styki re1, a jest ich kilka, znajdują się w przekaźniku RE 1

post-3254-0-69046300-1476626191_thumb.jpg

GM

post-3254-0-15599200-1476626444_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark

U1 i U101 zamienione w maszynie i sprawdzone z drugiej maszyny .

Zadnej zmiany.

Prawy kanal nagranego kawalka milczy.

A co robi przelacznik A_B?.

na filmie Marka 41 nie ma o tym slowa .

W Polozeniu A cykaja oba wskazniki a odtwarza lewy.

W polozeniu B nagrywa i odtwarza lewy kanal . Prawy nie swieci i nie rusza sie . Tak samo przy odtwarzaniu

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

A co robi przelacznik A_B?.

na filmie Marka 41 nie ma o tym slowa .

W Polozeniu A cykaja oba wskazniki a odtwarza lewy.

W polozeniu B nagrywa i odtwarza lewy kanal . Prawy nie swieci i nie rusza sie . Tak samo przy odtwarzaniu

A - After czyli odsłuch po taśmie, odtwarzanie wcześniej nagranego sygnału.

B - Before czyli odsłuch sygnału ze źródła przy nagrywaniu.

GM

Znalazlem ten przekaznik ...

Zamienilem przekazniki z drugiej maszyny . Bez efektu.

Wskazniki nie ruszane zamalowane farba od spodu..

Srodkowe 6 pinow mocno czarne .

Edytowane przez dulon184
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Znalazlem ten przekaznik ...

Zamienilem przekazniki z drugiej maszyny . Bez efektu.

Wskazniki nie ruszane zamalowane farba od spodu.

Czy magnetofon prawidłowo pracuje w trybie wzmacniacza audio? Czy grają wtedy obydwa kanały?

Zaczynam się obawiać, że czeka Cię praca z odsłuchaniem toru zapisu prawego kanału punkt po punkcie.

...

Wskazniki nie ruszane zamalowane farba od spodu..

Srodkowe 6 pinow mocno czarne .

O piny czego tu chodzi? Jakie wskaźniki zamalowane farbą? Postaraj się nie wprowadzać dygresji do dyskusji.

GM

Edytowane przez G.Mark

Sorki .

Nie wskazniki tylko piny pod spoden przekaznika. Wyczyscilem drobnym papierem i przemylem Izo.

Edytowane przez dulon184
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sorki .

Nie wskazniki tylko piny pod spoden przekaznika. Wyczyscilem drobnym papierem i przemylem Izo.

A co z pracą magnetofonu w trybie wzmacniacza audio?

GM

Wszystkie gniazda graja - ze tak napisze

Nie wiem czy to ciekawostka ale wyjalem obie plytki Record i maszyna nagrala tak samo .

Tylko wskazniki nie dzialaly..

Wiec moze to nie te sa od nagrywania?

Tak sobie tylko mysle.

Sorki . Idicator wyjalem .

Juz mi sie pitoli.

Edytowane przez dulon184
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wszystkie gniazda graja - ze tak napisze

OK. Czyli, moim zdaniem, wszystko złe dzieje się pomiędzy wyjściem płytki "Micro", zaznaczonej czerwonym kółkiem, a zaciskiem głowicy zaznaczonym kółkiem jasnoniebieskim.

post-3254-0-97356800-1476636549_thumb.jpg

Wykonaj następujące pomiary i testy.

1. Pomiar napięcia stałego względem masy, na stykach 3 i cztery płytki U103. Napięcia powinny być zbliżone do wartości pokazanych na tym

post-3254-0-58346900-1476636692_thumb.jpg

obrazku.

2. Omomierzem, przy wyłączonym magnetofonie, sprawdź obecność masy na stykach 5 i 7 płytki U103.

3. Przy pomocy zewnętrznego wzmacniacza, sprawdź obecność sygnału audio na stykach 8 i 2 płytki U103. Magnetofon w trybie nagrywania, przełącznik A - B w dowolnej pozycji. Zewnętrzny wzmacniacz podłączasz kablem żyła w ekranie. Ekran kabla do masy magnetofonu, żyła kabla do jednej końcówki kondensatora 100nF. Druga końcówka tego kondensatora będzie sondą pomiarową. I tą końcówką dotykasz badanego punktu. Uważaj na ustawienie wzmocnienia zewnętrznego wzmacniacza.

4. Metodą z punktu 3, sprawdź obecność sygnału audio na zacisku głowicy nagrywającej zaznaczonym jasnoniebieskim kółkiem.

Podaj wyniki pomiarów i testów w kolejności jak powyżej.

I jeszcze coś. Nie wiem jak wyglądają złącza na płytkach U, ale dobrze by było, abyś obecność sygnału audio na stykach 8 i 2 płytki U103, dokonywał poprzez dotknięcie styku złącza nóżką kondensatora od strony płytki U103, a nie od strony lutowania odpowiadającego temu stykowi na płytce "bazowej".

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Witam. Kolejna odsłona budowy lampowego magnetofonu szpulowego. Prototyp wzmacniacza odczytu oparty o lampę 12AX7 w stopniu wejściowym, następnie w 2 stopniu korekcyjnym jest wykorzystana połówka ecc83 i całość kończy się na wzmacniaczu głośnikowym 6v6 w układzie se ze sterowaniem połówką triody ecc83. Korekcja odczytu posiada trójstopniową regulację i w związku z tym możemy wpłynąć na charakterystykę odczytu. Jako transport posłużył zk246 narazie z orginalną głowicą i do testów wykorzystałem jedno uzwojenie. Jest to monoblok więc zamysł jest dla 2 ścieżkowca mono. Najlepiej byłoby zastosować głowicę 1 ścieżkową ale to raczej marzenia nie do spełnienia z powodu braku głowic. Teraz trzeba pujść w drugim kierunku czyli zapis. Wykonać generator na ecc82 oraz wykorzystać część toru jako zapis. Miałem zamiar bazować się na revox-ie a36 ale w końcu stwierdziłem że zaprojektuję sam taki preamp. Gra rewelacyjnie nawet na tak nie doskonałe głowice. Narazie nie zajmuję się mechaniką bo wykonaniu wszystkich prac z elektroniką przyjdzie na to czas. Obstawiam że taśmy chromowe (cięte vhs) też znakomicie zagrały by. Oczywiście trzeba by było skorygować potencjometrami charakterystykę ale po to one są. Poniżej fotki

post-63621-0-45489200-1476780571_thumb.jpeg

post-63621-0-03085300-1476780586_thumb.jpeg

post-63621-0-36884000-1476780598_thumb.jpeg

post-63621-0-17325400-1476780612_thumb.jpeg

Hej

Ma ktoś doświadczenie w narzędziach typu ściągacz do łożysk?

Chcę nabyć takowe - muszę zdjąć łożysko osi capstana w Telefunkenie m15 żeby je wymienić na nowe. Ośka ma jakieś 12 cm długości i potrzebuje ściągacz o min. takiej długości ramion. Problem w tym, że większość dostępnych w necie to jakieś samochodowe do dużych łożysk, często opis niedokładny i niekompletny. Co kupić żeby było porządne?

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Hej

Ma ktoś doświadczenie w narzędziach typu ściągacz do łożysk?

Chcę nabyć takowe - muszę zdjąć łożysko osi capstana w Telefunkenie m15 żeby je wymienić na nowe. Ośka ma jakieś 12 cm długości i potrzebuje ściągacz o min. takiej długości ramion. Problem w tym, że większość dostępnych w necie to jakieś samochodowe do dużych łożysk, często opis niedokładny i niekompletny. Co kupić żeby było porządne?

Długość ramion swoją drogą ale jaka jest średnica łożyska ? Ja kupowałem taki ściągacz w Warszawie na na ulicy Miedzianej o zasięgu ramion 200mm. Filozofii w budowie takiego ściągacza nie ma żadnej. Najmniejsze łożysko jakie się da tym ściągnąć to średnica fi 10mm. Zapewne to chiński produkt lub w Chinach robiony ale nic złego się z nim nie działo. Kosztował całkiem sporo jak na takie urządzenie. Proponuję koledze jak to sprawa jednorazowa iść do warsztatu mechanicznego z capstanem i ściągną. Pewnie wyjdzie taniej a może nawet nic. Pozdrawiam

Długość ramion swoją drogą ale jaka jest średnica łożyska ? Ja kupowałem taki ściągacz w Warszawie na na ulicy Miedzianej o zasięgu ramion 200mm. Filozofii w budowie takiego ściągacza nie ma żadnej. Najmniejsze łożysko jakie się da tym ściągnąć to średnica fi 10mm. Zapewne to chiński produkt lub w Chinach robiony ale nic złego się z nim nie działo. Kosztował całkiem sporo jak na takie urządzenie. Proponuję koledze jak to sprawa jednorazowa iść do warsztatu mechanicznego z capstanem i ściągną. Pewnie wyjdzie taniej a może nawet nic. Pozdrawiam

O nie - juz nauczony doświadczeniem wolę zrobić to sam:) to nie jest filozofia. Po prostu też nauczony doświadczenie staram się kupować narzędzia porządne - a w dzisiejszych czasach niestety nie zawsze drogie równa się dobrze wykonane.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Tak jak pisałem ja zaopatruje się w tym sklepie http://www.skrawanie.sklep.pl

Polecam bo posiadają w ofercie narzędzia nie używane z epoki kiedy robili je dobrze a nawet bardzo dobrze. Ściągacz jest współczesny ale nic złego się jeszcze z nim nie stało

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Posiadaczy / użytkowników, miłośników lampowego brzmienia zapraszam na wątek poświęcony magnetofonom lampowym

http://www.audiostereo.pl/magnetofony-lampowe_129511.html

magnetofony lampowe

Serdecznie zapraszam do wymiany doświadczeń, dyskusji etc

Z okazji siedemsetnej strony gawęd o magnetofonach - życzę Kolegom wszystkiego dobrego, niezawodnych maszyn, uciechy z brzmienia i - mnóstwo nowych, jeszcze nienagranych taśm:-)

Pozdrawiam. Jacek.

• Pokaż nowe odpowiedzi