Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Gdyby głupota mogła unosic fruwał byś jak gołębica.

EOT

Dulon.

Jak ktoś kupuje szmelc to tak ma .

Myślę że ludzie na Forum są zbyt grzeczni aby napisać Ci że jesteś idiotą .

Twoje wpisy o ty świadczą .

Ja JESTEM SZCZERY I P[iSZĘ WPROST .

jESTES IDIOTĄ!.

Jeśli domagasz sie przyładów to żaden problem .

Wystarczy jeśli zaprosisz ucznia 5 kl . szkoły podstawoowej i wyjaśni Ci gdzie jesteś ppier ---ny..

Abyś miał pewność .

Skopiuj swoje wpisy i udaj się do psychyloga..

Jakem nie psycholog - jestes Stuknięty.

Swoje wulgarne uwagi zachowaj dla siebie . Powiem szczerze bez ogródek , a ty jesteś cham.

Nikt z serwisu nie naprawi ci magnetofonu który kupiłeś w stanie agonalnym . Mocno zjechana mechanika , skorodowana elektronika . Zawsze jakiś problem wylezie . Najgorsi to są tacy jak ty co takie szmelce kupują i mają do innych o to pretensje . Nie bronie serwisu ani nie ganię że to jest banda nierobów . Bardzo często do tego typu magnetofonów jak twój koncert nie ma już części zamiennych i albo serwis daje z takiego samego w gorszym stanie albo dokonuje przeróbek które nie zawsze wypalą . Fakt rzadko się zdarza zwłaszcza w polskich serwisach , że powiedzą sorry ale tego nie da się naprawić bo do tego modelu brak części zamiennych .

Tyle i aż tyle . Zastanów się jak coś chlapniesz ozorem.

Edytowane przez Piwo Jasne
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Myślę że ludzie na Forum są zbyt grzeczni aby napisać Ci że jesteś idiotą .

Twoje wpisy o ty świadczą .

Ja JESTEM SZCZERY I P[iSZĘ WPROST .

jESTES IDIOTĄ!.

Jeśli domagasz sie przyładów to żaden problem .

Wystarczy jeśli zaprosisz ucznia 5 kl . szkoły podstawoowej i wyjaśni Ci gdzie jesteś ppier ---ny..

Abyś miał pewność .

Skopiuj swoje wpisy i udaj się do psychyloga..

Jakem nie psycholog - jestes Stuknięty.

Ja bym powiedział że idiotą jest ten co oddaje sprzęt do tegogo samego naprawiacza co nigdy tego sprzętu dobrze nie zrobił. Popatrz kolego w ogłoszeniach kto te sprzęty naprawia i robi dobrze. Jest kilka serwisów gdzie ludzie są zadowoleni z rezultatów. Między innymi Cylex pod Warszawą. A swoją drogą jak komuś puszczają nerwy i wyzywa od idiotów ludzi to jest żenujące

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Nawet nie chce mi si e odpisywać na takie dyrdymały

Dyrdymały to po raz kolejny piszesz ty o swoim koncercie że naprawiają n naprawiają i naprawić nie mogą,że ze stresu sobie popiłeś , uchh jak opierniczyłeś serwis ,że ci tego nie naprawił , jak małe dziecko któremu zepsuł się tramwaj na sprężynę. Powiedz kogo to obchodzi . To co ty piszesz to są dyrdymały , w dodatku po pijaku.

Ja bym powiedział że idiotą jest ten co oddaje sprzęt do tegogo samego naprawiacza co nigdy tego sprzętu dobrze nie zrobił. Popatrz kolego w ogłoszeniach kto te sprzęty naprawia i robi dobrze. Jest kilka serwisów gdzie ludzie są zadowoleni z rezultatów. Między innymi Cylex pod Warszawą. A swoją drogą jak komuś puszczają nerwy i wyzywa od idiotów ludzi to jest żenujące

A ja bym Ci napisał żeby moje wpisy czytać ze zrozumieniem.

Ktoś żle naprawił maszynę . Staram się zrozumiec że cos mogło pójśc nie tak . Stąd oddanie go do reklamacji.

Zakładam że żaden inny spec cudzej reklamacji nie przyjmie .

W związku z tym nie rozumiem co w tym idiotycznego .

Możesz mi to logicznie wyjąsnić ?.

Poza ty tenże serwis na tym forum był chwalony .

Albo pochwały były bezzasadne, albo mam jakiegoś pecha .. Jednak po reklamacyjne naprawie to napewno nie pech

Dopiero teraz po totalnej rozpierdusze, maszyny do tego partacza w życiu nie oddam .

Edytowane przez dulon184
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

A ja bym Ci napisał żeby moje wpisy czytać ze zrozumieniem.

Ktoś żle naprawił maszynę . Staram się zrozumiec że cos mogło pójśc nie tak . Stąd oddanie go do reklamacji.

Zakładam że żaden inny spec cudzej reklamacji nie przyjmie .

W związku z tym nie rozumiem co w tym idiotycznego .

Możesz mi to logicznie wyjąsnić ?.

Poza ty tenże serwis na tym forum był chwalony .

Albo pochwały były bezzasadne, albo mam jakiegoś pecha .. Jednak po reklamacyjne naprawie to napewno nie pech

Dopiero teraz po totalnej rozpierdusze, maszyny do tego partacza w życiu nie oddam .

Oczywiście że mogę wytłumaczyć z autopsji z zupełnie innej branży. Kiedy poszukiwałem fachowców do naprawy dachu na działce znalazłem takiego co obiecywał że zrobi, zresztą firmę prowadzi więc uznałem że jest ok. Też był chwalony przez innych działkowiczów. Naprawiał, naprawiał i g z tego wyszło. Jak ciekło tak ciekło. Mimo że wydane pieniądze to powiedziałem dosyć i podziękowałem temu Panu. Wziąłem firmę z zewnątrz, zerwali całość co było i położyli nową blachę. Jak ręką odjął. Fakt pieniądze wcześniej wyrzucone w błoto. A w zakresie twojego koncerta to ja już pisałem że być może wypracowane/uszkodzone są elektryczne napinacze bo automatyka sterująca zbudowana na układach TTL nie powinna być problemem dla średnio zaawansowanego elektronika. Można je wymienić tylko z kąd wziąść takie sprawne. Z regenerowaniem to trzeba by dobrego fachowca od małych silniczków. Wejdź na forum unitry klubu i może tam ci pomogą znaleźdź fachowca/serwis który to zrobi. Ostatnio na alledrogo był koncert na części z Warszawy ale tych elementów chyba brakowało (nawet na elektrodzie piszą że były awaryjne) Poza tym cena za szmelc była duża. Pozdrawiam i nie denerwuj się tak. Posłuchaj ludzi którzy chcą ci doradzić. Może i ta naprawa wyjdzie bardzo drogo ale sprzęt będzie grał a i tak w ładnym stanie można go sprzedać za równowartość Revoxa A77 lub innych

Ciag dalszy sprawdzania arcydziela Pana Kowalczyka z lodzi .

Nagrywanie .

Czy to normalne?

Nagrywanie - wskaznik prawy- do czerwonego pola . Lewy nie reaguje .

Odtwarzanie .Wskaznik prawy polozyl sie do oporu z prawej strony ,

Zmniejszony sygnal na wejsciu -5-4 na wskazniku prawym - lewy jak wyzej .

Z takim ustawieniem na odtwarzanu wskazuje prawidlowo .

Tasma to Quantegy - cieta .

Ten sam test na Sony FE CR .

Sygnal wejscowy na - 10-8 dopiero na odtwarzaniu wskaznik wskazuje prawidlowo.

Zakladam ze az tak dobrych tasm to raczej nie ma.

Ten sam test na tasmie Maxell-podobnie do tasmy Sony..

na mikserze widac ze nagrywaja oba kanaly . Dzwiek leci z obu kolumn..

Niniejszym lewy kanal nagrywa ale bez wskaznika- ten nie reaguje.

Poza tym .

Zmiana predkosci dziasiaj dziala.

Stop po przewijaniu . Piszczy prawy hamulec - nie piszczal..

Uklad napinaczy nie zrobiony . Kazalem gosciowi to zostawic .

Tlko brac takiego mistrza do roboty.

Zadzwonie jeszcze raz - nerwy juz troche minely, ale nie mam zamiaru popuscic takiej fuszerki.

Oczywiscie mowy nie ma aby on cokolwiek robil.przy tej maszynie.

Gangrena stoi . Macher dzwonił . gadał i gadał . wyrażił chęć kolejnej naprawy , ale ja już się telepię jak słuszę o nim .

Pomyślę jeszcze. Chodzi generalnie o te wskazania wskażników opisane powyżej .

\ Grudzio zapitala . Własnie testuję nagrywanie na Starej Stilonce.

na pierwsze ucho najładniej gra 9,53.

19,053 - wskażniki do czerwonego -odtwarzanie plus 2-3 . Trzeba więc niżej wysterowac nagrywanie ..

Maszyna sprawna , wszystko działa . Jest kilka gałek i pokręteł których jeszcze nie rozgryzłem .

Wysterowanie nagrywania - potencjometr- jest wspólny - Czyli jednym steruje się sygnał wejściowy ...

Wada? Pokrywa nie zakrywa dużych szpul. więc trzeba je zdejmowac przy chęci zamknięcia pokrywy .

Przymknąć też się nie da bo naciska na górną blachę szpuli..

Jeśli ktos ma taką maszynę będę wdzięczny za kontakt..

Jak narazie wszystko zapitala .

Jak się obeznam lepiej machnę filmik na YT . Szukałem i nie ma po Polsku..

Aha .

Tak na pierwsze ucho kładzie na kolana Koncerta .

Grundzia na video jeszcze nie sprawdzałem

Edytowane przez dulon184

Grundzio - piękny i nie tak dawno widziałem go chyba na allegro. Jeśli gra pięknie tak jak wygląda to tylko gratulować zakupu. A ja mam pytanko a propo nagrywania : jeśli w trakcie zapisu wskaźniki wysterowania wchodzą na czerwone pole można mniemać, że dźwięk jest przesterowany - tak? Pytam bo ostatnio zapisywałem na szpuli maxell xli 35-180b taką kapelę jak "Pet Shop Boys" gdzie muzyka jest dość dynamiczna i na jednych utworach było ok, a na innych wskaźniki wyraźnie właziły na czerwone liczby. W odsłuchu jednak nie zauważyłem wyraźnych uchybień i zastanawiam się na ile można akceptować takie wychylenia? Jak macie jakieś doświadczenia w tym zakresie będę wdzięczny za jakieś sugestie....?

W odsłuchu jednak nie zauważyłem wyraźnych uchybień i zastanawiam się na ile można akceptować takie wychylenia? Jak macie jakieś doświadczenia w tym zakresie będę wdzięczny za jakieś sugestie....?

Magnetofony analogowe łagodnie zwiększają zniekształcenia po przesterowaniu więc w domenie słuchu nie jest to drastycznie odbierane. Norma dla dynamiki mówi o sygnale zapisanym ze zniekształceniami 3% (chyba 1 kHz) . To poziom +6 a nawet +10 dB VU. W krótkiej chwili ludzki słuch nie jest w stanie odebrać takich dźwięków jako zniekształcone. Nawet można próbować z wyższymi poziomami.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Młotki ,mesle i inne klamoty.w użyciu.

Cud . Naprawiłem lewy wskażnik w Koncercie .

Cud drugi - Naprawiłem piszczenie hamulca .

I Już bez cudu .

Napinacze jeszcze żle działają .

Wie ktoś jakie przy nainaczach sa trymerki?\

Chodzi o konkretne wartości .

Te co sa reaguja kiepściutko.

Może w tym jest problem .

Te w maszynie są całe czarne i może już do kitu..

Psikane , ale bez poprawy..

A Grandzio grandzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-85045900-1478371315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

Test Grandziaka TS 1000.taśma video.

Nagrywanie -wskażniki do zera -odtwarzanie ---3.

Czyli superancko.

Dzwięk na wszystkich prędkościach bardzo podobny .

Test na starej zjechanej taśmie video.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Byłem dziś na Wolumenie i czułem że kupię coś fajnego i nie drogo. A mianowicie 5 taśm stilon AN25 18 cm szpule po 10 zł za sztukę w bardzo dobrym stanie. Te akurat lubię i są bardzo dobre bo licencja Agfy i dobrze się nagrywa na Uherku na nich. I wreszcie udało mi się dobrać pasek do Uhera

Z tego co pamiętam to ta licencja wyglądała tak, że do Stilonu przyjeżdżały bele z gotowym nośnikiem. Produkcja polegała na cięciu taśmy ;)

J.eszcze słowo a go wysyłam.

hahahah

Dzięki.

To ja adres na priv podeśle. Tą gangrenę tfu, tfu Koncerta też od razu zapakuj.

A i o Revoxie nie zapomnij !!!

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Przeprowadziłem test z taśmą VHS ciętą wykorzystując mechanizm zk146 i elektronikę magnetofonu kasetowego zrk m8041 ( mini deck kasprzaka ). Zainspirował mnie post na elektrodzie "modernizacja zk147" - człowiek wykorzystał mechanizm tej zki i elektronikę od decka kasetowego technics i znakomicie mu to wyszło pomijając to że forumowicze psy tam na nim wieszali. Wyniki mojego testu. Sprzęt zagrał dobrze na tej taśmie (nagranej na teście) przy właściwej korekcji chrom dla prędkości 9,5. Głowica musi mieć w granicach 250 Ohm na ścieżkę (taką jak w kaseciaku polskim) a 205s z uwertury, czy też zk146 ma. Kasująca też się zgadza. Dźwięk/brzmienie bardzo dobre, test sygnału akustycznego 20-20kHz też ok. Na wskaźnikach od 35Hz do 18kHz jest równy sygnał. Także idzie zrobić tandem magnetofonowy z właściwą korekcją. Jutro wyciągnę mechanizm od zk246 i zobaczę prędkość 19

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

jutro porobie zdjęcia jak przetestuję z mechanizmem zk246. Obawiam się tylko że niestety trzeba będzie podmienić głowicę w zk246 (tam jest 203) która ma niższą rezystancję bo modyfikować elektronikę to jak zbudować nową. Wyglądu to jeszcze nie ma żadnego. Zrk m8041 z wyjętą mechaniką i magnetofon szpulowy z wyciągniętymi/przedłużonymi kablami od głowic. Trzeba by to zrobić jak w ampexach serii 300 na gniazdach i wtykach (powiedzmy xlr bo ładne są i mają 3 wyprowadzenia). Dobrze wyekranować/uziemić trzeba te dwa elementy. Oczywiście przy zapisie trzeba było pokręcić prkami od prądu podkładu (narazie na słuch ale trzeba by zgodnie ze wskazaniami przyrządu). Jeżeli się powiedzie na 19 tce nawet z podmienioną głowicą to może być jakość zawodowa (obstawiam że pasmo może dojść do 23-25kHz)

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Mam od uwertury 205s jeżeli tylko na tej 203 bedzie źle która jest orginalnie. Faktycznie ona ma niższą impedancję. Z odczytem może nie być takiego problemu co z zapisem

• Pokaż nowe odpowiedzi