Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie 0,75l na twarz to zaczyna się zabawa. Oczywiście w tle, jakby ktoś o związek z tematem wątku pytał, magnetofon pracuje, szpulowy of course...

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Generalnie 0,75l na twarz to zaczyna się zabawa. Oczywiście w tle, jakby ktoś o związek z tematem wątku pytał, magnetofon pracuje, szpulowy of course...

Ale ja miałem na myśli czyszczenie głowic magnetofonowych i zaśniedziałych styków. A wy o czym?

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Ja tam nie rozdrabniam na ćwiartki. Od razu biorę półlitra

Ja pijam niepodzielne alpagi "Patykiem pisane" marki Wino . Co prawda ich już nie produkują i tak jak magnetofonów szukam na E.Bayu i Allegro.

Witam wszystkich jakiś czas temu pisałem ze mam nową wersje M2405S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

od kilku dni zauważyłem ze nie mogę ściągnąć prawej szpuli tak zaciska taśmę

między czasie udało mi się wylicytować dynamometr-jak bym wiedział co się święci ?

post-62983-0-06620100-1480358166_thumb.jpg

serwisówka mówi o pomiarach w pozycji START-jak mam to rozumieć że taśma ma być w torze do pomiarów dynamometrem

post-62983-0-85955800-1480358238_thumb.jpg

bo ja zrobiłem pomiar tak jak pokazuje grafika taśmą w dół -czy to tylko taki opis graficzny

post-62983-0-28678800-1480358775_thumb.jpg

moje wyniki mierzone w takich warunkach

post-62983-0-81157800-1480358248_thumb.jpg

ewidentnie widać że naciągi są za mocne -regulacja jest przez sprężynę nr 9 wg serwisówki ale już nic nie pisze jak to robić?

czy przekręcenie np.zgodnie ze wskazówkami zegara to zwiększenie naciągu i na odwrót?????????

Jak prawidłowo powinienem robić pomiary

Bo ja pomiary robiłem poza torem przesuwu taśmy i prawie prostopadle w dół bo przeszkadzają wskaźniki VU i licznik

po drugie czy taśmę mam chwytać przez jakieś specjalne dorobione ucho -czy wystarczy zawinięta taśma i sklejona

po 3-cie rozumiem że taśmę mam zapiąć dokładnie za jeden z wystających wąsów w dynamometrze

no i po 4-te jak serwisówka podaje że naciąg na lewej szpuli pełnej ma być większy lub równy 12g (a u mnie jest 25 g -to jest ok czy już za duża różnica ok 13 g więcej ) czy dedukując ma być w pobliżu 12g +_ kilka gram tolerancji

szperając na forum znalazłem taką fotkę do pomiaru naciągu

post-62983-0-71715600-1480361233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez filon705

Z tego co ja pamiętam to mierzenie naciągu powinno odbywać sie,po prawej stronie napędu.

tu serwisówka wyraźnie mówi że mierzony jest naciąg na lewej jak i prawej szpuli przez włączenie klawiszy przewijania

lewa szpula-przewijanie w prawo

prawa szpula-przewijanie w lewo

mierzenie na pustej szpuli jak i pełnej o średnicy 18 cm

tylko czy rysunek mam traktować jako schemat kierunku naciągu taśmy do mierzenia czyli w dół magnetofonu a nie na boki

jak w schemacie z forum nie pamiętam jakiego szpulowca to dotyczyło

Edytowane przez filon705

tylko czy rysunek mam traktować jako schemat kierunku naciągu taśmy do mierzenia czyli w dół magnetofonu a nie na boki

A to różnica ??

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

tu serwisówka wyraźnie mówi że mierzony jest naciąg na lewej jak i prawej szpuli przez włączenie klawiszy przewijania

lewa szpula-przewijanie w prawo

prawa szpula-przewijanie w lewo

mierzenie na pustej szpuli jak i pełnej o średnicy 18 cm

tylko czy rysunek mam traktować jako schemat kierunku naciągu taśmy do mierzenia czyli w dół magnetofonu a nie na bok

jak w schemacie z forum nie pamiętam jakiego szpulowca to dotyczyło

Może trochę pomoże ten link:

Edytowane przez Artur1970

5:35 - jak się dokładnie nazywa ten specyfik i gdzie go można nabyć w PL?

masz na myśli zieloną farbę?:)

najprościej - lakier do paznokci.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

masz na myśli zieloną farbę?:)

najprościej - lakier do paznokci.

Jak ktoś woli to produkty do zabezpieczania śrub loctite. Ja akurat używam do zabezpieczania łożysk loctite 638

No własnie nie wiem czy jest różnica dlatego się pytam czy kierunek ma znaczenie przy takich pomiarach ?

No przecież to się kręci !!!

Dzień dobry szanownym kolegom.Jestem tu po raz pierwszy, tak więc parę słów o sobie. Jestem jak i większość z Was zakochany w maszynach zwanych magnetofonami szpulowymi. Posiadam trzy sztuki: Studer A 810, Revox PR 99 i polski Koncert-czterośladowy. Posiadam dość duże wiadomości praktyczne-sporo lat pracowałem z magnetofonami wielośladowymi Studera oraz 3 M, oraz dwuśladami Studera , Mechlabora i Telefunkena.( nie jestem elektronikiem, moja wiedza dotyczy spraw typowo eksploatacyjnych). To tyle o mnie i od razu uderzam do Szanownych Państwa z pytaniem. Mój Studer A 810 zaczął wydzielać nieprzyjemny aczkolwiek charakterystyczny dla wykończonych kondensatorów zapach. Poza zapachem wszystko działa bez zarzutu.Jak pisałem nie jestem elektronikiem i sam sobie nie poradzę. Potrzebuję namiarów na konkretnych fachowców, którzy poradzą sobie z problemem wymiany kondensatorów i przy okazji kompleksowym przeglądem całości w tym mechaniki. Zależy mi na prawdę na sprawdzonych kontaktach, gdyż jestem bardzo zżyty z moim A 810 i chyba bym nie przeżył jakiejś partaniny. Wspominaliście o Wrocławiu, o Łodzi-odległość dla mnie nie ma znaczenia-zawiozę gdzie trzeba będzie.Bardzo proszę o konkretne rekomendacje i namiary. pozdrawiam.

Dzień dobry szanownym kolegom.Jestem tu po raz pierwszy, tak więc parę słów o sobie. Jestem jak i większość z Was zakochany w maszynach zwanych magnetofonami szpulowymi. Posiadam trzy sztuki: Studer A 810, Revox PR 99 i polski Koncert-czterośladowy. Posiadam dość duże wiadomości praktyczne-sporo lat pracowałem z magnetofonami wielośladowymi Studera oraz 3 M, oraz dwuśladami Studera , Mechlabora i Telefunkena.( nie jestem elektronikiem, moja wiedza dotyczy spraw typowo eksploatacyjnych). To tyle o mnie i od razu uderzam do Szanownych Państwa z pytaniem. Mój Studer A 810 zaczął wydzielać nieprzyjemny aczkolwiek charakterystyczny dla wykończonych kondensatorów zapach. Poza zapachem wszystko działa bez zarzutu.Jak pisałem nie jestem elektronikiem i sam sobie nie poradzę. Potrzebuję namiarów na konkretnych fachowców, którzy poradzą sobie z problemem wymiany kondensatorów i przy okazji kompleksowym przeglądem całości w tym mechaniki. Zależy mi na prawdę na sprawdzonych kontaktach, gdyż jestem bardzo zżyty z moim A 810 i chyba bym nie przeżył jakiejś partaniny. Wspominaliście o Wrocławiu, o Łodzi-odległość dla mnie nie ma znaczenia-zawiozę gdzie trzeba będzie.Bardzo proszę o konkretne rekomendacje i namiary. pozdrawiam.

Zapach o którym piszesz nie pochodzi z uszkodzonych kondensatorów, bo gdyby tak było to musiałby (kondensator) wpierw eksplodować a to usłyszałbyś i to by pociągnęło przepalenie bezpiecznika a tak przecież nie jest. Kondensatory mogą mieć dużą upływność co powoduje większy pobór prądu i wzrost temperatury transformatora, i to z niego wydobywa się ten zapach. Proponuję sprawdzić czy selektor zasilania jest ustawiony na napięcie zasilania 220V, jeżeli tak jest to przełącz na napięcie 240V.Jeżeli jednak selektor jest w pozycji 240V to nie powinieneś używać magnetofonu aż go naprawisz. Inną przyczyną zapachu mogą być gorące silniki. Stawiam na transformator.

Napisz jeszcze, czy czasem przewijanie nie działa wolniej, niż poprzednio.Jeśli podejrzenia Henryka są prawdziwe, to pojawić się powinien brak mocy i stąd większe obciążenie cieplne silników i transformatora.

Konstanty S, selektor jest i był ustawiony na 240 V - czyli jak sugerujesz , natychmiast przestaje używać magnetofonu :(.

Marek-41, nie zauważyłem żeby przewijanie działało wolniej-kręci się jak zwykle.... Czyli naprawa. Czekam zatem na podpowiedz odnośnie dobrego fachowca lub serwisu....

Studer A810 problem kondesatory i to nie tylko jeden w zasilaczu ( power supply) mialem taki problem

Edytowane przez thomas11w

Jest jeszcze w tych magnetofonach jeden problem, a mianowicie zasilanie kości pamięci, w której są kody sterujące.Jest to zrealizowane baterią na płycie i jeśli ta bateria się całkowicie rozładuje, to skasuję się pamięć.Trzeba będzie ponownie wgrać kody sterujące.Piszę to , ponieważ zdobycie tych kodów , nie jest takie proste.

Jest jeszcze w tych magnetofonach jeden problem, a mianowicie zasilanie kości pamięci, w której są kody sterujące.Jest to zrealizowane baterią na płycie i jeśli ta bateria się całkowicie rozładuje, to skasuję się pamięć.Trzeba będzie ponownie wgrać kody sterujące.Piszę to , ponieważ zdobycie tych kodów , nie jest takie proste.

Gdzie jest ta bateria i jak ją wymienić,żeby nie zgubić danych?przy włączonym zasilaniu?

Dane się utraci po pewnym czasie bez napięcia z tej baterii, więc nie ma problemu z wymianą.Nie masz instrukcji serwisowej?Jak tak, to ci podeślę, tylko napisz jaki to dokładnie jest model.

Tutaj link do strony naszego forum,gdzie jest zdjęcie i dane tej baterii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a swoją drogą gdzie można kupić kondensatory do zasilacza takie jak w Studerach. Szukam do a807 - tam są 3 szt. 22000uF 40V i 1 szt. 10 000uF 63V - Frako - aluminiowe z montażem na śrubę.

Gdzie jest ta bateria i jak ją wymienić,żeby nie zgubić danych?przy włączonym zasilaniu?

Jeśli 810 działa baterii nic nie grozi, uruchamiać tylko raz na 2 tygodnie na 2 godziny, nic nie ruszać, najpierw napraw inne rzeczy,jeśli wyjmiesz baterię stracisz sterowanie na bank nie jest to prosta czynność.

audiomagia.blogspot.com

Koledzy dziękuję za wszystkie rady. Dzisiaj obwąchałem Studera dość dokładnie i wygląda,że faktycznie najbardziej śmierdzi w okolicach zasilacza.podpowiedzcie proszę czy zmieniać wszystkie kondensatory w zasilaczu i skąd je kupić,żeby były pewne, jakiego producenta.gdzies w necie widziałem zestawy naprawcze, chyba z Kanady za straszne pieniądze. Ps. Baterii na razie nie ruszam, bo się boję.Jutro zerknę w jakim stanie jest ona wizualnie.Powiedzcie proszę czy nie jest sensowne przed wymianą baterii podlutowanie się równolegle z jakąś baterią o odpowiednim napięciu i dopiero wtedy wymienić tą właściwą?

Kolega elektronik mówi jak sprawdzić ,czy bateria działa .

Zostawiasz magnetofon z jakimś tam czasem na liczniku- Czas obojętny. .

Wyłączasz maszynę .

Po włączeniu musi pokazywać się ten sam czas na liczniku. Cały test na baterię .

Optyczne sprawdzanie bateri .

Pod klapką są płytki modułowe- Trzeba odkręcić 2 śruby- panel sie podnosi.

1 płytka z lewej strony -na środku jest bateria .

Sprawdzić optycznie jak wygląda .Czy nie ma na niej żadnego osadu..

Powodzenia w testowaniu.

test kondensatora 22 000uF 40V -zasilacz Studer 807. Magnetofon z 87 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rollins

Pytanko do Koncertowców.

Gdzie w maszynie jest płytka -K-?

Znalazłem jedna przy przełączniku prędkości .

Czy to TA płytka?.

Rozebrałem maszyne i próbuję ustawić napinacze.

Jestem już blisko .Jest jeszcze mały problem ze zbyt wysokim podnoszeniem sie prawego napinacza w trakcie włączania przewijania w lewo..

W prawo kręci prawidłowo.

Edytowane przez dulon184

Koledzy dziękuję za wszystkie rady. Dzisiaj obwąchałem Studera dość dokładnie i wygląda,że faktycznie najbardziej śmierdzi w okolicach zasilacza.podpowiedzcie proszę czy zmieniać wszystkie kondensatory w zasilaczu i skąd je kupić,żeby były pewne, jakiego producenta.gdzies w necie widziałem zestawy naprawcze, chyba z Kanady za straszne pieniądze. Ps. Baterii na razie nie ruszam, bo się boję.Jutro zerknę w jakim stanie jest ona wizualnie.Powiedzcie proszę czy nie jest sensowne przed wymianą baterii podlutowanie się równolegle z jakąś baterią o odpowiednim napięciu i dopiero wtedy wymienić tą właściwą?

zanim zaczniesz wymieniać i brnąć w niepotrzebne koszty - to najpierw sprawdź w jakim stanie są kondensatory które masz.

Kupowanie w ciemno jest bez sensu - tym bardziej, że one nie będą tanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi