Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie właśnie się dorobiłem REVOXA A77 i to w wersji DOLBY 2 -ścieżkowiec

lecz niestety tak jak się spodziewałem są kłopoty

Ogólnie działa-silniki pięknie kręcą

ale niestety brak dźwięku

zarówno na wyjściu tylnym jak i na słuchawkach

wskaźniki VU też nie wykazują żadnej reakcji

(prawy widać że uszkodzony bo stoi dęba)

gdzie zacząć szukać przyczyny ?

kilka fotek nabytku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-62983-0-64417100-1484516410_thumb.jpgpost-62983-0-51661600-1484516397_thumb.jpgpost-62983-0-30402400-1484516404_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez filon705

Wskazniki w tym modelu nie działają podczas odczytu.Mam nadzieje, że prawidłowo ustawiłeś wszystkie pokrętła.A powodów braku sygnału na wyjściu może być wiele.Przydał by się oscyloskop i trzeba zacząć od wyjść z głowicy.

Ogólnie ,gratuluję,bo głowice w bardzo dobrym stanie , a resztą sobie poradzisz.

Wskazniki w tym modelu nie działają podczas odczytu.Mam nadzieje, że prawidłowo ustawiłeś wszystkie pokrętła.A powodów braku sygnału na wyjściu może być wiele.Przydał by się oscyloskop i trzeba zacząć od wyjść z głowicy.

Ogólnie ,gratuluję,bo głowice w bardzo dobrym stanie , a resztą sobie poradzisz.

Dzięki Marek

głowice wyglądają naprawdę całkiem nieźle

to jest III generacja wydawało mi się że tu już wskaźniki mają działać na odczycie

co do pokręteł jak powinienem nastawić prawidłowo przy odtwarzaniu żeby działało

próbowałem podać sygnał na AUX wejściowy i coś nagrać ale też nie ma żadnego dźwięku

magnetofon po chwili się wyłącza

Ale z tego co wyczytałem to tak powinno być w tych modelach jak nie ma sygnału na wejściu to działa autostop po 7 sekundach nagrywania?

czy dobrze zrozumiałem

Edytowane przez filon705

Witam

Grundig już zrobiony w 100%...

Ale może ktoś mi pomoże z moim Philipsem N4520. Problem polega na niepoprawnym niepoprawnym funkcjonowaniu jednego kanału, ale tylko na prędkości 9,5. Problem polega na niemalże 100% zaniku sygnału w prawym kanale, także na nagrywaniu. Jednakże na pozostałych prędkościach magnetofon gra i nagrywa bardzo dobrze.

Oczywiście styki w przełączniku prędkości zostały dokładnie wyczyszczone, nawet przeszlifowane b. drobnym papierem ściernym, lecz i to nie pomogło.

Tutaj regulacja biasu wyprowadzona jest na zewnątrz, a jego regulacja nie przynosi efektów.

Drugi kanał pracuje poprawnie.

Karol

Witam

Grundig już zrobiony w 100%...

Ale może ktoś mi pomoże z moim Philipsem N4520. Problem polega na niepoprawnym niepoprawnym funkcjonowaniu jednego kanału, ale tylko na prędkości 9,5. Problem polega na niemalże 100% zaniku sygnału w prawym kanale, także na nagrywaniu. Jednakże na pozostałych prędkościach magnetofon gra i nagrywa bardzo dobrze.

Oczywiście styki w przełączniku prędkości zostały dokładnie wyczyszczone, nawet przeszlifowane b. drobnym papierem ściernym, lecz i to nie pomogło.

Tutaj regulacja biasu wyprowadzona jest na zewnątrz, a jego regulacja nie przynosi efektów.

Drugi kanał pracuje poprawnie.

Karol

Mimo wszystko skupił bym się na tym przełączniku prędkości i jego okolicach.

Lubię kiedy gra muzyka...

Dla każdej prędkości jest oddzielna płytka wzmacniacza korekcyjnego. z możliwością regulacji.Być może po prostu pr-ek na płytce od prędkości 9,5 ma przerwę.

Dzięki Marek

głowice wyglądają naprawdę całkiem nieźle

to jest III generacja wydawało mi się że tu już wskaźniki mają działać na odczycie

co do pokręteł jak powinienem nastawić prawidłowo przy odtwarzaniu żeby działało

próbowałem podać sygnał na AUX wejściowy i coś nagrać ale też nie ma żadnego dźwięku

magnetofon po chwili się wyłącza

Ale z tego co wyczytałem to tak powinno być w tych modelach jak nie ma sygnału na wejściu to działa autostop po 7 sekundach nagrywania?

czy dobrze zrozumiałem

A tego nie sprawdzałem.Muszę zobaczyć.W PR-99 takiego wynalazku nie ma,bo kasowałem na nim kilka taśm i nie było problemu.

Edytowane przez Marek-41

Ale może ktoś mi pomoże z moim Philipsem N4520.

Jest fajny sposób, popatrzeć do serwisówki, a tam coś się znajdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie użytkowników :)

Zakupiłem swój pierwszy magnetofon szpulowy Revox A77 MK IV wersja 4 ścieżkowa. Wyczytałem, że lepsza jest wersja 2 ścieżkowa. Moje pytanie brzmi, czy można przerobić w jakikolwiek sposób wersję 4-ro na 2 ścieżkową? Znalazłem ofertę z zestawem głowic z wersji 2 track i zastanawiam się czy wystarczy wymienić głowicę, czy to bardziej skomplikowany zabieg?

Edytowane przez zone12bit

Wersja 2 sladowa pewnie trochę lepsza . Nie,mniej nagrasz dwa razy mniej muzyki..Mam kilka maszyn - żadnej dwuśladowej i sobie nie krzywduję.

Ewentualnie do mostka 2 sladowego dołożyć i mieć 2 wersje tej maszyny?

Witam serdecznie użytkowników :)

Zakupiłem swój pierwszy magnetofon szpulowy Revox A77 MK IV wersja 4 ścieżkowa. Wyczytałem, że lepsza jest wersja 2 ścieżkowa. Moje pytanie brzmi, czy można przerobić w jakikolwiek sposób wersję 4-ro na 2 ścieżkową? Znalazłem ofertę z zestawem głowic z wersji 2 track i zastanawiam się czy wystarczy wymienić głowicę, czy to bardziej skomplikowany zabieg?

Podobno niczym poza głowicami się nie różnią. Oczywiście po wymianie mostka wypadało by zrobić kalibrację maszyny od nowa bo będzie inny poziom sygnałów z szerokiego śladu a to już grubszy temat. Mam A77 mkIII dwuśladowego i powiem ci że gra niesamowicie. Dla mnie nie do uwierzenia było jak go kupiłem że magnetofon potrafi mieć tak niski poziom szumów i tak wspaniałą dynamikę. A że pożera taśmę - cóż to prawda. Przynajmniej nie ma przesłuchów a drugiej strony taśmy ;)

Rozumiem. Właśnie zależy mi na jak najlepszej dynamice, ponieważ chciałbym wykorzystać ten magnetofon w swoim studio ;) Ponadto planuję wymianę kondensatorów i innych zużytych elementów. W jaki sposób przeprowadza się taką kalibrację?

Ciekawe.Nie twierdzę że nie ,ale

Skoro A 77 gra niesamowicie to jak opisać wyższe modele?.

Jak opisac serie B - Pr 99.Nie wspominając o dziale profi .

Rozumiem. Właśnie zależy mi na jak najlepszej dynamice, ponieważ chciałbym wykorzystać ten magnetofon w swoim studio ;) Ponadto planuję wymianę kondensatorów i innych zużytych elementów. W jaki sposób przeprowadza się taką kalibrację?

Ja w moim nic nie dotykałem bo nie było potrzeby - jest jak nowy a felerne kondensatory już kiedyś ktoś wymienił. Kalibracja cóż taśma z sygnałami odniesienia i regulacja wzmocnienia toru odczytu i zapisu oraz bias pod jakąś taśmę.

Ciekawe.Nie twierdzę że nie ,ale

Skoro A 77 gra niesamowicie to jak opisać wyższe modele?.

Jak opisac serie B - Pr 99.Nie wspominając o dziale profi .

Nie wiem. Sam się nieraz zastanawiam jak to jest. Jeżeli wydaje mi się, że lepiej już nie można bo kopia gra jak oryginał to co może być jeszcze lepiej ?? Co do funkcjonalności to w A77 dużo by się znalazło rzeczy które by się chciało zmienić i nowe / wyższe modele je mają.

Zajmuje sie produkcja muzyczna. Uwielbiam pracowac na analogowych gratach, samplerach 12bitowych etc. Rok temu kupiłem świetny mixer Tascam M216 i cały czas kompletuje sprzet. Chcialbym sumowac sygnal grup instrumentow wyzej wymienionym mixerem, a sume zgrywac na tasme, co nadaloby calosci analogowego smaku :) Dlatego tez wydaje mi sie, ze wersja 2 track bylaby lepsza do tego celu.

Moja muzyczna łajza - Co pudełka z taśmami gdzieś leżą zaraz tam sie pakuje .Kiedy było dojście do kolumn to na nich często spała . Nawet wtedy gdy grały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zajmuje sie produkcja muzyczna. Uwielbiam pracowac na analogowych gratach, samplerach 12bitowych etc. Rok temu kupiłem świetny mixer Tascam M216 i cały czas kompletuje sprzet. Chcialbym sumowac sygnal grup instrumentow wyzej wymienionym mixerem, a sume zgrywac na tasme, co nadaloby calosci analogowego smaku :) Dlatego tez wydaje mi sie, ze wersja 2 track bylaby lepsza do tego celu.

Ten mixer jest świetny do współpracy i nagrywania na czterośladowym magnetofonie kasetowym lub szpulowym. Tascam/Teac miał takie w ofercie. Nie mylić z magnetofonem czterościeżkowym. cztery slady w jednym kierunku.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Moja muzyczna łajza - Co pudełka z taśmami gdzieś leżą zaraz tam sie pakuje .Kiedy było dojście do kolumn to na nich często spała . Nawet wtedy gdy grały.

Dobra dobra ty mówisz z taśmami a on pizze czuje. Od dawna zbierasz pizze ??

W pudelkach od pizzy są 3-4 taśmy na krążkach . Pizzy nie czuje choc to możliwe bo od kolegi z pizzeri brane...

Potrzebuję z 30 szpul aby to ponawijac .. A niedługo imieninuje sie .

hahahaha

Ten mixer jest świetny do współpracy i nagrywania na czterośladowym magnetofonie kasetowym lub szpulowym. Tascam/Teac miał takie w ofercie. Nie mylić z magnetofonem czterościeżkowym. cztery slady w jednym kierunku.

Pozdro

Zgadza się :) Dobra Panowie, zdecydowałem się zakupić zestaw głowic o wersji 2 track i wymienić w swoim (szkoda mi sprzedawać, bo wizualnie igiełka) A77 MK IV. Orientujecie się jaki może być kosz wyregulowania szpulowca po wymianie głowic?

Jeszcze nie znalazłem. U mnie w mieście (Czestochowa) jest sklep ze sprzetem vintage. Masa szpulowców, kaseciaków, wzmacniaczy etc. Muszę zapytać, czy nie zrobiliby tej kalibracji

witam

zacząłem sprawdzać REVOXA A77

na pierwszy ogień poszła żaróweczka od fotokomórki-bo nie świeciła okazuje się że na tym obwodzie jest tylko 5,5 V a powinno być 21 V

czy fotokomórka wyłącza tylko silniki czy może tez obwody dźwiękowe?

Miałem ten sam problem w swoim.Masz uszkodzony zasilacz.Na początek wymień te duże kondensatory w zasilaczu.

Dzięki Marek-41 za podpowiedz przestudiowałem plany i rzeczywiście obwód żaróweczki od fotokomórki idzie pod zasilacz z obwodem 22 V przez kondensator 1000 uF 35V-Czyli na bank ten musi być walnięty -jutro jadę pod GUS

I na razie od niego zacznę bo obwód pozostałych żaróweczek jest OK - 26,5 V

czemu kondensator od tego obwodu wygląda jak rozruchowe od silników?

Edytowane przez filon705

Dlaczego tak wygląda,to nie wiem.Wiem,że były z nimi kłopoty i czasem nawet sporo smrodu , jak je przebiło.W moim po kilku minutach pracy główny silnik się zatrzymywał, a żarówka autostopu zamiast się świecić , zaczynała się tylko żarzyć.

Wniosek.Nawet jak są sprawne ,to wymienić na wszelki wypadek.

A jak z wyjęciem tej płyty bo widzę ze do niej są przylutowane kable od TRAFA

czy bez problemu się wyjmuje na tyle ze można lutować ?

na forach widzę że w zamian tego dziwnego kondensatora 2200 uF wstawiają klasyczne

zmęczony już szukaniem 2 śladu w rozsądnej cenie i stanie, chyba jestem skłonny kupić już magnetofon 4 śladowy. Czy w przypadku Tandberga TD-20A 4-track dużo stracę na jakości dźwięku w stosunku do Revoxa B77 2-track ?

Edytowane przez artekk
  • Pokaż nowe odpowiedzi