Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

To ja będę ciągną mój monolog...

FOSTEX A-2 zaskoczył mnie naprawdę, co prawda spodziewałem się CUDU a mam tylko cud. Nie jest to krytyka, ale oczekiwałem czegoś więcej...nawet chyba sam nie wiem czego i chyba przyczyną tego "rozczarowania" była płyta analogowa która sami wiecie jest wyznacznikiem jakości (naturalności) dźwięku w warunkach domowych...Ale dosyć moich lamentów i żalów. Teraz się chwalę!!!

Po rozkręceniu znalazłem czyściutki e wnętrze i idealne paski i niestety lekko zgięty trzpień centrujący szpulę. Nasmarowałem co trzeba i czekałem na taśmy a w międzyczasie nagrywałem na TAŚMIE Z KASETY i nagrywał pięknie na jednym kanale. Po otrzymaniu taśm z A... przepuściłem je przez pieluchę i zacząłem zabawę. Okazało się, że jeden kanał wskazuje o około 3dB mniej od drugiego, wstępnie wygląda to na problem z dryftem czasowym parametrów elementów elektronicznych ale nie wykluczam ingerencji wcześniejszych posiadaczy. Po nagraniu pierwszej taśmy (z CD Laser Dance) okazało się, że poziom po zapisie na taśmach STILON jest o około 8dB niższy od źródła, na AGFA PE-41 o około 6dB niższy więc kłania się kompleksowa regulacja i konieczność zakupu nowej (dobrej) taśmy. Na razie odważyłem się tylko ruszyć PRki od biasu i przyniosło to poprawę i uświadomiło mi że muszę zrobić to samo co z moim CT-737, czyli generator, taśmy wzorcowe i pomiary dlatego zadaję Wam koledzy (o ile mogę tak mówić) pytanie: czy ma ktoś z Was na zbyciu 10 minut taśmy kalibracyjnej na 19cm/s z sygnałem 1kHz nagranym z poziomem 0dB oraz dostęp do serwisówki tego modelu? Ewentualne oferty na PW.

Trochę się rozpisałem ale lubię się chwalić i dlatego porcja zdjęć z mojego PIERWSZEGO SZPULAKA!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23566-100007880 1250631853_thumb.jpg

post-23566-100007881 1250631853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... i kolejna porcja zdjęć

- czyszczenie PIERWSZEJ taśmy

- pierwsze przewijanie

Ukryta Zawartość

post-23566-100007875 1250633004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- pierwsze przewijanie

Ukryta Zawartość

post-23566-100007872 1250633444_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- pierwsze przewijanie

Ukryta Zawartość

post-23566-100007870 1250633480_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie ma problemu z grubszą blachą. mogę wyciąć z 1.5. ale alu 0.5 jest wystarczająco twarde nawet dla fi 10". po co zwiększać ciężar?

Do ^ Wzgardliwego Tetryka mam blachę taką dokładnie jak Twoja na zdjęciu po lewej [bASF Made in Germany] grubość 1 mm. Dawno dawno temu miałem talerze do magnetofonu stacyjnego o średnicy przekraczającej znacznie 265mm o grubości 1.5 mm. Krakowskim targiem zostańmy przy 1 mm przy 265 mm i 0.5 mm przy średnicy ~ 130-180 mm

Pozdrawiam

Zbyszek

Miłego pogodnego dnia

Projekt robienia szpul mi się bardzo podoba. Tylko jeszcze pytanie - co z "środkami" szpul? Może nie doczytałem, ale wydaje mi się, że nie było o tym mowy.

Do ^ Rafal-a1996

Ucinanie na tokarni po nawierceniu otworów plastrów z wałka, lub pierścieni z rury, składanie i sklejanie lub klejenie. Mnie osobiście interesują talerze pod bobinki i szpule hybrydowe do wykorzystywania taśm nabowskich nawiniętych jedynie na plastikowe pierścienie i sprzedawanych w kartonowych kopertach

pozdrawiam

Zbyszek

Jackone a ten Carlsberg na zdjęciu to pewnie do czyszczenia głowicy "odsłuchowej" służy :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Korwin, rozumiem, że chodzi ci o możliwość nawinięcia taśmy na typową szpulę magnetofonową 10" z bobinek, do czego potrzebny jest talerz o średnicy 26 cm z mocowaniem na bobinki. Ostatnio rozwiązałem doraźnie ten problem wycinając krążek z twardej tektury i naklejając nań wystrugany z twardego styropianu klocek dopasowany do bobinki z odpowiednim otworem na ośkę talerza magnetofonowego. Przytrzymując to ustrojstwo ręką w rękawicy (!) udało mi się bez strat przewinąć 2 taśmy i powinno jeszcze wytrzymać kilka - kilkanaście następnych. Problemem jest tylko brak pustych szpul, dlatego jestem mocno zainteresowany pomysłem wykonania szpul alu lub może plexi który pojawił się w dyskusji.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Witam wszystkich szpulomaniaków po długiej przerwie :)

Nie odzywałem sie w tym wątku jakiś czas, bo nie bardzo miałem czas na siedzenie przy kompie, widze że doszło kilku fanów szpul i co niektórzy stali się posiadaczami nowego sprzętu :)

Ja nadal mam tylko Arie i dwa ZK, oraz ciągłe problemy z tymi sprzętami :(

Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby mi nagrać na czterościeżkowcu porządną taśmę dzięki której ustawie wreszcie głowice w Arii ? Dobrze by było gdyby znalazł się na niej także sygnał do kalibracji wskaźników VU, tzn coś o właściwej f i poziomie 0dB, chyba najlepszy byłby tzw "biały szum", zresztą nie wiem, niech ktoś ze specjalistów się wypowie :)

Oczywiście za nagranie i samą taśmę zapłacę tyle ile będzie trzeba.

Pozdrawiam szpulomaniaków :)

P.S. Oczywiście nagranie z prędkością 19cm/s i jak to możliwe jeszcze raz to samo z prędkością 9,5cm/s wtedy bym zrobił porządek również z moimi ZK :)

P.S2 Ktoś z posiadaczy Arii mógłby zmierzyć nawet tanim multimetrem analogowym napięcie na głowicy uniwersalnej podczas wciśniętego zapisu i startu, przełącznik ścieżek na stereo i wybierak wejść na radio i opublikować tutaj wyniki ? Prosiłbym o pomiar dla obu prędkości.

Lucky, 19 Sie 2009, 12:13

>Jackone a ten Carlsberg na zdjęciu to pewnie do czyszczenia głowicy "odsłuchowej" służy :)

Nie do "odsłuchowej" ale tej pomocniczej, która odpowiada za naturalność wrażeń odsłuchu. Jak jest w niej zbyt wiele krwi w alk..u to za cholerę nie chce pracować. Pryskanie nie wystarczy, trzeba ją "zalać", a najlepiej zebrać kilka takich głowic i zalać je zupełnie :-))

Lucky, 19 Sie 2009, 12:13

>Jackone a ten Carlsberg na zdjęciu to pewnie do czyszczenia głowicy "odsłuchowej" służy :)

Nie do "odsłuchowej" ale tej pomocniczej, która odpowiada za naturalność wrażeń odsłuchu. Jak jest w niej zbyt wiele krwi w alk..u to za cholerę nie chce pracować. Pryskanie nie wystarczy, trzeba ją "zalać", a najlepiej zebrać kilka takich głowic i zalać je zupełnie :-))

___________________________________________________________________________________________________

Off Topic!!!

Czy Admin nie mógłby zezwolić userom na poprawę swoich wpisów. Przypadkiem powielają mi się wpisy a nawet nie mam możliwości ich skorygować.

___________________________________________________________________________________________________

>>rafal996, 19 Sie 2009, 09:24

>Projekt robienia szpul mi się bardzo podoba. Tylko jeszcze pytanie - co z "środkami" szpul? Może

>nie doczytałem, ale wydaje mi się, że nie było o tym mowy.

srodek bedzie robiony z walka aluminiowego. w nim tylko otwor w srodku troche szerszy niz mocowanie. za trzymanie odpowiadalaby sama szpula i w niej bedzie wyciete dokladny otwor mocujacy do takiej czy innej techniki. do tego trzy otwory nagwintowane do skrecenia z obu stron. chyba nie ma sensu dodatkowo tam wycinac wejscie na zaczepienie tasmy. kazdy dodatkowy element podraza koszty.

przykladowo roznica w cenie wyciecia kola szpuli z mocowaniem, i takiego samego kola z dodatkowymi "ozdobnymi" wycietymi 6 malymi kolkami wokol wynosi 1:4. chodzi o czas pracy lasera.

prosze o kolejne uwagi i pomysly, jeszcze nie zdecydowalem czy oplaca sie w to wszystko angazowac. cena nie wyjdzie strasznie niska. mimo wszystko mozna na aukcjach kupic rozne szpule w dobrym stanie za niestraszna (czasami) kase.

absolutne minimum zamowienia szpul to okolo 56 krazkow, czyli 27 szpul. ale wtedy cena wyjdzie porownywalna z aukcjami, moze troche nizej. wstepnie kalkuluje ze ilosc x4 obnizy koszty o jakies 30%. nie mam do konca jeszcze ustalonych cen polerowania i anodowania.

Wycinanie ozdobnych kółek jest całkowicie pozbawione sensu wystarczy szczelina niezbędna przy zakładaniu taśmy W przypadku talerza pod bobinki tylko krążek c centralnym otworem 8 mm z wycięciami pod trzy skrzydełka.

Pozdrawiam

Zbyszek

przerażająca cisza na forum.

gdzież to postrzeleńcy sie podziali?/

U mnie cholerna nerwówka. .Po raz kolejny mam utrapienie z Angolami . Właśnie dzwonil do mnie kurier ,ktory ma odebrac mój nowy nabytekZ UK .

Kod podany przez sprzedajacego jakis niepełny ,telefon Angola nie odbiera.

OJ!! Robi mi sie nerwowo!

Chyba sie opije .

Do ^ Dulona

Bądź dobrej myśli z angolami bywa różnie, tylko po pijanemu jeżdżą prawą stroną drogi. Mam nadzieję, że sprzęt do Ciebie wkrótce dotrze.

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek.

Ach te czekania na paczki.....Kiedyś stało się w kolejkach, lub załatwiało dzięki znajomościom, teraz czeka się na litościwe potraktowanie przez sprzedającego jak również firmę kurierską.Najgorsze jest to czekanie i fakt co tam w tej paczce dojdzie. Dulon > życzę cierpliwości i oczywiście radości.POzdrawiam wszystkich - Jacek

Dulon,będzie dobrze,wakacje to i wszystko działa na wolnych obrotach.Postaram ci się dzisiaj czegos dowiedzieć o kółku zębatym do JVC.Uszy do góry.

Witam wszystkich szpulomaniaków po długiej przerwie :)

Nie odzywałem sie w tym wątku jakiś czas, bo nie bardzo miałem czas na siedzenie przy kompie, widze że doszło kilku fanów szpul i co niektórzy stali się posiadaczami nowego sprzętu :)

Ja nadal mam tylko Arie i dwa ZK, oraz ciągłe problemy z tymi sprzętami :(

Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby mi nagrać na czterościeżkowcu porządną taśmę dzięki której ustawie wreszcie głowice w Arii ? Dobrze by było gdyby znalazł się na niej także sygnał do kalibracji wskaźników VU, tzn coś o właściwej f i poziomie 0dB, chyba najlepszy byłby tzw "biały szum", zresztą nie wiem, niech ktoś ze specjalistów się wypowie :)

Oczywiście za nagranie i samą taśmę zapłacę tyle ile będzie trzeba.

Pozdrawiam szpulomaniaków :)

P.S. Oczywiście nagranie z prędkością 19cm/s i jak to możliwe jeszcze raz to samo z prędkością 9,5cm/s wtedy bym zrobił porządek również z moimi ZK :)

P.S2 Ktoś z posiadaczy Arii mógłby zmierzyć nawet tanim multimetrem analogowym napięcie na głowicy uniwersalnej podczas wciśniętego zapisu i startu, przełącznik ścieżek na stereo i wybierak wejść na radio i opublikować tutaj wyniki ? Prosiłbym o pomiar dla obu prędkości.

• Pokaż nowe odpowiedzi