Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jest jakiś sposób, aby przywrócić taśmie właściwy poślizg?

Jedna z tasiemek które kupiłem ostatnio, podczas odtwarzania lub przewijania zaczyna piszczeć, skrzypieć i zatrzymuje się. Taśma jest w idealnym stanie i różni się od innych tylko tym, że ma zwiększone opory tarcia. Nie sypie się, nie brudzi. Puszczona poza mostkiem z głowicami przewija się idealnie.

Mam w "mieście" dwa profesjonalne składy (nie hurtownie) środków smarnych, w wolnym czasie sprawdzę i dam znać. A ma ktoś dostęp do oleju silikonowego wielkiej lepkości? Oczywiście do tłumika gramofonowego... Tylko w normalnej cenie, bo niby zamówić można, ale to dużo za dużo by wyszło...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

dulon184, 10 Lut 2010, 18:26

>G Mark .

> o ile mnie pamięc nie myli to jest hurtownia i do nich też dzwoniłem .Reszta jak w poprzednim moim

>wpisie.

Problem z dostępnością w małych ilościach tego smarowidła wynika chyba z tego, że to smarowidło jest określane jako "smar przemysłowy". Trzeba by szukać odrobiny w zakładach, które go używają.

BTW, dostałeś już Quantegy?

GM

A czy nie lepiej kupic nowa tasme jak smarowac ja olejem do lozysk.Jesli tasma sie nie przewija i piszczy to swiadzcy tylko o jej starosci i przechowywaniu w wilgotnych warunkach.

A co sadzicie o tasmach RMG(Emtec)LPR 35 ?

No właśnie! Toż to jakiś smar/olej do łożysk. Z pewnością można go zastąpić innym, podobnym specyfikiem, znacznie łatwiej dostępnym w ilościach aptekarskich.

Ta taśma to NOS. Zastanawia mnie, co się z nią stało i jak można to zmienić? Gdzie można teraz kupić nowe taśmy, niezbyt grube, na szpulach 18 cm?

To sie zgadza tasmy nie sa tanie ale jesli posiadacie dobry sprzet to cos za cos.Tasma jest bardzo waznym elementem jesli chodzi o jakosc dzwieku i moim zdaniem warto zainwestowac troche pieniedzy na nowe profesionalne tasmy ktore przy dobrym traktowaniu beda grac przez nastepne 10-15 lat.

Jesli chodzi o nowe tasmy to polecam sklep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam jestem klijentem i jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

CASTROL OLISTA

To nie jest jakiś tam "smar/olej" do łożysk, jest to SMAR KOLOIDALNY zmniejszający 1o-krotnie współczynnik tarcia przy ślizganiu. Dostałem tubę tego dobrego od Rafaella, uwielbiam taśmy o tak zwanej słusznej grubości 50um, w porównaniu z bibułką 35um i cieńszą są jak pas transmisyjny od młockarni i ziarno mają znacznie grubsze. Miałem kiedyś taśmę produkcji japońskiej podwójnie cienką, która stawiała wyjątkowy opór przy przewijaniu

G.Mark, 10 Lut 2010, 17:04

Witam ja też zakupiłem tą taśme ale muszę jeszcze poczekać aż domnie dotrze,

ja już kiedyś u tego sprzedawcy kupiłem Quantegy478 i było OK.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

manius59, 10 Lut 2010, 20:34

>G.Mark, 10 Lut 2010, 17:04

>

>Witam ja też zakupiłem tą taśme ale muszę jeszcze poczekać aż domnie dotrze,

>ja już kiedyś u tego sprzedawcy kupiłem Quantegy478 i było OK.

Żeby zrobić własnouszne próby, muszę niestety czekać aż dotrą do mnie głowice GX zakupione za Atlantykiem. Mam nadzieję, że ostatnie 200km pokonają szybciej, niż pokonywały ocean. :-)

Ciekawe jak wypadną próby na 19,5cm/s.

GM

andy.7, kupujesz taśmy RMG wysyłkowo w tym sklepie ? Żeby się opłacało trzeba kupić ich trochę, koszty wysyłki 20 EU są wysokie, ale taśma 1/4' - 1100m ze szpulą i w pudełku za 123 zł to niezła cena. Jak oceniasz te taśmy ?

Wojtek

Wojtek

Wojtek ja kupuje RMG (Emtec) LPR 35 1/4" 1100m, NAB Kern posiadam troche szpul metalowych Revoxa wiec wymieniam cala tasme z kernem po rozkreceniu szpul.Jesli chodzi o jakosc to jestem bardzo zadowolony

chodza na Revoxie B77 i Tandberg TD-20A HS. Ten sprzet mam ustawiony na tasme LPR 35 a jest to odpowiednik tasmy Quantegy 457.Najstarsza tasme ktora kupilem w tym sklepie LPR35 ma 5 lat i chodzi rewelacyjnie.Sa to solidne tasmy przeznaczone moze nie do kazdego magnetofonu.

Andy.

EMTEC Typ (RMG)

Länge, Konfektionierung: Vergleichstyp / Quantegy

LPR 35 Professional 18 cm/540m auf Kunststoffspule 457/18, 407/18

26,5 cm/1080m auf NAB-Met.Spule 407

26,5 cm/1080m auf NAB-Kern, Rohwickel ohne Spule 457/1100m NAB-Rohwickel

13cm/270m auf Kunststoffspule 407/13

DP 26 Doppelspielband * 13 cm/360m auf Kunststoffspule Quantegy 652

A to odnosnik Emtec do Quantegy

A tu ciekawy wpis autora "k.mik" - przedostatni na tej stronie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj wieczorem spojrzałem na swoją Arię znacznie cieplejszym okiem. W końcu za radą kolegów i po lekturze różnych porad w necie, zmieniłem filc dociskowy, jeszcze raz (który to już?) wyczyściłem głowice i tor taśmy i w końcu Aria zagrała! Kanały równiutko co do dB i jest właściwa równowaga tonalna. Soprany czyste, basy wyraziste, no słowem w porządku. Aha, i to na naszym poczciwym Stilonie AN-35. Tak więc nie będę musiał grzebać w elektryce i przy głowicach i tym samym odwołuję prośbę o nagranie taśmy. Jeżeli ktoś miał ochotę, to dziękuję! No chyba teraz zacznę się rozglądać za czymś poważniejszym :-)

Będę musiał się także zaopatrzyć w lepsze taśmy, i tu pytanie co polecacie do poczciwej Arii? Jaka taśma będzie odpowiadała parametrami ustawieniom standardowym magnetofonu?

Może kupić coś "z metra" i nawinąć na szpulki? Może trochę lamerskie pytanie, ale jak przewijacie taśmę na mniejsze szpulki, np. taką jak wystawiona wiadomo gdzie taśma Quantegy?

Chodzi mi jak, do czego zamontować (położyć) dużą taśmę żeby nawijać ją na 18-stki?

Dzięki z góry za porady!

Cieszę się, że Aria jest w porządku i dużo radości życzę :)

Myślę, że nie ma sensu szukać taśm dopasowanych parametrami do ustawień fabrycznych, bo po tylu latach, starzeniu się elektroniki itd. i tak już pewnie z tych ustawień wiele nie zostało ;) Ja na Arii z powodzeniem nagrywałem na Quantegy 478, ale też na wielu innych i specjalnych problemów nie ma. W razie czego regulacja biasu jest bardzo prosta.

A dużą tasmę można położyć np. na talerzu gramofonu.

Kto jest wstanie mi nagrać na 4-tracku taśmę z sygnałami testowymi, oczywiście podam jakie mi są potrzebne. Najlepiej jak by Kasjel mi to zrobił, ale jeśli ktoś wie, że ma wyregulowany sprzęcik, no to git :)

Oczywiście płacę za taśmę i za przesyłkę oraz dokładam jeszcze parę złotych za samo nagranie!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jest takie ludowe powiedzenie dotyczące wyboru "albo we wte albo we wte"

Niektórzy mają sprzęt klasy radiowej [lub prawie radiowej] z podwyższonym naciągiem taśmy i stosują do nagrywania na nich nośnik 35um lub cieńszy i przesuw 38.01cm/s a inni przy 9.5 -19.04 cm/s pragną nagrywać na BASF=-ie SM-910. Polecam książkę Pani Barbary Libury taśmy magnetofonowe

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi