Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

neomammut, 26 Maj 2010, 11:56

Każdy sprzęt jest podatny na długość połączenia po RCA (CINCH=>CINCH) i te 1,2 metra nie powinno być przekraczane! mimo że jest pewien zapas na zauważalną utratę dobroci łącza. Poza tym liczy się suma przewodów i tak np jak z tunera do przedwzmacniacza mamy kabel Cinch=>Cinch 0,7m a z przedwzmacniacza do magnetofonu kolejny 0,7m to suma już przekracza te zalecane 1,2m ale jeszcze mieści się w dopuszczalnych 1,8metra.Dochodzą jeszcze wtyki i dla tego np z Tunera należało by nagrywać bezpośrednio na Magnetofon (Niestety nie wszystkie tunery mają dwa wyjścia, poza tym jakość dźwięku z nawet bardzo dobrego tunera nie jest na poziomie odtwarzacza CD za 3-5kzł)

Jeśli np. z Tunera wychodzisz wyjściem niezbalansowanym i podpinasz do gniazda przedwzmacniacza zbalansowanego to nie będzie to połączenie tej klasy jakbyś miał wejście i wyjście zbalansowane-cudów nie ma i tu należy stosować jak najkrótsze kable.Tego typu kombinacji należy unikać bo nie jest to zgodne ze sztuką rozwiązanie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A ja wrzucę klimatyczne zdjęcie :-)...

>>Dulon184

Gratuluję konsoli :-)!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Marek-41, 23 Maj 2010, 14:12

>Pomyłka ,to oczywiście nie N-4411,ale N-4511.

No właśnie nabyłem N4411 w stanie tzw. kolekcjonerskim wraz z instrukcją obsługi.

jeżeli komuś z nas niezbędne były by dane z owej instrukcji służę pomocą.

Vlado

paul_67, 26 Maj 2010, 20:12

Bardzo Cię proszę, nie zachowujmy się "sekciarsko" nie posiedliśmy jedynej prawdy.

Broń Boże nie zakładajmy beretów.

Pozdrawiam serdecznie Vlado.

paul_67, 26 Maj 2010, 20:12

>Na innym forum toczy się zaciekła dyskusja co lepsze CD czy analog... My już to wiemy:)

Jakby to było takie proste oczywiste i przede wszystkim tanie niestety żaden z tych warunków zdecydowanie nie przeważa i tu jest problem lepszości.

Lepszy CD-k jeszcze lepiej kosztuje od lepszego gramiaka oba stanowczo za dużo; taniej i lepiej wyjdzie wyprawa do filharmonii przez parę lat raz w tygodniu

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Lepszy CD-k jeszcze lepiej kosztuje od lepszego gramiaka oba stanowczo za dużo; taniej i lepiej

>wyjdzie wyprawa do filharmonii przez parę lat raz w tygodniu

I znowu wstawię moje ulubione O To To.

Poszukujemy doskonałego źródła odtwarzania muzyki. A jeśli nie karmimy twórców owej muzyki, to cóż nasze doskonałe źródła będa odtwarzać? a jak, nie znając brzmienia źródła, ocenimy, czy nasze odtwarzacze nas nie robią w trąbę?

Logicznym jest, najsamprzód znać brzmienie oryginalnej muzyki, a później oceniać brzmienie odtwarzaczy.

vlado, całkowicie się z tobą zgadzam. Sęk w tym, że TAKA muzyka jakiej akurat chcę posłuchać nie rozbrzmiewa w naszej filharmonii, natomiast dostępna jest na vinylach, CD, plikach mp3 i innych.

Porównanie z oryginałem nie jest możliwe więc szukamy takiego brzmienia które nam najbardziej odpowiada, niekoniecznie tego najbliższego oryginałowi bo go nie znamy. Byłem na wszystkich koncertach gitarowych na jakie mogłem się dostać, ale słuchając tego samego utworu w tym samym wykonaniu w moim prywatnym "salonie muzycznym" oczekuję czego innego iż na koncercie, inaczej słucham tej muzyki. Nawet nie porównuję do oryginału. I najlepiej mi się słucha z taśm lub kaset nagranych samodzielnie z vinyla. Nawet nie próbuję tego uzasadniać, po prostu tak jest i to mi odpowiada.

Moja wypowiedź w żadnym wypadku nie powinna być interpretowana jako głos za wyższością takiego czy innego sposobu utrwalania i słuchania muzyki. Sam jej słucham ze wszelkich możliwych źródeł, włącznie z plikami mp3 z Pentagrama EON Slider. Zależnie od okoliczności i upodobania.

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 26 Maj 2010, 22:13

Wojtku to prawda, że w warunkach domowych nie sposób odtworzyć muzyki granej na żywo, a szczególnie opery. Każdy z nas uczciwie podchodzący do słuchnia muzyki odtwarzanenej przez media zdaje sobie sprawę z ograniczeń sprzętu, a przede wszystkim pomieszczenia odsłuchowego (minimalizujemy słuchając przez słuchawki )odtworzenie dynamiki nie jest możliwe w warunkach domowych. O wpływie reżyserów ich indywidualności, preferencji słuchowych, a o kompresji już wogóle nie wspomnę.

Mózg nasz gromadzi wzorce i do nich wszystko odnosi. Człowiek który nigdy nie słyszał muzyki i instrumentów żywych, ma wzorce sprzętu który słyszał w młodości i te ma utrwalone.

Jak to się ma do muzyki możemy poczytać w recenzjach najmłodszych "fachowców" którzy słyszą to za co im płacą.

Pozdrawiam Vlado

Vlado, z wiekiem i doświadczeniem przychodzi zrozumienie tego co napisałeś powyżej, a jeżeli jeszcze udaje się z tym pogodzić to wtedy można oddać się już samej muzyce bez reszty.

Zdaję sobie sprawę, że za młodych lat, gdy moje ucho nie było jeszcze "skażone" audiofilskim odbiorem uważniej słuchałem samej muzyki, do dzisiaj pamiętam niuanse wielu fragmentów różnych utworów w wykonaniu ulubionych artystów. Teraz słyszane niedoskonałości sprzętu i samego nagrania przeszkadzają mi czasami i jest to kara za poszukiwanie idealnego brzmienia. Na szczęście słuch z wiekiem pokrywa się patyną i coraz doskonalej filtruje to co słyszymy.

Wojtek

Wojtek

Na szczęście słuch z wiekiem pokrywa się patyną i coraz doskonalej filtruje to co słyszymy.

Dawno nie czytałem tak niewinnie i miło nazywanej postępującej głuchoty he he.

Mam do wszystkich pytanie nie na temat, może ktoś coś skojarzy. Istnieje taki program, który posiada ogromną bazę różnych obrazków i grafik lub korzysta z obrazów znalezionych na komputerze. Jego działanie polega na "złożeniu" zadanego zdjęcia z miniaturek obrazów z bazy programu. Mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia, jak ten program się nazywa, może ktoś kojarzy?...

Filwoj, 27 Maj 2010, 18:36/

nie mam klocka o ktorym wsopminasz . Mam ....M 2405 S .Forte w stanie ....do roboty . Koleżka troche mnie zwodzi z częściami .

Pozdrawiam.

mielinski - chodzi Ci o tzw. stykówkę ? (czyli np. jak się dawało do skanowania film lub kiedyś do wywołania to się dostawało na jednej odbitce miniaturki wszystkich ujęć znajdujących się na filmie

- tu odpowiednik elektroniczny jako obrazek jpg)

Jak to u mnie ...

Siedzi chłop ....nudzi sie gościowi ...to zaczyna cudowac .

Jak to u mnie ...

Wersja testowa..Blat pod mikserem jest ruchomy......,czyli wysówa sie do przodu .

Ukryta Zawartość

post-19835-100002910 1274990009_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki pomocy Musiko, za którą jestem bardzo wdzięczny, mój Philips N4515 już nie straszy dziurą, ma komplet klawiszy i wszystko, jak należy. Właśnie go włączyłem, żeby się trochę rozruszał, i jestem pod wrażeniem, jak to potrafi dobrze brzmieć. Plastikowy czarny design, moda drugiej połowy lat siedemdziesiątych, a wciąż się broni!

I pomyśleć, że kupiłem go za grosze, bo był "zepsuty" (wystarczyło wymienić paski)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:-)

Potwierdzam dobry dźwięk z tej maszyny (u mnie jego brat N4506), nie jednego kolegę wprawił w osłupienie...:-)

Forecast88 - bardzo ładne zdjęcie, miło że masz już go w komplecie :-)

A osłonkę masz? :-))

Pewnie, że mam osłonę, nawet w niezłym stanie (na zdjęciu są w niej odbicia, w rzeczywistości prawie nie ma rys).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

web, 27 Maj 2010, 22:22

>Czy któryś z kolegów wie czy można gdzieś jeszcze kupić taśmę do sklejania rozbiegówek?

>Pozdrawiam.

Na allegro (drogo), na ebayu (taniej, ale wysyłka trochę kosztuje, bo np. z Niemiec), w brytyjskich firmach wysyłkowych (wysyłka opłacalna tylko przy większym zamówieniu). Są zarówno taśmy NOS, czyli nieużywane wieloletnie, jak i całkiem świeże (np. Zonal Media wciąż je robi).

dulon184, 27 Maj 2010, 21:28

>Filwoj, 27 Maj 2010, 18:36/

>nie mam klocka o ktorym wsopminasz . Mam ....M 2405 S .Forte w stanie ....do roboty . Koleżka troche

>mnie zwodzi z częściami .

>Pozdrawiam.

Ja swojego 2405 już wskrzesiłem, zostały organy dawcy. Napisz co Ci potrzebne, to jak będą u mnie to Ci wyślę.

Vlado.

Ja na takiego N-4415 ostrzyłem sobie zęby,ale był za drogi na moje skromne wtedy możliwości.Udało się zdobyć N-7125 i byłem wtedy niesamowicie szczęsliwy.Teraz jest szansa zrealizowac dawne plany,jednak brak miejsca i fakt posiadania już 7 szpulaków sprawę uznaje za niebyłą.

Jednak ,jak ktoś chce sobie sprawić niedrogi,a równocześnie naprawdę rozbudowany i o niezłych parametrach czterościeżkowy magnetofon,to z całym przekonaniem polecam ten model.

• Pokaż nowe odpowiedzi