Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

dulon, mam trochę części do Damy Pik, może niektóre będą pasowały do twojego, jeśli tak to oczywiście się dogadamy.

Wreszcie odebrałem od fachowca-elektronika Revoxa A-77; był pęknięty metalowy wodzik potencjometru regulacyjnego. Sam bym tego nie znalazł. Teraz nagrywa czysto i bardzo ładnie na obu kanałach. Właśnie przegrywam płyty Richarda Bony, z taśmy brzmią wspaniale.

Wojtek

Wojtek

Panowie.

Dzieki za chęć pomocy w sprawie ..M 2405 S forte.

Za kilka dni ów Ancymonek ma wreszcie do mnie zawitać ,więc narazie nie będę wykorzystywał Waszego dobrego serduszka .

Dzięki i pozdrawiam.

Dulon, skąd wiesz, że to dobre serce ? Może to perfidne wyrachowanie mające doprowadzić do jakichś zobowiązań i w efekcie do deklaracji piwnych lub podobnych ?

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 28 Maj 2010, 18:16

>Dulon, skąd wiesz, że to dobre serce ? Może to perfidne wyrachowanie mające doprowadzić do jakichś

>zobowiązań i w efekcie do deklaracji piwnych lub podobnych ?

>Wojtek

Drogi Wojtku. Ja kierowałem się dobrym sercem. A co do piwka, to ja tyskie w zacnym towarzystwie ZAWSZE.

Ale mam pytanie: czy paski w moim N 4511 i N4515 są takie same, lub bardzo zbliżone?

Czy ktoś mógłby podać mi wymiary tych pasków? I jeszcze jedno, czym najlepiej zmywać ten Philipsowski budyń po paskach?

Pozdrawiam Vlado.

vlado, 28 Maj 2010, 19:20

Wydaje mi się ,że paski do 4511 są jednak inne, niż do 4515 - to zupełnie inna rodzina magnetofonów, odległości między kołami są inne. Przy okazji, na tej aukcji znajdziesz ciekawą informację na temat wymiany pasków:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wraz z paskami do 4515 dostałem niezłą instrukcję. Zaleca się tam czyszczenie "goo" przez wycieranie ręcznikiem papierowym i zdrapywanie kawałkami cienkiego plastiku (np. wyciętym z opakowań po jogurcie). Po wstępnym usunięciu można doczyścić chemią - mleczko Cif, izopropanol, środek do czyszczenia silników - to wszystko rozpuszcza tę maź.

Ja miałem szczęście - paski zwisały luźno, ale były całe.

Ukryta Zawartość

Znalazłem fajną stronę o N4511, są też rozmiary pasków:

Riemendaten der N 4511

główny

18,0 cm

vierkant (kwadratowy przekrój)

2x2 mm

Licznik

20,0 cm

vierkant

1x1 mm

Talerzyki (2 sztuki)

20,0 cm

vierkant

2x2 mm

A tu adres, są też zdjęcia i instrukcje naprawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (kliknij w Hifi i Tonband)

Ukryta Zawartość

Forecast88, 28 Maj 2010, 20:56

WIELKIE DZIĘKI świetny opis demontarzu z obrazkami, już tam podany był przekrój pasków, ale oszczędziłeś mi liczenia z obwodu. Świetne linki. Otrzymałeś z paskami wymieniony filc do docisku głowic? W moim paski są pięknie przyklejone do rowków kół, a to co powinno być pomiędzy bieżniami zwisło i tak zostało. Przy dotknięciu okazało się żelem. Wygląda na to, że magnetofon przeleżał te kilkadziesiąt lat. Upewnij mnie jeszcze czy Philips śruby rególacyjne zabezpieczał szarym lakierem?

Jeszcze raz serdecznie dziękuję i właśnie wypijam w/wym piwko za Twoje zdrowie.

Vlado.

Filwoj, 28 Maj 2010, 21:22

>Vlado, dulon, no i wyszedłem na naciągacza, a przecież serce mam dobre, wszystkie mi to mówią. Ja

>tylko piwa pić sam nie lubię...

>Wojtek

Ależ Wojciechu ja nie w tym sensie aby podważać Twoje zacne serduszko. Jesteś szczęściarzem. Do mnie raczej mówią, że nie mam serca, lub że mam twarde jak głaz ( i dobrze że chociaż to uważją za twarde) Ha ha.

Za Twoje zdrówko czuję się zobligowany wypić jeszcze jedno tyskie.

Serdecznie pozdrawiam. Vlado.

vlado, 28 Maj 2010, 21:37

W moim zestawie filcu akurat nie było, ale radzę sobie samoprzylepnym filcem do mebli - jest w sam raz, dość miękki, no i tani, bo kupiłem tego spory arkusz, jak się zabrudzi, to przyklejam nowy kawałek.

Paski stosowane przez Philipsa niestety znane są z tego, że po paru latach wulkanizowały się i zmieniały w lepką maź. To samo działo się w sprzęcie Teac. Ważne, żeby wymienić, zanim się rozpłyną. Przy czyszczeniu uważaj, żeby niczego nie dotknąć zabrudzonym narzędziem, czy szmatką, bo to draństwo przykleja się natychmiast.

Philips w fabryce wiedeńskiej stosował dość charakterystyczny szary lakier do zabezpieczenia śrub, natomiast autoryzowane serwisy używały bladożółtego. Mieli to ściśle określone w specyfikacji, nawet kolory według RAL. Obowiązywało to na pewno do 1984, potem nie jestem już pewny. Wyjątkiem był N4522, gdzie lakier był czarny, a to dlatego, że głowice pochodziły z firmy Woelke.

A u mnie nie tylko się kręcą do tyłu, ale i poziomy wysterowania także :)

Zdrówko Panowie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Forecast88, 28 Maj 2010, 21:52

>Vlado, tylko nie przesadzaj z tym piwem, bo Ci się szpulki zaczną kręcić w przeciwne strony... ;-)

Super potwierdziłeś, że wszystko jest Ok na moim stoi Sdiełano w Austrii i pochlapany jest na szaro.

Nikt go nigdy nie dotykał. Żal mi było ruszać śrub od pokrywy, mają gówki na płaski wkrętak, a w razie zapieczonych gwintów zawsze zostaną ślady na krawędziach rowków. Na szczęście gniazda są mosiężne i wykręciły się lekko.

Co do piwa: zanim dwa tyskie rozejdą się w stu kilogramach zdążę iść spać. (tak mi się zdaje hi hi)

Vlado.

Drodzy Koledzy. Stawiam wniosek, aby dzisiejszy wieczór ustanowić jako " Wieczór piwny".

Uprasza się również kolegę Neomammut o zaprzestanie podsyłania bardziej kuszących propozycji.

Albowiem nie kontrolowany rozwój zachcianek może sięgnąć aż po "dziewczynki" ( a słucham Shakiry) a wtedy niech nas Bóg ma w opiece żeby któraś z naszych Gubernatorek zajrzała przez ramię, co my tu piszemy.

No Panowie, zatem zdrowie :-)!...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaka wspaniała muzyka umila wam wieczór przy degustacji tych szlachetnych trunków ? Ja słucham bluesa z Delty Mississipi w rodzimym wykonaniu i bardzo mi to pasuje do kabanosów i wiśniówki.

W.

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi