Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn tfu! Źle napisałem, trzy wejścia i jedno wyjście, no teraz to można dwa urządzenia kupić i mamy selektor trzech decków :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W zasadzie wydaje mi się, że wiem jak zbudować takie urządzonko w oparciu o sprzężone przełączniki mechaniczne zamknięte w ekranowanej obudowie, jednak gdyby coś takiego istniało na rynku, wolałbym zakupić.

na Allegro kiedyś kupiłem podobny rozdzielacz ,ale do złączy Scart.Może cos takiego dało by sie przerobić na twój pomysł.Pudełko z pstrykaczami już byś miał ,ale środek trzeba by przerobić .

neomammut, 3 Cze 2010, 21:55

>Tzn tfu! Źle napisałem, trzy wejścia i jedno wyjście, no teraz to można dwa urządzenia kupić i mamy

>selektor trzech decków :)

Możesz podać namiary na źródło podobnych urządzeń?

dulon184, 3 Cze 2010, 22:06

>na Allegro kiedyś kupiłem podobny rozdzielacz ,ale do złączy Scart.Może cos takiego dało by sie

>przerobić na twój pomysł.Pudełko z pstrykaczami już byś miał ,ale środek trzeba by przerobić

Też ciekawe rozwiązanie. Poszukam na Allegro urządzeń o zbliżonych funkcjach.

Markam napisałem Ci na PW, doszło?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie, Panowie, jednak źle kombinuje.

Mamy trzy decki, urządzenie ma 3 wejścia i jedno wyjście, więc można te trzy decki podłączyć pod wejście we wzmaku. Ale już odwrotnie nie da rady. Czy można zmienić bieg sygnału w takim urządzeniu? Chodzi o to, że normalnie mamy 3 Wejścia i 1 Wyjście, a gdyby podłączyć 1 wejście i 3 Wyjścia?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

markam, 3 Cze 2010, 21:47

>Czy wiecie może, gdzie zdobyć prosty przełącznik - rozgałęziacz umożliwiający podłączenie trzech

>magnetofonów do wzmacniacza wyposażonego tylko w jednen zestaw gniazd do obsługi magnetofonu? Chodzi

>mi o coś, co posiada trzy wejścia-wyjścia magnetofonowe i jedno podobne łącze do wzmacniacza, oraz

>klawisze do przełączania magnetofonów. Gdyby zdobycie czegoś takiego było trudne, chciałbym sam

>zbudować takie urządzenie. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Mam doświadczenia w tym temacie.

Czterosekcyjny trójpołożeniowy przełącznik obrotowy, odpowiednia ilość gniazd RCA, kable ekranowane i obudowa, załatwiają temat. Do tego odrobina wyobraźni przy opracowaniu połączeń.

Przełącznik kupisz tu http://www.allegro.pl/item1031015065_przelacznik_obrotowy_4_pozycje_6_obwodow.html

GM

markam, 3 Cze 2010, 21:47

Chyba jednak najprościej i najlepiej zbudować sobie coś takiego samemu. Parę gniazd, przełącznik (choćby isostat, albo obrotowy z jakiegoś lepszego sprzętu), obudowa - i jest urządzenie zrobione na miarę, w dodatku tanio.

Od dawna chodzi po mnie pomysł zrobienia sobie krosownicy. Mam parę magnetofonów, kilka reduktorów i korektorów, wpinanych między źródło a wzmacniacz, i lubię czasem testować różne kombinacje - przekładanie kabelków to katorga, zwłaszcza, gdy wtyczki RCA grube, a gniazdka blisko siebie. Do krosownicy można z jednej strony podpiąć wszystkie urządzenia kablami RCA (albo i DIN, jeśli trzeba), a z drugiej strony zestawiać dowolne połączenia między nimi za pomocą krótkich kabli (jack 6.3mm stereo, żeby było wygodniej). Jak się zastosuje złącza wysokiej jakości (np. pozłacane), to dodatkowe styki nie powinny mieć słyszalnego wpływu na brzmienie. Są takie krosownice gotowe, ale kosztują profesjonalnie. O wiele taniej wyjdzie to zrobić samemu, no i gniazdek będzie tyle, ile potrzeba. Jak zrobię, to się pochwalę.

MAM!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przełącznik działa dwukierunkowo, więc nie ma problemu np. z podawaniem sygnału z jednego źródła na wybrany odbiornik.

Ukryta Zawartość

G.Mark, 3 Cze 2010, 22:23

Z opisu tej oferty wynika, że jest to przełącznik czteropołożeniowy, szesciosekcyjny.

Ilość gniazd i okablowanie umiem sobie dopasować. Czy na pewno jest to właściwy przełącznik?

Markam,używam takiego cudaka i sie sprawdza.Ma możliwości działania w obie strony,tylko obrotowym przełącznikiem musisz sobie wybrać,które gniazda mają być ze sobą połączone.

markam, pisałem jakiś czas temu w tym wątku o urządzeniu o nazwie selektor video który ma możliwość podłączenia kilku urządzeń stereo do jednego wejścia/wyjścia stereo we wzmacniaczu i posiada obrotowy przełącznik. Za pomocą dwóch takich urządzeń podłączyłem do jednej pętli magnetofonowej we wzmacniaczu 4 decki. Przełączając urządzenia mogę z każdego magnetofonu odtwarzać i na każdym nagrywać. Jedno urządzenie kosztowało chyba kilkanaście złotych, dokładnie już nie pamiętam.

Wojtek

Wojtek

dulon184, 3 Cze 2010, 22:53

>Taka sobie fotka .

Fotka fajna, tylko teraz zmniejszasz za bardzo. 900 pikseli na szerokość, wtedy będzie coś widać.

orecast88, 4 Cze 2010, 01:43

>dulon184, 3 Cze 2010, 22:53

>

>>Taka sobie fotka .

>

>Fotka fajna, tylko teraz zmniejszasz za bardzo. 900 pikseli na szerokość, wtedy będzie coś widać.

za cholerę nie mogę sie połapać w Paincie ,który zmniejsza mi fotki . Nie ma tam opcji no ...900-800 pixeli .A zmniejszając procentowo ,niekiedy zmniejszy mi się za bardzo i nie wiem jak znowu ja powiększyć .

Dulon, ściągnij sobie ten program i problem będziesz miał z głowy, jest darmowy, a dorównuje funkcjami tym płatnym... polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos w sprawie selektora wejść magnetofonowych, tu na forum, oraz na PW. Z podanych przez Was opcji na pewno coś wybiorę.

>>Dulon184

Robi wrażenie to Twoje mini-studio ;-)!

I pytanie do wszystkich - w celach w pełni kolekcjonerskich poszukuję oryginału instrukcji obsługi lub wiernej kopii, ma ktoś gdzieś może takie cudo? Oczywiście jeśli byłaby serwisówka, schemat, to byłbym wniebowzięty.

Ale do czego? :)

A tutaj była piękna walka

Ukryta Zawartość

Pytanie do mulsa : czy ta taśma zda egzamin przy 4-ścieżkach ?

pozdr

Ukryta Zawartość

lech59, 4 Cze 2010, 13:46

>A tutaj była piękna walka

>

Ukryta Zawartość

To szaleństwo jakieś... Odpadłem po przekroczeniu stówki.

Pewnie, że są takie taśmociągi, choćby Philips N4520.

Taśma jest jednak nagrana dwuśladowo, więc raczej na czterech ścieżkach się nie sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy w związku z "kosmicznymi" cenami taśm testowych warto podjąć trud wykonania tych taśm "własnoręcznie" Mam potrzebną do tego aparaturę kontrolno-pomiarową (fluksometry) mam też headstack fultrack ampexsa. Po zamontowaniu do mego ampexsa AG 350 mógłbym spróbować. Nigdy co prawda tego nie robiłem,ale mam doświadczenie w pracy w elektrycznym laboratorium pomiarowym, a przy wsparciu kolegów może by się udało. To prawdziwe wyzwanie, które bardzo mnie pociąga. Co prawda mam niewiele czasu (kończę budowę domu), ale postarałbym się trochę go wygospodarować. A teraz ostudźcie moją być może gorącą głowę, albo pomóżcie.Pozdrawiam! Henryk

Konstanty S. pomysł bardzo dobry, od razu zgłaszam swoje wsparcie w postaci zakupu tak wykonanej taśmy dla różnej ilości ścieżek i dla różnych prędkości. Nie za bardzo się znam na elektronice więc raczej tylko w ten sposób mogę pomóc. Ale jestem pewien, że powinno być wielu chętnych więc na pewno warto o tym pomyśleć.

Wojtek

Wojtek

Konstanty S., 4 Cze 2010, 15:06

Ja chętnie pomogę, bo jestem zainteresowany dobrą taśmą kalibracyjną do swoich sprzętów, zarówno dwu, jak i czterośladów.

Wyszukam informacje na temat testów, w razie potrzeby wygeneruję odpowiednie tony. Naturalnie pokryję koszty, prześlę taśmę, etc.

• Pokaż nowe odpowiedzi