Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Już mam przedwzmacniacz TAE7B na 110 V z takim transformatorem 110/220 ale brumi. Wcześniej miałem NAD na 220V i nie było brumu. Uziemiam wszystko co się da i nie ma poprawy. Boję się, że rozwiązanie z transformatorem nie jest najlepsze.

>Marek-41

Jacek,pamietam jak u ciebie w pokoju było gorąco,a wtedy nie było takiego upału.Mam nadzieje,że

>siedzisz nad wodą,a nie nad konsoletą.Miłego i chłodnego wieczoru.Oj jak dobrze,że nie mam lampowego

>wzmacniacza.

Jakbyś zgadł - siedzę nad wodą, a sprzęt odpalam wieczorem po 23. U mnie bez zmian Radmor+Daniel a jak dobrze pójdzie to dostaną jeszcze kolumienki 4omowe i to będzie komplet. Nie ma mowy o lampowcu w takim gorącu - Radmor pracuje świetnie.Ale najgorsze jest to, że muszę w pokoju wymienić okno i to będzie się działo w przyszłym tygodniu , a to znaczy, że cały sprzęt muszę wynieść , założyć okno, posprzątać i potem wnieść - ale muszę to zrobić bo stare okno już zimy nie wytrzyma. Niestety czeka mnie dużo roboty, oby było chłodniej tak jak dzisiaj. Pozdrawiam wszystkich - Jacek

krull, 18 Lip 2010, 22:43

>Już mam przedwzmacniacz TAE7B na 110 V z takim transformatorem 110/220 ale brumi. Wcześniej miałem

>NAD na 220V i nie było brumu. Uziemiam wszystko co się da i nie ma poprawy. Boję się, że rozwiązanie

>z transformatorem nie jest najlepsze.

Czy na tabliczkach znamionowych masz napisane 50/60 Hz, czy tylko 60 Hz? W zasilaczach urządzeń przeznaczonych na rynek amerykański, które często nie mają przełącznika napięć zasilających, może być filtrowanie tylko 60 Hz i jej harmonicznych, a nie 50 Hz. Wtedy może pojawić się uporczywy przydźwięk, wyraźnie słyszalny zwłaszcza w okolicach 250 lub nawet 350 Hz. W takim przypadku pomoże tylko wymiana zasilacza albo jego przeróbka na europejską częstotliwość sieci (chodzi o układy filtrujące). Ta niewielka różnica nie ma znaczenia dla większości urządzeń elektrycznych, ale w sprzęcie audio może być bardzo uciążliwa.

>>Forecast

A kondycjoner nie da sobie rady? Oczyszczacz bezposrednio do gniazdka, z drugiej strony konwerter napiecia 110/220V i urzadzenie na 110V...

Wiem, wiem, ale nie lubie zmian tak powaznych jak wymiana zasilania:)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 19 Lip 2010, 06:27

Kondycjoner usuwa różnego rodzaju zakłócenia, poprawia jakość energii elektrycznej (bez wchodzenia w szczegóły), ale przecież nadal wychodzi z niego prąd zmienny 50 Hz, który trzeba w zasilaczu wyprostować i ustabilizować. Trochę może pomóc, jeśli usunie lub zmniejszy jakieś składowe zakłóceń powstałych na trasie przesyłu, ale całkiem przydźwięku nie usunie.

Jeśli staje się to poważnym, czyli słyszalnym problemem, trzeba spróbować wszelkich znanych metod walki z przydźwiękiem (czyli głównie dobra masa), a potem próbować poprawić filtrację w zasilaczu, ale do tego potrzebny jest elektronik, który zaprojektowałby odpowiednie zmiany.

No i w przypadku zasilania przez transformator 220/110 V trzeba uważać z uziemieniem, bo taki transformator izoluje od sieci. Nie wolno podłączać uziemienia urządzeń do bolca uziemiającego w gniazdku, tylko do własnego uziemienia, np. do gruntu.

Masz rację oczywiście 60 Hz. Ale to ma taką budowę, że na razie nie wyobrażam sobie przeróbki. No i jeszcze nie mam schematu. Najpierw spróbuję z kondycjonerem.

Już mam schemat. Różnic w układach filtrujących zasilacza dla wersji amerykańskiej i kanadyjskiej a europejskiej nie ma. Uziemiać do bolca nie mam zamiaru. Jeszcze tego nie włączyłem, transformator przyjdzie jutro abo pojutrze. Dam znać.

>>Forecast

Czyli kondycjoner nie filtruje zadnych harmonicznych i podobnych rzeczy? Moim zdaniem dobry kondycjoner powinien filtrowac wszystko, no chyba, ze moze ja nie bardzo rozumiem, jesli tak, to prosba o wytlumaczenie, chocby na PW. Aha i dlaczego uziemienie nie moze byc podlaczone pod boles, tylko pod inny punkt zewnetrzny?

Sporo nie ma roznic w ukladach zasilania to kwestia jest teraz dobrego uziemienia,.. chyba? Dobrze rozumiem?:)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam,Nie dawno pisałem o wykruszonym liczniku w moim Revoksie.Przeskoczyłem problem-licznik już jedzie z Niemiec.No to żeby nie było pięknie padło nagrywanie na prawym kanale...Po kablu jest ok,odtwarzanie jest.Tylko nie nagrywa ale kasuje.Czy szukac na płytce wzmacniacza zapisu?A dosłownie wieczorem poprzedniego dnia nagrywałem J.M.Jarre"a...

neomammut, 20 Lip 2010, 07:24

Z opisu typowego kondycjonera wynika, że "Zasadniczym zadaniem kondycjonera jest ochrona i poprawienie warunków pracy zasilanego za jego pośrednictwem sprzętu audio."

Funkcje takiego kondycjonera:

"Rozbudowany układ ochrony przepięciowej chroni skutecznie sprzęt Hi-Fi przed skutkami występowania w sieci zasilającej przepięć i krótkotrwałych impulsów o amplitudach sięgających wielu tysięcy woltów, zmniejszając zasadniczo ryzyko uszkodzenia sprzętu od skutków wyładowań atmosferycznych oraz stanów nieustalonych występujących w czasie wahań i zaników napięcia.

Wielostopniowe filtry przeciwzakłóceniowe eliminują występujące powszechnie w sieci zasilającej zakłócenia symetryczne oraz asymetryczne w bardzo szerokim zakresie częstotliwości (1kHz - 300 MHz), a także kompensują wpływ szkodliwych sprzężeń pomiędzy poszczególnymi urządzeniami audio.

Separacja oraz symetryzacja napięcia przemiennego 230V AC przeznaczonego do zasilania wszystkich odbiorników realizowana jest z wykorzystaniem specjalnie zaprojektowanego i wykonanego transformatora separacyjnego o mocy 2,5kVA. Optymalizuje ona warunki zasilania tych urządzeń, izolując galwanicznie zasilane urządzenie od sieci energetycznej 230V oraz zapobiegając przedostawaniu się potencjałów stałych do zasilanych urządzeń."

Tyle cytatów. Kondycjoner musi wypuścić z siebie prąd zmienny o częstotliwości 50 Hz, bo takim są zasilane urządzenia. Harmoniczne tworzą się po drodze w różnych układach, choćby w transformatorze w naszym zasilaczu. Mogą też powstawać gdzieś wcześniej w sieci, np. od dużych silników prądu zmiennego - w takim wypadku kondycjoner mógłby je odfiltrować, ale niekoniecznie musi to zrobić, bo np. działa od 1 kHz w górę, a my mówimy o zaledwie kilku wielokrotnościach 50 Hz.

Kondycjoner może poprawić brzmienie urządzenia, ale moim zdaniem nie ma co oczekiwać, że zlikwiduje przydźwięk sieciowy. Na temat walki z przydźwiękiem napisano mnóstwo artykułów.

O uziemieniu też jest dużo na elektrodzie, można poczytać też tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalna zasada: jeżeli urządzenie ma wtyczkę sieciową z dwiema żyłami (bez trzeciej żyły do uziemienia, czyli II klasa ochronności), to nie wolno go uziemiać do bolca w gniazdku, bo w razie jakiegoś zwarcia w instalacji może nam się pojawić napięcie sieci na obudowie urządzenia. Oprócz możliwej awarii samego urządzenia powstaje realne niebezpieczeństwo porażenia prądem.

W nowych instalacjach już nie spotyka się gniazdek bez bolca, a jednocześnie coraz trudniej o naturalne uziemiacze (instalacje wodne są prowadzone w plastikowych rurach, etc.), stąd pokusa wykorzystania bolca do uziemienia urządzeń audio, które w większości jednak są wykonane w II klasie. Jeśli tylko ktoś ma taką możliwość, to najlepszym rozwiązaniem jest zakopanie w ziemi sporego kawałka metalu, np. pręta aluminiowego.

Ukryta Zawartość

Rommel.Wskazniki rozumiem paracują i lmpka zapisu w obu wskaznikach się swieci.Może to tylko zabrudzony jeden z klawiszy zapisu obok wskaznika.

rommel, miałem niedawno taką samą sytuację w Revoxie A-77. Na jednym kanale kasował ale nie nagrywał a wszystko z zewnątrz wyglądało ok. Serwisant stwierdził, że wykruszył się wodzik potencjometru odpowiedzialnego za regulację biasu dla tego kanału i brak było styku. Po wymianie (kilka zł) wszystko jest w porządku. Wcześniej regulowałem nim prąd podkładu z dobrym skutkiem, ale widać zbyt intensywnie...

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Dziekuje Forecast za wytlumaczenie!

>krull

sony 880 to maszyna wysokiej klasy...

Ukryta Zawartość

z tymże nie jest to studyjny,profi magnetofon jak jest w opisach na niektórych stronach,jego konstrukcja to taki mix rozwiązań z domowego hi-fi ze studiem nagrań.

przez co na owe czasy nie był konstrukcją bezkompromisową jak sugerował folder reklamowy i dość wysoka cena w stosunku do konkurencji ,był skierowany do bogatych maniaków domowego hi-fi.

w każdym bądż razie to zacna maszyna(36kg) z rewelacyjnymi parametrami więc szczerze gratuluję

w wolnej chwili wrzuć fotki jego trzewi

Ukryta Zawartość

VSOP

Witajcie!

Wybaczcie mi, że ostatnio niemal mnie tu nie ma, ale szkoda pogody na siedzenie z laptopem na kolanach :-)! Od 11 lipca do 11 sierpnia siedzę nad naszym cudownym morzem, pogoda dopisuje z drobnymi wpadkami typu trąba powietrzna, ale nadal żyję. Pozdrawiam wszystkich gorąco :-)!

Ukryta Zawartość

post-21242-100000019 1279732304_thumb.jpg

post-21242-100000020 1279732304_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He he.Nawet nie wiesz jak wkurzasz tych co tyrają w taki upał w dużych miastach.Żartuje oczywiście,ale na razie musze się męczyć w piekle ,jakim jest teraz Warszawa.

TC 880-2 już działa. Bez zarzutu. Kupiłem kiedyś pare taśm do TC-765 i trafiły się wśród nich takie ze studyjnymi nagraniami jakichś tam jazzowych kapel na 38 cm/s. I dlatego chciałem kupić toto. Jak to brzmi! Już nie mam problemu z brumieniem. Z lewej saxofon z prawej fortepian. Z lewej trąbka i kontrabas, z prawej fortepian. Słychać klapy i oddechy. Już kupiłem następne taśmy. Może coś trafię? Ale jak się tego słucha...

Jutro porobię zdjęcia flaków.

A ja właśnie wróciłem z Mikołajek, fotki:

Tydzień, ale jaki!

Ukryta Zawartość

post-15740-100000008 1279830087_thumb.jpg

post-15740-100000009 1279830087_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sie stalo Dulon?

Witam,Dulon to chyba wstrzymam wysyłkę,co by cię nie męczyc...Trzymaj się!A przy okazji oto płytka zwana record processor z mojego Revoxika.Tym razem stwierdziłem że ...sprubóję sam i... chyba zaoszczędzę bo ostatnim razem serwisant wziął 100 zila za wymianę potencjometru.Te na drudim foto są przyczyną moich kłopotów.Najpierw rozleciał mi się w rękach ten od prawego kanału(dlatego ta naprawa)a po wnikliwej obserwacji i sprawdzeniu organoleptycznym rozleciał się bliżniak...Tylko że takich stojących to ja chyba nie dostanę...

Ukryta Zawartość

post-24392-100000075 1279987781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>rommel

Pionowe potencjometry do lutu są bez problemu dostępne - nawet nasz Telpod je robił ;-). Ale 100 za wymianę potencjometru... A, nic nawet nie mówię...

fajny artykół o Tomaszu Zeliszewskim (Budka Suflera) i jego sprzęcie. Na dole coś dla fanów Reel2Reel ;)

Ukryta Zawartość

post-4300-100000003 1280068528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No proszę! Może to jednak nie koniec?

=>nikx, 25 Lip 2010, 16:35

Ciekawe ile można muzyki dalej z tego kosztownego sprzętu usłyszeć pracując tyle lat na perkusji?

Oczywiście sprzęt do pozazdroszczenia choćby SME 30 który słyszałem z wkładką Te Kaitora Rua.

Czytając część o nagrywaniu na taśmę z gramofonu zastanawiam się czy po prostu jednak SME czegoś od siebie nie dodaje-tej audiofilskiej bajki i później szpulowy Revox sobie nie radzi z jej odtworzeniem :(

Tak że zastanawiam się; skoro matrycę do płyt vinylowych robiono z oryginalnej taśmy matki to proces powinien być odwracalny z wręcz pomijalną ingerencją w nagraniu a jak widać a raczej słychać niestety tak nie jest :(

Co o tym sądzić? ten sprzęt to naprawdę wysoka półka!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam.Rafael,ja jestem o tyle lepszy od tego pana,że mi na razie nie zdarza się przysnąć podczas słuchania he he.A co do nagrywania z winyli,to on to robi,bo jak sam przyznaje lubi {i ja też} jednak głównie dla wygody.Wiekszość z nas po prostu ma daną płytę w łapkach ,tylko na chwilę,więc trzeba ją skopiować i to na jak najlepszym sprzęcie jaki mamy do dyspozycji,aby jak najmniej stracić.

Mi się udało znowu nieco powiększyć skromny zbiór o gramofon Philips 212.Jest to topowy model z lat moich dwóch szpulaków N-4450 i N4418.Prawda,że piękny? I ma godne towarzystwo.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000080 1280079414_thumb.jpg

post-15150-100000081 1280079414_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi