Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

musiko, 3 Sie 2010, 20:53

Cierpliwość mam :-) gorzej z czasem, ostatnio rzadko tu zaglądam.

Na pewno można kupić PRki Alpsa, choć to może być już chińska produkcja. Zawsze możesz najpierw zainstalować zwykłe PRki, żeby sprawdzić, czy to rozwiąże problem, a potem szukać oryginałów.

Nierówne poziomy - chyba należy mu się pełny pomiar i kalibracja według serwisówki. Tylko skąd wziąć taśmę kalibracyjną, tzn. bez płacenia chorej sumy?

Dziwne dźwięki - spróbuj to nagrać, choćby na mp3 i umieść gdzieś (youtube?) albo prześlij mi mailem, może na coś wpadnę, gdy to usłyszę.

Z tego zestawu czterech pokręteł po lewej stronie te dwa po lewej są od wejść RCA, a dwa po prawej są od poziomu i balansu wejść mikrofonowych oraz DIN. Jeśli to nie działa, to trzeba sprawdzić potencjometr.

A, i silnika raczej bym nie smarował w ciemno, nie znalazłem nigdzie instrukcji, czym można (jeśli w ogóle) go smarować. A przy kręceniu ręką i zwolnionym hamulcu są wyczuwalne opory, wibracje?

neomammut, Forecast88 - dziękuję za informacje, zastosuję się i te dźwięki tez umieszczę gdzieś

- dam znać jak już wszystko zrobię - dziś nie dam rady - padam na p... :-)

Mam taka płytkę - nada się jakoś? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-100000064 1280866245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 3 Sie 2010, 22:12

Płytka z sygnałami to nie problem, trudność polega na nagraniu tych sygnałów na taśmie - pełnym śladem i na właściwym, referencyjnym poziomie, żeby była pewność, że 0 dB na mierniku to konkretna, zalecana przez producenta wartość strumienia magnetycznego na głowicy.

A może wrócić do mojego wątku revoxa-a B77 MKII i problemami z nagrywaniem. Może ktoś ma jakiś ślad, może podpowiedź co to może być. Nie bardzo wierzę, że to awaria, nigdy tak dokumentnie nie siadają oba kanły przy poprawniw działających innych funkcjach, dlaczego na wejściu? Coś tu jest dziwnego. W mojej okolicy (czyli w Szczecinie nie ma warsztatu, który by się nim zajął a do W-wy nie bardzo chce mi się jechać. A może jest w Szczecinie warsztat , który by się zajął tym sprzęcichem?

Co do zdjęcia Damy Pik w pudełku , nówki , nieśmiganki to zazdroszczę i tego uczucia się nie wstydzę. Sam mam Damę Pik w bardzo dobrym stanie i potrzebuje jednej rzeczy do niej, nakładki (gałki) na potencjometr do regulacji głośności we wzmacniaczu słuchawkowym. Kiedyś zabrałem moją Damę (Pik) na prywat do kolegi i w transporcie spadła . Od tej pory nigdy nie udało mi się tych nakładek kupić. Na allegro nigdy coś takiego się nie pojawiło. Co do Damy Pik to uwazam, że była to chyba najlepsza konstrukcja sposród wszystkich magnetofonów 24.... i coś tam czyli Ariopodobne. Była dość prosta w konstrukcji i w miarę dobrze wykonana.

Alegator, 4 Sie 2010, 09:41

Zakładamy, że ustawiłeś wszystko właściwie, tzn. oba przełączniki REC do góry (nie na OFF) i odpowiednio wybrałeś wejście (Radio lub Aux, stosownie do wpięcia kabelków). Czy czerwone lampki REC się świecą? Czy wskaźniki poziomu się ruszają? Czy jesteś pewny, że kabel jest sprawny? Używasz kabli RCA, czy DIN?

Alegator, 4 Sie 2010, 09:41

>Co do zdjęcia Damy Pik w pudełku , nówki , nieśmiganki to zazdroszczę i tego uczucia się nie

>wstydzę. Sam mam Damę Pik w bardzo dobrym stanie i potrzebuje jednej rzeczy do niej, nakładki

>(gałki) na potencjometr do regulacji głośności we wzmacniaczu słuchawkowym. Kiedyś zabrałem moją

>Damę (Pik) na prywat do kolegi i w transporcie spadła . Od tej pory nigdy nie udało mi się tych

>nakładek kupić. Na allegro nigdy coś takiego się nie pojawiło. Co do Damy Pik to uwazam, że była to

>chyba najlepsza konstrukcja sposród wszystkich magnetofonów 24.... i coś tam czyli Ariopodobne. Była

>dość prosta w konstrukcji i w miarę dobrze wykonana.

Ja kiedyś kupiłem dwie kompletne sprawne Damy za 30 zł ;) Polecam przeglądanie allegro, są takie momenty, że ludzie wariują i licytują spore ceny za te magnetofony, a kiedy indziej schodzą za bezcen, albo w ogóle nikt nie kupuje. Więc można kupić cały drugi magnetofon w gorszym stanie i wykorzystać jako magazyn części.

Dostałem dziś taką oto paczkę :-)

Taśmy po przewnięciu i wyczyszczeniu okazały się być w stanie bdb, po zakończonym czyszczeniu taśm umyłem dokładnie dyktą głowice i resztę toru prowadzenia taśmy, po czym sprawdziłem nagrywanie na kilku z tych taśm, pomimo, że w większości to tylko stilonki, to jest dobrze, a nawet bardzo dobrze :-)

Ukryta Zawartość

post-22194-100000092 1280940373_thumb.jpg

post-22194-100000093 1280940373_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich

Chciałbym przyłączyć się do dyskusji o magnetofonach, nie mam dość dużego doświadczenia jeśli chodzi o szpulaki, mam ARIE MS 2411, MDS 2412 i M 1417 S "Uwertura" - te magnetofony na pewno są wszystkim znane. Piszę również w wątku "Śliczne kasety audio", będę chyba najmłodszy na tym forum, mam niepełne 18 lat, jednak nie dałem się zaślepić przez mp3, bardzo dużo słucham muzyki ale tylko na sprzęcie analogowym, ewentualnie oryginalnych CD. Ostatnio wskrzesiłem wrak ARII MDS 2412, poniżej zdjęcia, przed naprawą i po naprawie :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19067-100000028 1281030218_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>RS-TR373

No chłopie! Pogratulować, czyszczenie bomba, to na pewno ten sam magnetofon? Natrudziłeś się to się czuje. Najmłodszy? A oby więcej takich! Miłego słuchania na czystym RTR, odwdzięczy się :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

MDS2412 najlepszy model Arii, gratuluje ożywienia sprzętu :)

Przydałyby Ci się standy, moja pierwsza Aria też ich z początku nie miała, dorobiłem je sam z kawałków kątownika, nie wyglądają może za fajnie, ale spełniają swoją rolę. Druga moja Aria ma oryginalne standy, ale pozostałem przy dorabianych, bo na oryginalnych nie była w stanie stabilnie stać na Radmorze 5102 :/

Ja mam 21 lat i mam takie samo zdanie jak Ty, jak słuchać muzyki to z analogu :)

Witam.Dwa dni byłem bez netu,bo padł kabel.Już jest nowy.Od stacji do gniazdka.witam nowych,a Dulona proszę,aby mnie odwiedził na skype.

Cieszę się,że nie wszyscy młodzi ludzie są skażeni mp3 i bylejakością brzmienia muzyki.Oby takich więcej.Wspaniała pasja niech łączy pokolenia!Muzyka jest dobra na wszystko!Pozdrawiam serdecznie! Paweł

Dzięki!

Oczywiście, gra pięknie. Podstawki jak i plexi dokupię. Zapraszam również to obejrzenia filmu z MDS 2412 i resztą sprzętu :-)

A co do jej naprawy - musiałem dokupić wskaźniki, dolną osłonę mostka głowicowego i cały mechanizm prowadzenia taśmy, tamten był wybrakowany. Później czyszczenie, regulacje i ARIA wróciła do życia ;-) Pozostał tylko problem z nagrywaniem - lewy kanał wydaje się być O.K. a prawy w ogóle nie nagrywa basu... Głowica jest jak nowa, rezystancje uzwojeń równe i raczej nie jest to wina prądu podkładu bo na prędkości 9,5 cm/s jak i 19 cm/s jest ten sam problem. Myślę, że przyczyna tkwi w korekcji, ale mogę się mylić. Jakieś propozycje?...

Ukryta Zawartość

P.S.

Nie ma ktoś może na zbyciu osłony mostka głowicowego do Uwertury?

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że na codzień :-) To Scorpions - Don't Believe Her. Na tą taśmę nagrałem całą płytę "Crazy World" z gramofonu Gemini XL-100 :-)

Akurat w MDS2412 regulacja prądu podkładu jest wspólna dla obu prędkości ....

Zaskoczyło mnie to, bo M2408SD miała 4 niezależne trymery do regulacji obu kanałow i obu prędkości, a w MDS2412 uprościli to i regulacja jest osobna tylko dla dwóch kanałów, a dla prędkości wspólna, tak więc opisany problem może tkwić właśnie w prądzie podkładu. Albo po prostu któryś elyt ma już dość, wymień w układzie wejścia wszystkie, jak to nic nie da, to wszystkie na płycie głównej, moja MDS2412 na szczęście śmiga jak fabryka przykazała, ale jak coś zacznie sie dziać, to od razu wszystkie elyty pójdą pod lutownice.

Zauważyłem to nieco później... Uprościli to wstawiając dwa kondensatory. Właściwie po tylu latach przeleżanych gdzieś w piwnicy GOK'u należy jej się wymiana elektrolitów.

Zawsze to 1dB większa dynamika niż w Arii, no i mechanika mi ciszej chodziła :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Dzięki, to nie do wiary, że trafiła właśnie do mnie, tym bardziej że jakiś czasu temu oddałem swoją Damę jednemu z naszych Kolegów z Forum. Ta jednak zostanie już ze mną na zawsze :-)

Pozdrawiam

Dama-Pik miała dynamikę lepszą niż ARIA?... No co Ty gadasz, jeśli chodzi o polskie szpulaki od ARII lepszy był tylko Koncert. A Dama-Pik ma wskaźniki aktywne przy odczycie czy tylko przy nagrywaniu?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

RS-TR373, 6 Sie 2010, 20:24

>Dama-Pik miała dynamikę lepszą niż ARIA?... No co Ty gadasz, jeśli chodzi o polskie szpulaki od

>ARII lepszy był tylko Koncert. A Dama-Pik ma wskaźniki aktywne przy odczycie czy tylko przy

>nagrywaniu?

I przy nagrywaniu i przy odczycie.

GM

RS-TR373, 6 Sie 2010, 20:24

Dame Pik miałem z pod lady w 1979 z numerem fabrycznym coś ok 4000 a Arie z 2 lata później z numerem ok 8000 ( tak że wiem co piszę. Dama Pik miała dokładnie 1dB lepszą dynamikę! Dama Pik była w sumie zgrabniejszym magnetofonem i mniej klonkrowata ;) niż Aria później przeszedłem na 3 silnikowego Philipsa z bardzo miękkimi głowicami ale to już inna bajka.Przed wojskiem w 82roku zdążyłem jeszcze zamówić do radiowęzła zakładowego Koncerta a po wojsku tylko miałem okazję go pogłaskać-zmieniłem pracę na inną.

Oryginalne głowice trzeba było w jednym jak i drugim zmieniać już po 700 godzinach pracy chcąc mieć jako taka jakość.Nagrywałem tylko na 19,05.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi