Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sobie nie wyobrażam nagrywania bez regulacji balansu. Ustawienie dokładnego poziomu zapisu zajmuje mi nieraz pół godziny. Odsłuchuję po fragmencie każdego nagrania i cały czas nieznacznie koryguję balans. Niekiedy robię to kilkakrotnie dla wszystkich utworów z tej samej płyty. W efekcie uzyskuję nagranie, gdzie nie ma mowy o nawet najmniejszej przewadze któregoś z kanałów, widocznej na wskaźnikach. Oczywiście jest dużo nagrań, w których kanały nie mogą pracować równo ze względu na specyfikę i rozkład dźwięków, ale wtedy także usiłuję znaleźć złoty środek, uzyskując nagranie pod względem balansu jak najbliższe oryginałowi. Kiedyś, gdy nagrywałem na kasetach i jeszcze nie przywiązywałem takigo znaczenia dla prawidłowego ustawienia poziomów przed nagraniem, zdarzało się, że po nagraniu całej płyty stwierdzałem iż któryś z kanałów lekko przeaża, co powodowało że nagrywałem płytę ponownie, po korekcie balansu właśnie. Zdaję sobie sprawę, że to duża przesada, ale tak już mam i nic na to nie poradzę.

Ja sobie nie wyobrażam nagrywania bez regulacji balansu. Ustawienie dokładnego poziomu zapisu zajmuje mi nieraz pół godziny. Odsłuchuję po fragmencie każdego nagrania i cały czas nieznacznie koryguję balans. Niekiedy robię to kilkakrotnie dla wszystkich utworów z tej samej płyty. W efekcie uzyskuję nagranie, gdzie nie ma mowy o nawet najmniejszej przewadze któregoś z kanałów, widocznej na wskaźnikach. Oczywiście jest dużo nagrań, w których kanały nie mogą pracować równo ze względu na specyfikę i rozkład dźwięków, ale wtedy także usiłuję znaleźć złoty środek, uzyskując nagranie pod względem balansu jak najbliższe oryginałowi. Kiedyś, gdy nagrywałem na kasetach i jeszcze nie przywiązywałem takigo znaczenia dla prawidłowego ustawienia poziomów przed nagraniem, zdarzało się, że po nagraniu całej płyty stwierdzałem iż któryś z kanałów lekko przeaża, co powodowało że nagrywałem płytę ponownie, po korekcie balansu właśnie. Zdaję sobie sprawę, że to duża przesada, ale tak już mam i nic na to nie poradzę.

markam czyli ingerujesz w oryginał :) jak by to powiedzieć bawimy się w małe remastery chcąc nie chcąc przerabiamy oryginał stworzony przez realizatora ale jest jest to tylko na szczęście wyrównanie poziomów nic po za tym

audiomagia.blogspot.com

Koledzy...może ktoś poszukuje do remontu lub na części Grundiga TS-945 ?

Ja nie mam już czasu na ewentualną naprawę.

Jest w idealnym stanie wizualnym, również głowice wyglądają jak nowe. Niestety nie ma sygnału na wyjściu. Możliwe, że brak jest dobrego styku na listwach przełączających ???

Zobaczcie Koledzy kupiłem ten magnetofon jako niby sprawny od Straznik02/Straznik na pewnej znanej aukcji. Dostałem 1-miesięczną gwarancję rozruchową i co? ...nic...okazało się, że jest uszkodzona głowica odtwarzająca a sprzedawca magnetofonu nie odzywa się do tej pory...

Uważajcie na takich gwarantowanych sprzedawców... Straznik02/Straznik ze znanej Wam aukcji...

Potwierdzić to może osoba, która kupiła na części ten magnetofon.

Lepiej zawczasu wpiszcie go sobie na czarną listę zwłaszcza, że chyba nie jest kolekcjonerem a zwykłym handlarzem sprzętu używanego z Niemiec ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15471-051433400 1293627009_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nadzorca2
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Uważajcie na takich gwarantowanych sprzedawców... Straznik02/Straznik ze znanej Wam aukcji...

Potwierdzić to może osoba, która kupiła na części ten magnetofon.

Lepiej zawczasu wpiszcie go sobie na czarną listę zwłaszcza, że chyba nie jest kolekcjonerem a zwykłym handlarzem sprzętu używanego z Niemiec ...

Pięknie dziękujemy za informację.

Kupiłeś http://allegro.pl/rewelacyjny-magnetofon-szpulowy-telefunken-ts-945-i1352621523.html

Sprzedałeś http://allegro.pl/grundig-ts-945-drugi-po-ts-1000-i1376660010.html za taką samą cenę.

Komentarza negatywnego nie wystawiłeś. To bardzo dobrze w stosunku do sprzedającego, którego tu negatywnie oceniasz i innych potencjalnych u niego kupujących w serwisie aukcyjnym. Drugie dobrze, że nie podałeś jego prawidłowego nick'a z Allegro.

GM

markam czyli ingerujesz w oryginał :) jak by to powiedzieć bawimy się w małe remastery chcąc nie chcąc przerabiamy oryginał stworzony przez realizatora ale jest jest to tylko na szczęście wyrównanie poziomów nic po za tym

Bardzo dobre potencjometry stereo maja rozbieznosc rezystancji sciezek rzedu +/-10 procent, standart jest +/-20%. Ozywiscie rozbierznosc rezystamcji zmienia sie z polozeniem wipers. Moze sie trafic polozenie gdzie rozbieznosc bedzie znikoma, na innym poziomie glosnosci moze byc skrajna. Ustawienie balansu miedzy kanalami ma sens. W niektorych magnetofonach potencjometry sa mono. Kazdy kanal ustawia sie niezaleznie.

pozdrawiam,

Drobna korekta balansu przy nagrywaniu jest konieczna w moim odczuciu. Płyta winylowa mono wymaga innego ustawienia rec level L+R niż płyta kompaktowa mono. Wynika to z nierównomierności stopni wyjściowych gramofonu i odtwarzacza CD. O radiu nie wspomnę. Tam bywa bardzo różnie. Chcąc zachować ewentualną, oryginalną nierównomierność kanałów, jaką zaplanował sobie reżyser dźwięku podczas nagrywania płyty, należałoby włączyć np. jakąkolwiek CD mono, potem ustawić balans rec level idealnie równo, a następnie włączyć właściwą CD i nagrywać już bez regulacji balansu. Wtedy zapis wyjdzie z taką równo, lub nierównomiernością, jak to zostało nagrane na płycie.

Korekcji balansu wzbudziła duże zainteresowanie, dało to nam możliwość, poruszenia wielu aspektów związanych z tym zagadnieniem. Wiedza z zakresu elektroniki, elektroakustyki i doświadczenie zawodowe (techniczne) to wszystko jest bardzo przydatne w naszym hobby, ale ma też swą ciemną stronę – może zabić radość wynikającą ze słuchania muzyki. Miałem z tym ”kilka”lat temu problem, Gdy słuchałem muzyki, to po kilku minutach zacząłem dostrzegać mniejsze lub większe niedomagania mojego sprzętu. Słuchanie zawsze kończyło się rozkręceniem i szukaniem wyimaginowanych usterek w moim sprzęcie. Zamiast relaksu odczuwałem spory dyskomfort (bo nie cierpię, gdy coś nie gra tak jak bym chciał). Na szczęście upływający czas pozwolił na ustawienie priorytetów na ( mam nadzieję ) właściwym miejscu. Paradoksalnie pogarszający się z roku na rok słuch (każdego to dotknie lub już dotyka) zmusza do uznania właśnie słuchania muzyki za coś najistotniejszego w tym hobby. Z zazdrością czytam wpisy kolegów, którzy piszą z pasją o tym, czego aktualnie słuchają (ja już tak nie potrafię).

Zgadzam się z Tobą u mnie też to nastąpiło aczkolwiek moje dążenie do poprawności odtwarzania urządzeń wg. ich fabrycznych możliwości jest chyba inną sprawą. Po optymalnym ustawieniu/regulacji/naprawie sprzętu oddaję się w komforcie słuchaniu muzyki, lecz różne niułanse muzyczne miło to słuchanie urozmaicają stąd pewnie to dążenie do doskonałego odsłuchu.Akurat balans jest jedną z podstawowych i najbardziej namacalnych jak i przeszkadzających spraw w słuchaniu muzyki - dwoje uszu, dwa głośniki,

a nasze uszy jak sądzę "zbierają" dźwięki z jednakową czułością.

Idac dalej tym tropem muszę stwierdzić, że osobiście największą radość ze słuchania ulubionych nagrań odczuwałem na samym początku, czyli wtedy, gdy słuchałem na swoich pierwszych, najprostszych, najtańszych, często monofonicznych urządzeniach grających.

Ja też się cieszę słuchaniem muzyki.Gdyby było inaczej,to moje zabawki by stały nie podłączone na półkach,jak czasami widać na co niektórych zdjęciach.

I na co się strasznie obrusza,i słusznie Korwin.

Balans jest potrzebny,ale akurat te magnetofony go nie mają.No i co mam zrobić?Albo to zaakceptować,albo się ich pozbyć.Dla mnie to zaleta.Nie ,że bym był za brakiem balansu,ale mam urządzenia,które są inne,niż ogromna większość i to mnie pociąga.A zdrugiej strony, lubie magnetofony philipsa.Bardzo mi się podobają.A jak się nagrywa bez balansu.Jak już pisałem,jest troche niezręcznie,ale jak głos wokalu jest słyszalny w słuchawkach na środku sceny,to czego mam jeszcze wymagać.Cieszy mnie to i już,a to chyba najważniejsze.Ponieważ mieszkam sam ze swoimi zwierzakami,to i sam muszę zadbać o prezenty dla siebie.

I tu jest zaleta,bo są zawsze trafione i nikt nie gdera.

Zanabyłem więc amplituner Philips 720,najwyższy model z czasów właśnie N-4450 i N-4418,no i posiadanego gramofonu 212,też najwyższego z tej epoki.Wszystko razem jest też idealnie dobrane wzorniczo.Trzeba będzie nieco nad nim popracować,ale to tygryski lubią najbardziej.

A do posiadanego 22AH599 dokupiłem w stanie gabinetowym kolumny systemu MBF model 544 razem z kompletem oryginalnych kabli.Ten ampituner ma do nich specjalne wyjście.To już chyba koniec zakupów.Piszę chyba,bo nigdy nie mów nigdy he he.Jak znajdę jutro trochę czasu,to wykonam zdjęcia.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Ja też się cieszę słuchaniem muzyki.Gdyby było inaczej,to moje zabawki by stały nie podłączone na półkach,jak czasami widać na co niektórych zdjęciach.

I na co się strasznie obrusza,i słusznie Korwin.

Balans jest potrzebny,ale akurat te magnetofony go nie mają.No i co mam zrobić?Albo to zaakceptować,albo się ich pozbyć.Dla mnie to zaleta.Nie ,że bym był za brakiem balansu,ale mam urządzenia,które są inne,niż ogromna większość i to mnie pociąga.A zdrugiej strony, lubie magnetofony philipsa.Bardzo mi się podobają.A jak się nagrywa bez balansu.Jak już pisałem,jest troche niezręcznie,ale jak głos wokalu jest słyszalny w słuchawkach na środku sceny,to czego mam jeszcze wymagać.Cieszy mnie to i już,a to chyba najważniejsze.Ponieważ mieszkam sam ze swoimi zwierzakami,to i sam muszę zadbać o prezenty dla siebie.

I tu jest zaleta,bo są zawsze trafione i nikt nie gdera.

Zanabyłem więc amplituner Philips 720,najwyższy model z czasów właśnie N-4450 i N-4418,no i posiadanego gramofonu 212,też najwyższego z tej epoki.Wszystko razem jest też idealnie dobrane wzorniczo.Trzeba będzie nieco nad nim popracować,ale to tygryski lubią najbardziej.

A do posiadanego 22AH599 dokupiłem w stanie gabinetowym kolumny systemu MBF model 544 razem z kompletem oryginalnych kabli.Ten ampituner ma do nich specjalne wyjście.To już chyba koniec zakupów.Piszę chyba,bo nigdy nie mów nigdy he he.Jak znajdę jutro trochę czasu,to wykonam zdjęcia.

Marku, to jesteś Szczęściarz, masz cały system i to jest super. Ja sprawdziłem (dzięki Twoim zdjęciom) system do mojego N4520 i jestem załamany, bo tego rodzaju sprzęt jest u nas nie do zdobycia. Mam jednak nadzieję, bo w maju jadę do kuzynów w Holandii i może wtedy, dzięki Waszym namiarom będę mógł dokupić brakujące klocki.

Pozdrawiam

Jacek

[quote name='Marek-41' Jak znajdę jutro trochę czasu,to wykonam zdjęcia.

Marku mam prośbę. Publikując zdjęcia, zamieść MFB bez maskownic i jedno zdjęcie tyłu tych kolumn. Ja jutro nie dam rady, dostałem rozkaz na piśmie o zabezpieczenie logistyczne Stlwestrowej Nocy. Po Nowym Roku zamieszczę zdjęcia mojego kącika Philips,a. A propos powracania do wspomnień słuchania dawnych, starych i tanich urządzeń audio. To nie super jakość ich dźwięku nas zauroczyła, to zakodowane w naszych mózgach połączenie ich dźwięku z naszym odczuciem pewnej chwili, nastroju, relaksu lub pobudzenia w której go słuchaliśmy i uznaliśmy za piękny. Na przykład ja mam zakodowany dźwięk płynący z głośnika radiowęzła miejskiego który wisiał nad łóżkiem rodziców i z którego słuchałem Podwieczorku przy mikrofonie leżąc między rodzicami. Ot sentyment.

Fakt.Zdobycie kompletu do N-4520 nie będzie łatwe,ale nie należy upadać na duchu.Co prawda tych zestawów wykonano,tylko kilkaset sztuk,a jednak pojedyńcze elementy już pojawiały się i na naszych aukcjach.a w Holandii szanse są dużo wieksze.Co do zdjęć kolumn,to jeszcze czekam na przesyłkę.Może jutro .Kto wie.Oczywiście zdjęcia zrobie.Na razie próbuje dociec co oznacza lampka stereo [low frequency stereo indykator].

Ma i drugą [stereo Fm] i ta wiem od czego,ale to pierwsze.Nie znaju.

Marek-41

Fakt.Zdobycie kompletu do N-4520 nie będzie łatwe,ale nie należy upadać na duchu.Co prawda tych zestawów wykonano,tylko kilkaset sztuk,a jednak pojedyńcze elementy już pojawiały się i na naszych aukcjach.a w Holandii szanse są dużo wieksze.Co do zdjęć kolumn,to jeszcze czekam na przesyłkę.Może jutro .Kto wie.Oczywiście zdjęcia zrobie.Na razie próbuje dociec co oznacza lampka stereo [low frequency stereo indykator].

Ma i drugą [stereo Fm] i ta wiem od czego,ale to pierwsze.Nie znaju.

A co jest kompletem do N4520?Jest kilka urządzeń z tamtej epoki..

A ta lampka stereo to nie od momentu(odbioru) "stereo" na innych falach?

A co jest kompletem do N4520?Jest kilka urządzeń z tamtej epoki..

A ta lampka stereo to nie od momentu(odbioru) "stereo" na innych falach?

Zgadza się.Było kilka zestawów z tamtej epoki,ale ponieważ N-4520 ,to najwyzszy model,reszta też taka być powinna.To jest do niego komplecik.Wyprodukowany w stanach zestaw labratory.Niestety zrobiono tego ,cos około 300 sztuk,wiec troche trudno na niego trafić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkim pozytywnie zakręconym w szpulki duże i małe składam tą droga życzenia Noworoczne.

Dulon ,dzięki i odezwij sie jak możesz na skype.

Wszystkim najserdeczniejsze życzenia noworoczne.Oby czarne wizje się nie sprawdziły i było akurat odwrotnie.

Uszy do góry.Dostałem przed paroma chwilami kolumny Philips MBF 544 i już je podłączyłem.

Jak na takie małe sztuki,to rzeczywiscie grają wspaniale.Bas jest dokładnie kontrolowany,a i reszta pasma brzmi wspaniale.Do tego mają na tylnej ściance gniazda 220 volt,więc nie miałem problemu z kablami.Mają też system auto-start,więc nie muszę ich wyłączać po wyłączeniu amplitunera.Robią to same po kilku minutach.

Teraz kilka obiecanych zdjęć.Na początek kolumny z frontu i tylna ścianka,a następnie kupiony razem z nimi fajny rozdzielacz sygnału i jak to razem się prezentuje.Miłej sylwestrowej zabawy.

Ukryta Zawartość

post-15150-043609500 1293799035_thumb.jpg

post-15150-052033300 1293799044_thumb.jpg

post-15150-074939900 1293799054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41 - gratuluję pięknych nabytków,

a Wszystkim życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku, samych dobrych zdarzeń, okazji a przede wszystkim zdrowia,

i żeby ten nasz świat był lepszy wokoło...:-)

Szczęśliwego Nowego Roku.

Bez Zbiorowych Wniebowstąpień, Bez Ognia, Bez Wody, Bez Głodu.

Dla każdego coś miłego

Zbyszek

Woda i ogień są potrzebne,oby nie w nadmiarze.

W końcu domysliłem się co znaczy [low frequency stereo indykator].

To po prostu lampka informująca,że wzmacniacz pracuje w trybie stereo.He he.Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

Edytowane przez Marek-41

Dobrego Nowego Roku dla wszystkich przyjaciół piszących w tym wątku, oby był lepszy od obecnego, żeby spełniały się Wasze pragnienia i marzenia - Jacek

PS Spędzam dzisiejszy wieczór przy muzyce przed szpulowym "ołtarzykiem" na zdjęciu poniżej.Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Woda i ogień są potrzebne,oby nie w nadmiarze.

W końcu domysliłem się co znaczy [low frequency stereo indykator].

To po prostu lampka informująca,że wzmacniacz pracuje w trybie stereo.He he.Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

"Woda je dobra samo za rastienia, za deca i za korabopławanie.

Nadmiar higieny może być szkodliwy na mokro umyłem SyncMaster BX2231 <faneberyjny ciekłokrystaliczny SAMSUNG 22"> podobno istnieją ściereczki do czyszczenia plastiku lub szkła z tłustych[?] smug.

Tradycyjna doroczna polska kąpiel wielkanocna przypada na wiosnę,bawienie się ogniem "sobótki" to początek lata.

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

Dobrego Nowego Roku dla wszystkich przyjaciół piszących w tym wątku, oby był lepszy od obecnego, żeby spełniały się Wasze pragnienia i marzenia - Jacek

PS Spędzam dzisiejszy wieczór przy muzyce przed szpulowym "ołtarzykiem" na zdjęciu poniżej.Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich - Jacek

Ukryta Zawartość

Jacku fajne stoliki gdzie mogę takie kupić pozdrawiam i wszystkiego dobrego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Jacku fajne stoliki gdzie mogę takie kupić pozdrawiam i wszystkiego dobrego

Marku,kupiłem na allegro całkiem tanio po sto parę słotych, pozdrawiam - Jak tam na północy sylwester???

dołanczam sie do kolegi paul_67 i składam wam wszystkim najserdeczniejsze życzenia w tym nowym 2011 roku. :)

żeby nam sie szpuleczki zawsze kręciły, i nie traćmy tego co mamy w sobie tego zacięcia.... do tego sprzętu, .........cierpliwości. :)

wklejam zdjęcie poglądowe specialnie dla naszego kolegi KORWINA :) pozdrawiam Ciebie !

pozdrawiam wojtas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

dołanczam sie do kolegi paul_67 i składam wam wszystkim najserdeczniejsze życzenia w tym nowym 2011 roku. :)

żeby nam sie szpuleczki zawsze kręciły, i nie traćmy tego co mamy w sobie tego zacięcia.... do tego sprzętu, .........cierpliwości. :)

wklejam zdjęcie poglądowe specialnie dla naszego kolegi KORWINA :) pozdrawiam Ciebie !

pozdrawiam wojtas

Dziękuję takie cudo mam obecnie w remoncie i korzystam albo z Reporta 4400/4400/4000S -IC/4000L-IC. lub kasetowych Uhery, JVC, Sony.

Dzień dzisiejszy sobie chyba odpuszczę i nagrywać zacznę od niedzieli. Współcześni wykonawcy mi wiszą pozostanie mi tylko odsłuch "Dziadków" Cugowski Chyła i jeszcze Kilku.

Oby ten rok 2011 był dla Wszystkich

Zwykły, Cichy, Normalny

Zbyszek

Panowie, nie ma ktoś z Was na zbyciu jakichś przyzwoitych taśm na szpulach 15cm i 18cm za rozsądne pieniądze? Nie muszą być z najwyższej półki. Wystarczy żeby grały lepiej niż ORWO i nie zalepiały głowic po 10m. Są na Allegro BASF-y 10 sztuk za 55zł (to z przesyłką wychodzi ok. 7zł za szpulę), ale nie ma nic o stanie tych taśm, gość nie odpowiada na email, a ja nie chcę kupować kota w worku. Propozycje oczywiście na PW...

A tak poza tym życzę wszystkim dużo szczęścia w nowym roku i samych udanych doświadczeń w dziedzinie audio i nie tylko :)

Szczęśliwego Nowego Roku ! Mija już kolejny rok, a my wciąż jesteśmy razem. Oby tak dalej !

PS,- Czy ktoś z Was ma może dobrze wyregulowanego czteroślada ? Potrzebuję taśmę kalibracyjną z nagranym sygnałem 1kHz lub 400Hz do poziomu O VU oraz białym szumem. Jakiś fragment muzyczny też by się przydał. Mam już dwie takie taśmy nagrane przez forumowych kolegów, ale są pomiędzy nimi duże rozbieżności. Nie mam pojęcia która jest bardziej wiarygodna. W zasadzie najbardziej zależy mi na prawidłowej regulacji "Pb.Level" oraz wysokości głowicy.

• Pokaż nowe odpowiedzi