Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

I pomyśleć ,że takiego samego i to fabrycznie nowego dostałem za frico dzięki posrednictwu nieodżałowanego Korwina.Co prawda był rozebrany ,ale któż by sie przejmował takimi drobnostkami.Dzisiaj działa wyśmienicie.A co tej aukcji,to jest to specjalna skrzynia dla transportu tej bestii.Da sie go spokojnie z niej wydobyć

Edytowane przez Marek-41

revox 99 to bardzo kompaktowy magneto, raptem niecałe 19kg

fajna stronka o różnych konfiguracjach tego szpulaka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

VSOP

Witam ponownie,

przesiadłem się właśnie z AKAI GX-220D na TEAC X-300 EE. Chodziło mi głównie o wygodne sterowanie i możliwość nagrywania na taśmy chromowe. Zaskoczyło mnie, jak fajnie się ten magnetofon zachowuje (i to w obu prędkościach) na ciętych na ćwiartki VHS-ach.

Wyczytałem sporo niepokojących rzeczy o niewielkich silnikach i miękkich głowicach w tych magnetofonach - ale brzmienie i sterowanie naprawdę bardzo mi odpowiada. Czy ktoś mógłby mi napisać coś konkretnie o modelu X-300 EE? Byłbym wdzięczny za "bezstronną ocenę plusów i minusów" :)

Pozdrawiam

Witam,to mój pierwszy wpis w temacie magnetofonów szpulowych.Niedługo będe posiadaczem Revoxa A77 mk3 i tu moje pytanie:Na allegro pojawiły sie szpule o srednicy 27 cm,wiem,ze istnieja te o srednicy 26,5cm i takie wejdą na revoxa.Czy wystawiajacy pomylił sie cz rzeczywiscie istnieja szpule 27cm???

Witam,to mój pierwszy wpis w temacie magnetofonów szpulowych.Niedługo będe posiadaczem Revoxa A77 mk3 i tu moje pytanie:Na allegro pojawiły sie szpule o srednicy 27 cm,wiem,ze istnieja te o srednicy 26,5cm i takie wejdą na revoxa.Czy wystawiajacy pomylił sie cz rzeczywiscie istnieja szpule 27cm???

Szpule mają 10.5 cala, czyli mniej więcej 26.5 cm. Jak się niezbyt dokładnie mierzy, to wychodzi koło 27. Nie przejmuj się, zmieszczą się.

Edytowane przez Forecast88

Alan...Jesli uzywane, zapytaj o stan tasm. Ostatnio kupilem 12 sztuk . Moze z 4 sie nadaja...reszta to szmelc. Naiwnosc wziela gore...Aha, kupione na aledrogo.

Witam Wszystkich - jestem tutaj nowy

Właśnie dzisiaj odzyskałem (wydobyłem z piwnicy po 20 latach) magnetofon KONCERT M3201SD.

Jakoś tak mnie coś wzięło aby postawić go sobie w salonie i posłuchać starej muzyki. Mimo wieku wygląda i działa super.

Mam jednak takie pytanie. Skąd brać i nagrywać nowe nagrania skoro teraz wszędzie jest cyfra. Czy jest sens przegrania płyty CD na taśmę (wydaje mi się, że żaden - dodamy tylko szumy, ale nie usuniemy cyfryzacji). Przegrać winyle? Dla samego wyglądu?

Mam może z 20 szpul, ale tylko tego słuchać?

Jeśli pytanie w złym dziale to sorki.

Mam jednak takie pytanie. Skąd brać i nagrywać nowe nagrania skoro teraz wszędzie jest cyfra. Czy jest sens przegrania płyty CD na taśmę (wydaje mi się, że żaden - dodamy tylko szumy, ale nie usuniemy cyfryzacji). Przegrać winyle? Dla samego wyglądu?

Jeśli pytanie w złym dziale to sorki.

Pytanie jak najbardziej zasadne. Brak "dobrych" nagrań stawia pod znakiem zapytania sens posiadania naszych zabawek, chyba tylko do celów kolekcjonerskich.

Tak naprawdę w naszym kraju zawsze były trudności z nabyciem taśm z nagraniami wykonanymi profesjonalnie. Teraz niema ich wcale. Jedna z możliwości to sprowadzanie taśm z zagranicy. Tam wydawano równolegle z płytami winylowymi, kasetę, taśmę szpulową i kasetę TC8 , ceny jakie one osiągają dziś plus koszty sprowadzenia są dla wielu zaporowe. Moim zdaniem pozostają następujące możliwości, Wymiana koleżeńska, wspólny zakup, przegranie z płyty winylowej. Nagranie z dobrego winyla na dobrym gramofonie zapewnia niezłą jakość Pozdrawiam! Henryk Konstanty.

Moim zdaniem jednak nagrywanie z płyt Audio CD/Super Audio CD/DVD Audio jeszcze jednak ma sens, i to spory (choć z mp3 już chyba nie bardzo). Chętnie nagrywam muzykę z płyt CD (nawet niekoniecznie audiofilskich), np. z muzyką klasyczną, i będę to robił dalej. Nagrywałem tak na swoim Akai GX-220D,a teraz na Teacu X-300 - i dźwięk z taśmy oceniam jako głębszy, ciekawszy, bardziej miękki i przyjazny dla ucha. Choć oczywiście nie ma jak dobre źródło analogowe :)

Pozdrawiam

Ulubione winyle najlepiej przegrać na taśmę - na dwuśladzie na dobrej taśmie i przy dobrym gramofonie jakość napewno będzie dla Ciebie satysfakcjonująca; możesz przy tym ułożyć dowolną kompilację z ulubionych utworów - zabierze to trochę czasu, ale winyle będą sobie stały na półce w spokoju; jak taśma ciut się zużyje, to można nagrać następną; a jak przyjdą do Ciebie znajomi to będzie dopiero niespodzianka - co to za archeologiczny wynalazek; co do przegrywania z CD - wg mnie utwory nagrywane kiedyś w sposób analogowy lepiej brzmią z winyla (pod warunkiem, że jest w b. dobrej kondycji) niż z CD; co do utworów współczesnych - przegrać można, jak Ci taśmy nie szkoda;

p.s. do Koncerta idealnie pasują słuchawki DT990Pro - nie są tanie, ale warto się szarpnąć; mam takie w wersji 250 omowej i grają "zaj...cie"

Co sadzicie o Otari BX 56:

Ukryta Zawartość

Może głupie pytanie ale jak "się na nim nagrywa" bez wskaźników wysterowania? Jakis automat?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Co sadzicie o Otari BX 56:

Ukryta Zawartość

Może głupie pytanie ale jak "się na nim nagrywa" bez wskaźników wysterowania? Jakis automat?

Pozdro

Podłącza się do niego zewnętrzny panel mierników, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a poziom nagrania też reguluje się na zewnętrznym mikserze, odpowiednio skalibrowanym. To w końcu w pełni profesjonalna maszyna do studia, nie do domu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba nie tylko do panelu mierników ale także panelu z potencjometrami w celu ustawiania poziomów wejściowych i wyjściowych.

Czyli krótko mówiąc ten sprzęt zastosowania domowego niestety nie ma.

Dzieki za pomoc.

Pozdro

Witam Panie i Panów.

Jest to mój pierwszy post na tym Forum, więc chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich w Nowym Roku. Jednocześnie mam pytanie. Czy ktoś zna w Łodzi lub okolicach człowieka, który zajmie się moim Revoxem B77 jak własnym i nie pogorszy jego stanu? Ogólnie jest naprawdę świetnie. Zarówno wizualnie jak i technicznie. Zrozumiałym jest jednak to, że po tylu latach ma pewne niedomagania. Największe z nich to koszmarne przesłuchy (jest cztero śladowy). Po odwróceniu taśmy na drugą stronę problem nie występuje (dziwne). Dodatkowo jest różnica w poziomie zapisu (cały tor przemyty izopropanolem). Jeden kanał nagrywa nieco ciszej. To chyba najważniejsze rzeczy. Poza tym potrzebna jest konserwacja. Zaznaczę, że jestem tzw. techniczny, ale o elektronice i elektrotechnice nie mam zielonego pojęcia i nie będę samodzielnie próbował ingerować we wnętrze bo może się to źle skończyć. Czekałem na taki egzemplarz długo. W końcu się doczekałem i chcę go doprowadzić do pełnej sprawności.

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam, Tomek.

Witam Panie i Panów.

Jest to mój pierwszy post na tym Forum, więc chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich w Nowym Roku. Jednocześnie mam pytanie. Czy ktoś zna w Łodzi lub okolicach człowieka, który zajmie się moim Revoxem B77 jak własnym i nie pogorszy jego stanu? Ogólnie jest naprawdę świetnie. Zarówno wizualnie jak i technicznie. Zrozumiałym jest jednak to, że po tylu latach ma pewne niedomagania. Największe z nich to koszmarne przesłuchy (jest cztero śladowy). Po odwróceniu taśmy na drugą stronę problem nie występuje (dziwne). Dodatkowo jest różnica w poziomie zapisu (cały tor przemyty izopropanolem). Jeden kanał nagrywa nieco ciszej. To chyba najważniejsze rzeczy. Poza tym potrzebna jest konserwacja. Zaznaczę, że jestem tzw. techniczny, ale o elektronice i elektrotechnice nie mam zielonego pojęcia i nie będę samodzielnie próbował ingerować we wnętrze bo może się to źle skończyć. Czekałem na taki egzemplarz długo. W końcu się doczekałem i chcę go doprowadzić do pełnej sprawności.

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam, Tomek.

to co możesz zrobić na wstępie - załóż taśmę z przezroczystą rozbiegówką i przyjrzyj się dokładnie głowicom, czy nie są rozregulowane; można zrobić zdjęcie dobrym aparatem i następnie np. na komputerze zerknąć przy dużym powiększeniu zdjęcia; przy przesłuchach b.ważna jest prawidłowa wysokość głowicy względem taśmy i co za tym idzie super-dokładne "trafienie" z rozkładem śladów w taśmę

dla przykładu wklejam fotkę swojego mostka głowic z Koncerta po wstawieniu głowic dwuśladowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Może juz było ale for the records link do ftp'a z maualami do Revox PR99, a po przejściu poziom wyżej do innych klocków Revoxa.

Mam nadzieję, że się komuś przyda.

Ukryta Zawartość

BTW czy 500 EUR za PR99 MkII (7,5&15 ips) w tej specjalnej skrzyni z wiekiem, podobno w bardzo dobrym stanie to dobra cena?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ulubione winyle najlepiej przegrać na taśmę - na dwuśladzie na dobrej taśmie i przy dobrym gramofonie jakość napewno będzie dla Ciebie satysfakcjonująca; możesz przy tym ułożyć dowolną kompilację z ulubionych utworów - zabierze to trochę czasu, ale winyle będą sobie stały na półce w spokoju.

Ja mam troszke inna metodę ... przegrywam winyle na cyfrę 24/96. Odtwarzam z dobrej klasy strumieniowca gdzie niestraszne mi playlisty i kolejność utworów. Do zanudzenia. A jakość ??? Ja nie mam żadnych zastrzeżeń na swoim sprzęcie.

BTW taśmą też się niedługo będę bawił.

Pozdro

to co możesz zrobić na wstępie - załóż taśmę z przezroczystą rozbiegówką...

Doskonale widać o co chodzi. Dzięki geelo07. Wprawdzie poprzedni właściciel zaklinał się, że nie "grzebany", ale...

BTW czy 500 EUR za PR99 MkII (7,5&15 ips) w tej specjalnej skrzyni z wiekiem, podobno w bardzo dobrym stanie to dobra cena?

Cena dobra, pod warunkiem, że stan rzeczywiście jest bardzo dobry. I tak trzeba zaplanować czyszczenie, smarowanie i ewentualną kalibrację, no ale serwisówkę już masz.

500 EUR to razem z transportem? - bo tanio nie będzie.

To jeszcze jedno pytanie ... wiem ze głupie.

Co lepsze ... Tascam 32 z Polski którego mogę pomacać i sprawdzić i jest trochę taniej czy Revox PR99 MkII w ciemno bez sprawdzenia jw ... ale z tą zajebistą walizką i talerzami do przewijania taśm.

BTW w Chorwacji jest idealna sztuka PR99 MkIII za 1000 EUR z transportem ale jest cło i VAT raczej pewne.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Jest to mój pierwszy post na tym Forum, więc chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich w Nowym Roku. Jednocześnie mam pytanie. Czy ktoś zna w Łodzi lub okolicach człowieka, który zajmie się moim Revoxem B77 jak własnym i nie pogorszy jego stanu?

W Łodzi można spróbować w serwisie Audiotechnik przy Jaracza 84 - ten elektronik naprawia sprzęty analogowe, wzmacniacze i z tego co wiem, też szpulowce. Ja mu zanosiłem do naprawy m. in. mojego kasetowego Marantza.

Z przesłuchami miałem kłopot w moim AKAI GX-220D - okazało się, że głowica była podniesiona (poprzedni właściciel przy niej grzebał, i to ostro). Skutkowało to nie tylko przesłuchami z drugiej strony, ale o wiele cichszym poziomem odtwarzania, niż powinien. Prawdopodobnie masz rozregulowaną głowicę odtwarzającą. Dobrze byłoby też przyjrzeć się głowicom pod silnym szkłem powiększającym, czy do szczelin nie przykleiło się coś, co nie zeszło przy myciu izopropanolem.

Pozdrawiam

Trzeba mieć tupet żeby to nazwać sprzętem studyjnym :) Mnie taka betoniara służy do cięcia VHSów na ćwiartki. Oddaje swoje ostatnie usługi

Trzeba mieć tupet żeby to nazwać sprzętem studyjnym :) Mnie taka betoniara służy do cięcia VHSów na ćwiartki. Oddaje swoje ostatnie usługi

Zapytam z ciekawości jak się tnie VHS-y na ćwiartki? Ile metrów taśmy tam wchodziło oryginalnie?

Pozdro

Zapytam z ciekawości jak się tnie VHS-y na ćwiartki? Ile metrów taśmy tam wchodziło oryginalnie?

Pozdro

Do cięcia taśmy mozna p[rzystosowac męchanike z kazdego Video ..

Na szpule 26,5 cm wchodzi ok 7 godzin grania na prędkości 9-53..Prędkość 4-76 to 14 godzin grania po jednej stronie .

• Pokaż nowe odpowiedzi