Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

tyle tą podwójnie nagraną nie mogę nagrać tak jak chcę - 2 ścieżki jednocześnie.

jak to nie możesz - przełącznik rodzaju pracy w pozycję "Stereo" (o ile taki posiada Twój magnetofon) i nagrywasz raz stronę A, z powrotem zaś stronę B; informacje o układzie ścieżek w zapisie czterościeżkowym znajdziesz w necie

U mnie są dwa osobne przełączniki ścieżek - lewa i prawa

Czyli stronę A nagrałem w stereo z obydwoma na ON

Tak samo chciałem nagrać stronę B

I nagrywa się tylko kanał lewy a prawy ledwo słyszalny.

Wygląda to tak jakby magnetofon nie umiał poprawnie skasować strony z nagranymi osobno kanałami :|

To co już jest nagrane na stronie B - czyli osobna muza na ścieżkach mono - odtwarza bez problemu jak przełączam / wyłączam jedną ze ścieżek.

Może coś taśma nie ten teges?

Wygląda to tak jakby magnetofon nie umiał poprawnie skasować strony z nagranymi osobno kanałami :|

to chyba czary jakieś - stronę A nagrywa dobrze na obydwu kanałach, a po odwróceniu taśmy nagrywa tylko jeden w tej samej pozycji przełączników? kanał P strony B znajduje się między ścieżkami kanałów L i P strony A - jest praktycznie nieprawdopodobne, żeby taśma była "zajechana" w wąskim jej wycinku na całej długości (czyli w miejscu tej ścieżki); za każdym razem efekt jest taki sam? próbowałeś kilka razy? a może po nagraniu strony A głowica nagrywająca zabrudziła się i stąd taki objaw? może wystarczy przemyć głowice wacikiem nasączonym spirytusem (taki do czyszczenia uszu niemowlaków jest idealny - dobrze jest wcześniej ciut "nastroszyć" watę dość ciasno nawiniętą na patyczek)

Próbowałem 3 razy i to samo :|

Wyczyściłem właśnie głowice i spróbuję jeszcze raz.

Zrobiłem tak:

• wyczyściłem głowice + prowadnice
  • wyczyściłem taśmę tj. przewinąłem ją trzymając delikatnie przez szmatkę - trochę syfu zeszło
  • wyciąłem początek tj. jakieś 2m taśmy bo była zniszczona mechanicznie; ubytki warstwy magnetycznej

i działa :)

Edyta: przełamałem system i nagrałem Cypress Hill ft. Rusko :)

A zaraz po tym Steve Vai :)

Określę to tak jak powiedział Kapral Wiaderny: "zap******a jak perszing na wysokości lamperii" :)

Dodatkowo zamówiłem kpl. pasków - wymienię to będzie na lata :)

Pytanie mam jeszcze - które lepsze BACKCOATED TAPES czy NON BACKCOATED TAPES i dlaczego?

Dzięki raz jeszcze bez Was nie dałbym rady :)

Taśmy Backcoated to takie, które od zewnętrznej strony są powlekane czymś jeszcze: taką dodatkową warstwą, która ma zapewniać jakoby lepsze właściwości mechaniczne. Poznasz po tym, że taśma od zewnątrz ma inny kolor niż wewnątrz i na ogół jest matowa (w przypadku taśm nieprofesjonalnych na ogół jest matowo-czarna) Temat był poruszany, ale szybciutko przypomnę, że:

- taśmy takie jak MAXELL czy TDK Audua lub nawet Sony Type-7 występują w wersji backcoated albo nie (w wypadku TDK odpowiednio LB lub L); takie tasmy sprawowały mi się dobrze i nie powodowały żadnych przykrych dolegliwości, szły bardzo ładnie przez prowadnice

- backcoating może jednak z biegiem lat nastręczyć problemu w postaci tzw. Sticky Shed Syndrome: warstwa odkłada się i brudzi prowadnice oraz cały tor, taśma piszczy na prowadnicach lub zgoła nie chce się po nich przesuwać, bo się robi tępa jak kołek w płocie; taśmy, które mi się sprawowały jednoznacznie źle, to Shamrock i 3m/Scotch (prod. USA), tam ta warstwa potrafiła się zrobić wręcz gumowata

- taśmy profesjonalne, tj. studyjne lub radiowe o grubości 50 lub 55 mikronów są na ogół zawsze powlekane od zewnątrz i ta warstwa może mieć różne fantastyczne kolory: biały, błękitny, czerwony (dawne Veb Filmfabrik Wolfen) lub różowy (Agfy) - jest też na niej nadruk, który mówi o parametrach i rodzaju. Taśmy te są , jak mi powiedziano, bardziej ścierne, ale masz głowice ze szkła, nie przejmuj się. Backcoating wg tych egzemplarzy które mam (BASF SM911, Agfa lub Basf PER 525 i 528, pojedyncze taśmy Revoxa) - wygląda na bardzo solidny. Trochę kruszył mi sie w ORWO Typ 106, jak miałem jeszcze Arię i Opusa. Bardzo porządnie to wygląda w EMTEC audio broadcast sprzedawanym przez Polskie radio - notabene, te taśmy na obu moich maszynach sprawują się znakomicie.

Osobiście nie jestem przekonany na 100% do konieczności stosowania taśm backcoated, ale wygląda na to, że japońskie i niemieckie super, natomiast amerykańskie - Pomyłka i Porażka. Niemniej jestem zdania, że ze szklanymi głowicami masz szerokie pole manewru, jeśli chodzi o ścieralność :)

BTW - ostatnio nagrywałem sobie na taśmy eksperymenty ambientowe kanadyjskiego artysty, ukrywającego się pod pseudonimem Altus. Bardzo fajne muzyczne pejzaże, przyjemnie się słucha :) Pozdrawiam

Speedie, a nie udało ci się skasować zapisu? Ja każdą taśmę używaną przed zapisem najpierw wyłącznie kasuję, żeby uniknąć pozostawienia starego sygnału. Czytałem kiedyś w instrukcji obsługi od MS 2405, że można gdzieś kupic elektromagnes do szybkiego kasowania taśmy, może poszukaj czegoś takiego ?

Udało mi się ją skasować i nagrać - w jednym procesie :) - jak pisałem już wyżej po wyczyszczeniu głowic i przepuszczeniu taśmy przez szmatkę.

W tym momencie wszystko śmiga jak należy.

Udało mi się wczoraj na bazarach kupić 1 (słownie: jedną) taśmę Ohio Players "Honey". Z wyglądu widać, że ma już prawie 40 lat :) 1975r. ale gra jak nowa :)

Kupiłem ją z czystej ciekawości tym bardziej, że kosztowała mnie 1 funta :)

Teraz czekam na nowe Zonal'e back coated - mam nadzieję, że będzie OK

OK. Dotarły do mnie dzisiaj Zonal'e i niby wszystko OK a jednak brakuje mi odrobinkę profesjonalizmu.

Chodzi o to, że kupiłem je jako "ciastka" bez rolek a rolki Agfa kupiłem osobno - od tego samego sprzedawcy.

Rolki używane ale po odnowieniu - cokolwiek to miało znaczyć, a znaczyło tyle, że 2 z 3 były w miarę OK a 1 to chyba nie widziała ścierki przez ostatnie 20 lat. Poza tym były dość mocno zwichrowane aż obcierały o taśmę.

Poradziłem już sobie z nimi choć bicia będę jeszcze usuwał w trakcje użytkowania bo jest z tym zabawy trochę.

Co do taśm - nawinięte były na hub'y bez otworów tj. nie można ich zapiąć do rolek :| nie wiem, może w profesjonalnym studio na blacie się je montuje ale to powinno być napisane w opisie aukcji tym bardziej, że na zdjęciach są na hub'ach standardowych.

Musiałem je nawiercać i jakoś udało mi się z nich przewinąć na normalne rolki.

Taśmę właśnie nagrywam i wydaje się być OK - jest to model Zonal 840 czyli odpowiednik LPR 35 / 3600ft z "back coated"

Wkurza mnie też, że nie ma rozbiegówek - musiałem dokupić osobno :| mała rzecz a wkurza.

Napisałem im już w mejlu co myślę. Teraz zastanawiam się jaki komentarz im wystawić :)

Edytowane przez speediee

OK. Dotarły do mnie dzisiaj Zonal'e i niby wszystko OK a jednak brakuje mi odrobinkę profesjonalizmu.

Chodzi o to, że kupiłem je jako "ciastka" bez rolek a rolki Agfa kupiłem osobno - od tego samego sprzedawcy.

Rolki używane ale po odnowieniu - cokolwiek to miało znaczyć, a znaczyło tyle, że 2 z 3 były w miarę OK a 1 to chyba nie widziała ścierki przez ostatnie 20 lat. Poza tym były dość mocno zwichrowane aż obcierały o taśmę.

Poradziłem już sobie z nimi choć bicia będę jeszcze usuwał w trakcje użytkowania bo jest z tym zabawy trochę.

Co do taśm - nawinięte były na hub'y bez otworów tj. nie można ich zapiąć do rolek :| nie wiem, może w profesjonalnym studio na blacie się je montuje ale to powinno być napisane w opisie aukcji tym bardziej, że na zdjęciach są na hub'ach standardowych.

Musiałem je nawiercać i jakoś udało mi się z nich przewinąć na normalne rolki.

Taśmę właśnie nagrywam i wydaje się być OK - jest to model Zonal 840 czyli odpowiednik LPR 35 / 3600ft z "back coated"

Wkurza mnie też, że nie ma rozbiegówek - musiałem dokupić osobno :| mała rzecz a wkurza.

Napisałem im już w mejlu co myślę. Teraz zastanawiam się jaki komentarz im wystawić :)

Co rozumiesz przez rolki?

Dla mnie w magnetofonie rolka to rolka dociskowa dociskająca taśmę do capstana.

Wiele osób radziło Ci zakup taśm z Polskiego Radia tj. BASF/EMTEC PER528. Sam mam i używam.

Kupowanie taśm używanych to loteria, odradzam zdecydowanie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

....

Zdecydowanie komentarz negatywny. Nie ma innej możliwości.

GM

Co rozumiesz przez rolki?

Dla mnie w magnetofonie rolka to rolka dociskowa dociskająca taśmę do capstana.

Wiele osób radziło Ci zakup taśm z Polskiego Radia tj. BASF/EMTEC PER528. Sam mam i używam.

Kupowanie taśm używanych to loteria, odradzam zdecydowanie.

Pozdro

Rolki - tu są okeślone jako HUB REEL, nie wiem jak to przetłumaczyć ... piasta? Ta część szpuli, na której nawinięta jest taśma. Chyba lepiej już nie wytłumaczę :)

To jest taśma jaką kupiłem >>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taśmy są NOWE i dlatego je kupiłem. Jest to firma, która nadal zajmuje się produkcją taśm jak RMGI.

Mejl poszedł wczoraj i na razie bez odzewu mimo iż wystawili mi pozytywa w innej aukcji - kupiłem od nich jeszcze rozbiegówkę.

Poczekam troszkę czy odpiszą a potem się zobaczy.

Poza tym jest OK - grają ładnie :)

Ukryta Zawartość

Rolki - tu są okeślone jako HUB REEL, nie wiem jak to przetłumaczyć ... piasta? Ta część szpuli, na której nawinięta jest taśma. Chyba lepiej już nie wytłumaczę :)

To jest taśma jaką kupiłem >>>

Ukryta Zawartość

Taśmy są NOWE i dlatego je kupiłem. Jest to firma, która nadal zajmuje się produkcją taśm jak RMGI.

Mejl poszedł wczoraj i na razie bez odzewu mimo iż wystawili mi pozytywa w innej aukcji - kupiłem od nich jeszcze rozbiegówkę.

Poczekam troszkę czy odpiszą a potem się zobaczy.

Poza tym jest OK - grają ładnie :)

OK, standardowe mocowanie na HUBa dla szpuli metalowej średnicy 10,5". Takie nowe taśmy sprzedawane są ZAWSZE bez rozbiegówek.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

mogłeś spróbować rozkręcić kupione szpule, przy okazji dobrze wyszorować aluminiowe "dekle", czyli te części przykręcane do tych plastikowych kółek ("hub-ów") i przymocować je do tych z kupioną taśmą (oczywiście trzeba odwinąć jej nadmiar i dokleić później rozbiegówki); sam rozbierałem nie raz szpule i mogłem dowolnie zamieniać te kółka z różnymi "deklami" (nie wiem, jak poprawnie nazwać aluminiowe płaszczyzny szpul, w których wycinane są różnego kształtu otwory), pod warunkiem, że były skręcane trzema śrubkami (wyjątek to szpule TDK skręcane czterema śrubkami, być może są jeszcze inne)

czasami jest problem z rozkręceniem - w jednej ze szpul za cholerę nie mogę ruszyć jednej śrubki

a co do samych kupionych taśm - takie jak na fotce jako nówki ZAWSZE sprzedawane są bez rozbiegówek, więc negatyw za to jest niezasłużony; w podobnej ofercie na Alldrogo były swego czasu taśmy Qantegy 432 - też tylko na takich plastikowych "rolkach"; taśmy kupowane od Polskiego Radia są nawinięte na metalowe kółka przydatne tylko w magnetofonach studyjnych (do domowych trzeba mieć w tym przypadku specjalne adaptery)

Edytowane przez geelo07

Taśmy calowe i więcej są skręcane za pomoca 6 śrubek .

A Aluminiowe płaszczyzny to chyba zwyczajanie blachy a metalowe kółka o których pisze Geeol to bobinki

witam,

czy mógłby mi ktoś napisać jakie kolumny należy podłączyć pod magnetofon UHER royal de luxe C?

podłączyłem stare unitry 25W/4om i grają cicho wręcz na granicy słyszalności mimo maksymalnego wychylenia pokrętła VOL w magnetofonie i

na jakie napięcie nastawić magnetofon na wejściu 220V czy 240V?

pozdrawiam

OK. Dotarły do mnie dzisiaj Zonal'e

Miejmy nadzieję, że te Zonale Ci zrekompensują pozostałe nieprzyjemności przy zakupie - mam takiego Zonala 840 i taśma zachowuje mi się absolutnie rewelacyjnie; ma piękną górę nawet przy prędkości 9,5 cm/s, byłem aż zaskoczony.

Tasmy profesjonalne nie maja rozbiegowek.

pozdrawiam,

Jeszcze raz :)

Zostawmy temat rozbiegówek bo to mały pikuś - choć nie każdy jest pro i dla takich powinno to być jakoś zaznaczone. Ba... powiem więcej, jako sprzedawca specjalnie bym to zaznaczył i dodał link do aukcji z rozbiegówką :)

Mnie wkurzyło to, że HUB'ów nie dało się zamontować w szpuli.

Piszecie, że trzeba było rozkręcić szpulę - 3 śruby - wsadzić taśmę z HUB'em i skręcić.

Przeczytajcie jeszcze raz to co napisałem wyżej :)

Tak właśnie zrobiłem - rozkręciłem szpulę, położyłem "pancake" na jednej z blach, zamknąłem drugą blachą i tu ZONK - brak otworów, przez które przechodzą te 3 śrubki.

Wkleiłbym zdjęcia ale wywaliłem te HUB'y do kosza.

Musiałem przytrzymać to jakoś do kupy i przewiercić 3 otworki na śruby w tym plastikowym HUB'ie

Na zdjęciu widać, że HUB jest nazwijmy go normalny lub standardowy z gotowymi otworami na 3 śruby a także z otworkiem i szczelinką gdzie zaczepiamy początek taśmy.

Uff.... mam nadzieję, że teraz jest już jasno.

A taśma... fajna. Bardzo ładnie gra.

Z innej beczki... i problem :|

Mam z nią problem z nagrywaniem a później odtwarzaniem. Podczas nagrywania od czasu do czasu dźwięk się zniekształca tak jakby na pół sekundy taśma zwalniała.

Wydaje mi się, że ta taśma jest baaardzo cienka - dużo bardziej niż ta TDK co kupiłem w komplecie z AKAI.

Pomaga czyszczenie gumowej rolki dociskowej ale po kilku utworach problem wraca.

Dzieje się tak tylko przy nagrywaniu. Jeżeli nagrania są OK to późniejsze odtwarzanie też jest OK.

Rolka wygląda bardzo ładnie bez uszkodzeń itd. Być może za słabo dociska to wałka? Nie wiem, czekam na Wasze podpowiedzi :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Mam z nią problem z nagrywaniem a później odtwarzaniem. Podczas nagrywania od czasu do czasu dźwięk się zniekształca tak jakby na pół sekundy taśma zwalniała.

Wydaje mi się, że ta taśma jest baaardzo cienka - dużo bardziej niż ta TDK co kupiłem w komplecie z AKAI.

Pomaga czyszczenie gumowej rolki dociskowej ale po kilku utworach problem wraca.

Dzieje się tak tylko przy nagrywaniu. Jeżeli nagrania są OK to późniejsze odtwarzanie też jest OK.

Rolka wygląda bardzo ładnie bez uszkodzeń itd. Być może za słabo dociska to wałka? Nie wiem, czekam na Wasze podpowiedzi :)

Gdyby rolka zbyt słabo przylegała do wałka, to taśma by raczej przyspieszała, "wyrywana" spomiędzy rolki i wałka przez siłę nawijającą taśmę na prawy talerz.

To jest raczej poważny problem ze stabilnością prędkości przesuwu taśmy zadawanej prędkością obrotową silnika wałka przesuwu.

Obawiam się, że musisz zacząć działać w kierunku wyczyszczenia przełącznika prędkości obrotowej tego silnika najpierw, a później potencjometru płynnej regulacji prędkości przesuwu taśmy potem.

witam,

czy mógłby mi ktoś napisać jakie kolumny należy podłączyć pod magnetofon UHER royal de luxe C?

podłączyłem stare unitry 25W/4om i grają cicho wręcz na granicy słyszalności mimo maksymalnego wychylenia pokrętła VOL w magnetofonie i

pozdrawiam

A czy ten magnetofon ma wbudowane wzmacniacze do zasilania głośników? Informacje znalezione w sieci mówią, że chyba nie. Ustaw przełącznik na 240V.

GM

Edytowane przez G.Mark

Gdyby rolka zbyt słabo przylegała do wałka, to taśma by raczej przyspieszała, "wyrywana" spomiędzy rolki i wałka przez siłę nawijającą taśmę na prawy talerz.

To jest raczej poważny problem ze stabilnością prędkości przesuwu taśmy zadawanej prędkością obrotową silnika wałka przesuwu.

Obawiam się, że musisz zacząć działać w kierunku wyczyszczenia przełącznika prędkości obrotowej tego silnika najpierw, a później potencjometru płynnej regulacji prędkości przesuwu taśmy potem.

GM

A może i przyspiesza - nie umiem tego określić / opisać. Jest to ułamek sekundy i zdarza się nieregularnie. Tak jak pisałem pomaga czyszczenie rolki i wałka (capstan). Dziwne jest to, że na tej starej taśmie nie ma tego problemu. Zastanawiam się dlaczego objawia się to tylko przy nagrywaniu? Wiem, bo podczas nagrywania przełącznik sygnału ustawiony mam na TAPE i odsłuchuję na bieżąco to co się nagrywa. Taśma nagrana poprawnie odtwarza się także poprawnie :/

Nic to... sprawdzę jeszcze raz czy na tej starej taśmie to się pojawiło czy nie.

Kolejna zagwózdka

Szukam i szukam i doszukać się nie mogę. Chciałbym go przesmarować i nie wiem gdzie. W instrukcji serwisowej jest tylko o ustawianiu a nic o konserwacji.

Chcę w wolnej chwili zrobić małą relację foto co jest w środku :) a przy okazji zaznaczyć miejsca co i jak dla potomnych.

Przesmaruj wszysto to co sie kręci ..

Przy nagrywaniu dociśnij czymkolwiek rolke do wałka i sprawdż na odtwarzaniu .,Wałek może wygladac ładnie ale może byc równiótko starty.. Najlepiej na Prowiizorke załóż jakąś miękka sprężynka aby docisk dodatkowy - na test - był równy..

Jak rolka ciągnie taśme najlepiej sprawdzać na najcieńszych tasmach .

Bo grubsza zazwyczaj idzie bez problemow.

Edytowane przez dulon184

witam,

pozdrawiam

Uzupełnię wypowiedź G. Mark (mam instrukcję serwisową i schemat) w tym magnetofonie opcjonalnie montowano wzmacniacze 10W rezystancja wyjścia to 4 ohm, zatem podłączyłeś odpowiednie kolumny. Usterka jest prawdopodobnie w zasilaczu, ponieważ dwa wzmacniacze raczej rzadko psują się jednocześnie, choć tego wykluczyć się nie da. Znajdź w zasilaczu tranzystor T-34 AUY 21 na emiterze powinno być napięcie 26V a na kolektorze 40V.Jeżeli nie jesteś elektronikiem to istnieje prostszy sposób wykluczenia z kręgu podejrzeń zasilacz, a mianowicie: sprawdź czy świecą się żaróweczki znajdujące się w mierniku poziomu sygnału. Jeżeli nie świecą się to zasilacz jest uszkodzony, a wzmacniacze są OK. Istnieje jednak jeszcze jedna możliwa usterka, żaróweczki świecą bardzo jasno, mogą dostawać w przypadku uszkodzonego zasilacza 40V (są na 30V i wytrzymają jakiś czas ) i to jest najgorsza ewentualność, bo wzmacniacze tego nie wytrzymają. Podsumowując Jeżeli żaróweczki się świecą (normalnie czy bardzo jasno) to jeżeli nie jesteś elektronikiem nie poradzisz sobie z tą usterką. Życzę powodzenia w naprawie Pozdrawiam! Konstanty

Jest to ułamek sekundy i zdarza się nieregularnie.

sprawdź może, czy rolka dociskowa obraca się swobodnie na trzpieniu - czasami tutaj leży przyczyna; można spróbować nagrać na taśmę sygnał ciągły, np. 1kHz przez pół godziny(można i dłużej) i obserwować, kiedy owe nierównomierności występują
  • Pokaż nowe odpowiedzi