Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Żadne twardsze tylko większą szczelinę z racji zwiększonej prędkości przesuwu.Jeśli kogoś stać na km taśmy to może sobie taki kupić.Cena głowic raczej wtedy nie ma znaczenia.

Nie masz racji Teac X2000R i x20000 majo glowice z cobalt amorphous restrujoce i odwazajoce glowice szczeliny so takie same jak w teac x1000 mam jeden set

w zapasie cobalt

pozdrawiam

Edytowane przez thomas11w

Czy ktoś z kolegów serwisował kiedyś Grundiga TK46 Stereo ?? Nie mogę dojść z serwisówki którymi elementami reguluję się BIAS. Mam takiego 54 latka w świetnym stanie i chciałbym go troszeczkę "poprawić" ;). Mechanika ideał, odtwarza pięknie ale troszeczkę wysokich traci przy nagrywaniu. Mam jeszcze 51 letniego TK27 Stereo i on nagrywa bardzo ładnie. Wysokie bardzo ładnie co prawda z ograniczeniem dużym (12,5kHz) ale do końca.

Lubię kiedy gra muzyka...

Czy ktoś z kolegów serwisował kiedyś Grundiga TK46 Stereo ?? Nie mogę dojść z serwisówki którymi elementami reguluję się BIAS. Mam takiego 54 latka w świetnym stanie i chciałbym go troszeczkę "poprawić" ;). Mechanika ideał, odtwarza pięknie ale troszeczkę wysokich traci przy nagrywaniu. Mam jeszcze 51 letniego TK27 Stereo i on nagrywa bardzo ładnie. Wysokie bardzo ładnie co prawda z ograniczeniem dużym (12,5kHz) ale do końca.

Najprawdopodobniej C106 i drugi kanal C206 trymery 10-60p na schemacie tuz przy glowicy zapisujacej

Najprawdopodobniej C106 i drugi kanal C206 trymery 10-60p na schemacie tuz przy glowicy zapisujacej

Dzięki wielkie. Muszę się za to zabrać choć to niełatwe. Ten klocek w pionie nie podziała, więc ciężkie są z nim manewry, chcąc coś regulować od spodu. Przełącznika Tape/Source też brak ;)

Edytowane przez sk-victor

A gdzie byś ten przełącznik chciał mieć skoro magnetofon ma pojedyncze uniwersalne tory wzmocnienia?

A nie widziałeś uśmieszku ?? Po prostu mówię że nie ma.

Revox G36

Na schemacie zaznaczylem czerwonymi strzalkami (skrajnie z lewej i skrajnie z prawej) miejsca do ktorych chcialbym podlaczyc wskaznik wysterowania poprzez nowy/dodatkowy prza;acznik TAPE/SOURCE (wejscie zaznaczone czerwona strzalka posrodku schematu)

Chcialbym poprosic o uwagi czy bedzie to poprawne i nie wplynie negatywnie na zbalansowanie ukladu audio takie jak znieksztalcenia, przydzwieki itd.

Z tych samych miejsc (oprocz wskaznika) bedzie brany sygnal do nowego przelacznika TAPE/SOURCE.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze zrobisz ze swojego takiego:

"Pięknie odrestaurowany Studer B 62 Master z dołożonym panelem z VU-metrami, wykonywanym przez firmę Eternal Arts"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam uszkodzenie talerzyka zwijającego, wyłamane zęby wewnętrzne. Pasuje go zrobić bo ładny to taśmociąg.

Potrzebuję talerzyk lub cały moduł z silnikiem.

Philips niestety zaczął się w swoim ostatnim modelu szpulowca bawić w plastikowe zębate kółeczka.Z wiadomym skutkiem.Dlatego świadomie skończyłem na N-7125, a od N-7150 i N-7300 trzymam się z daleka.Były niedawno części na allegro,ale ostatnio znikły.

Taśmociąg mam w tej chwili skręcony. Mierząc to co wystaje z przedniej płyty to fi 99 mm.

Póki co mam jeszcze Koncerta po spooorych modyfikacjach elektroniki. Wyszło świetnie.

Czy to też N7300 czy inny?

O Koncercie to sporo pisania co zmieniłem. Modyfikacje głównie dotyczyły toru odczytu i zapisu. Ale grzebane było też w zasilaczu, generatorze prądu kasowania, torze prądu podkładu, konfiguracji blokowej.

Zastosowano rozwiązania zaczerpnięte z Revoxów i Studerów. Efekt końcowy udany. Np znacznie mniejsze szumy, większa dynamika i naturalność brzmienia słyszalna już przy 9,5 cm/s,

Na pewno tylko w N-7300 i jeśli w jakimś innym, to w N-7150.Starsze modele miały to rozwiązane może mniej nowocześnie, ale za to działa to bezawaryjnie.Niestety strona, do której link wielokrotnie zamieszczałem, już nie istnieje.Szkoda, bo był tam dokładny opis i zdjęcia tych talerzyków.

Znalazłem odnośnik do tych zdjęć.

Ukryta Zawartość

I jeszcze jeden.http://makarateyp.magnetofon.de/Rep/n7150/n7150spulenteller.htm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

Dziękuję za podpowiedź.

Rozbierałem mechanizm napędowy talerzyka w N7300. . Rozwiązanie identyczne jak w linku dot N7150

Ukryta Zawartość

Wniosek; poszukiwany talerzyk lub cały moduł napędu od N7300 lub N7150.

Ukryta Zawartość

Zadam takie troszkę głupie pytanie. Czy warto kupić GX-630D. Nie chodzi nawet o to pieniądze - w sensie czy warto jakiś egzemplarz. Chodzi mi ogólnie o ten model. Wiem że bardzo popularny i jest tego bardzo wiele. Ale nie mam żadnego AKAI na duże szpule. Mogę kupić takiego w stanie idealnym. Co o nim powiecie ?

Korci mnie jeszcze trochę ten magnetofon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zadam takie troszkę głupie pytanie. Czy warto kupić GX-630D. Nie chodzi nawet o to pieniądze - w sensie czy warto jakiś egzemplarz. Chodzi mi ogólnie o ten model. Wiem że bardzo popularny i jest tego bardzo wiele. Ale nie mam żadnego AKAI na duże szpule. Mogę kupić takiego w stanie idealnym. Co o nim powiecie ?

Jeśli stan jest istotnie idealny, w co mi trudno uwierzyć, i zapłacisz za niego trzy stówki, to warto.

GM

Jeśli stan jest istotnie idealny, w co mi trudno uwierzyć, i zapłacisz za niego trzy stówki, to warto.

GM

Cóż wiesz dobrze że za 300zł nic się nie da obecnie kupić ;) A już na pewno nie w idealnym stanie szpulowca na duże szpule. A czemu go tak nisko bardzo cenisz ? Chcę go kupić aby odciążyć Teaca A-3440 - szkoda mi głowic. Dwuścieżkowego mam Revoxa A77. I jakoś mi AKAI po głowie zaczął chodzić.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Rozumiem, że zrezygnowałeś z zakupu GX-620.

W GX-630D/DB:

- jeśli w stabilizatorze zasilającym silnik wałka przesuwu jest TIP47, to prędzej czy później zaczną się problemy ze stabilnością prędkości przesuwu taśmy,,

- jeśli wzmacniacze odczytu i zapisu już nie "skwierczą", to zaczną bo tranzystory 2SC458 były już omawiane na forum,

- silniki napędzające szpule do konserwacji na dzień dobry,

Dla mnie ten magnetofon nie jest wart więcej niż pięć stów.

GM

Edytowane przez G.Mark

W GX-630D/DB:

- jeśli w stabilizatorze zasilającym silnik wałka przesuwu jest TIP47, to prędzej czy później zaczną się problemy ze stabilnością prędkości przesuwu taśmy,,

- jeśli wzmacniacze odczytu i zapisu już nie "skwierczą", to zaczną bo tranzystory 2SC458 były już omawiane na forum,

- silniki napędzające szpule do konserwacji na dzień dobry,

Dla mnie ten magnetofon nie jest wart więcej niż pięć stów.

GM

Nie zrezygnowałem ;) Sprzedający zrezygnował.

W GX620 kupionym w 1980 parę lat temu (trafił do mnie do sprawdzenia) nie było jeszcze śladu kłopotów ze zużyciem czegokolwiek choć w czasie eksploatacji nastąpiły dwie awarie elektroniki napędu. Były dosyć łatwo usuwalne, ale wymagały interwencji specjalisty.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Cóż ciężko coś fajnego kupić. GX-620 uciekł mi ze względu na matołowatość sprzedającego, za co parę ch.... mu się niestety należy. Życie. Więc zacząłem GX-630 szukać. Kwoty o których pisze G.Mark są oczywiście abstrakcyjne. Wszyscy wiemy jakie wariactwo teraz panuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi