Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do około 12-13k.

Tresh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Noszę się z zamiarem złożenia zestawu który będzie zarówno spełniać rolę stereo jak i (wkrótce) kina domowego. Wiem że nie poleca się tutaj takiej mieszanki i najchętniej poradzilibyście mi złożyć każde z nich oddzielnie. Aby jak najlepiej organiczyć minusy amplitunera wertowałem wszelakiego rodzaju gazety, czasopisma a także fora dyskusyjne dot. szeroko pojętej tematyki audio... a także przeglądałem aukcje na e-bayu. Wiem że i tak mnie odeślecie na odsłuch - ale liczę, że może znajdę jakieś nakierunkowanie...

Przejdźmy zatem do konkretów.

Zestaw będzie stać w 20m pokoju (na ścianach i na podłodze znajduje się wiele elementów wspomagających rozpraszanie się dźwięku), pod oknami. Jak już pewnie część z Was wyczytała w "o mnie" - lubię zawodząco-mruczące piosenkarki a także dźwięk saksofonu oraz od czasu do czasu Nowo Yorski rap + soundtracki. Uwielbiam rozbierać muzykę na części w czasie słuchania, kocham odkrywać nowe szczegóły. Lubie zdecydowanie rozjaśnioną górę pasma jednakże nie wpadającą w przesadnie chirurgiczną ostrość. Toteż dla jak najwierniejszego zobrazowania moich preferencji brzmieniowych wybrałem mieszankę intymności, ciepła grado (specjalnie sr-60tek) oraz analityczności i szczegółowości referencyjnych sennków hd 600 i 650. Wiadomo, że najlepiej byłoby znaleźć dodatkowe połączenie z Beyerdynamicami i AKG, ale nie chcę dodatkowo komplikować sytuacji. Przekonałem się na własnych uszach że liniowe, neutralne brzmienie mi nie odpowiada, zwłaszcza że nie mam problemów takich jak miłośnicy cięższych brzmień z "kłującą górą" gdyż prawie wogóle Dark Funnerali i innych wyziewów nie słucham:P... Szczegóły, przestrzeń i na trzecim miejscu barwa + intymność.

Propozycje zestawów w oparciu o 2 amplitunery : Rotel RSX 1067 i Onkyo TX-SR 875, które oprócz dużej mocy oferują świetny upscalling i inne bajery:P.

Myślałem nad takimi rozwiązaniami: (ceny Ebayowe)

B&W 684 (lub 683) + Rotel RSX 1067 + ROTEL RCD-1072 (dvd/bd na razie Saturnowe SONY/PANASONIC/SAMSUNG - tak, już 3 mi się nazbierały - w przyszłości pomyślę nad czymś konkretniejszym i oczywiście nad resztą głośników...). - nie jest to forum o KD - dlatego o to się nie będę pytać.

B&W 705 + Rotel RSX 1067 + ROTEL RCD-1072

B&W MATRIX 804 + Rotel RSX 1067 + ROTEL RCD-1072 (problem tylko w tym, że te kolumny są używane i nic o nich nie wiadomo - a ja bardzo boję się kupować sprzęt z drugiej ręki - aczkolwiek gość ma status super-sprzedawcy itp).

Niżej wymieniłbym to same zestawienie w oparciu o amp ONKYo. Brzmienie B&W pokrywa się "prawdopodobnie" z moimi preferencjami - a jeśli tak nie jest pokażcie mi jak bardzo się mylę...

Od razu dodam, że w czasie okresu karencyjnego przeczytałem wiele tematów i jakoś tak moje zainteresowania skierowały się właśnie ku takiej mieszance. Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i propozycję tego co powinieniem znać i obsłuchać. Czy są tu jacyś miłośnicy np. Mariah Carey - którzy by powiedzieli na jakim sprzecie by zabrzmiała jeszcze piękniej?

Jeszcze raz góry dziękuję i pozdrawiam użytkowników audiostereo.

https://www.audiostereo.pl/topic/45077-zestaw-do-oko%C5%82o-12-13k/

Temat elektorniki pominę, bo Rotel mnie osobiście nie zachwyca. Nie ma w nim nic wyszukanego. Natomiast jeśli chodzi o kolumny to przejrzyj ofertę firmy Xavian:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Producent z nie znanych mi powodów ignorowany w Polsce (na forum również), a kolumny robi rewelacyjne.

Polski delaer - Voxal (Łódź)

Ukryta Zawartość

Zdaje się że jest dysonans między preferencjami do damskiej wokalistyki i jednocześnie zestawami jakie żeś wymienił. Chyba że zależy Ci głównie na uzyskania wrażenia przenikliwości wokaliz.

za 12-15 tys polecano w pewnym czasopismie hiend na skroty

zestaw

dynaudio 52 , cyrus 8 z psx oraz cd roksan

warto przesluchac

szczegolnie ze zakres sredniotonowy - glosy jego jakosc jest ci bardzo potrzebny

czego w kinie domowym rzadko uswiadczysz

>Producent z nie znanych mi powodów ignorowany w Polsce (...)

Heh, ignorowany bo dostępny tylko w Łodzi. A strona dystrybutora (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) po prostu wymiata.

Inna historia że nasi ukochani dystrybutorzy handlują dosłownie kilkoma markami i na tym koniec, nawet z niektórych się wycofują. W końcu za PRLu było tak fajnie: klient mógł wybierać między Unitrą a Unitrą więc nie wybrzydzał. Panowie Dystrybutorzy, pobudka!

No dobra, dość marudzenia, do konkretów.

Do kolumn polecałbym dorzucić Monitor Audio RS6.

Spróbuj też czegoś z ciut wyższej półki (np. Epos M22i, Focal.Jmlab Chorus 816V, Acoustic Energy Aelite 3, Dynaudio Excite 32). Tańsza elektronika + droższe głośniki może lepiej zagrać niż droższa elektronika + tańsze głośniki, zwłaszcza na tym poziomie cenowym. Oczywiście to nic pewnego, nie ma na to reguły, ale spróbować na pewno warto. Zwróć tylko uwagę żeby kolumny były w miarę łatwym obciążeniem, z trudnymi kolumnami amplituner raczej dobrze nie zagra.

Uważam że głośniki to jest ostatnia rzecz na jakiej warto oszczędzać. A że w KD coraz to wchodzą nowe standardy, wymiana amplitunera za parę lat jest bardziej prawdopodobna.

Jeśli chodzi o elektronikę to dużo nie podpowiem. Wiem że Onkyo ogólnie dobrze gra - tego modelu nie znam, ale kolega kiedyś kupował amplituner KD (za 2k) i spośród kilku marek najlepiej zagrał nam Onkyo.

Pozdrawiam,

Asiki

Ukryta Zawartość

Zacznij od stereo. Potem możesz system rozbudować do kina. A jesli nie chcesz ,żeby ta pani,która marnuje od lat swój głos, nie piszczała, zapomnij o wszelkiej maści amplitunerach.

Moje doświadczenia z połączeń bowersów z rotelami:

B&W 704+Rotel RA971+RCD971-tragedia,dźwięk suchy,płaski,karykaturalna analityczność.

B&W 805 matrix+Exposure 2010+Rotel RCD971-trochę lepiej ale to także nieudane zestawienie.

Nie wiem czy bardziej uparłeś się na bowersy czy na rotela?Zakładając że podłogowe 804-ki charakterem brzmienia i możliwościami niezbyt wiele różnią się od moich 805-tek to ja bym je brał i wokół nich zaczął budować system.Rotel 1067 ma opinię raczej "ciepłego" więc do tego jako źródło Meridian G06-czyli detaliczność,kontrola basu i świetna przestrzeń i na pewno będzie co najmniej dobrze.Proponowany zestaw chyba odrobinę przekroczy zakładany budżet jednak powinien trafić w Twoje preferencje.

Zalecam oczywiście odsłuch przed zakupem,jeśli będziesz miał już kolumny to wypożyczenie amplitunera nie będzie chyba problemem i można rozejrzeć się też za G06,ewentualnie zaprosić na dobrą kawę któregoś z forumowiczów z Meridianem.

pozdr.oct.

l'enfant sauvage

asiki, 20 Sie 2008, 11:30

>>Producent z nie znanych mi powodów ignorowany w Polsce (...)

>Heh, ignorowany bo dostępny tylko w Łodzi. A strona dystrybutora (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) po prostu

>wymiata.

Kontaktwałeś się kiedykolwiek z nimi czy tak poprostu biadolisz z barku laku ? ;)

Mam wrażenie że nigdy nie rozmawiałeś z panem Cezarym Wójcikiewiczem.

Zadzowniłem do niego kilkanaście dni temu. Rozmowa była krótka i konkretna. Wpłacam kaucję w wysokości ceny kolumn i dostaję kolumny do przetestowania. Jak mi nie odpowiadają odsyłam im kurierem. Jeśli odpowiadają mi to albo zostają te które dostałem, albo wybieram kolor forniru (próbki forniru dostałem z komumnami), odsyłam te które dostałem i za kilka tygodni dostaję takie jakie sobie zażyczyłem.

No i czego Ci jeszcze do szczęścia brakuje ? Musisz kolumny obmacać w sklepie ? ;)

>Inna historia że nasi ukochani dystrybutorzy handlują dosłownie kilkoma markami i na tym koniec,

>nawet z niektórych się wycofują. W końcu za PRLu było tak fajnie: klient mógł wybierać między Unitrą

Tu masz namiary. Zadzwoń i sprawdź.

VOXAL P.P.H.U.

ul. Częstochowska 38/52

93-121 Łódż

tel. (042) 676-15-65 oraz : (501) 431-964

e-mail: [email protected]

A strona ? Co mnie obchodzi strona dealera. Wystarczy mi doskonała pod każdym względem strona producenta i towar który mam przed nosem w domu.

Ukryta Zawartość

=> Mrok

To ok że dystrybutor ma takie podejście. Co prawda w zasadzie bardzo się nie różni od zakupu przez internet i ew. zwrocie gdy Ci towar nie podpasi. Faktem jest że wielu sprzedawców robi duże problemy ze zwrotem towaru, choć wiedzą że nie mają prawa odmówić. Podejście Voxal-a, przy braku sieci sprzedaży, uważam za coś co powinno być normą a nie powodem do zachwytu.

Tak czy siak, ja trochę sobie nie wyobrażam w ten sposób rozglądać się na rynku. Nie muszę obmacywać kolumn w sklepie, ale lubię mieć wybór i móc z czymś porównać, a nie ściągać do domu wszystko co się da (absurd) albo na podstawie recenzji ograniczać się do wyboru z 2-3 modeli (jeszcze większy absurd).

Odnośnie strony: mnie akurat obchodzi. Można się dowiedzieć co w ogóle ma w asortymencie (może coś innego) i pozwala zgrubnie oszacować na ile mam do czynienia z poważną firmą a na ile ze sprzedażą wysyłkową zorganizowaną w mieszkaniu (której za miesiąc może nie być). Jest wiele firm które też nie mają salonów w całej Polsce ale przynajmniej wiadomo co mają, za ile itd. Ok, niby można się dowiedzieć przez telefon. Ale czy to taki problem zrobić stronkę?

Ale to moje osobiste zdanie, nie mam nic przeciwko firmie, a wiele innych prowadzi interesy dokładnie w ten sam sposób.

A autora wątku w tym miejscu przepraszam za zaśmiecanie.

Pozdrawiam,

Asiki

>asiki

Zgadzam się z tym co piszesz. Dla mnie to rozwiązanie było szalenie wygodne (moja mama jest obłożnie chora i nie mogę się ruszyć z domu na większą odległość. Sklep ma na pewno swoje zalety, problemem jest różnica warunków odsłuchu (dom/sklep).

Ze stroną się zgadzam. Nie wiem dlaczego do tej pory takowej nie mają. Pozytywem jest duża elastyczność, bardzo dobry, szybki kontakt na każdym etapie zakupu, no i sam Xavian. Tych kolumn naprawdę warto posłuchać, nie mówiąc o wykonaniu, bo już nie jest perfekcja ale pietyzm. ;)

Przepraszam jeśli poczułeś się uroażony moim poprzenim wpisem. Piątka na zgodę. ;)

>Przepraszam jeśli poczułeś się uroażony moim poprzenim wpisem. Piątka na zgodę. ;)

Nigdy w życiu! Piąteczka ;)

Odnośnie Xavianów - myślałem nad nimi, wykonanie miażdży! Niestety środek z 18cm revelatorów (giulia) jakoś nie do końca mi podchodzi (piękny ale za mało w nim emocji), zaś w solidny bas z jednej piętnastki (giulietta) to trochę nie wierzę a ja lubię taaaaki bas. Ale to nie mój wątek, więc już milknę.

Pzdr,

Asiki

Mrok,

nie istnieje pojęcie ignorowania przez nabywców (co najwyżej przez media itp.) również jestem zwolennikiem tych kolumn ale np. xn 250 kosztują nowe ok. 6kzł a spróbuj je potem sprzedać na rynku wtórnym - i to ludzie biorą pod uwagę, np. na dynaudio stracisz mniej.

>asiki, 20 Sie 2008, 14:46

" zaś w solidny bas z

jednej piętnastki (giulietta) to trochę nie wierzę a ja lubię taaaaki bas "

To przyjedz wreszcie posluchac basu

Pozdrawiam

Dynaudio serii Audience nie są rozjaśnione. Tak się składa że mam Dynki ale paradoksalnie również lubię lekko rozjaśniony dźwięk ;) Z własnego doświadczenia powiem że warto rozjaśniać Audience, tam są znakomite wysokotonówki które marnują się cykając cicho ;) W nowych Dynaudio Excite, producent najwyraźniej wyciągnął wnioski z tych obserwacji gdyż te (jak i poprzednia seria Focus) modele grają zdecydowanie odważniejszą górą.

Co do łączenia B&W z Rotelem też tego nie widzę, chyba żeby szukać ciepłych Roteli np. 1060 czy jakoś tak, te grają ciemniej, starsze serie 9xx (prócz oczywiście referencyjnej 99x) to są jazgotniki, które polecam do Dynaudio Audience albo Vienny Acoustic ;P

A CDki Rotela były dobre przed nastaniem ery DACów, zwłaszcza tych chińskich ;)

I love the sound of crashing guitars

Na początek - dziękuję wszystkim za wpisy, a także za PMy.

Zamiast tutaj pisać powinienem już dawno się udać na odsłuch. Ale jeszcze postanowiłem pozostać przy teorii.

Polecacie mi obeznanie się z popularną linią kolumn (Focale, Eposy, Dynaudio, Monitor Audio) a także proponujecie rzeczy o których pierwszy raz słyszę (Xawian, Credo - tu coś mi się obiło o uszy, ale nie pamiętam bym coś czytał o nich kiedykolwiek). Postaram się z nimi napewno zapoznać - a nóż moje wyobrażenie o b&w (porządek wszechświata)legnie w gruzach.

To zdanie - karykaturalna analityczność, suche brzmienie... to w pewnym sensie charakterystyka sennheiserów... Które świetnie segregują instrumenty i jak ktoś gdzieś napisał - grają jak pustynia. Na pewno nie grają nudno. Terminami technicznymi się z Wami raczej nie dogadam i będę się głównie kierował opisami (wrażeniami) jakie po prostu dostarcza mi muzyka.

"Zdaje się że jest dysonans między preferencjami do damskiej wokalistyki i jednocześnie zestawami jakie żeś wymienił. Chyba że zależy Ci głównie na uzyskania wrażenia przenikliwości wokaliz."

- Co do tego zdania... liczyłem że szczegółowo brzmiący zestaw wydobędzie (uwydatni) wibratto głosu moich jęczących faworytek:). Podkreśli emocje. Ale ja nie słucham tylko samego wokalu, uwielbiam to co się dzieje w tle. Uwielbiam te ukryte, przyciszone smaczki. Słuchając już po raz milionowy np Hero (wybaczcie że ciąglę nawiązuję do Mariah - ale to na tyle popularna artystka, że większość z Was powinna wiedzieć o co mi chodzi) chciałbym w końcu zawiesić się na czymś nowym, nie odkrytym. O ile pewnie po obsłuchach w sennkach 600/650 więcej się nie da (a zwłaszcza w przypadku kolumn w planowanym przeze mnie budżecie) - to chociażbym chciał zyskać namiastkę tego co oferują słuchawki (mogą być bez wzmaka słuchawkowego:P).

Pisałem o brzmieniu grado - fakt, jest niesamowite, zupełnie inne - ale jak zacznę iść w ich stronę, to boję się że głośniki czy całe systemy próbujące je naśladować będą nudne, zamulone, płaskie. W dodatku mając na uwadze to, iż dźwięk bezpośrednio "na uszach" odbiera się zdecydowanie inaczej. Dlatego preferencje "grado-lubne" tylko sygnalizuje, ale wole iść zdecydowanie w stronę referencyjnych sennheiserów. Z dwóch szkół brzmieniowych wybieram przestrzeń, szczegóły, "pustynność":).

Meridian - jak widze to dość kosztowne zabawki. 6-9k. Ała... Ofc posłucham ale coś nie chce mi się wierzyć, że warto tyle inwestować w cd-player. I jeżeli chodzi o odsłuchy szukałbym opcji w Warszawie lub w okolicy. Za leniwa dupa ze mnie żeby gdzieś dalej wybywać:).

"Nie wiem czy bardziej uparłeś się na bowersy czy na rotela?"

Te marki mają coś w sobie. Coś mnie przyciąga. I podobno dobrze ze sobą współgrają. Nie słyszałem aby jakieś inne firmy grały tak specyficznie (górą i dołem) jak B&W. Może teraz palne głupstwo - ale myślę że kolumny za 5k i wyżej nie mogą grać źle. I mam takie przeczucie że jak Je usłyszę na żywo najzwyczajniej oszaleje:). A że jestem młody (piękny i zdrowy:P) nie powinienem czuć zmęczenia od szczegółów i rozjaśnionej góry pasma. W słuchawkach chodzę (siedzę) niemalże godzinami i postanowiłem przerzucić się na konkretny zestaw stacjonarny. Być może przejście z Sennheiserów na B&W będzie najlepszym (najdelikatniejszym) przejściem. A za 2 lata (albo i dłużej) jak mi zacznie coś nie pasować - znowu pomęcze Was o wybór (a może będę już w tak zaawansowanym stopniu audiofilii że sam sobie zbuduję kolumny i będę wiedział czym je podpinać:P).

Wracając do B&W (sry za moją laicką monotematyczność) dobrze ponoć z Krellami grają. W jaki sposób dobrze - zyskują więcej szczegółów, większą kontrolę basu itp? Jak to wygląda u Was z autopsji. Bo już co raz bardziej (a wręcz) na 99% dałem się przekonać, że Amplitunery są BE a Wzmaczniacze Stereo CACY:D. Aczkolwiek żal mi się robi gdy pomyślę o tej Onkyowej tajnej broni w postaci Reona...

Kilka osób już zaproponowało jak spożytkowało by owe 13k (a nawet weszło na debet:P). Serdecznie dziękuję za rady. Tak mniej-więcej do Świąt postaram się wsztrzymać z zakupem "na szybko" i liczę że możę jakaś pomocna dusza (kochająca Whistle Register Mariah, żartowałem... to nie jest wymagane:P) zaproponuje coś jeszcze.

Pozdrawiam.

>Nie słyszałem aby jakieś inne firmy grały tak specyficznie (górą i dołem) jak B&W.

To posłuchaj zestawów francuskich, np. popularnych Triangle ;)

>Może teraz palne głupstwo - ale myślę że kolumny za 5k i wyżej nie mogą grać źle.

Cieszę się że masz świadomość że gadasz głupoty ;)

Pozdrawiam,

Asiki

Ja bym sprawdził kolumny JBL - te z tubką. Jest ich opis w ostatnim "Audio". Ponadto chyba właśnie dostały nagrodę EISA. Podejrzewam, że ze zwykłym dvd w roli źródłą i prostym wzmacniaczem (np. tani NAD) zgra się to, jak żadne inne dotąd polecane połączenie.

Tym bardziej, że myślisz też "obskoczyć" kino domowe.

I masz nawet wszystko nowe, na gwarancji.

Orientujecie sie ile firm hiendowych ma u nas w kraju autoryzowany serwis ? Dystrybutorzy daja gwarancję i gdzie urzadzenia sa naprawiane w razie awarii ?

W zasadzie z nowych urządzeń polecałbym tylko te których nie można dostać z drugeij ręki a bardzo nam na nich zalezy. Nalezy pamiętać ze stawiajac urzadzenie w domu już nowe w sensie wartosci ono nie jest...szczerze powiedziawszy w drodze od sprzedawcy do naszego domu traci 40% ceny spokojnie :)

Urzadzenie z drugiej ręki jezeli jest zadbane am tą przewagę ze w kazdej chwili mozna je odsprzedac bez straty(co w naszym hobby jest dosć sporym plusem) Ponadto kupujac urzadzenie z drugiej reki kupujemy za te same pieniadze sprzet z wyższej pólki i to chyba najwieksza zaleta takiego zakupu :)

Ze swojej strony polecam Tannoy Red Monitor :), ktory dźwiekowo znaczenie odbiega in plus od wszystkich proponowanych tu konstrukcji, trzyma sie w cenach dosc mocno i dodatkowo zapewnia posiadanie w domu prestizu(głosniki tam zamontowane byly stosowane w wysokich seriach tej firmy)

To nei sa zabawki, tylko rasowe kolumny ;)

Dodatkowo Tannoy graja z Rotelem, grają z lampa i z czym tam jeszcze sobei wymarzysz. Polecam Ci znakomite i uniwersalne kolumny.

zwolennik łagodności

Kupi jakieś poklejone, modyfikowane używki i dopiero będzie miał legendarne brzmienie... Żeby ocenić stan takich driverów trzeba się znać. Nieruszanych sztuk jest niewiele.

Ponadto nie jest prawdą, że Tannoy gra z każdym wzmakiem oraz ma bas, który trudno jest opanować (12 i 15 cali) w sensie nadania rytmiki. Z pewnego źródła bym kupił, z niepewnego przemyślał sprawę 100 razy i... też kupił :-)

JBL przynajmniej do kina będzie lepszy.

I nie każdy kupuje sprzęt, żeby zaraz go opychać. Zestaw całość wg mojej podpowiedzi, a pograsz całe lata. Historię z odsprzedażą będziesz miał w przypadku wyboru B&W i podobnych. Chyba, że chcesz się stać wyznawcą wielkiego wpływu kabli - wtedy tylko B&W na początek.

Wypada mi w pełni zgodzić się z wypowiedzią lenama co do urządzeń z drugiej ręki,może dlatego,że kupowałem głównie od tutejszych forumowiczów bądź od znajomych.Kilka sztuk było także z ebay'a i allegro-jak dotychczas bez wpadki.To normalne,zwyczajowe procedury dla tych co nie mają znacznych nadwyżek na koncie.

Dochodzi także inna kwestia warta uwagi,tanie hi-fi trafia często w "różne" ręce dlatego kupowanie budżetówki SH obarczone jest o wiele większym ryzykiem niż klocków od np. 3k w górę.Tu kupują już tylko pasjonaci którzy najczęściej dbają o swoje stereo bardziej niż o...(tu niech każdy dopisze sobie cokolwiek-auto,żona,dom,pełna lodówka..)

Więc wypowiedzi o poklejonych,modyfikowanych używkach nie brałbym tak do końca na poważnie.

Możesz rozwinąć tą myśl?Nie do końca jest dla mnie jasna.

l'enfant sauvage

Jak głośnik papierowy ma 30 lat, to jest mała szansa, że przetrwał w dobrym stanie. A na zagranicznych forach polecą Ci specjalistów, którzy odnowią Ci głośnik tak, że nikt tego nie pozna.

W owych czasach w Polsce tych głośników nie było i ich się nie kupowało. Te, które widać u nas obecnie są ściągane i podobnie jak samochody zapewne mają bardzo różnorodną przeszłość. Dlatego nie wiadomo w jakie ręce fachowców trafiły i ile zachowały z jakości oryginalnego Tannoya.

Ad. pytania. Jak coś gra sztucznie, to trzeba naturalność przywracać kablami. Im droższy kabel, tym bardziej analogowo gra. I wychodzi absurd, że coraz większym kosztem sie poprawia po prostu przeciętnie grające kolumny. A taki Tannoy na prostym Resonie gra muzykę. Ale te Tannoye były produkowane w latach 1968 - 1978. Kupujesz kota w worku... jak się nie znasz. Co innego kolumny sprzed 2 lat, które się komuś znudziły, albo wrzucił podłogówki do małęgo pomieszczenia i sprzedaje, bo mu basu za dużo. Wtedy SH jest wart rozważenia. Omawiany Tannoy jest tylko SH.

Ukryta Zawartość

Miło by było zacząć przygodę z konkretnym zestawem stereo od tego... chociaż domyślam się, że cena wzrośnie jeszcze wielokrotnie...

Na odsłuch ustawie się w tym tygodniu to coś więcej naskrobie. Narazie tylko ta ebayowa "okazja"?

Ukryta Zawartość

Tja, kupując te bowersy nie zamkniesz się w cenie za zestaw w 50 tys. zł... Przecież taki sprzęt wymaga zacnej elektroniki z najwyższej półki, w przeciwnym razie te kolumny pokażą jaki masz szajs. Zresztą, cena tych kolumienek napewno nie zwiększy się 2x :D tylko duzo więcej. Czemu tak celujesz w B&W?

Ze względu na charakterystykę brzmienia pokładającą się "prawdopodobnie" z moimi preferencjami. Ale jak już wspomniałem wcześniej - jeszcze nie miałem okazji posłuchać. Chociaż przyznam się, że ten model bym kupił w ciemno za 5 a moze i nawet 10k...:p No ale to by było za piękne aby było prawdziwe by pozostał w takiej granicy cenowej... Zresztą przy tych kolumnach przebolałbym wzmak za 5k i źródło za 3k. Chociaż to już troche poza zakładany budżet:p...

Wiem że są setki innych równie świetnych kolumn ale prędzej się zestarzeje niż je poznam. Myślę że jak posłucham 5-10 polecanych marek to i tak będzie sukces biorąc pod uwagę moje lenistwo (chociaż może się wkręce w odsłuchy i nawet będę brał wolne aby tylko poznawać nowe brzmieniowe wyżyny)(zwłaszcza gdy mam top hifi pod nosem oraz SH na wilczej...) I niebawem je odwiedze:).

I przepraszam za to iż ciągle na płaszczyźnie teoretycznej rozmawiam:).

Pół godziny pisania i błąd ładowania strony.. ech. Teraz będzie w skrócie.

Polecam odsłuchać:

Krell KAV-400xi - widziałem za 4200zł

B&W 704 popytaj u prywatnych importerów. Możliwe ze nówki za około 6500 dostaniesz. Cenę ustaliłem na podstawie ceny 703 tutaj:

Ukryta Zawartość

Zostaje koło 2000 na CD, w przypadku znalezienia kolumn używanych koło 4000. Za 4000 to już można Meridian'a 508.24 kupić.

Co otrzymasz z takiego zestawu przy dobrym rozmieszczeniu?

Niesamowite stereo i przestrzeń. Źródła dźwięku grają 6 metrów na lewo od lewej kolumny. Zdziwisz się, jak bardzo z boku mogą dochodzić dźwięki, z kolumn które przecież stoją przed Tobą. Potrafi załomotać basem, jeśli tak jest na płycie. Uporczywości wysokich nie stwierdziłem. Mówią, że w B&W kuleje średnica. Moim zdaniem damskie wokale brzmią naprawdę seksownie.

Pamiętaj tylko, że wciśnięte po rogach nie zagrają. Podejrzewam zresztą, że nic nie zagra. Przewaga 703 nad 704 jest taka, że 703 posiadają bas reflex z przodu więc teoretycznie powinny być bardziej odporne na bliskość tylnej ściany. Mimo wszystko z tyłu przydaje się metr wolnego miejsca, a po bokach po 1,5.

Mieszkasz w stolicy ? Zapraszam na odsłuch do Legionowa. Zobaczysz jak to gra. Zabierz płyty, ewentualnie kable. Ja gram na zwykłych drutach.

Ukryta Zawartość

>Pół godziny pisania i błąd ładowania strony.. ech. Teraz będzie w skrócie.>>

-jak nieraz zapomnę jakiegoś dłuższego wpisu najpierw skopiować to mam ochotę złamać klawiaturę;))

Jet wiele obiegowych opinii o B&W które nijak się mają do faktycznego brzmienia tych kolumn.Nie za bardzo mam pojęcie skąd się biorą.Mogę jedynie podejrzewać,że za opiniotwórczy "specyficzny" charakter bowersów odpowiadają głośniki z niższych serii,źle trafiona elektronika lub preferencje słuchających którym takie brzmienie po prostu się nie podoba.Uporczywość wysokich?Ja momentami chciałbym nawet odrobinę więcej w tym paśmie,mimo że zasila je u mnie klasa "D".

Skorzystaj koniecznie z zaproszenia 4kowala-taki zestaw na prawdę może Ci przypaść do gustu.

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.