Skocz do zawartości
IGNORED

kable Harmonix - kto używał? kto zna?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Makumaba,

Ani przez moment nie stwierdziłem, że te kable pompują sztucznie przestrzeń (głównie IC, bo o PC można nawet wysnuć takie stwierdzenie). A nawet jeśli by tak było to takie zjawisko może być w sumie pożądane, a już na pewno przyjemne. Raczej mam na myśli sposób w jaki ją tworzą. Napisałem tylko, że „instrumenty grają dużymi plamami, źródła dźwięku są powiększone, przez co utrudniona jest ich precyzyjna lokalizacja, a dokładniej ( i tu sedno IMO) możliwość obserwacji powstawania dźwięku”. I to jedyna „wada” tych kabli w kwestii budowania przestrzeni. Słuchałem np. gitary akustycznej: uderzenie w struny (atak) prawie pomijane – niezauważalne, wycofane,- jednak to co dzieje się chwilę potem ( podtrzymanie) już dosadne, pudło gitary nabiera szerokości 1,5 m, a jego rezonans ( wybrzmienie) prawie 3 –ech, dźwięk idzie jeszcze szerzej, a zbyt mała jego część oddawana jest do przodu ( a przecież to instrument kierunkowy).

Co do barwy instrumentów i palety harmonicznych poza wspomnianą przeze mnie ( w mojej konkretnej konfiguracji) rozrzedzoną średnicą i lekką pudełkowatością brak uwag.

A w tym przedziale zwariowanych cen to wielki komplement, sporo droższych kabli powiela ten kierunek niewiele dodając.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś może ma tą płytę ? Cholera, żądają za nią 300 zł.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54-100009026 1249153008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

płyty nie znam, ale już całkiem wpadłem w sidła harmonixowe...mam już ten kabel cs 120 (czyli najtanszy głośnikowy)i bardzo bardzo dużo detali więcej pokazał u mnie. nawet w pierwszej chwili wydawał się zbyt bogaty na górze. na szczęście nieco się wygładził. ogólnie gra szybko, dokładnie i wcale nie pompuje przestrzeni. na dziś zdaje się być bardzo równo grającym kablem.

????

Ta płyta jest wyłącznie dla posiadaczy Enacom Speaker, zawiera 10 minut materiału, który odtwarza się na godz. 10-tej :-) Enacom Speaker działa wyraźnie, ale nieco przyciemnia, można słuchać bardzo, bardzo głośno bez zmęczenia, raczej nie traci się szczegółów i dynamiki, choć w stopniu subminimalnym czuje się troszkę słabszy atak :-)

Natomiast bardzo wysoko oceniam sieciówkę Harmonixa x-dc2, którą używam do preampa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A przy okazji - jakaż to niekonsekwencja i niesprawiedliwość społeczna na świecie... Larum się podnosi gdy ktoś chce audiofilowi wcisnąć podrabiany sprzęt, kabel, etc., a płytę nielegalnie kopiować i udostępniać - brak oporów i przeszkód wewnętrznych. Eeeech....

=> 4photo

Brak oporów, bo kto za płytę żąda 300 zł :))) Nie robi tego Densen, nie robi XLO, ani ISOTEK, ale oczywiście japońcy przepaskudne musieli się wychylić ;D Poza tym ja jeno chcę pożyczyć, skoro przegrywana jest niebezpieczna :p

Miałeś/masz tą płytę ? :)

-> 4photo

"przegrywana traci moc, a w wielu przypadkach również może trwale uszkodzić hajendzik i nierząd słuchu"

A ja czytałem i słyszałem, że pożyczona od kogoś też ma negatywne działanie. Trzeba zamówić i zapłacić - dopiero wtedy działa.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A może jeszcze coś na samo CD?

To w załączeniu wydaję się nawet wytłumaczalne, ciekawe czy działa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

• 2 tygodnie później...

Jednak zrezygnowałem z Enacomów głośnikowych, po ich zdjęciu cały system odżył, muliły u mnie strasznie....na początku wydawało się, że nawet jest przyjemnie, tak gładko...tak fajnie....i owszem, ale też dźwięk był przywiązany do kolumn, grało też subiektywnie ciszej....i wolniej...dodatkowo poluzowany bas......słabszy atak...., zmiękczenie przesadne....w sumie kaszana na maksa ;)

Sprzedałem bez straty za tyle ile kupiłem, przestrzegam jednak przed tym gadżetem bez wcześniejszego spróbowania...kusi...bo tani...ale może skaszanić więcej niż poprawić ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mam identyczne spostrzeżenia.....

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.