Skocz do zawartości
IGNORED

Microsoft na cenzurowanym?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że można na zamówienie. ;)

Tylko to przypomina trochę coś takiego. Możesz kupić super wzmaczniacz ale kupić (i w zaleceniu stosować) go możesz tylko z takim a nie innym DVD (wzmacniacz stereo) a Ty chciałbyś jednak mieć CD a z DVD nie korzystasz. Pewnie, że można kupić - tylko po co wydawać to 400 które mógłbyś przeznaczyć choćby i na płyty CD.

_Kuba_, 22 Sie 2008, 14:05

>Ja np. mógłbym chcieć sobie zainstalowac OSX na swoim laptoku. Dlaczego nie mogę? to nie jest

>monopolistyczna praktyka Apple'a?

Tak zgadza się - na Macach Apple ma monopol i stąd takie warunki licencji. Ale to nie oznacza, że kiedyś (pod wpływem konkurencji/klientów) to się nie zmieni.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ależ, jeżeli chodzi o ten wygląd laptopa to naprawdę jest to sprawa bezproblemowa.

W kolorze Ferrari, Lamborgini, obciągany naturalną skurą etc, nawet z inicjałami użytkownika.

Nie będę wymieniał firmy aby nie zostać posądzony o reklamę, choć była już przywoływana ta firma.

W dzisiejszych laptopach sprawa wymiany procesora, karty graficznej, dołożenia ramu, zmiany dysku na większy, również jest bezproblemowa, jeśli tylko płyta główna obsłuży te "składniki" i zasobność portfela zezwoli.

Problem jest w instalowaniu oprogramowania pod te podzespoły, jeśli są kupowane w wersji BOX (czyli robimy składaka) to mamy wszystkie sterowniki, gorzej z kupionymi laptopami bez systemu MS.

Jeśli nie otrzymamy od sprzedawcy płyty ze sterownikami do podzespołów, to może być kicha, trzeba tej sprawy pilnować.

Ja kupiłem bez systemu, ale stery sprzedawca dał.

Jeśli kupiliśmy laptopa z systemem preinstalacyjnym, a sam system nam nie odpowiada, to jak już jeden z Kolegów napisał, zgrywamy z płyty preinstalacyjnej same stery (trzeba wiedzieć co), stawiamy system i je powtórnie dogrywamy na nowym systemie.

Wiadomo, nie instalujemy sterowników, które mają inny system plików niż system główny.

Pzdr.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

_Kuba_

Po co chciałbyś postawić Mac`a na swoim sprzęcie?

System jest raczej przeznaczony, wraz z dedykowanymi programami dla "bezwzględnych" grafików, tak ogólnie.

A sama odmienność "budowy" procesorów PC Mac, powoduje problemy z instalacja systemów juz nie mówiąc o sterownikach.

stary bej, 22 Sie 2008, 15:09

>_Kuba_

>Po co chciałbyś postawić Mac`a na swoim sprzęcie?

>System jest raczej przeznaczony, wraz z dedykowanymi programami dla "bezwzględnych" grafików, tak

>ogólnie.

nie powiedziałbym.

>A sama odmienność "budowy" procesorów PC Mac,

Twoja wiedza jest przestarzała

> powoduje problemy z instalacja systemów juz nie

>mówiąc o sterownikach.

Postawić OSX na pececie można bez problemu. Jedynym problemem jest licencja, która tego zabrania.

Nie było mnie jakiś czas - pracuje na statku ;-)

Panowie sprawa jest prosta ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę zwrócić uwagę na jeden napis na tej stronie - ja przed zakupem się tym kierowałem ;

"VAIO zaleca system Microsoft® Windows® XP Media Center Edition."

to jest normalne wprowadzanie w błąd , gdyby to brzmiało w stylu - pracuje tylko z Vistą w życiu bym nie kopił Sony Vaio ,a chyba mam trochę racji proszę przeczytać wiadomości z tego adresu ;

Ukryta Zawartość

"Jak ustalił Urząd regułą jest, że producenci sprzedają laptopy wyłącznie z systemem operacyjnym Microsoft. Konsumentowi trudno jest zrezygnować z preinstalowanego oprogramowania chociażby ze względu na brak możliwości zwrotu jego ceny. Tymczasem to do klienta powinien należeć wybór systemu operacyjnego, z którego chce korzystać."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"Konsumentowi trudno jest zrezygnować z preinstalowanego oprogramowania chociażby ze względu na brak możliwości zwrotu jego ceny."

Jak widać, tutaj mamy do czynienia z problemem wyższego rzędu, o którym Urzędowi jeszcze sie nie śniło - że konsument choćby i olał zwrot ceny, nic innego sobie nie wgra. Urząd jest jeszcze na poprzednim etapie, Microsoft poszedł dalej.

Ja znalazłem "rozwiązanie" ,dałem laptop synowi ;-) ,

ale irytuje mnie fakt ,że zostałem "zrobiony w konia" ,wydałem ok.4000zł i nadal używam starego

doskonałego Della Inspiron E1505.

W którym był fabrycznie zainstalowany system Vista ,ale bez najmniejszego problemu znalazłem sterowniki do XP.

>Proszę zwrócić uwagę na jeden napis na tej stronie - ja przed zakupem się tym kierowałem ;

>

>"VAIO zaleca system Microsoft® Windows® XP Media Center Edition."

przy twoim kompie piszą "VAIO zaleca system Windows Vista® Home Premium".

widać słabo Ci idzie czytanie z netu.

Ale można było się upewnić u sprzedawcy. W końcu nie kupiłeś tego od Sony tylko w sklepie. Porządny sklep nie tylko przyjmie zwrot/wymianę bez mrugnięcia ale też wykona instalację innego systemu, co w Twoim przypadku powierzyłbym jednak fachowcom.

_Kuba_ =>

to mój piaty laptop i do głowy mi nie przyszło ,ze mogę nie znaleźć sterowników do Windows xp ??

A co do wpisu na stronie Sony Vaio to jest to celowe wprowadzenie ludzi w błąd i zdaje się ,

że więcej jest takich którzy maja o to pretensje !

• Redaktorzy

"Firma SONY zdecydowała się wycofać z rynku ponad 400000 laptopów Vaio. Pechowe laptopy mogą się przegrzać a w konsekwencji poparzyć użytkowników. Jak dotąd japoński producent otrzymał 15 zgłoszeń dotyczących przegrzanych urządzeń. Wada dotyczy urządzeń wyprodukowanych między majem 2007 a lipcem 2008 roku."

Może dobra okazja, zeby zakończyć problem?

Gutek - a do czego ten lapop byłby wykorzystywany? jeśli do netu, muzyki, zdjęć, pisania tekstów, arkuszów kalkulacyjnych i innych zwykłych rzeczy, to może jednak coś od apple'a? działa bezawaryjnie, można zainstalować windows xp (dodatkowy koszt ok. 200 zł), łatwy intuicyjny system z wieloma dodatkami w pakiecie (jak bardzo przydatny ilife). koszt to w poslec jakies 4k zł za macbooka, w stanach czy na dalekim wschodzie niewiele ponad 2k zł - gwarancja realizowana w polsce poprzez cortland - niezależnie gdzie kupisz.

może to jest rozwiązanie.

• 1 miesiąc później...

Jakby ktoś potrzebował tej informacji .

To postawiłem Windows xp pro na laptopie z najnowszej serii Sony Vaio VGN-FW 11E. ;-)

I sam to zrobiłem , nie chwaląc się ;-)

• 1 miesiąc później...

"Koalicja Antypiracka przyznała "Złote Blachy" przedstawicielom jednostek policji, które w tym roku wyróżniły się skuteczną walką z piractwem muzycznym, filmowym i komputerowym."

Czyli kolejny akt oficjalnego korumpowania policjantów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

"Każdy ma coś do ukrycia", taki napis widnieje na jednym samochodzie parkującym za pl.Trzech Krzyży w Warszawie.

Jadąc do pracy i czytając codziennie ten napis nie mogłem się oprzeć wrażeniu jak bardzo jest trafnie sformułowany i jednocześnie jak oddaje rzeczywistość.

Pytanie pewnie zawiśnie w "powietrzu", a kto kontroluje kontrolujących i kto ma uprawnienia do kontrolowania kontrolujących kontrolujących ??........ itd.

Ale przechodząc do bardziej szczegółowych rozważań związanych z samym użytkowaniem jakichkolwiek systemów lub programów komputerowych.

A miałem założyć osobny temat na Bocznicy

Jak pisałem swego czasu, a teraz tylko wspomnę, pracowałem na kilku systemach MS Windows i wcześniejsze wersje faktycznie były nielegalne (98 i Milenium), jednak pracując w sieci kupiłem XP i po premierze kupiłem również Viste.

Obecnie od kilku miesięcy pracuję na Linuksie, konkretnie Mandriva-Xtreme3.

Nie wyobrażam sobie powrotu na "Windę", tragiczność tego systemu bierze się stąd, że im dłużej się go użytkuje tym wolniej działa do momentu reinstalacji, lub wcześniej, do chwili złapania wirusa.

Tak działa XP, a o Viście w ogóle się nie będę wypowiadał bo szkoda klikania w klawiaturę.

Dociąganie nieraz płatnych programów, płacenie za programy antywirusowe etc. też nie jest sensownym rozwiązaniem dla chcących być legalnymi użytkownikami systemu i oprogramowania.

Za to wszystko się płaci, bo jaki sens jest instalować okrojone np. zabezpieczenia.

Wobec powyższego moje użytkowanie Linuksa jest tym najbardziej optymalnym ze względu na dostępność samego systemu jak i wszystkich programów działających na tym systemie i bezpłatnych, a będących całkowitymi zamiennikami tych za naprawdę dużą kasę.

Wybaczcie jak napiszę że "winda" to system dla bezmyślnych użytkowników, ale i ja byłem nim do niedawna, to podanie "na talerzu pierwszego dania", ale przez takie traktowanie użytkownika, ogłupia go i zniewala prostotą okupioną ceną legalności, lub zimnym potem na plecach w czasie kontroli stróżów prawa właśnie w przypadku wersji "bazarowej".

Dwa legalne "okna" leżą w szufladzie i się kurzą, niech leżą dalej i tylko coraz większą mam satysfakcję użytkując Linuksa, jak czytam nowinki w necie, o miemożnośći załatania jakiejś dziury przez okres 7 Lat w płatnym systemie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.