Skocz do zawartości
IGNORED

Klub fanatyków 2W

Rekomendowane odpowiedzi

Każda sójka.....

Fonia po przycięciu do praktycznych wymiarów.

Trafa Pietro_4 w deklach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Odpaliłem jednowatowca na starych głośnikowych trafach SE (7k/4 omy).

Na głośnikach Grundig BOX 650prof maleństwo gra ciekawiej niż zmajstrowany ostatnio Accuphase E210.

Oczywiście nie ma startu jeśli chodzi o dynamikę ale barwa, smaczki są na wyższym poziomie.

Spróbuję go dopalić jakim pre- napiszę co z tego wyszło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.chyba moge skromnie dolaczyc z moim 2,5 watowym radyjkiem ;)

własnie kupiłem radio stereo schaub lorenz goldsuper stereo 40. Będzie to u mnie obslugiwalo odgrody na sabach (gore) w biampingu. Kto wie, może pozbede się Angela na kt 88 ;)

jeszcze muszę do domu dojechać. Na razie gra mi na oryginalnych elipsach.

Wzmacniacz działa na ecc83 i końcówka na ell80. Ta ostatnia lampa mnie trochę martwi, bo jak padnie to ciężko dostać za normalne pieniądze.

Radyjko w świetnym stanie.piękna politura itp.

jurek, 24 Mar 2010, 11:08

>Piekielna moc 1 wata z lampy 6s45p:

>Będzie to całe 2 WATY z połączonych równoloegle dwóch lampek.

Daj znać jak już odpalisz. Te lampki lubią wariować, w połączeniu równoległym mogą się kompletnie rozbestwić.

Czy zastosowałeś jakieś szczególne środki przeciwko wzbudzeniom?

Na razie używam jednej lampki.

Próbowałem łączyć razem lub uziemiać siatki i katody.

Na ucho nie słyszałem róznicy, gdy używałem pojedynczych połączeń.

Wszędzie piszą, że te lampy lubią się wzbudzać- ale pewnie dzieje się to w częstotliwościach rzędu MHz.

Niestety nie mam oscyloskopu.

• 3 tygodnie później...

Pytanie teoretyczne . Kondensator przy rezystorze katodowym zwieksza wzmocnienie ale ogranicza pasmo . Czy ogranicza pasmo na obydwu skrajach ( bas i wysokie tony ) czy tylko wysokie tony ? Innymi słowy - czy usunięcie tego kondensatora spowoduje ,że wzmocnienie spadnie równomiernie w całym paśmie czy mocniej w zakresie niskich tonów ?

...there is no spoon...

w stopniu wejścia wywalam bezwzględnie ale w końcowym powinien być (stosunkowo niewielki)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

magazynier , z tego co zamieściłes wynika ,że w zasadzie pojemność kondensatora wpływa jedynie niskie częstotliwości i to nie ma ich ilosc a jedynie rozciągnięcie . Chociaż oczywiście niższe zejście może dawać wrażenie ,ze basu jest więcej .

...there is no spoon...

mamel , myślę że jednak więcej . Jesli wzmacniacz gra do powiedzmy 50Hz to ilosc oddawanej energii będzie mniejsza niż gdy gra do 30Hz . Myślę ,że to wygląda tak

energia do 50Hz + energia od 50hz do 30Hz > energia do 50Hz .

...there is no spoon...

artur _ Ty nie myśl, (nie jestem złośliwy) Ty posłuchaj

bas rozciągnięty w dół w paśmie staje się lżejszy, nie koncentruje się wokół (zazwyczaj rezonansowego) 50-60 Hz, nie młóci, mniej hałasuje

No dobrze , przetestuje wersję bez kondensatora bocznikującego rezystor katodowy ecc83 a przy el84 wstawię połowę tego co zamierzałem czyli 100uF zamaist 220uF :-)

...there is no spoon...

i 30-50uF wystarczy a za 83 spróbuj ECC82, będzie ciszej ale i inaczej

tylko zmiany rób nie wszystko na raz bo nie wyłapiesz co daje co

magazynier - możesz dac jakis schemat do zastosowania tych akumulatorów bo nie wiem jak to zrobić . Czy 6V dla el84 to nie za mało , nie powinno być 9V ?

...there is no spoon...

Arturp

Załączam schemat wyłącznie poglądowy (nie czytałem wątku, nie znam użytych we wzmacniaczu napięć B+ i zastosowanych traf głośnikowego). Nie robiłem nic podobnego, nie miałem styczności z EL84, ale patrząc na charakterystyki obu lamp załączony schemat powinien mieć sens.

Żeby nie było. Akumulatory stosowałem w kilku rozwiązaniach lampowych z dobrym efektem.

W razie problemów przy z jego wykorzystaniem, pomogę w przystosowaniu oraz ewentualnie pomierzę wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Mój wzmacniacz na el84SE ma dziwną przypadłość - po około 10 minutach grania jeden kanał zaczyna charczec i przycicha niemal całkowicie . Wystarczy poruszac potencjometrem na maxa ( przegazowac dziada ;p ) i wszystko wraca do normy i moze grac kilka godzin bez problemów . Co to może być ?

...there is no spoon...

To fakt ale brzmia świetnie . Ja oczywiście mierzę . Dzisiaj testowałem zwykły dzielnik rezystorowy - najpierw na zwykłych metalizowanych a potem na Allanach Bradleyach - naprawdę jest lepiej na tych starociach niz na metalizowanych .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi