Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz CD do lampy?

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje Shanlinga,zwłaszcza jeżeli chcesz pobawić się lampami,tunnigiem itp.Te odtwarzacze grają dobrze a wyglądają jeszcze lepiej.Ja mam CDT-100se,gra z Amplifonem-jestem zachwycony.

mars151, 24 Sie 2008, 10:40

>Co to znaczy zlampizowany ?

prosze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tadeo, 24 Sie 2008, 11:38

>Ten C.A. nawet bez "lampizowania" jest niezły do lampy.

Niesety musze się niezgodzić .;-((

Przez chwilę miałem równolegle CA oraz poprzedni CD Pionier 507 z zamontowanym "Nowym" DAC-em Pana Stelmacha.

Przy tych samych cenach CA pozostaje daleko w tyle..

To taka uwaga na marginesie ..

Azorsky, a weźże zrób w tym MHZS prawidłowy lampowy stopień analogowy, i będziesz mógł na bardzo długi czas zapomnieć o wymianie odtwarzacza. Bo to, co oryginalnie siedzi w MHZS to jest jakaś parodia. Do DACa z wbudowanym I/V i filtracją analogową Chińczycy podłączyli... kolejną filtrację analogową na opampach, a do tego dodali kuriozalnie zrobiony stopień lampowy na 12AX7 która ma wzmocnienie 100 (po co? W tym wypadku im mniej, tym lepiej) i znikomą wydajność prądową (a tu przydałoby się znacznie więcej prądu), w dodatku zasilono toto trzykrotnie mniejszym napięciem niż powinno być... no i masz, gra jak gra, a mogłoby dziesięć razy lepiej, tylko trzeba się nie bać, i zrobić porządek. Odłączyć niepotrzebne opampy, poprawić zasilanie lamp, same lampy wymienić na ECC88 które dobrze pracują przy takim zasilaniu i w ogóle lepiej pasują do tego układu, no i przerobić nieco sam układ (w zasadzie wystarczy popodmieniać trochę rezystorków, obejdzie się bez prucia ścieżek). Wtedy zagra.

nautlius,

ale ten cd doskonale się sprawdzi też z tranzystorem- ma wyjście lampowe.

Jest to b.dobre cd.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

dartal, 26 Sie 2008, 10:10

>Ponawiam pytanie dot. Shanlinga CDT-100se, da się coś z niego wycisnąć? ładnie wygląda i cena

>atrakcyjna, marka też znana

Moje dywagacje na podstawie analizy fotek wnętrza Shanlinga:

Buforek lampowy jest po stopniu na opampach. Czyli znakomita większość moich uwag pod adresem MHZS stosuje się także do Shanlinga. W oryginale jest niezbyt sensownie zrobiony, ale nie będzie trudno zbypassować ten stopień na opampach. Poza tym trzeba sprawdzić i ewentualnie skorygować punkty pracy lampy, i ewentualnie powymieniać co niektóre kondensatory (zwłaszcza te żółte MKT trzebaby zastąpić co najmniej przyzwoitymi polipropylenowcami).

No i to zagra. Z pewnością będzie znacznie lepiej niż w oryginale. Czy bedzie to dźwięk na poziomie zlampizowanego CA Azur 540C v.2 lub 640 lub zmodyfikowanego MHZS, czy nieco gorszy, czy nieco lepszy - tego jeszcze nie wiem, trzebaby porównać. Jednak mając już MHZSa nie przesiadałbym się na Shanlinga, bo to nie będzie żaden postęp tylko krok w bok. Jednak mając już MHZSa nie kombinowałbym z wymianą, tylko bym mu zafundował porządny upgrade. Dobrze zrobionego MHZSa trzebaby porównywać już z cedekami spoza budżetowego zakresu cenowego, sądzę że przedział 4000-6000zł to byłoby mniej-więcej jego miejsce. No, chyba żeby zainwestować w CD z drugiej ręki za 4000-5000zł, i to starannie wybrany.

Można. Problem w takich wypadkach stanowi jednak brak miejsca w środku na dodatkowe układy. Już przy Cambridge Azur 640C v.2 miałem podobny problem, i musiałem przestawić w inne miejsce oryginalne trafo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 26 Sie 2008, 13:07

>Znam. Koledzy posiadają. Z niegrzebanych wolę CA Azur 640C v2, ale nie ma to jak zlampizowany cedek

>na Wolfsonie albo Crystalu.

A możesz coś więcej napisać? Warto wymieniać na coś innego pod MA?

Jesli creek destiny to na waliców w Wa wie jest takze inny bardzo fajny odtwarzacz Cary CDP1. Fajny neutralny cd z głęboką sceną który jest bardzo wyrównany i nie ma raczej ewidentnych słabych stron. Wszystko stoi na bardzo dobrym poziomie. Zarówno dynamika która do lampy sie przyda jak brak podkolorowan. Cena ...mysle ze mozna zbic ponizej 6500. W tej cenie dla mnie świetny zakup. Słuchałem w komplecie z firmowym wzmakiem a potem podstawową integrą gamuta. kolumny harbeth 7 w aktualnej wersji. Szczera rekomendacja tego cd.

ibanezq, 26 Sie 2008, 19:14

>McGyver, 26 Sie 2008, 13:07

>

>>Znam. Koledzy posiadają. Z niegrzebanych wolę CA Azur 640C v2, ale nie ma to jak zlampizowany

>cedek

>>na Wolfsonie albo Crystalu.

>

>A możesz coś więcej napisać? Warto wymieniać na coś innego pod MA?

Ja z Music Angelem używam DACa na Crystalu CS4397 z lampowym stopniem analogowym. Całość mam wbudowaną do śrfodka do odtwarzacza Onkyo który "robi" za napęd i "nosiciela". Gra to znakomicie, relacje z odsłuchów tutaj:

Ukryta Zawartość

Marantz SA7001 jest opartyrównież o tą samą kostkę CS4397, ale jako całość gra przeciętnie. Sam Crystal 4397 jest znakomity i łatwy w aplikacji, podejrzewam więc że za taki a nie inny rezultat końcowy jest odpowiedzialna słabość stopnia analogowego. Sądzę że jak się zrobi do tego odtwarzacza analogówkę na lampach, to zagra pod każdym względem dużo lepiej. W końcu takich samych przetworników użyto w hi-endowych modelach:

MARANTZ SA-12S1

MARANTZ SA-13S1

MARANTZ SA-14

MARANTZ SA-15S1

MARANTZ SA-17S1

a także w:

ENSEMBLE DICHRONO HI-DAC

We wnętrzu SA7001 jest wystarczająca ilość miejsca aby zmieścić stopień lampowy.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.