Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic plazma nowa generacja

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

ArtS007, 30 Sie 2008, 20:58

>Dodam jeszcze jedno. Nie chcę nikogo zrażać do plazm. Jestem ich zdecydowanym zwolennikiem. Jednak

>ta technologia wymaga pewnej dbałości. I stąd biorą się moje uwagi. Dlatego Kaziku, uwagi na temat

>macania panienek po ciemku (chyba ostatnio w Średniowieczu było to popularne), zachowaj dla siebie.

Jak dla mnie, istotne są uwagi konstruktywne.

Twoje moralizowanie w sprawie czysto technicznej, właśnie zachowaj dla siebie, bo tu, jest mało użyteczne.

Dziś byłem w kilku sklepach i tam też poddałem w miarę dokładnemu oglądowi kilka modeli Panasonica, którego brałem pod uwagę, jako TV do ostatecznego zakupu.

Do wyboru pozostały dwa modele, jeden 42 cale drugi 46.

Prawdopodobnie zakupiony zostanie 46 cali.

Porównując przy okazji kilka innych TV, wniosek co do jakości odbioru jest tylko jeden. Plazma.

Jednak dla pełniejszego zrozumienia sprawy dodam, że niektóre plazmy innych producentów, np. Samsung, Lg, przekazują obraz na poziomie LCD. A co do powidoków, posiadają one m.in. wbudowane różne systemy usuwania odbarwień, ponieważ takie odbarwienia-powidoki-duszki, generują i o tym producent dobrze wie i dlatego je instaluje.

Jedyny minus plazmy, to zużycie prądu.

Większe zużycie plazm jest mitem. Moc pobierana przez plazmę jest zmienna i zależy od jasności świecenia. Czyli w jasnych scenach jest pobór większy, w ciemnych mniejszy. Trudno więc powiedzieć, jaki będzie rzeczywisty poziom zużycia, gdyż mocno zależy od osobistych ustawień telewizora. Jedno jest pewne: moc na tabliczce jest z reguły większa i to sporo od rzeczywistej.

Kaziku, forum służy do swobodnej wymiany opinii, więc ja swoją wyraziłem. Jesteś trochę nieuprzejmy każąc mi zachować moje zdanie dla siebie. Dziwię się, tym bardziej, że zdajesz sobie sprawę z ewentualnych zagrożeń w użytkowaniu plazmy.

Co zaś do systemów zabezpieczających przed wypalaniem, to sprowadzają się one raczej do rozmydlania powidoków. Najpopularniejsze jest przesunięcie pikseli, które powoduje, że obraz jest przesuwany w odstępach czasu np. 2 piksele. Tak więc ich działanie jest mocno ograniczone. Lepsze są wygaszacze ekranu, ale nie zawsze są stosowane.

Tak, czy inaczej, popieram dokonany wybór. Ja w swoim wyborze kierowałem się podstawową zasadą: tylko plazma.

ArtS :)

• 2 tygodnie później...

Mam Panasa PV80 od miesiaca i też zauważyłem ten kłopot z "pasami",po oglądaniu "panoramy" przez 12 godzin.Trochę sie wkurzyłem ale widze że to ogólny problem.Fakt jest taki że pózniej po włączeniu tv i danie programu na pełny ekran,powidoki po wyłączeniu praktycznie znikaja.

Napisz jak można ustawić szare pasy?.

Pozdrawiam.

To przesuwanie obrazu w najnowszych panasach jest bardzo dokuczliwe.

To największa wada tych telewizorów.

Przy niektórych prgramach w trybie "auto" skutecznie potrafi te przesunięcie obcinać napisy/ tv info /.

>Jedyny minus plazmy, to zużycie prądu.

jak zakupilem plazme - panas pv80 - to zalozylem miernik pobory pradu

i wyszlo mi ze srednia z 47 godzin ogladania - wzystkiego - TV DVD pecet

wiec wyszlo 207 watow, najmniej - przy czarnym ekranie - brał około 40 watow

najwiecej- jakies białe chmury na tle słońca - to było 290 (nigdy wiecej nie widziałem na wskazniku)

wiec 207 W srednio - to nie jest zaden problem

LCD pobierają CIAGLE od 200 do 275 W

(42 cale HD redy i FULL - rozne modele i marki - dane ze strony agito.pl)

wiec jakiejs tragedii nie ma z tymi plazmami

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

• 2 tygodnie później...

mzawek

Pewnie, że seria PY ale wszystko zależy od budżetu. Jeśli niedrogo a dobrze i 37" to np. Pansonic

TH37PV80 oczywiscie z matrycą G11.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

mzawek, 21 Wrz 2008, 19:33

>Który panasonic 37 cali wart jest uwagi ?Lcd nie podchodza mi z powodu fatalnego obrazu z

>np.kablówki.

zamiast 37' weź pod uwagę 42PY85. Kupiłem taki i jest ok. Przy 37' możesz mieć niedosyt że nie jest to 42' niby różnica mała a jednak.

Z kablówki sygnał jest zawsze marnej jakości. Tak też i jest u mnie , dlatego zmieniam dostawcę sygnały. Przy kablówce, jakością samego tv nie zmienisz jakości odbioru. Miałem chęć na 42PY800 ale istotne i zauważalne różnice sa tylko w ilości i jakości zamontowanych głośników. Jednak to wszystko jest nie istotne ponieważ podłączam zewnętrzne wzmocnienie. Miałem tez ochotę na 46' ale teraz kiedy stoi 42' wygląda na to że właśnie 42 było trafionym zakupem. Pamiętaj: dobry sygnał + dobry tv = dobry odbiór.

42 cale to kawał ekranu i jako taki za duzy dla mnie.Zerkne jednak w sklepie bo 5 cali to nieduzo i moze...Na ten moment głównym zadaniem jest znalezienie jak najtaniej dobrej plazmowej telewizornii.Takiej co da sie ogladnąc na co dzien , i ciepłych kolorach,.Cos jak dobry CRT.LCD-eki w tych cenach sa marne i obraz jeszcze marniejszy.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

taki bedzie chyba ok ?

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Gość

(Konto usunięte)

jedno jest pewne na 100% :

przyjąłeś ułomny sposób na wybór telewizora.

Kiedy poszukiwałem tv dla siebie , pierw zrobiłem selekcję pośród marek, potem pośród modeli, wczytując się w ich parametry techniczne i w końcu ustaliłem ile chcę za niego dać.

Kolejnym krokiem był wyjazd do sklepu, w którym wszystkie "odhaczone" są na stanie i są włączone. Akurat było to MM.

Tam dokonałem ostatecznego wyboru i kupiłem to, co mi teraz gra.

Ułomny sposób wyboru telewizora ?

Niestety nie czytam instrukcji i parametrów .W MM to obraz na tych lcd i plazmach taki sam na wszystkich.Czesto na najdrozszych wyswietlaczach obraz jest najgorszej jakosci ;-).

tych plazm panasonic nawet nie widziałem na zywo.Wiec po to pytam w tym dziale gdzie sprawy obrazu kinowego sa wałkowane na okragło.

Da rade ten panasonic z linku ? Znaczy da sie ogladac bez stekania na jakosc TV ?

Grundig High Fidelity

Gość

(Konto usunięte)

nie obrażaj się tylko, wskazałem, że niefortunnie jest wyrabiać opinie na podstawie tego, co ktoś może napisać. Wcale to nie musi być zgodne z czyimiś oczekiwaniami.

Oglądałem obraz modeli PV i jest gorszy od PY. Widziałem wyraźnie różnice pomiędzy poszczególnymi modelami. HD ready w porównaniu z full HD, gra NIBY bardziej kontrastowo, ale to tylko pierwsze wrażenie. Po prostu piksele bardziej są widoczne. HD ready , kiedy się dokładniej przyjrzeć, przy ruchu obrazu sprawia drżenie, migotanie szczegółów, takie przemieszczanie pikseli, a tego brak w full HD. Full HD daje obraz plastycznie ciągły o wyraźnych konturach. Jednak żebyś miał o tym jako taki pogląd, musisz poczytać o danych technicznych, z nich będziesz wiedział na co może być stać określony model a potem TRZEBA sprawdzić to w naturze. Nic tak nie wytłumaczy i pokaże, jak bezpośrednie oglądanie. Ja miałem to szczęście, że modele które brałem pod uwagę stały jeden za drugim i obok siebie. Patrząc na nie, zmieniając tylko oczami kierunek patrzenia, miałem komfortowe warunki, by orzec który gra dobrze który nie. Ostatecznie pozostawał mi tylko wybór pomiędzy przekątną obrazu. Wszystko inne już było dla mnie jasne.

Postaraj się o to samo.

Ukryta Zawartość

jak widac znacznie taniej...

u nich kupowa;lem wiele - sprawdzaja sie...

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

kazik-t

Nie obrazam sie i dzieki za dobra rade ;-)

Moze to cie zdziwi ale obraz z dobrego crt na rgb mi pasuje jak najbardziej.Dlatego mozliwe ze tansza plazma z hd ready bedzie dla mnie ok.

I pozdrowienia dla reszty.

ps.

pamietacie plazmy po 50 kzł ?

Grundig High Fidelity

No to może i mnie coś poradzicie.Zdecydowałem już się na plazmę panasonica.

Pokój ok. 25 m2,będę oglądał z odległości 4-5 m.Pytanie który model,HD czy HD ready,42 czy 46 cali.

Odbieram Cyfrę Plus.I gdzie najlepiej kupić?

jak z odleglosci 4-5m to min. 46cali, a i 50 nie bedzie za duzy.

popatrz na temat ponizej, jest tableka z odleglosciami. oczywiscie zakladajac podawanie sygnalu hd.

Ukryta Zawartość

ale sygnal SD bylby chyba nie do ogladania na takich formatach ;)

Ukryta Zawartość

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Ja mam 46 cali w 25 m2 i nie odczuwam dyskomfortu, myślę że 50" nie będzie za mało co do full HD to przy tej odległości nie odczujesz różnicy pomiędzy HD redy a full HD .Ja oglądam z 3,5 metra i jest git a Full HD to inna bajka.

• 2 miesiące później...

Czy orientujecie sie na czym polega różnica w plazmach Panasonica z serii PV80? To znaczy spotkałem oznaczenia PV80, PV80P oraz PV80PA. Parametry i panel(G11) mają wszystkie(?), coś przeoczyłem?

Ja zakupilem przed kilkoma tygodniami takze plazme (i tylko ta technologie bralem pod uwage)Panasonica TH-50PZ80E,ogladam z odleglosci okolo 3,5m i jestem b.zadowolony,zadnych powidokow niestwierdzilem.Na Cyfrze+ ,NG HD to poprostu bajka.A jeszcze wspomne o pikselizacji w szybkich ujeciach,ktorej BRAK.Rewelacja.Z zona wspolnie stwierdzilismy ze nastepny TV to napewno powyzej 60 cali.Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.